brytyjski świąteczny klasyk, przyrządzany z przeróżnych bakalii gotowanych w cukrze oraz alkoholu (zwykle brandy) i z dodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest(...)kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan * PRZYGOTOWANIE Spód Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia
Food Squaresoli 2 łyżki czubate rozpuszczonego masła 15 dag zimnego masła Nadzienie: 20 dag twarogu 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka wiórek kokosowych białych 1 jajko Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą(...)krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów
Wanilia i KardamonCiasto drożdżowe i sernik bez spodu, to te ciasta, które da się odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba , z tego co wiem(...)razem wyrabiamy. Takim żwirkiem posypujemy wierzch ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym smaku. Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne, nawet następnego dnia smakowało jak świeżo upieczone. Jeśli
Dieta moja pasjawciąż mało węglowodanów. Przytnij szparagi i zawiń je w boczek przed pieczeniem ich na patelni przez dziesięć minut w temperaturze 400 stopni. Odwróć je i kontynuuj pieczenie przez około 15 minut, aż będą chrupiące. Nasiona dyni Nasiona dyni, znane również jako pepita, stanowią doskonałą szybką przekąskę o dużej zawartości tłuszczu. Są dość sycące, kiedy(...)zawartością kakao w stanie stałym. Orzech kokosowy Mięso kokosowe ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, która szybko Cię napełnia. Nie zawierają węglowodanów, co czyni je idealną przekąską, która pomoże utrzymać cię w ketozie. Zerwij to białe mięso z całego kokosa i ciesz się bardzo zdrową świeżą przekąską. Młode tajskie orzechy kokosowe doskonale nadają się na przekąski. Lody czekoladowe
jakszef.plfazę na jedzenie bez glutenu. Nie żebym miała nietolerancję, ot po prostu zauważyłam, że ograniczając pszenicę czuję się lżej, „schodzi” mi brzuch, więc czuję się lepiej nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Była już jaglanka w formie ciasta, a dziś czas na kukurydziankę. Potrawy z mąki kukurydzianą czy też bardzo drobnej kaszki nazywa się polentą(...)gęstego mleka kokosowego z puszku lub innej „śmietanki” wegańskiej 2-3 brzoskwinie/morele 50 g delikatnego oleju roślinnego 50 ml syropu agawy/klonowego/można zastąpić cukrem łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru (do posypania wierzchu) szczypta soli Przygotowanie: Do suchej kaszki dodaj 300 ml wody i wymieszaj. W dużym garnku zagotuj 800 ml wody z dodatkiem mleka kokosowego/śmietanki, oleju
greenscarfChleb orkiszowo-żytni z bakaliami, to chleb na zakwasie z pysznymi dodatkami. Po zaskakującej, degustacji chleba na wakacjach, postanowiłam stworzyć coś na wzór tamtego
Smaczne ZdroweNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniepozbyć się niewygodnych nadmiarów, ale wyszło jak wyszło. Całe szczęście załapałam się jeszcze na zieloną fasolkę szparagową, która bardzo ułatwiła przeprowadzenie diety, szczególnie 2 dni z dużą ilością białka, bez tłuszczu i węglowodanów. To najtrudniejsze dla mnie 2 dni do przetrwania, tym razem z fasolką było to bardzo łatwe. Po tygodniu diety ubyło mi 1,8 kg, mężowi(...)puree z dynii+1 szklanka płatków owsianych+2,5 szkanki wody+2 łyżeczki ksylitolu+cynamon) - 2 porcje II śniadanie gruszka obiad kotleciki z indyka (120 g porcja) +surówka+pieczone bataty+jabłko lub filet kurczaka ugotowany na parze (120 porcja - przepis tutaj ) +por z papryką ( przepis tutaj ) +kasza gryczana podwieczorek jabłko kolacja zupa z dynii ( przepis tutaj ) +kromka chleba orkiszowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Drożdżówka: Z wrośniętego ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i z każdej części wycinamy okrąg o średnicy około 25-26 cm, np. za pomocą talerza. Pierwszy okrąg układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem
Kuchnia MagdaLenyszklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju oraz 3 łyżki suchego maku 1 łyżka kakao 1 kisiel truskawkowy ( bez cukru ) 4 żółtka+2 łyżki mąki pszennej masa z galaretkami 5 galaretek o różnych kolorach ( u mnie żółta, czerwona, niebieska,zielona, filetowa) 400 g serka homogenizowanego waniliowego Szklanka do odmierzania(...)talerze do zupy i odstawić do stężenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować na małych obrotach. Gotową masę podzielić na 4 równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki suchego maku. Do drugiej masy dodać 1 łyżkę kakao
Monia miesza i gotujemące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo także(...)osoby unikające nabiału mogą łatwo ten przepis zmodyfikować . Masło można zastąpić masłem klarowanym ( przepis ) albo olejem kokosowym (rafinowany spowoduje, że chleb nie będzie miał kokosowego zapachu), a zamiast jogurtu użyć śmietany z mleka kokosowego. Skąd wziąć tę śmietanę? Wsadź puszkę z mlekiem kokosowym do lodówki, jak ją później otworzysz, to ta gęsta warstwa na górze to właśnie śmietana. Przyrządzenie chleba
PaleoSMAKpatyczki do cake pops (dostępne są np. na stronie http://wypiekarnia.pl/) · kolorowe posypki, wiórki kokosowe · tabliczka gorzkiej czekolady · tabliczka białej czekolady · 150 g mascarpone(...)przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier i ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło. Przygotowujemy sobie miejsce z zamrażarce. Wystudzone ciasto drobno kruszymy. Dzielimy na dwie
Mania GotowaniaDziś zapraszam Was na kolejny szybki pomysł na obiad. Kurczaka z warzywami i grzybami w sosie pomidorowym. Pysznie, prosto i szybko. Takie „jednogarnkowe” danie
Słodkie okruszkizłożony w taki sposób, aby w przekroju powstała kratka, tudzież szachownica :). Tym samym, jest to bardziej efektowna wizualnie wersja tego wypieku :). Osobiście je uwielbiam; niby w smaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już od czasów dzieciństwa mnie w nim urzeka...puszyste, piaskowe ciasto, krem budyniowy i gruba warstwa czekoladowej polewy - to chyba(...)się za pieczenie ;). Polecam :). W związku z tym, że ciasto jest dość pracochłonne, ciasta polecam upiec dzień wcześniej; łatwiej będą się też dzięki temu przekrawać. Składniki na ciasto jasne: 240 g mąki pszennej tortowej ( 1,5 szklanki ) 4 duże jajka 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 8 łyżek oleju 8 łyżek letniej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opowieści z piekarnikacukinie upiekłam bez czapeczek, po prostu przecięłam w poprzek i napełniłam farszem. Faszerowana cukinia to smaczna propozycja na lekki, letni obiad lub kolację. Faszerowanie cukinii to bardzo kreatywne zadanie, zależy tylko od naszej fantazji lub zasobności lodówki. Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami - kurkami. A clou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy(...)powoli wrzącą wodę, następnie mleko kokosowe z puszki. Doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszać, aż sos zgestnieje. Dodać sól, pieprz, posiekane zioła i pastę curry odcedzony, odsączony ryż połączyć z kurkami i sosem beszamelowym i odczekać chwilę, aż masa zgęstnieje przygotowanym farszem napełnić połowki cukinii, posypać startym parmezanem, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 200`C około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!