surowiec (ziarna, kasze, wiórki, pestki itp.) oraz szybkoobrotowy blender. My wybraliśmy G21 Smart Smoothie Vitality o dużej mocy 1680 W oraz 32000 obr/minutę z możliwością regulacji. Nie bez znaczenia była także bardzo duża pojemność kielicha bo aż 2,5 l. Dobrze wygląda, nie tańczy po blacie w trakcie miksowania i z powodzeniem może zastąpić inne AGD. Ogólnie(...)zrobienie mąki kokosowej, której cena w sklepie dochodzi do 100 zł/kg. Jak zrobić mąkę kokosową /mleko kokosowe Mąkę kokosowe możecie zrobić z miąższu świeżego kokosa lub suszonych płatków i wiórków, które umieszczacie w kielichu blendera, zalewacie gorącą woda (w stosunku 1:5) i miksujecie. Jeśli nie macie szybkoobrotowego blendera wiórki i płatki kokosowe trzeba moczyć kilka godzin przed
SzczyptaSmaQjest pieczenie. Ja uwielbiam pieczone francuskie sery, miałam też przyjemność kosztować ich właśnie we Francji, było to szmat czasu temu, ale pamiętam doskonale, bogato zastawiony stół z ogromną ilością serów surowych jak i pieczonych. I te pieczone skradły moje podniebienie. Dlatego własnie dzisiaj, w ramach Tygodnia Kuchni Francuskiej z marką Lidl, chciałabym Wam zaprezentować przepis na pyszny pieczony Coulommiers(...)opakowania, spód drewnianej formy, wyłóż papierem do pieczenia, umieść ser z powrotem w formie. Polej go dwoma łyżkami miodu i wstaw do pieca na 25 minut, temp. pieczenia 195 stopni C, grzanie: dół + termoobieg. Podczas pieczenia sera przygotujemy gruszki w karmelu. W dużym rondlu rozpuść olej kokosowy dodaj wydrylowane i pokrojone na ósemki gruszki, orzechy i migdały
SMYKWKUCHNIcukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g) 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Masło i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz tortownicy(...)składników. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę łyżką. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do formy na spód z krakersów. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiłam sernik na kilka minut w piekarniku, a następnie wyjęłam go na metalową kratkę i wystudziłam w formie, przykryty ściereczką
Waniliowe Improwizacjechoć aura nie sprzyja hm, życiu właściwie- jest zimno, szaro i brzydko, ja postanowiłam odczarować trochę ten październik. Poczekajcie chwilę, poczytajcie i dajcie się przekonać, że można i bez zmarszczonego czoła. Potrzebne jest tylko odpowiednie wyposażenie- samochód, dobra płyta, wieczorne miasto i ciacho. Takie, którego wszystkie atuty można docenić dopiero teraz, kiedy zaczynają spadać liście. Jeszcze totalnie nie oszalałam(...)orzechów włoskich 250g marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Dno okrągłej formy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia
les mirabelleslubi… Mam jakieś 15 zaległych przepisów do wprowadzenia z czego kilka z Wigili. Zastanawiałam się czy nie poczekać i wprowadzić je przed następnymi świętami ale stwierdziłam, że to bez sensu bo przecież trzeba będzie przygotować inne potrawy. I tak przez najbliższe kilka tygodni na blogu pojawi się kilka zaległych przepisów ale będą się przeplatać z innymi więc(...)łyżki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia), mąkę zwykle przesiewam przez sitko.1. Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku a na końcu po trochu mąkę.2. Wysmarować dużą blachę masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.3. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto
UgotujmyTo.plDzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim
Kuchnia EllieWitam Was po dość długiej przerwie! Mam nadzieje, że tym razem uda mi się pozostać z Wami na dłużej :). Spora ilość obowiązków w dużym stopniu ogranicza
