Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta. W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny(...)dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepła. Smacznego
Poranek na słodkoCzasem nie macie weny na śniadanie? A może chcecie zaskoczyć rodzinę czymś nowym a na dodatek pysznym i zdrowym? Koniecznie wypróbujcie lemon curd z nasionami chia
Mieszam w GarnkuKolejny udany wypiek, a jakże pyszny! Bułeczki owsiane znalazłam tutaj, i nie żałuję. Są genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po
Smaczne ZdroweNie ma to jak domowa granola! Na moim blogu znajdziecie wiele propozycji na granole (linki zamieszczam poniżej), lecz tym razem mam coś nietypowego. Otóż granolę z
Be Fit Be StrongSłoneczny krem z pieczonej cukinii i papryki na jesienną chandrę Jeśli w szare jesienne dni dopada Cię kiepski nastrój zaserwuj sobie tę pyszną i rozgrzewającą zupę
Book of spellsOchota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować
Zdrowie i pysznie na talerzuOchota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować
Zdrowie i pysznie na talerzusłodzików, polepszaczy smaku, konserwantów, rafinowanych olejów Alfa-odżywianie dopuszcza pewne formy obróbki termicznej i mechanicznej żywności. Są to: rozdrabianie, mieszanie, wyciskanie, wytłaczanie, kiszenie, suszenie, moczenie, mielenie, kruszenie, blendowanie pieczenie, gotowanie, mrożenie, odparowywanie, blanszowanie, wekowanie Efekty, które daje alfa-odżywianie : świeżość energia poprawa stanu zdrowa ustępienie przewlekłych dolegliwości polepszona cera, włosy i paznokcie normalizacja masy ciała samoistne uregulowanie się(...)odżywiania. Każda żywność przed wejściem do oferty sklepu jest dokładnie sprawdzana i testowana. Nie ma tam produktów zawierających gluten, nabiał oraz jaja, nawet w śladowych ilościach! Wszystko jest naturalne, bez zbędnych chemicznych dodatków. Produkty prawidłowe, zgodne ze wszystkimi standardami alfa są sygnowane charakterystycznym, zielono - czerwonym znakiem alfa na srebrnym tle. Jeśli zarejestrujesz się na stronie sklepu lista produktów
Zdrowie na języku :Przeczy. Znaczy do ciasta. Dyżurne, szybkie, składniki zawsze mam pod ręką, bo banany akurat kupujemy często. Takie ciasto, które robi się w 10 minut, nie jest zbyt słodkie i bez wyrzutów sumienia można zjeść samemu i dać dzieciom zamiast czegoś SZŁODKIEGO :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)wiórków kokosowych 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g rodzynek szczypta soli ew. 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i rozgniecione banany. Miksujemy chwilę na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku i sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane
bistro mamaRustykalna tarta z jeżynami czyli galette – ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche(...)szklanka + 1 łyżka mąki (czubata szklanka) 6 łyżek drobnej polenty (kaszki kukurydzianej) 2 łyżki cukru pudru + do posypania 100 g masła (pół kostki) 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego (użyłam oleju) szczypta soli 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% koszyczek świeżych jeżyn listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W malakserze mieszamy pulsacyjnie mąkę, polentę, cukier puder
Poezja smakuBardzo Wam przypadły do gustu moje batoniki owsiane , a dziś przepis na zupełnie inne. Te batoniki bardzo przypominają w smaku i konsystencji „Bounty
greenscarfSernik, serniczek… to coś, co lubimy najbardziej. A mnie wcale nie skończyły się pomysły na jego nowe smaki więc jeszcze nie raz
To co kochamfruktozowy wiedzie prym. Z cukru całkowicie nie zrezygnowałam, ale staram się do bezpośredniego użytku stosować cukier trzcinowy lub kokosowy i miód. Zwykłego cukru używam zazwyczaj tylko przy wypiekaniu ciast i to w nieprzesadzonej ilości. Unikam sklepowych słodyczy, ale nie bez przesady, zdarza się coś do kawy i ze sklepu. Zwracam teraz już tylko większą uwagę na skład(...)delikatnie posmarować tłuszczem i nic się nie przypala, a nie jak to było kiedyś, gdy lało się go dużo więcej. Dodam też, że obecnie więcej przygotowuję rzeczy duszonych lub pieczonych, zamiast smażonych. W zachowaniu kontroli nad tłuszczem pomaga mi również szybkowar, gdyż oprócz szybszego i łatwiejszego przygotowania, potrawy nie wymagają dodawania dużej ilości tłuszczu. Poruszę jeszcze temat zasmażek, które
Kuchcik gotujeroztopionego masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone oraz wiókami kokosowymi. Dokładnie wymieszać Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gdy czekolada będzie płynna dodać olej lub roztopione masło (dzięki(...)zapakować w pudełeczko, ozdobną folię i podarować bliskim lub po prostu zjeść :) METODA BEZ FOREMEK Nadzienie do czekoladek chłodzimy w lodówce, kiedy masa stężeje i stanie się plastyczna, przy pomocy łyżki i dłoni formujmey kuleczki. Układamy np. w płaskim pudełku wyłożonym papierem do pieczenia i wkłądamy do zamrażarki na 30 min. Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone
DefinicjaSmakuUwielbiam tuńczyka, właściwie mogłabym go jeść bez przerwy. Smakuje równie dobrze od tak sam, jako dodatek do makaronów , sałatek, ryżu, tortilli i wielu innych dań
Słodkie okruszkipączków: 80 ml ciepłego mleka 300g mąki pszennej pełnoziarnistej przesianej przez drobne sito 40g drożdży 50g cukru 3 jajka duża szczypta soli 100g roztopionego i ostudzonego masła lub oleju kokosowego 100g powideł lub niskosłodzonego dżemu (niekoniecznie) cukier do posypania lub lukier (niekoniecznie)Najpierw przygotować zaczyn. Do dużej szklanej miski wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru(...)czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ᵒC z grzaniem góra-dół. Piec 10-12 minut, aż się delikatnie zarumienią. Wyciągnąć i ostudzić. Wykończyć za pomocą odrobiny cukru pudru lub własnoręcznie przygotowanego lukru – 100g cukru rozpuścić w soku z 1/2 cytryny i posmarować pączki. Świetnie smakują także saute, bez cukrowania/lukrowania. 1 pieczony pączek z lukrem to ok. 230kcal , 30g węglowodanów
Dietolog