Zdrowa żywność daje wiele nowych kulinarnych możliwości. Świetnym tego przykładem są nasiona chia które mają lekko zagęszczające właściwości które idealnie pasują do stworzenia dressingu o idealnej
Kuchnia PROzdrowotnaDeser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych. Po prostu kurczaczki na zielonej trawce. Biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta 90 g maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 425 g koktajlu owoców(...)czerwona i żółta papaja, ananas, guawa) 165 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka cytrynowa 1 pomarańczowa galaretka + 0,5 szklanki wrzątku 375 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Zielony barwnik Biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukry i żółtka. Łączymy z mąką, delikatnie mieszając łyżką. Masę przelewamy
VioletoweKucharzenieSuper pyszny koktajl / smoothie w wiosennym kolorze zielonym. Cudowne połączenie banana, awokado i szpinaku. Nie należy się bać tego miksu - wszystko świetnie się komponuje. Mój dwuletni wykwalifikowany pracownik - tester smaku - potwierdza, przepis idealny (; Składniki (1 duża porcja): 2 szklanki szpinaku (mocno wypełnione) 2 banany (najlepiej zmrożone wcześniej) 1/2 średniego awokado(...)szklanki wody 3 łyżki jogurtu do przełożenia (w wersji wegańskiej wegański jogurt lub kilka łyżek koktajlu wymieszane z mlekiem roślinnym) nasiona do posypania: dynia, słonecznik, u mnie chia plasterek limonki / cytryny Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki i rozgnieść z pozostała częścią koktajlu. Przygotowanie (7 minut): - szpinak miksujemy z awokado dolewając
Pora na pora i pomidoraminor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Z moich obserwacji wynika: część żeńska naszej rodzinnej załogi zielone lubi i zajada ze smakiem, męska część już nie tak chętnie. Do tego koktajlu udało nam się z Hanią przekonać starszego chłopaka, został nam tylko jeszcze junior. Choć to będzie(...)wymagało większej pracy z naszej strony, bo i ciocie w żłobku, i teraz panie w przedszkolu mówią, że zielonych zup (szpinakowej, szczawiowej) i większości zielonych warzyw Franek nie tknie. Wyjątkiem jest fasolka szparagowa. Koktajle z dodatkiem jarmużu lub szpinaku przygotowuję najczęściej w weekendy. W dni robocze rano brakuje czasu, a po południu jest już za późno na taką dawkę
bistro mamaChodziły za mną grzyby i soczewica. Na ogół przyrządzam na kolację kanapki lub makaron . Ale dzisiaj proponuję gulasz grzybowy z soczewicą puy. Zielona soczewica puy jest bardzo smaczna i należy do moich ulubionych. Smakiem przypomina orzechy. Jest to jeden z powodów, dla których bardzo tą soczewicę lubię. Drugim powodem jest to, że soczewica puy nie rozpada się podczas gotowania. Zachowuje(...)nieodzowne warzywo zimą. Super zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona jak Shrek! Dodałam go również do gulaszu. Nigdy nie łączyłam soczewicy z grzybami, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Gulasz grzybowy z soczewicą puy wydawał mi się
codojedzeniaZielona herbata… chyba każdy ją zna i zna jej właściwości. Dziś chciałabym polecić ją Wam w nieco innej, moim zdaniem jeszcze cenniejszej wersji. Zapraszam na
Słodkie okruszkiPyszny , zdrowy i dla urody :) Tak można opisać ten koktajl :) Podobno wszytsko to co zielone to samo dobro dla naszego organizmu :) Zapraszam i NA ZDROWIE :) SKŁADNIKI dla 1 osoby: 150 ml wody niegazowanej 3 garście szpinaku 1 pęczek natki pietruszki 1 łodyga selera naciowego Sok z cytryny ok 3 łyżki 2 łyżeczki młodego zielonego jęczmienia PRZYGOTOWANIE: Do kubka
Gotowanie PatkiLato sprzyja koktajlom. A koktajle sprzyjają przemycaniu przeróżnych smaków dla Miśki. Nie wiem jak to się dzieje, ale w koktajlach wypije wszystko :) I nawet zielony kolor Jej nie przeszkadza. Składniki: 1 kiwi 3 krążki mrożonego szpinaku 1/2 gruszki 1/2 banana mleko (ok 1 szklanka) Przygotowanie: owoce obrać i pokroić w mniejsze kawałki dodać odrobinę mleka
