jeżyk czyli świąteczny deser bez pieczenia Trudność Początkujący Czas przygotowania 50 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas 1 godzina 20 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (1 BLASZKA 20x35 cm) CIASTO 200 g mąki tortowej 200 g cukru 4 jajka 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 łyżek(...)dodaj stopniowo cukier a potem żółtka. 2 Wszystkie suche składniki (mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia) stopniowo dosypuj do ciasta, na przemian z olejem. Miksuj na wolnych obrotach. 3 Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30 minut. Po wyjęciu ciasto wystudź, a następnie przekrój wzdłuż
A to pestkaPascha to tradycyjny deser wielkanocny, przygotowywany z twarogu, śmietany z dodatkiem masła, żółtek, cukru oraz bakalii. Tradycyjna pascha należy jednak do dość kalorycznych deserów i wiele
Kuchnia MagdaLenydrewnianym blatem roboczym, przy którym mogliśmy wspólnie pracować, dyskutować, żartować, popijać winko, wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi... Na półkach stały dziesiątki talerzyków, foremek, deseczek oraz różnorodne sprzęty kuchenne, z których bez problemu mogliśmy korzystać. Przygotowanymi posiłkami zajadaliśmy się w znajdującym się obok salonie z pięknie zastawionym stołem. Dodatkowo znalazłam się w gronie ludzi, którzy mają takiego samego fiksa(...)kulinarnych wariatów :) Smacznego oglądania! MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI I SEREM RICOTTA Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki śmietany 2 żółtka szczypta soli Składniki na mus dyniowy: 1 mała dynia 100 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: Sok z połowy pomarańczy PRZEPIS: Szef
My Culinary ArtDla Was kobietki! Wszystkiego najlepszego w dniu naszego Święta :) Przepis wymyślony pod wpływem chwili, natchniona dopiero co zakupionymi migdałami stworzyłam POTWORA...Ciasteczkowego Potwora :) Ciasto
CzarnawisienkaChyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np
Zawsze głodna!mlekiem kokosowym (nie mylić z mleczkiem). Robiłem beszamel również na wodzie. Nie jest taki szałowy, ale zapiekanka nadal wychodzi pyszna Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu Wydrukuj przepis Porcji: 1 lub 2 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 100g makaronu penne lub świderki 1 brokuł lub paczka mrożonego 4 łyżki (50g) mąki z amarantusa 2 łyżki oleju kokosowego 500ml mleka roślinnego(...)patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj mąkę i mieszaj aż powstanie gładka masa. 3 Ciągle mieszając wlewaj mleko i dokładnie mieszaj (najlepiej trzepaczką) aż powstanie gładki sos. 4 Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz wcześniej ugotowany makaron i brokuła. Wymieszaj. 5 Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez 15-20 minut w 200 stopniach. Makaron
Blendmanblendujemy, aż wszystko się połączy. Kolejno do naszego masła orzechowego dodajemy: 2 łyżki miodu (można więcej jak ktoś woli słodszą wersje), około ⅓ puszki mleka kokosowego, laskę wanilii oraz ½ szklanki kakao i ⅓ szklanki oleju kokosowego. Wszystko mieszamy, aż połączy się w jedną całość (i tutaj wyszła nam zdrowa nuttella). Odstawiamy do lodówki na około 45 minut do 1 godziny. Czekając(...)zrobiłem również wersję z wiórkami kokosowymi, też pyszne) i ponownie wstawiamy je do lodówki na około 1 godzinę. Rozpuszczamy czekoladę i wszystkie nasze kulki zanurzamy w czekoladzie. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. I gotowe. Wszystkim jaskiniowcom życzę udanych łowów. Tym razem na paleo słodycze. Artykuł Paleo słodycze, orzechowe kulki jak Ferreo Rocher bez cukru, glutenu. pochodzi z serwisu
