zbyt blada”, no i wstawiłem do piekarnika na kilka minut (przynajmniej tak myślałem). I co dalej? Całkowicie o niej zapomniałem, spokojnie poszedłem na podwórko, zrobiliśmy grilla. Zjedliśmy z rodziną kolację, a tu raptem gdy zachodzę do domu widzę wszędzie dym i zapach spalenizny, a to moja babka się „rumieni”. Była czarna jak węgiel. Taki to mega fail od Łukasza Kucharza
Kuchnia Łukaszasłodkie drugie śniadanie, przekąskę, czy kolację. Dla dorosłych i dla dzieci, te racuszki na pewno zadowolą każde podniebienie, a robi się je naprawdę raz dwa :) Składniki na ok. 12 racuchów: (Inspiracja: " Kwestia smaku ") ok. 1 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki cukru (ilość cukru zależy od tego czy chcemy posypać je jeszcze po usmażeniu cukrem pudrem, jeśli tak to warto
Simply Foodmożna przemycić w cieście? Kiedy moi chłopcy byli mali przemycałam warzywa w pizzie. Wiadomo chłopaki. Dzisiaj jako nastolatkowie lubią warzywa i nawet dopominają się zwyczajowej porcji surowych warzyw do kolacji. Teraz przemycam warzywa dla moich kilkulatek w ciastach. Z nadzieją, że dzięki temu polubią warzywa i uczynią je nieodłączną częścią swojej diety. I tu mam kilka fajnych patentów na warzywne
MODA NA BIOjeszcze śpi, nikt ode mnie nic nie chce : ) i mogę spokojnie gotować : ) Pomysł na ten lunch właśnie tak powstał, na stole leżały ostatnie szparagi i kawałek cukinii z wczorajszej kolacji. W lodówce stał słoik z kaparami, suszonymi pomidorami, do tego trzeba było dodać coś jeszcze i tak padło na kuskus. Lunchbox warzywy do pracy 1/2 cukinii 3 suszone pomidory
Kuchnia na wzgórzuBabka z makiem drożdżowa Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko
Dorota Smakujekumin. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia i warto przygotować je w większej ilości, porcjować i zamrozić, ponieważ doskonale się do tego nadaje. Będzie jak znalazł na lekką kolację lub obiad, kiedy nic innego nie będzie w lodówce, albo nie starczy czasu na gotowanie. Picadillo można podać ryżem, tacos, można zjeść z dobrym pieczywem albo zawinięte w tortillę lub naleśnik
Niedzielny kucharzstarty chrzan nadaje jej specyficzny lekko ostry smak. Podana z gotowanym jajkiem kojarzy się z okresem Wielkanocy, choć tak naprawdę to danie na każdą porę roku, na obiad lub kolację. W oryginalnym przepisie mowa jest o tzw. jarzynce, czyli suszonych warzywach, ja jednak wolę wersję ze świeżą marchewką, pietruszką i selerem, dlatego pozwoliłam sobie dokonać małej zmiany. Przepisem podzieliły się
Trzeci talerzsałatkę możecie przygotować na święta ale też na kolację, albo zabrać ją do pracy. Jest pyszna i pełna zdrowych składników. Wykorzystałam do niej tłoczony na zimno olej rydzowy ( z lnianki siewnej), który w o 90 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych i ma bardzo korzystną proporcję kwasów omega-3 do omega-6 a badania kliniczne przeprowadzone w Instytucie Żywności
Cynamonowe szczęściezawsze musi być tłusto i nie zawsze musi być niezdrowo :) Możemy w bardzo szybki sposób przygotować pyszną sałatkę dosłownie z kilku składników idealnie będzie się nadawała na lekką kolację. Dziś dotarła do mnie paczuszka ze zdrowymi olejami tłoczonymi na zimno z Olejarni Niwki . Do przygotowania tej sałatki wybrałem olej lniany, bowiem jest on jednym z najzdrowszych olei roślinnych. Bogaty jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chmurka i przepyszne! A największym plusem takich placuszków jest to, że są zdrowe! Przygotowanie takich placuszków jest bardzo banalnie proste. Sprawdzą się jako śniadanie, drugie śniadanie, obiad czy kolacja. Kolorowe dodatki i jogurt pasują idealnie.Wszystko w zależności na co mamy w danym momencie ochotę. 2 jajka 200 g serka wiejskiego 2 łyżki ksylitolu lub innego zdrowego słodzidła 2 łyżki
VioletoweKucharzenieWiosna za oknem nareszcie widoczna. Niedługo tez Wielkanoc więc większość wieczorów spędzam w kuchni. Kolacja musiała więc być szybka i pyszna. Przygotowałam makaron z zielonymi warzywami czyli brokułami, groszkiem i cukinią. Składniki: 100 g makaronu Arc Pol spaghetti 10 szparagów zielonych 1/2 cukinii 1/2 szkl. zielonego groszku 100 g fety 4 cebulki dymki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5 łyżek
Kuchnia w oparachSałatka z chrupiącym boczkiem to propozycja na lekką i sycącą kolację. Niech Was nie przerazi w niej odrobina boczku… cały tłuszcz wytopimy na patelni podczas jego zrumienienia. Sałatkę podamy z pysznym, aromatycznym dressingiem. Składniki na dressing 4-5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz szczypta ziół prowansalskich ząbek czosnku Składniki na sałatkę dowolny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wręcz uwielbiam wszelkiego rodzaju szybkie sałatki. Z makaronem może być podana zarówna na obiad czy kolację. Składniki: 2 jaja ugotowane na twardo 5 plastrów szynki kilka suszonych pomidorów w zalewie 1/2 puszki groszku konserwowego garść tartego sera 2 szklanki makaronu świderki majonez pieprz, sól Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem. Osączamy, studzimy. Szynkę i suszone pomidory
Słodki ZakątekRolada fasolowa z pieczarkami to w pełni roślinna pieczeń, która nadaje się na zarówno na obiad, jak i śniadanie oraz kolację. Pysznie smakuje polana sosem z surówką i ryżem, jak również jako wkład do kanapek czy przekąska na imprezowy stół. A przepis jest bardzo prosty! Polecam Zachęcam także wypróbowania takiej pieczeni z fasoli . Składniki: 3 szklanki (760 ml) ugotowanej białej
Lamarida.pl