Gotowanie z pasjąZastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków robić mnóstwo zielonych, czerwonych, żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy J W ramach tych zmian w naszym żywieniu planujemy i zmiany na blogu. Co tydzień będziemy obchodzić Festiwal Warzywa Tygodnia. Najpierw
Kolizje SmakówDzisiejszy szybki koktajl, ze względu na intensywny, zielony kolor nazwałam „moc chlorofilu”. Szpinak, banan i pomarańcza – to jest to! Składniki: 1 banan 1 pomarańcza 2 garście szpinaku ewentualnie odrobina wody dla uzyskania ulubionej konsystencji Wykonanie? Nic prostszego - zblenduj wszystko i ciesz się wspaniałym kolorem i smakiem :) Ps. szpinak jest oczywiście zdrowy, ale spożywany W NADMIARZE może być
Powiedz dietom niegęsty, kremowy i mocno owocowy. Zielona warstwa przeplatając się z różową dostarczy nam ciekawych połączeń smakowych. Oczywiście każda z nich może stanowić osobny koktajl ;) Jednak gorąco zachęcam Was do takiego przeplatańca :) Składniki na 3 porcje: Kolor zielony: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1/2 szklanki soku z pomarańczy (duża 1 pomarańcza) 2 garście szpinaku 1 małe
Moja Galeria SmakuZdarzają się Wam takie sytuacje: coś bym zjadła/zjadł, ale nie wiem co? Ja w takich przypadkach przeglądam lodówkę w poszukiwaniu składników idealnych na koktajl. Czasami wykombinuję, jakiś warzywny, wściekle zielony napój nafaszerowany witaminami a czasami przygotuję coś okropnie słodkiego z bananami, masłem orzechowym. Każda wersja jest pyszna na swój sposób. Dzisiaj specjalnie dla Was owocowa, trochę pikantna propozycja
Szybko Tanio Smacznieświetnie, bo w piątek zaczynam swój wyczekiwany urlop :) Ale zanim wyjadę, dziele się z Wami przepisem na zielone gazpacho , danie nie tylko szybkie i pyszne, ale jak się sami za chwilę dowiecie, również bardzo zdrowe. Ostatnio naszły mnie przemyślenia dotyczące koktajli i modnych smoothie. Teraz mocno siedzę w tym temacie - jak Wam już wspominałam, przez lato przygotowywałam receptury koktajli(...)coś arcyzdrowego, a moja dzisiejsza zielona, ogórkowa wersja to już w ogóle - tylko fit i git, miód i orzeszki! I niczym koktajl, gazpacho można przelać do termosu i zabrać ze sobą do pracy na zdrowy lunch:) Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli Składniki / na 4-8 porcji: 350 g ogórka (zapewne 2 długie ogórki, ja używałam gruntowych) 2 łodygi
Chilli Czosnek i Oliwasię przy kominku.....ale,ale nie pora na jesienne rozgrzewanie, wszak mamy pełnię lata. Syrop doskonale nada się również do orzeźwiającej lemoniady z cytryną, miętą i zielonym ogórkiem, doskonale również urozmaici owocowe koktajle. Śpieszcie się, w zacienionych miejscach można jeszcze zdobyć piękne kwiatostany, ale to już naprawdę ostatni dzwonek. Składniki Czas przygotowania(...)aromat na którym tak bardzo nam zależy 3. Kwiaty rozkładamy na blacie i czekamy kilkadziesiąt minut aż wszyscy mieszkańcy kwiatostanów opuszczą swoje lokum ;) 4. Odrywamy jak najwięcej zielonych łodyżek, to właśnie one sprawiają, że syrop może stać się gorzkawy 5. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny, wrzącym zalewamy kwiaty, przykrywamy i wstawiamy do lodówki
Słodki Kompromisprzegotowanej wody, czy herbat ziołowych. Wystarczy, że zamiast wody, mleka czy soku dodamy do owoców i warzyw herbatę miętową, zieloną, z melisy, czy z mieszanki świeżych ziół. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby herbaty ziołowe, które chcemy wykorzystać do koktajli zaparzyć wcześniej przegotowaną wodą (muszę się pochwalić, że mam nowy czajnik elektryczny Breville High Gloss) i poczekać, aż będą chłodne(...)odrobinę chili, oraz świeże listki bazylii. Miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Podajemy schłodzony. Można udekorować świeżą bazylią. Koktajl z jarmużem. Przepis na 1 porcję: 1 jabłko 1/2 pomarańczy 250 ml zimnej herbaty zielonej 3 liście jarmużu Jabłko kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne. Pomarańczę obieramy ze skórki, dzielimy na kawałki. Z jarmużu usuwamy nerwy, rwiemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię