P oczątek tygodnia najlepiej zacząć słodko! Jednak słodko wcale nie znaczy niezdrowo! Dowodem na to jest to brownie z awokado zamiast masła. Dodatkowo w ramach bezglutenowej
Food SquareJuż o 18.00 polska reprezentacja rozegra trzeci, ostatni mecz fazy grupowej. Na Stade Véldrome w Marsylii Polacy zmierzą się z Ukraińcami. Na to spotkanie proponuję prostą
My Chcemy JeśćProsty przepis na szarlotkę rzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks . Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale
Smakuje zdrowokuchnię. SOSTA Jak poznałam właścicieli marki Sosta, mieli w ofercie tylko olej rzepakowy. I to był, a właściwie jest olej, bez którego nie wyobrażam sobie kuchni. Teraz, oprócz rzepakowego są oleje lniany, słonecznikowy, konopny, z czarnuszki, ostropestu, kokosowy i mój ukochany dyniowy. Dzięki temu, że Sosta nie jest wielką fabryką, nadzór nad jakością i tym, co dostajemy finalnie, jest(...)pasują raczej do łazienki i apteczki, są składnikami całkiem fajnych potraw. Myślę, że jak spróbujecie, to będzie przyjaźń na dłużej Na początek polecam wam dyniowy i rzepakowy. Sezon na pieczone jesienne warzywa się zaczyna, a olej dyniowy jest doskonałym dodatkiem. Oleje mają jeszcze jedno, cenne zastosowanie – są świetne na prezenty. Zawartość pełna zdrowia i smaku w fajnej butelce. Wystarczy ładnie
ladykitchenBaba wielkanocna drożdżowa z pysznym marcepanem który robiłam sama. Chyba większość z was nie wyobraża sobie świąt bez babki, bo to nasza tradycja. Słodycz marcepanu przełamałam polewą z czekolady gorzkiej. ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 550 2 dkg drożdży 125 ml mleka letniego 4 żółtka 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao(...)kulki jasne, na nich kulki ciemne, i znowu jasne. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dół, wstawiam formę i piekę 35-40 minut. Przed końcem pieczenia można nakryć babkę papierem jak za mocno się zrumieni na wierzchu. Po upieczeniu wykładam babkę z formy jeszcze ciepłą na kratkę i tak zostawiam do przestygnięcia
wesoła kuchniaDziś dopadła mnie ochota na coś bardzo, bardzo czekoladowego, ale przy okazji prostego i najlepiej zdrowszego i sycącego. I tak o to powstał omlet a'la
Healthy food explorermożesz je piec z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika przez 1,5- 2 h! Długo, dlatego ja piekłam ich na raz dwa razy tyle, wykorzystując każdy poziom piekarnika. Bezy podczas pieczenia lekko się rozleją. Po wyjęciu z piekarnika będą lekko gumowate ale w ciągu kilku minut stają się idealnie suche i kruche. Gdy tylko wystygną od razu przełóż(...)czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 czubate łyżki kakao Przygotowanie biszkoptu: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 10 minut. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i kakao przesiej nawet 2 razy do dużej miski. Dodaj zakwaszone mleko, wymieszaj dokładnie, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 45-55 minut na środkowej
greenscarfKolejny z kolekcji pysznych chlebków na zakwasie, które nigdy się nie starzeją, one tylko każdego dnia inaczej smakują... Dzisiaj z okazji Światowego Dnia chleba
Smaczne Zdrowezrobić taki pyszny chleb? Przepis na chleb paleo śródziemnomorski, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka pesto z oliwek i suszonych pomidorów ( przepis ) – 2/3 szklanki oliwa z oliwek – 2 łyżki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki(...)jeśli w składzie masz słone oliwki i solone suszone pomidory, to może się okazać, że nie trzeba w ogóle chleba solić. W przeciwnym razie płaska łyżeczka powinna wystarczyć. Piecz w 180° w foremce 10×20 cm przez 50-60 minut aż test patyczkiem wskaże, że w środku nie ma surowego ciasta. Co do szczegółów dotyczących wyrabiania ciasta albo uzyskania
PaleoSMAKSernik na zimno z musem rabarbarowym to moja propozycja na inaugurację sezonu rabarbarowego Czy może być coś lepszego niż rozpływająca się w ustach masa serowa bazująca
365 dni dookoła kuchniFotografie tego ciasta kusząco puszczały do mnie oko na facebooku od jakiegoś czasu, ale jakoś mimo wszystko było mi nie po drodze, by wypróbować przepis. Teraz
Cynamonowe szczęściewręcz jesteśmy dumne :) Właśnie te batoniki wyszły nam najsmaczniejsze gdy po pierwsze użyłyśmy dobrej jakości masła orzechowego ( klik ) oraz ukochanej przez nas mąki kasztanowej , która niesamowicie podkreśla słodycz wszystkich składników bez dodatku cukru! Oba te składniki znajdziecie w sklepie ekodis.pl , który niewątpliwie przyczynił się do tak pysznego sukcesu :) Składniki: Nadzienie -200g suszonych fig (dobrze sprawdzają się figi z Lidla(...)suszonych daktyli -30g oleju kokosowego - ¼ - ½ szkl. wody -60g mąki kasztanowej -50g mąki gryczanej -100g mąki owsianej (bezglutenowej) *zamiast mąki kasztanowej można użyć 40-50g mąki gryczanej CIASTO Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Odsączyć je i zblendować na gładką masę z olejem kokosowym. Masło orzechowe, masę daktylową, len i ¼ szkl. wody wymieszać
Candy Pandaspióra 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej 3 jajka 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego 2 łyżki masła orzechowego bez cukru 15 suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju kokosowego + do smarowania formy bułka tarta do posypania formy Przyprawy i zioła skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanego tymianu 1 łyżeczka(...)śliwkami, ewentualnie dopraw do smaku według uznania. Piekarnik rozgrzej do temp. 180'C, f ormę posmaruj olejem kokosowym i obsyp bułką tartą. Przełóż masę, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut, wystudź. Galaretka Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej
SzczyptaSmaQDomowy chleb na zakwasie wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Wymaga od nas jedynie czasu potrzebnego do tego, aby chleb nam wyrósł. Najlepiej aby odczekać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!