ciepło. Składniki (na 2-4 porcje): - 2 szklanki ugotowanego i lekko przestudzonego brązowego ryżu - 1 szklanka suszonych daktyli - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka masła klarowanego (lub oleju kokosowego) - 1 banan - 1 szklanka czerwonej porzeczki Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Ryż, daktyle (razem z wodą) i kawę blendujemy na gładką masę. Przekładamy do pucharków. Banana kroimy
Smakuje zdrowoSkładniki: 3 żółtka 500 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru łyżka ekstraktu z wanilii 250 g jeżyn dojrzałe mango świeże wiórki kokosowe 3 suche, małe bezy Przygotowanie: Zagotowujemy wodę w garnku, na którego wierzch stawiamy pasującą miseczkę. Ubijamy w ten sposób żółtka z ksylitolem, do czasu uzyskania puszystej, jasnożółtej masy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno
Karczma Honoriettyjajkami! Zaczynam nową serię na blogu: Szybki shoot. Tym razem shoot śniadaniowy, czyli kanapki z chlebka bananowego z owocami. Oprócz samych owoców ja jeszcze lubię posmarować takie “kanapki” olejem kokosowym, zastępując zwykle stosowane masło. Przepisu nie wrzucam bo wszystko widać na załączonym zdjęciu. Raczej tak krótki wpis bardziej nadaje się na instagram (kto jeszcze nas nie obserwuję to zapraszam tutaj
PaleoLifepieczarek 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona. natka pietruszki olej kokosowy Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w paseczki. W szerokim rondlu przesmażamy mięso oprószając solą, pieprzem i paprykami. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałata lodowa lub maślana pomidorki czereśniowe czarny sezam bazylia ogórek możecie zrobić kotlety mielone Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj oleju kokosowego, czosnku i ćwikły , tak aby kalafior zabarwił się na różowo. Dodatkowo zyska ciekawy smak. Usmaż jaja. Skomponuj danie i patrz jak się dzieciakom podwoi apetyt! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki na pudding z borówkami: - 200ml mleka kokosowego - 2 łyżki nasion chia - łyżka miodu - borówki Przygotowanie: 1. Do mleka należy dodać nasiona chia i ostawiamy na godzinę do lodówki. Następnie należy dokładnie zamieszać i dodać miód do smaku. Odstawiamy na 6godzin a najlepiej na całą noc. Składniki na pudding z sosem malinowym: - 200ml mleka krowiego - 2 łyżki nasion chia - łyżka
Coś z niczegoRewelacyjne śniadanie, zdrowo i pysznie. Nawet jako podwieczorek będie super. Nasionka Chia zalać mleczkiem kokosowym, dodać syrop klonowy, wanilię i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na noc. Mozna dodać łyżkę roztopionego miodu zamiast syropu lub wogóle nie słodzić. Ja zawsze podaję różne możliwości. Na drugi dzień wyjąć z lodówki, truskawki zmiksować. Część truskawek zostawić i pokroić w kawałki, można sobie
Kuchnia Pokoleńśredniej wielkości: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym
Blondynka Gotujetarce, dodaję jajko, mąkę, sól i pieprz i całość mieszam. Następnie smażę na złoto-brązowy kolor na rozgrzanej patelni z olejem lub z masłem (ja akurat smażę na oleju kokosowym-REWELACJA) jednego dużego placka żebym mogła zrobić z niego pizze. Równie dobrze można robić małe placuszki i zrobić mini pizze ( i na imprezę jak znalazł ). Teraz zostaje już tylko posmarować
Kuchnia Vikiklarowane - 1 łyżeczka suszonych warzyw (lub naturalnej przyprawy uniwersalnej) - sól, pieprz do smaku Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w grubą kostkę i dusimy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym ok. 5 minut. Dodajemy suszone warzywa, pokrojone w paseczki pomidory i odsączony groszek, dusimy kolejne 5 minut. Mieszamy z kaszą, solimy, pieprzymy do smaku i trzymamy
Smakuje zdrowowciskać do niego po kilka sztuk czereśni (u mnie wydrylowane połówki). Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Podawać bez dodatków lub polane miodem lub syropem klonowym
Mania Wypiekanianieco do kawki SKŁADNIKI 1/3 kostki masła, 1 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, 2 łyżki wiórek kokosowych, 100 ml jogurtu naturalnego, 2 nektarynki WYKONANIE Masło rozpuszczamy, studzimy. Nektarynki kroimy w mniejsze kawałki. Czekoladę drobno kroimy. W 1 misce mieszamy suche składniki, w 2 mokre. Płynne składniki
słodki bratekdałam niegazowanej bo nie miałam) 1/4szkl.oleju 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1galaretka owoce leśne(jadałam cytrynową) 1op.śnieżki(ja oprócz tych składników dodałam 1 śmietanfix z 5dag.wiórków kokosowych) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Olej wymieszać z wodą gazowana i ubijając dodać cukier,mąkę z proszkiem,kawę i kakao.W naczyniu żaroodpornym(u mnie w małej tortownicy) upiec ciasto.Wystudzić.Galaretkę rozpuścić w o.5litra gorącej wody
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSpód ciasta: ⅔ szklanki orzechów laskowych ⅔ szklanki daktyli Warstwy: 2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie) ¼ szklanki miodu (jeśli lubicie słodkie można dodać więcej) ½ szklanki mleka migdałowego albo kokosowego szczypta soli laska wanili ½ szklanki jagód ½ szklanki malin ½ szklanki poziomek Przygotowanie: Spód ciasta: Orzechy laskowe skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 8-10 minut w 180 stopniach. Mieszając
PaleoLife