ciepłej potrawy ser żółty. Tyle potrzeba, by zadowolić głodne brzuszki. Lubicie takie proste potrawy? U nas makaronowe dania z dodatkiem pomidorowego sosu często pojawiają się na obiad czy ciepłą kolację. W zależności od możliwości finansowych, czasu czy ochoty, zmieniają się jedynie dodatki, ale przyznać muszę, że wersja z kurczakiem jest chyba tą najulubieńszą. Spróbujcie i Wy. 350-400 g drobnego
Smaki Na Talerzuunikatowy zakup - kogucik żółty , upieczony, aromatyczny, przepyszny z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, masłem i cytryną, podlany w trakcie pieczenia miodem i winem tworzy danie godne uroczystego obiadu czy też kolacji. Kogut może być naturalnie zastąpiony innym drobiem i najlepiej z wolnego i ekologicznego chowu. Jest to moje autorskie danie inspirowane kuchnią francuską. Składniki: 1 kg (Coquelet jaune - kogucik żółty
Wino Francja Kuchniastała się bazą do szparagów. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce to błyskawiczne danie. Czas jego przygotowania to niecałe 15 minut. Idealne rozwiązanie na szybki obiad lub ciepłą kolację. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce 2 duże porcje Składniki: około 200 g makaronu tagliatelle pęczek zielonych szparagów 100 g masła 1 papryczka chilli 3-4 ząbki czosnku
PatiGotujewitaminy K i kwasu foliowego. Dzisiejsza danie to idealna propozycja na obiad, który z łatwością przygotujesz w 20 minut. Makaron ze szparagami świetnie sprawdzi się również, jako pomysł na kolację z przyjaciółmi wzbogaconą kieliszkiem białego wina. Post Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami i szynką parmeńską pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara
CodogaraPyszna i ekspresowa, wiosenna sałatka z serka wiejskiego, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, rzodkiewki, ogórka, szczypiorku i rzerzuchy - idealna na Wielkanocne śniadanie... 🌷 Może być
Słodko-Słony Świat Ilonyzbyt blada”, no i wstawiłem do piekarnika na kilka minut (przynajmniej tak myślałem). I co dalej? Całkowicie o niej zapomniałem, spokojnie poszedłem na podwórko, zrobiliśmy grilla. Zjedliśmy z rodziną kolację, a tu raptem gdy zachodzę do domu widzę wszędzie dym i zapach spalenizny, a to moja babka się „rumieni”. Była czarna jak węgiel. Taki to mega fail od Łukasza Kucharza
Kuchnia Łukaszasłodkie drugie śniadanie, przekąskę, czy kolację. Dla dorosłych i dla dzieci, te racuszki na pewno zadowolą każde podniebienie, a robi się je naprawdę raz dwa :) Składniki na ok. 12 racuchów: (Inspiracja: " Kwestia smaku ") ok. 1 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki cukru (ilość cukru zależy od tego czy chcemy posypać je jeszcze po usmażeniu cukrem pudrem, jeśli tak to warto
Simply Foodmożna przemycić w cieście? Kiedy moi chłopcy byli mali przemycałam warzywa w pizzie. Wiadomo chłopaki. Dzisiaj jako nastolatkowie lubią warzywa i nawet dopominają się zwyczajowej porcji surowych warzyw do kolacji. Teraz przemycam warzywa dla moich kilkulatek w ciastach. Z nadzieją, że dzięki temu polubią warzywa i uczynią je nieodłączną częścią swojej diety. I tu mam kilka fajnych patentów na warzywne
MODA NA BIOjeszcze śpi, nikt ode mnie nic nie chce : ) i mogę spokojnie gotować : ) Pomysł na ten lunch właśnie tak powstał, na stole leżały ostatnie szparagi i kawałek cukinii z wczorajszej kolacji. W lodówce stał słoik z kaparami, suszonymi pomidorami, do tego trzeba było dodać coś jeszcze i tak padło na kuskus. Lunchbox warzywy do pracy 1/2 cukinii 3 suszone pomidory
Kuchnia na wzgórzuBabka z makiem drożdżowa Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko
Dorota Smakujekumin. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia i warto przygotować je w większej ilości, porcjować i zamrozić, ponieważ doskonale się do tego nadaje. Będzie jak znalazł na lekką kolację lub obiad, kiedy nic innego nie będzie w lodówce, albo nie starczy czasu na gotowanie. Picadillo można podać ryżem, tacos, można zjeść z dobrym pieczywem albo zawinięte w tortillę lub naleśnik
Niedzielny kucharzstarty chrzan nadaje jej specyficzny lekko ostry smak. Podana z gotowanym jajkiem kojarzy się z okresem Wielkanocy, choć tak naprawdę to danie na każdą porę roku, na obiad lub kolację. W oryginalnym przepisie mowa jest o tzw. jarzynce, czyli suszonych warzywach, ja jednak wolę wersję ze świeżą marchewką, pietruszką i selerem, dlatego pozwoliłam sobie dokonać małej zmiany. Przepisem podzieliły się
Trzeci talerz