Be Fit Be Strongwyrastają zbyt wysokie. Często łączy się ją z mąką pszenna (z typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno na rynku, powstała dla tych, którzy poszukują mąki bez glutenu. Zawiera dodatkowo dużo białka, jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych deserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą(...)dobra jako zagęszczasz do zup sosów, czy na słodko kisieli, czy lukrów. Mąka kokosowa (bezglutenowa) . To nic innego jak zmielony miąższ kokosa (lub wiórków kokosowych w domowych warunkach). Nie nadaje się raczej do samodzielnego użycia, tylko jako dodatek. Świetnie sprawdza się w wypiekach podkreślając swoim kokosowym smakiem, jak i do mniejszych deserów. Mąka migdałowa (bezglutenowa) . Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi
zdrowo i aktywnieochoty rozmawiać. Misie, kwiatki i inne duperele to tylko dodatek. Oczywiście nie skazuję ich z góry na złe, nie, nie. Sama oczywiście lubię od czasu do czasu dostać kwiatka bez okazji (no która kobieta nie lubi? osobiście marzą mi się ostatnio białe tulipany :)) czy jakąś drobną niespodziankę, ale zawsze najbardziej liczy się dla mnie nie ilość, ale jakość(...)waniliowy 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym, aż piana będzie gładka i lśniąca. Wówczas dodać żółtka. Na końcu wsypywać powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie
My simple kitchenzdrowych, którzy podążając za modą rezygnują z jedzenia glutenu często bez konsultacji z lekarzem. Dieta bezglutenowa stała się tak popularna, iż producenci żywności zaczęli na potęgę produkować wyroby bez glutenu. O ile należycie do tych „czytających etykiety”, to nie ma się czym przejmować. Natomiast jeśli nie macie w nawyku czytać składu kupowanych produktów, możecie się nieźle(...)jest pyszne i trudno zakończyć na jednym kawałku :) Spróbujcie i koniecznie podzielcie się Waszymi opiniami w komentarzach poniżej. Składniki bezglutenowego ciasta z jabłkami i malinami: 3/4 szklanki oleju kokosowego 150 g malin 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zmielonych migdałów skórka z większej ćwiartki cytryny 4 jabłka 1,5 łyżki soku z cytryny 3 jaja
Moja Delicjabiscotti z kolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom(...)ogromny wpływ na atmosferę i klimat warsztatów. Kluczowym elementem były jednak produkty, z których powstały wszystkie jadalne podarki. Diamant dostarczył nam doskonałe cukry, które rozpustnie i bez umiaru dosypywaliśmy do wszystkich smakołyków. Absolutnym odkryciem był trzcinowy cukier puder - (klik), który podbił nie tylko moje podniebienie. Polecam Wam z całego serca - ma nie tylko cudowny karmelowy posmak, ale także
KUCHARNIACzasem zdarza się, że upieczemy coś na szybko. Takie ciacha znikają w takim tempie, że zdążymy zrobić im tylko jedno zdjęcie na Instagram a o sesji
Candy PandasChyba czas na porządny deser, a najlepszy deser jest truskawkowy. Ten, który mam dziś dla Was wcale nie jest trudny, ani bardzo pracochłonny, do zrobienia o
Quinoa Raz!bakaliowy: 8 jajek szklanka cukru 15 dkg wiórek kokosowych 15 dkg posiekanych orzechów 15 dkg posiekanych rodzynek 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt zwykły: Blacha o wymiarach 34x 24 cm 5 jajek szklanka cukru 5 łyżek mąki krupczatki 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 2 kostki masła lub margaryny(...)dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dosypujemy powoli do powstałego z jajek i cukru biszkoptu, cały czas mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt najlepiej rozdzielić na dwie części i piec osobno w dwóch tej samej wielkości tortownicach. Można składniki podzielić na dwie części od razu i drugi biszkopt upiec po wyciągnięciu pierwszego. Pieczemy w temp. 190st przez ok 35min
Kuchnia w czekoladzieSposób na pochmurny poniedziałek? Proponuję małe przyjemności: dobra kawa, bezglutenowa krucha tarta z solonym karmelem , dobra książka lub ulubiony serial i od razu dzień wydaje się
365 dni dookoła kuchni