Pożywny koktajl bananowo-borówkowy Składniki na 2 porcje: 125 g borówek amerykańskich 1 banan 200-220g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka syropu z agawy (lub cukru, miodu) Banan obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Następnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Smacznego
Moja Galeria SmakuOrzeźwiający żółty koktajl z banana, mango i soku ananasowego z dodatkiem lodu i mięty Składniki na 3 szklanki: 1 mango 450 ml soku z ananasa 1 banan 5 kostek lodu kilka listków mięty Mango i banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Do blendera wlać sok z ananasa, dodać banana, mango, lód i miętę. Zmiksować
Moja Galeria Smakutaki gorący dzień, jaki dzisiaj mamy we Wrocławiu, warto pokusić się o zimny koktajl brzoskwiniowo-bananowy z lodami śmietankowymi. Jest pysznie! Składniki na 2 szklanki: 2 małe brzoskwinie 1 banan 120 g lodów śmietankowych Banana obrać ze skórki, pokroić na większe kawałki. Brzoskwinie pozbawić pestek. Razem ze skórką, pokroić na kawałki. Lody przełożyć do kielicha blendera, dodać owoce. Zmiksować
Moja Galeria SmakuPyszny, zdrowy i bardzo orzeźwiający koktajl brzoskwiniowo-ogórkowy z dodatkiem świeżej bazylii. To świetny pomysł na lekkie rozpoczęcie dnia! Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla . Składniki na 2-3 szklanki: 2 duże lub 4 małe brzoskwinie 1 krótki ogórek lub 1/2 długiego ogórka garść liści bazylii 7-10 kostek lodu Brzoskwinie ze skórką pokroić na kawałki, wyrzucając pestkę. Ogórka obrać
Moja Galeria Smakutego koktajlu potrzebujemy tylko 3 składniki: truskawki, brzoskwinie i jogurt naturalny. Jogurt możemy zastąpić kefirem lub mlekiem w zależności od preferencji. Można go też dosłodzić, ale ja uznałam, że to zbyteczne:) pyszne, zdrowe śniadanie lub podwieczorek gotowy :) Składniki na 2 szklanki: 300 g truskawek 4 małe brzoskwinie lub 2 duże 180 g jogurtu naturalnego Truskawki odszypułkować, brzoskwinie pozbawić pestki, pokroić
Moja Galeria SmakuGotowi na nowe połączenia smaków? :) Co powiecie na szpinak z truskawkami? W sałatce takie połączenie się sprawdza, więc dlaczego by nie zrobić koktajlu ;) Eksperyment uważam za udany:) Składniki na 2-3 szklanki: 350 g truskawek 2 garście szpinaku 3/4 - 1 szklanka wody (można zastąpić kostkami lodu) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować, szpinak umyć, osuszyć.Truskawki i szpinak przełożyć
Moja Galeria SmakuKoktajl ze szpinakiem, bananem i sokiem z pomarańczy na dobry początek dnia :) Składniki: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria SmakuKolejny zielony koktajl ze szpinakiem w roli głównej. Tym razem z mleczkiem kokosowym, które jest tutaj wyraźne wyczuwalne. Polecam wypróbowanie takiego zestawienia. Składniki na 1 porcję: przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku duża garść szpinaku 1 banan 1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml) cukier (opcjonalnie) Banan obrać ze skórki, pokroić na większe kawałki. Wraz ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym
Moja Galeria SmakuSezon na jagody właśnie się rozpoczął, więc nie mogło zabraknąć koktajlu z ich udziałem:) Tym razem wzbogaciłam go o siemię lniane. Wczoraj pisałam Wam o żywności tzw. Superfoods, siemię lniane również zalicza się do tej kategorii. Zawiera ono bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Zawartość tych kwasów w nasionach lnu jest podobna do ich zawartości w rybach
Moja Galeria SmakuKoktajl w słonecznym kolorze z dominującym smakiem mango oraz jabłka. Składniki na 4 porcje: 1 mango 1 banan 2 gruszki 500 ml soku jabłkowego sok z 1/2 limonki Mango, banan, gruszki obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera, dolać sok z jabłek i limonki. Zmiksować. Źródło przepisu: Bea's Cookbook
Moja Galeria SmakuSmaczny koktajl w kolorze fioletowym. Dla podbicia jego wartości odżywczych dodałam nasion chia. O ich zaletach pisałam Wam przy okazji puddingu < klik > Jeżeli nie macie dostępu do chia zamieńcie go siemieniem lnianym, też będzie zdrowo i pysznie :) Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka jagód 1 banan 1 szklanka mleka 1 łyżka nasion chia Banana obrać ze skórki
Moja Galeria SmakuDzisiaj kolejna propozycja koktajlu owocowo-warzywnego, tym razem z dodatkiem jarmużu. Jest to roślina z rodziny kapustowatych. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza
Moja Galeria SmakuLubicie buraki? Przyznaję, że sama średnio za nimi przepadam, jednak ze względu jego zdrowe właściwości staram się go przemycać do codziennej diety. Dzisiaj proponuje oczyszczający czerwony koktajl z burakiem, truskawkami i malinami. Spożywanie buraka zapewnia maksymalną detoksykację organizmu. Działają tonizująco na wątrobę, oczyszczają krew, pomagają w obniżeniu ciśnienia, usuwają kwas moczowy z organizmu. Buraki to dobre źródło energii
Moja Galeria SmakuZdrowy koktajl w kolorze zielonym, bez dodatku cukru. Szpinak dostarczy nam dużej ilości żelaza, a awokado zdrowych tłuszczy omega 3. Oba te składniki zawierają również kwas foliowy. Polecam go więc również kobietom będącym w ciąży. Składniki na 2 porcje: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy (około jednej szklanki soku) 1 awokado 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana
Moja Galeria SmakuPrzepyszny, dwukolorowy koktajl. Warstwa malinowa przykryta warstwą z mango i soku z pomarańczy. Bez dodatkowego cukru. Składniki idealnie się tutaj komponują. Kwasowość malin przełamana jest słodyczą mango i pomarańczy. Składniki na 2 porcje: 1 duże, dojrzałe mango sok z 1 dużej lub 2 mniejszych pomarańczy 1 szklanka malin 1/2 szklanki mleka 1. Maliny włożyć do blendera, dodać mleko. Zmiksować
Moja Galeria Smaku