kokosowe - 19941 przepisów (strona:924/1330)

Macaroni & cheese 187

daniu! :) Baza dania: 500 g makaronu penne z pszenicy durum ok. 0,5 kg kiełbasy wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 puszka kukurydzy konserwowej duże naczynie żaroodporne 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia Kukurydzę otwieramy i odsączamy z zalewy, przesypujemy do naczynia żaroodpornego.  Następnie do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy wg czasu

Cooking Monster
Batony muesli 223

łyżki miodu 200 g płatków owsianych 250 g mieszanki ziaren np. Bakal (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni) 100 g pokrojonych na mniejsze kawałki migdałów 50 g wiórek kokosowych 100 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło, cukier oraz miód. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą. Całość

Cooking Monster
Chlebek bananowy 142

szklanki mąki pół szklanki cukru (mniej jeśli banany są bardzo słodkie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 6 łyżek oleju (ja użyłam kokosowego, może być także roztopione masło) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego W jednej misce rozgniatamy banany, dodajemy do nich olej oraz cukier, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy i sól. Całość dokładnie

Cooking Monster
Crumble - jabłko i banan pod kruszonką 222

posypujemy równomiernie przygotowaną kruszonką. Ja bardzo lubię, gdy na wierzchu kruszonki podpieka się słonecznik, dlatego całość posypuję garścią ziaren. Możecie użyć także orzechów laskowych, płatków migdałów, a nawet wiórków kokosowych - wybierzcie to, co lubicie najbardziej. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 40-45 minut, do czasu, gdy wierzch ładnie zbrązowieje, a owoce będą "bulgotać" Po wystudzeniu deser przechowujcie pod przykryciem w lodówce

Cooking Monster
Chilli con carne 199

czosnku 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 puszki czerwonej fasoli 1 opakowanie przyprawy do chilli con carne Kotanyi (sprawdzona i najlepsza mieszanka!) ok. 1 łyżeczka cukru sól i pieprz olej kokosowy lub oliwa do smażenia  Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa z puszki odsączamy z zalewy. W rondelku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżkę tłuszczu

Cooking Monster
Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym 174

waniliową, która idealnie komponuje się z sosem truskawkowym! Polecam!   Budyń: 1/2 litra mleka 3,5 łyżki cukru waniliowego (ew. 1/2 laski wanilii) 1 łyżka masła (można użyć oleju kokosowego) 2 żółtka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego czy budyń ma być mniej, czy bardziej gęstszy) Sos: 150-200g truskawek 1-2 łyżki cukru pudru (użyłam

Di gotuje
Owsianka sezamowa :) 142

jeszcze ziarnami sezamu. Dodatki w postaci banana i truskawek urozmaiciły tą smakowitą miseczkę i nadały jej słodyczy.  Składniki (1 porcja): 40 g płatków owsianych  200 ml mleka kokosowego  1 łyżka bio tahini (Primavika) szczypta stewi  1 łyżeczka ziaren sezamu  truskawki, banan Przygotowanie: Płatki zalej 100 ml wrzątku i odczekaj aż napęcznieją.  Następnie przełóż

Zdrowie na języku :P
Drożdżowo-owsiana strucla z dżemem, czyli jesteśmy przed wypłatą. 186

płatków owsianych 350 ml mleka sojowego 100 ml oleju roślinnego 100 g cukru 2 opakowania suszonych drożdży słoik 250-300 g dżemu (użyłam porzeczkowego) kruszonka: 50 g miękkiego oleju kokosowy 50 g mielonych migdałów 100 g płatków owsianych w razie potrzeby można dodać ciut wody lub więcej oleju     a za kulisami wygląda to tak: Widzicie ten merdający ogon

greenscarf
Tosty francuskie czyli tosty z chałki 141

dodatki, to ilość możliwości jest nieograniczona :) Składniki – proporcje na 3 osoby 9 kromek chałki, słodkiej bułki lub pszennego chleba tostowego o grubości około 1 cm pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego (można zastąpić zwykłym mlekiem) 3 jajka pół łyżeczki cukru waniliowego  masło lub olej do smażenia szczypta soli 1 opakowanie bitej śmietany w proszku i 200 ml mleka ulubione

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jaglane ciastko z mikrofali z domowym dżemem truskawkowym 151

Dziś na śniadanie przygotowałam eksperymentalne ciastko z płatków jaglanych z niewielkim dodatkiem kaszy manny i odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym. Mleko można zastąpić napojem sojowm lub mlekiem kokosowym - będzie jeszcze lepsze! Ciastko można zjeść od razu lub schłodzić w lodówce i podać jako deser. Podałam z domowym dżemem truskawkowym przygotowanym przez Mamę :) Składniki: 250 ml mleka 6 łyżek płatków jaglanych

Chocolate Muffin Blog
Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką 221

Ciasto przygotowałam na imprezę urodzinową syna. Przepis na średnią prostokątną blachę Spód: 1 szklanka płatków otrębów (zmieliłam granulowane truskawkowe) 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub nie za grubo mielonych migdałów/orzechów 1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej) 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła Mąkę orkiszową, kokos i płatki

Czerwień i błękit
Naleśniki z kaszy jaglanej 134

irytującego niż przywierający naleśnik, gdy spieszysz się ze zrobieniem śniadania. U mnie, na szczęście, wszystkie naleśniki wyszły piękne i niepopękane Składniki: Kasza jaglana – 120g Woda – 300ml Olej kokosowy – 16g (u mnie nierafinowany) Mleko roślinne – około 250ml (ja użyłem sojowego o smaku waniliowym) Sól – 1/2 łyżeczki Wykonanie: Kaszę jaglaną podpraż na średnim ogniu przez kilkanaście sekund

Blendman
Indyk w sosie śmietanowo - paprykowym z makaronem i warzywami 175

oliwy, trochę kurkumy, papryki wędzonej, sól i pieprz. Wymieszałam, dołożyłam indyka i jeszcze raz wszystko zamieszałam. Dzięki temu indyk był później bardzo mięciutki. Ugotowałam makaron. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, wrzuciłam indyka, pokrojoną cukinię, czosnek i wszystko podsmażyłam. Pod koniec dodałam oliwki, kapary i kukurydzę, oraz pokrojoną natkę pietruszki (jakieś 1/2 pęczka). Dodałam śmietanę, jeszcze trochę wędzonej papryki, dokładnie wymieszałam

kruche babeczki
Clafoutis z truskawkami w wiórkach kokosowych 110

miski i wymieszaj razem mikserem na gładką masę. Na końcu dodawaj jajka cały czas mieszając. Wysmaruj tłuszczem formę i posyp mąką, ułóż truskawki na dnie, polej ciastem, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w temp. 200C w programie góra-dół na środkowej półce do 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180C i piecz jeszcze około 25 minut. Moja rada: Możesz

Zasmakuj Kuchni
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 142

telefonach (zdjęcie po lewej). Czaszka, barman i dużo dymu – warto zamówić dla samego popatrzenia! Jak już pisałam, nie przepadam za alkoholem, ale szot Dragon Ball (33,10zł) z wodą kokosową i pieprzem był znakomity i przyznam to bez bicia. Na koniec każdy obowiązkowo musiał odwiedzić toaletę. Wyobraźcie to sobie: otwierasz drzwi do toalety, a tam, z naprzeciwka „wyskakuje

Fill The Bowl