kolacja - 33757 przepisów (strona:723/2251)

Sałatka Orzo – z makaronem, szynką i warzywami 397

Sałatka Orzo – z makaronem, szynką i warzywami Smaczna i kolorowa sałatka, która idealnie sprawdzi się zarówno na kolację jak i jako drugie śniadanie w pracy albo dodatek do grilla. Polecam!     Składniki: 200g makaronu orzo (makaron w kształcie ryżu) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 długi ogórek pęczek szczypiorku 15 dkg szynki

Blog z Apetytem
Łopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika 132

Łopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika Pyszna duszona łopatka w młodej kapuście . To taki posiłek , który świetnie znosi słoikowanie i doskonale daje

Ogrodnik w podróży
Beza z truskawkami 105

beza z truskawkami wykończona tartą gorzką czekoladą. Lepiej być nie mogło! Rozpusta w te upalne wręcz dni… Tort zniknął w gronie najbliższych do dobrej kawy. Kawałek poszedł do kolacji, raz się żyje:) Gotową bezę możecie posypać także cukrem pudrem. Do dekoracji, oprócz truskawek możecie dorzucić posiekane w plasterki lub kostkę kiwi, porzeczki, borówki, maliny, jagody. Będzie kolorowo i pysznie

Zasmakuj Kuchni
Tabbouleh 116

lekki posiłek, także do pracy. Bazą sałatki tabbouleh jest kasza bulgur, która właśnie na Bliskim Wschodzie, obok ryżu, jest podstawą diety. Tabbouleh u mnie najczęściej występuje w postaci kolacji. Pojawia się często w przepisach kuchni wegetariańskiej, ale może być traktowana także jako dodatek do obiadu. Jest bardzo lekka i orzeźwiająca, więc sprawdzi się na nadchodzące cieplejsze dni. Składniki

Analiza Smaku
Placuszki dyniowe 131

Szybkie i łatwe do przygotowania   Dyniowe pankejki z masłem orzechowym , polecają się na śniadanie ,deser, lub kolację. Potrzebujemy 200 g puree z dyni 2 łyżki jogurtu 2 jajka M 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu (lub 2 łyżki cukru) 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu 2 łyżki oleju Masło orzechowe Dynię

Andzia Pichci
Wigilijna kapusta z grzybami 122

prostej,skromnej a zarazem wyśmienitej potrawy.Przygotowuję ją zawsze minimum dwa dni przed Wigilią i przechowuję w lodówce,aby smaki się idealnie połączyły.Zajadamy ją  na kolację wigilijną  jak i w pozostałe dni świąt jako dodatek do obiadu. 1 kg. kapusty kiszonej 20/30 gram grzybów suszonych 5/6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 2 łyżki

Andzia Pichci
Karkówka zapiekana z warzywami 157

przygotowana karkówka jest kruchutka i rozpływa się w ustach,mięciutka i delikatna w sosie z warzywami to pyszny obiad, ale też świetne danie na ciepłą kolację imprezową. Na 6 porcji 6 plastrów karkówki o grubości ok 1 cm 250 gram cebuli 400 gram papryki w strączku,użyłam czerwonej i żółtej 300 gram pieczarek ⧪ dodatkowo na sos 6 łyżek majonezu

Andzia Pichci
Jajka z szynką w klarownej galarecie 95

Klarowna lekko kwaskowa galaretka ,jajko, szynka,odrobina warzyw to prosta do zrobienia przystawka na imprezę,może być smaczną kolacją lub przekąską. 8 porcji 4 małe jajka ok.250 gram szynki konserwowej mały kawałek papryki czerwonej kilka różyczek brokuła zielona pietruszka do dekoracji Na galaretkę ok 750 mi.wody 3/4 kulki ziela angielskie 1 liść laurowy 1 łyżka octu szczypta soli 1 łyżeczka

Andzia Pichci
Leczo z białą fasolą 140

leczo przygotujemy tak naprawdę  w jakieś pół godzinki. Możemy też użyć fasolę z puszki, ale ja zdecydowanie polecam tą samodzielnie ugotowaną.Sprawdzi się na obiad i na kolację. Ok.1 szklanka ugotowanej białej fasoli(250 ml.) 150 gram cebuli 200 gram pieczarek 300 gram papryki w strąku ( użyłam żółtej i czerwonej ) 250 gram cukinii 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% sól

Andzia Pichci
Gofry wytrawne 113

Gofry wytrawne to fajny sposób na urozmaicenie śniadania czy kolacji. Przepis przypadnie do gustu tym którzy nie przepadają za posiłkami na słodko.Gofry wytrawne możemy podawać z różnymi ulubionymi składnikami. Tutaj podane z rukolą szynką i jajem sadzonym.Ale to mogą być różnego rodzaju pasty, twarożki,wędliny, ryby wędzone czy sery i warzywa. 1 szklanka maki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka

Andzia Pichci
Schab po bałkańsku z ajvarem 208

Schab najczęściej podajemy w formie kotletów czy roladek,dziś polecam aromatyczny wyrazisty w smaku schab z ajvarem.  To danie sprawdzi się na obiad , kolację czy na różnego rodzaju uroczystości , można podawać z ryżem, kluseczkami czy bagietką czosnkową. 500 g schabu 200 g pieczarek 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki konserwowe lub kiszone  puszka pomidorów w puszce

Andzia Pichci
Sałatka makaronowa 117

Sałatka makaronowa z papryką ogórkiem zielonym, kukurydzą, i szynką konserwową sprawdzi się na  kolację, imprezę i do pracy w pudełeczko. 250 gram makaronu kokardki 1 średnia papryka czerwona ok.400 gram ogórka zielonego 1 puszka kukurydzy 200/250 gram szynki konserwowej 4 /5 łyżek majonezu sól pieprz Makaron ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Paprykę, ogórka, i szynkę kroimy w kosteczkę

Andzia Pichci
Wiosenne placki z cukinią i marchewką 95

Bardzo smaczne placki podane z kleksem kwaśnej śmietany to propozycja na wiosenny pyszny obiad czy kolację który znika w mgnieniu oka. 250 gram marchewki 250 gram cukinii 250 gram ziemniaków 1 mała cebula 2 duże jajka 100/120 gram mąki pszennej mały ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia Marchewki ,ziemniaki i cukinie obieramy. Następnie warzywa wraz z cebulą zetrzeć

Andzia Pichci
Sałatka makaronowa po włosku 160

ugotowaliście dzisiaj? Małżonek gotował obiad. Mnie przypadła dzisiaj kolacja. Sałatka makaronowa antipasti to typowe włoski smaki. Uwielbiam podgryzać suszone pepperoni, jeść mozzarella skropioną oliwą i suszone pomidory…Typowe włoskie przekąski zwane antipasti znalazły się w makaronowej sałatce na zimno. Takie sałatki mogę jeść na około. Makaron to chyba najpopularniejszy produkt na całym świecie. Można go wymieszać z warzywami

codojedzenia
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 117

ryżem i mięsem w sosie z polnych pomidorów i cieszyć się ich smakiem. Gołąbki z białej lub włoskiej kapusty w sosie pomidorowym będą świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym proporcje na około 20 gołąbków 1 duża główka młodej kapusty lub dwie małe o łącznej wadze około 2 kg (można zastąpić kapustą włoską

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania