sezon truskawkowy już się rozpoczął, a z pierwszych truskawek postanowiliśmy przygotować szybki i bardzo smaczny koktajl truskawkowo-bananowy. W następnych tygodniach cena truskawek na pewno spadnie a wypieków, deserów i napojów z ich udziałem coraz więcej. Składniki na 2 porcje : 250 g truskawek, 2 banany, 125 ml mleka sojowego (możecie użyć innego) Przygotowanie: truskawki płuczemy
cookplobjadania się i tłumaczeniem tego brzydką pogodą a to na poprawę samopoczucia ;). Słońce dziś wyszło w końcu, więc upolowałam w sklepie banany, kiwi i płatki owsiane, na koktajl śniadaniowy. Zawsze piłam tylko takie z truskawek na lato, kiedy dostawaliśmy je od dziadka całe
Pink Envelopesobie obiecałam więcej koktajli, tak dziś na śniadanie miałam botwinę i pomarańcze. Pycha! Przepis zapożyczyłam z blogu Eteryczne Gotowanie, na którym jest tyle do wyboru, aż w końcu zdecydowałam się ten ;) Składniki 100 g botwiny2 pomarańczeszklanka mleka2 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Pokroić pomarańcze na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem
Pink EnvelopeTruskawki ruszyły! Umilam sobie wtorkowe południe wybornym koktajlem truskawkowym z dodatkiem kremu orzechowo – czekoladowego :) Co najbardziej poprawiło mi dzisiejszy nastrój, kiedy każdy widzi co mamy za oknem. A że sezon na truskawki się zaczyna, zacznijmy się nimi objadać! Składniki 0,5 kg truskawek2 łyżki kremu orzechowo – czekoladowegoszklanka kefiru (zastąpić można mlekiem, jogurtem
Pink Envelopebabci. Dostawałam ich pełne wiadro i mogłam tak jeść cały dzień. A przynajmniej do momentu, kiedy nie znalazłam robaka. Na gorący dzień, z braku chęci ugotowania czegokolwiek, chłodziłam się koktajlem bananowo-śliwkowym, na bazie maślanki. By było również coś słodkiego, pozwoliłam sobie na posypanie góry płatkami czekoladowymi
Pink Envelopeczekać do lata na świeże owoce. Z mrożonych koktajl też dobry. Choć wiadomo, wolałabym taką szklaneczką orzeźwić się w upalne dni, niż w te zimowe, gdy siedzę obok kaloryfera. Ale witamin potrzeba i kolorem też kusi. Ogólnie lubię kwaśne trunki, jednak jak nie przepadacie za takim smakiem, polecam dorzucić łyżeczkę miodu. Niech
Pink Envelopezałapałam się na pierwszy jogging. Cała czerwona, z nogami jak z waty, wróciłam zadowolona, że w końcu udało mi się zmobilizować i ruszyć swój leniwy tyłek. Kończę dzień zielonym koktajlem, w roli głównej – szpinak :) Składniki 2 garście świeżego szpinaku1
Pink EnvelopeDziś dla odmiany zaczęłam dzień ze słonecznym koktajlem, zamiast obowiązkowej dawki kofeiny. Połączenie ananasa i mango daje świeży smak i soczysty miąższ. Dni coraz dłuższe, temperatury wyższe, jeszcze trochę i uwierzę, że jest wiosna:) Składniki 5 plastrów świeżego ananasa 1 mango 1 szklanka wody gazowanej sok wyciśnięty z 1 cytryny Sposób przygotowania Owoce
Pink EnvelopeWycisnąć sok z 1 pomarańczy 3. Zmiksować owoce z sokiem z pomarańczy przy pomocy blendera, następnie dodać jogurt naturalny, bądź zamiennik. Blendować jeszcze przez moment do otrzymania gładkiego koktajlu. 4. Jeśli wolicie słodsze propozycje można dodać łyżeczkę miodu Smacznego
KreatywnePinyStaram się nie dodawać cukru do koktajli, stąd do większości dodaję naturalnie słodkiego banana. Tak jest i w tym przypadku. W jednym z ostatnich wpisów zachęcałam do jedzenia mrożonych truskawek. W tym zachęcam do innych mrożonych owoców - malin. :-) Można zmielić je jeszcze zamrożone, powstanie z nich coś na styl sorbetu. Rozcieńczony mlekiem, z dodatkiem banana daje przyjemny efekt. :-) 1 średniej
Szefowa kuchniKoktajl z pietruszki i selera naciowego to samo zdrowie. Ma działania regeneracyjne i wzmacniające nasze organizmy. Pietruszka jest przez nas mało doceniana. Zazwyczaj pełni role dekoracyjne naszych dań. A szkoda, bo już niewielka jej porcja zawiera dzienne zapotrzebowanie w witaminę A i C. Ponadto występuje w niej kwas foliowy, wapń, potas, fosfor i magnez. Pietruszka zawiera chlorofil, który wspomaga
kulinarnyJamarca obchodzimy Dzień św. Patryka, tak więc musi być dziś zielono :-) Zamiast piwa koloru zielonego proponuję zdrowy koktajl ze szpinaku, kiwi i soku pomarańczowego. W ogóle nic nie czuć szpinaku! Jest zdrowy i smaczny :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldnich! Składniki: 200 g malin 100 g jagód 200 ml kefiru opcjonalnie: 1 łyżka miodu do osłodzenia Owoce zmiksować z kefirem i... już :) Jeśli ktoś potrzebuje dosłodzić koktajl: polecam cukier zastąpić łyżką miodu. Dodatkowo polecam dobrą książkę i cieszenie się słońcem ostatnich wakacyjnych chwil! Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!każdych badaniach mnie to dyskwalifikowało. Od czasu do czasu nachodzi mnie potrzeba, żeby temu nieszczęsnemu żelazu trochę pomóc i biorę się za jedzenie buraków. Właśnie dlatego powstał ten koktajl. Zdrowie przede wszystkim? ;) Składniki: 2 średnie buraki 2 gruszki 1 duży banan 3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu Buraki ugotować tak, żeby były miękkie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nawet w dyskontach. Ma charakterystyczny, jakby perfumowany smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Dobrze smakuje przełamany innym charakterystycznym smakiem, w moim przypadku były to mięta i limonka. Ten koktajl jest bardzo sycący, z powodzeniem zastępuje posiłek. A jak cieszy oko! :-) (składniki na 2 porcje) 1/2 średniego melona (waga około 1kg wraz ze skórką) 2 pomarańcze 15 listków świeżej mięty
Szefowa kuchni