porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej 1 cukinia 250 g brokuła 2 duże garście świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego ulubione przyprawy: u mnie curry (e-słoneczko), pieprz cayenne, papryka słodka, pieprz, sól himalajska Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotuj w 250 ml wody. Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż
Zdrowie na języku :Psztuk wielkości orzecha włoskiego): 10 (namoczonych na minimum godzinę) daktyli 1 szklanka orzechów włoskich 1 łyżka karobu/kakao 10 orzechów nerkowca Do obtoczenia: nasiona chia mielone orzechy wiórki kokosowe Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze (nie za długo, niech pozostaną w sypkiej formie). Do kielicha blendera dorzuć karob i odsączone daktyle. Ponownie zblenduj. Wyjmij masę z kielicha, przełóż do miseczki. Delikatnie
Powiedz dietom nieminut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Ciasto powinno być zarumienione.) Opcjonalnie jeszcze ciepłe posypać wiórkami czekoladowymi lub po ostudzeniu - cukrem pudrem. (*) Owoce można obtoczyć w mące kokosowej lub ziemniaczanej - tym sposobem unikniemy zakalca. Nie jest to obowiązkowe. Mąkę ryżową i ksylitol można nabyć tu - klik
Di gotujefolię włożyłam. Odeszła po upieczeniu ciasta bez problemu). Piec 45 minut, w temperaturze 180 stopni. Ciasto II: 7 białek szklanka cukru szklanka sypkiego maku szklanka wiórek kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić dodając cukier. Następnie powoli wsypywać mieszaninę z sypkich składników: maku, wiórek, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać
Kuchnia smakówjabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami. Tortownicę (średnica 28cm) wykładamy na spodzie papierem, a boki smarujemy olejem kokosowym. Jabłka przekładamy do formy i układamy, dość mocno je przyciskając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175 stopni, na ok 90 min. Czekamy aż wystygnie i nożem odcinamy ciasto
Apetyt na ZieloneDrukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Ilość porcji: 2 Składniki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżka papryki słodkiej ⅓ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy szczypta kardamonu (opcjonalnie
Apetyt na ZieloneDrukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 2 godziny 40 min Czas całkowity 2 godziny 50 min Składniki 1 cebula duża lub 2 mniejsze (kostka) 1 łyżka oleju kokosowego 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka nasion kminu 6 liści laurowych 2 duże marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty
Apetyt na Zieloneprawej stronie! SKŁADNIKI NA DIETETYCZNE CIASTECZKA GRYCZANE: - 250 g płatków gryczanych - 100 g płatków owsianych górskich - 100 g mąki owsianej - 50 g mąki gryczanej - 150 g schłodonego oleju kokosowego - 60 -70 ml ciepłego mleka - 3 schłodzone żółtka - 1 białko - stewia (ewentualnie 3 duże łyżki miodu) - 3 łyżki rodzynek - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym lub kakao
SMYKWKUCHNIugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki. Składniki: 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki mleka 2% 0,5 szklanki wody 3 jajka 3-4 łyżki cukru 1 łyżka oleju kokosowego ( lub masła ) cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny truskawki Wykonanie: Mleko i wodę wlać do garnka. Wsypać ryż, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, niemalże będzie się
kolorowotorcikowomandarynek z cynamonem. Czy jest lepsze połączenie??? Nie podaję dokładnej ilości produktów. Wszystko zależy od naszych apetytów i objętości słoiczków i pojemniczków. POTRZEBUJEMY ryż ulubione mleko (krowie, kokosowe, migdałowe) sok z 2 dużych mandarynek lub jednej pomarańczy jabłka cynamon cukier z prawdziwą wanilią miód Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy kilka minut w soku mandarynkowym. Ryż gotujemy
WYSPA SZCZĘSLIWAgęstej masy. Ciasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor z odrobiną tłuszczu ( ja smażyłam na oleju kokosowym, bo najlepiej się sprawdza). Przewracać na drugą stronę gdy powierzchnia placka pokryje się pęcherzykami powietrza*. Odkładać na talerz. Podawać ciepłe, posypane świeżymi owocami, oprószone pudrem lub/oraz z syropem klonowym/jagodowym/daktylowym. Opcjonalnie
Calzonella.combazie kaszy ma zwartą konsystencję i nie wymaga utrwalania, a przy tym pysznie smakuje. Osoby, które unikają nabiału mogą ugotować kaszkę na wodzie lub mleku roślinnym np. sojowym czy kokosowym. Zamiast orzechów włoskich możecie oczywiście użyć dowolnych bakalii. Zapraszam! Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu Mleko zagotować
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 2 jajka 1 łyżka otrębów 1 łyżeczka miodu Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i miód i zmiksować. Łyżką wmieszać otręby. Gofrownicę posmarować np. olejem kokosowym i wyłożyć masę. Piec ok 5 minut. Krem: 2 łyżki kremowego serka lub twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka odżywki białkowej np. Iso Whey Zero Składniki wymieszać i położyć
Chocolate Muffin Blognajlepszych na świecie, więc jako dodatek koniecznie sos truskawkowy :) Deser możecie przygotować w tortownicy lub tak jak my w małych foremkach, które przed napełnieniem można polać płynnym olejem kokosowym, co ułatwi wyjęcie serniczków przed podaniem. Z nazwy jest to deser ale sprawdzi się też jako śniadanie na słodko lub podwieczorek. Czas przygotowania: 15 minut + 5 godz. chłodzenie Składniki
SzczyptaSmaQspróbować, ale zawsze się wahał i było jakieś ale..., a tu się okazuje, że bez problemu możemy przygotować takie mleko w domu :) Składniki: 100 g wiórek kokosowych 500 ml gorącej wody Przygotowanie: Wiórki zalać wieczorem gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na całą noc. Rano wszystko podgrzać w garnuszku, a następnie zmiksować blenderem do uzyskania
Malinowo w kuchni