PaleoLifewłasną wersję tego dania, i choć niewiele ma ono wspólnego z jego kanadyjskim pierwowzorem, to jest pyszne i sycące. Frytki są pieczone, a sosu serowego dodajemy naprawdę niewiele, gdyż jest zrobiony z wyrazistego cheddara, można zatem zajadać bez nadmiernych wyrzutów sumienia. Bazą dania są frytki, możecie przyrządzić je smażąc je w głębokim tłuszczu, jeśli jednak wolicie wersję mniej kaloryczną(...)rodzaju mięsa. Nie ograniczajcie się. 😉 Kurczak: 700g udek z kurczaka bez kości i skóry 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Udka oczyszczamy z błonek i tłuszczu. By kurczak miał ciekawy aromat przesmażam go na oleju sezamowym, ale możecie użyć oliwy, oleju kokosowego czy rzepakowego. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią kurczaka
Cooking MonsterPaździernik to dynia i z tej okazji zapraszam Was na chlebek daktylowo – dyniowy . Ciasto, które znika szybciej niż się je przygotowuje (a uwierzcie mi, jego
365 dni dookoła kuchniJeżeli złapie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do upieczenia domowych ciasteczek owsianych wraz z dodatkiem zmiksowanych orzechów, nasion słonecznika i gorzkiego kakao. Warto dodać
UgotowaćDziś batony śniadaniowe – właściwie nie tylko śniadaniowe. Możecie je zabrać do pracy, zjeść na drugie śniadanie lub jako przekąskę gdzieś na mieście zabiegani. Może i
Niebieski kubek z kawaW ramach współpracy z platformą LokalnyRolnik.pl przygotowujemy przepisy korzystając ze świeżych, ekologicznych produktów prosto od rolników. Przepisy najpierw pojawią się na „Lokalnym”, a po
Szybko Tanio SmacznieDomowe masło orzechowe, bez konserwantów, oleju palmowego, zdrowe i tanie stanowi klucz do sukcesu tego dania. Jak zrobić masło orzechowe? To najprostsza rzecz na świecie. Wystarczy najzwyklejszy robot kuchenny i garść orzechów. Czas: 15 minut Liczba porcji: 2 duże Poziom trudności: Bardzo łatwe Stir fry to idealny sposób przyrządzania posiłków dla zabieganych i wszystkich, którym brakuje czasu na gotowanie(...)klasycznego, wschodniego dania, a polega on na połączeniu na patelni i krótkim podgrzaniu upieczonych wcześniej warzyw. Stosujemy ten pomysł, kiedy w niedziele gotujemy na cały tydzień i w piekarniku pieczemy duże ilości warzyw.. Stir fry z podanych składników możecie też zrobić w klasyczny sposób, czyli smażąc wszystko razem. Opiszemy poniżej obydwa sposoby. Najważniejszym składnikiem dania jest sos, zrobiony
Niedzielny kucharzDziś do niedzielnej kawy klasyka klasyki czyli sernik pieczony bez spodu. U mnie z rodzynkami i skórką pomarańczową (zdecydowanie moje ulubione bakalie!), na górę polewa z ciemnej czekolady i trochę ozdób :) Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki: 1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wniliowego(...)dodajemy sok z cytryny i ulubione bakalie. Masę przekładamy do blaszki, nie należy jej wykładać papierem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni przez 1 godzinę. Sernik po godzinie w piekarniku powinien być dosyć blady (nie taki jak mój! zagapiłam się i piekł sie godzinę i 10 minut). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i zostawiamy sernik
Ciastkozercydrożdży) 4 łyżki ciepłej wody 90 g mąki pszennej 50 g masła kokosowego (lub 3 łyżki oleju roślinnego) szczypta soli łyżeczka cukru jakieś zielsko jeśli lubicie typu rozmaryn, tymianek, oregano na farsz: 6 połówek suszonych pomidorów 10-15 oliwek Przygotowanie zaczynu (na minimum 12 h przed pieczeniem chlebków): Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Do dużej miski wsyp mąkę, sól(...)uformuj w coś zgrabnego (albo zostaw tak jak jest) Ułóż chlebki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i zostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200-210 C około 20 minut na środkowej półce piekarnika, i UWAGA: bez termoobiegu (to powoduje wysychanie drożdżowego ciasta!). Smacznego! ps. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości, bo wciągnęliśmy
greenscarf