Witam Was po dość długiej przerwie! Mam nadzieje, że tym razem uda mi się pozostać z Wami na dłużej :). Spora ilość obowiązków w dużym stopniu ogranicza
Be Fit Be Strongwyrastają zbyt wysokie. Często łączy się ją z mąką pszenna (z typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno na rynku, powstała dla tych, którzy poszukują mąki bez glutenu. Zawiera dodatkowo dużo białka, jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych deserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą(...)dobra jako zagęszczasz do zup sosów, czy na słodko kisieli, czy lukrów. Mąka kokosowa (bezglutenowa) . To nic innego jak zmielony miąższ kokosa (lub wiórków kokosowych w domowych warunkach). Nie nadaje się raczej do samodzielnego użycia, tylko jako dodatek. Świetnie sprawdza się w wypiekach podkreślając swoim kokosowym smakiem, jak i do mniejszych deserów. Mąka migdałowa (bezglutenowa) . Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi
zdrowo i aktywnieochoty rozmawiać. Misie, kwiatki i inne duperele to tylko dodatek. Oczywiście nie skazuję ich z góry na złe, nie, nie. Sama oczywiście lubię od czasu do czasu dostać kwiatka bez okazji (no która kobieta nie lubi? osobiście marzą mi się ostatnio białe tulipany :)) czy jakąś drobną niespodziankę, ale zawsze najbardziej liczy się dla mnie nie ilość, ale jakość(...)waniliowy 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym, aż piana będzie gładka i lśniąca. Wówczas dodać żółtka. Na końcu wsypywać powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie
My simple kitchenzdrowych, którzy podążając za modą rezygnują z jedzenia glutenu często bez konsultacji z lekarzem. Dieta bezglutenowa stała się tak popularna, iż producenci żywności zaczęli na potęgę produkować wyroby bez glutenu. O ile należycie do tych „czytających etykiety”, to nie ma się czym przejmować. Natomiast jeśli nie macie w nawyku czytać składu kupowanych produktów, możecie się nieźle(...)jest pyszne i trudno zakończyć na jednym kawałku :) Spróbujcie i koniecznie podzielcie się Waszymi opiniami w komentarzach poniżej. Składniki bezglutenowego ciasta z jabłkami i malinami: 3/4 szklanki oleju kokosowego 150 g malin 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zmielonych migdałów skórka z większej ćwiartki cytryny 4 jabłka 1,5 łyżki soku z cytryny 3 jaja
Moja Delicjabiscotti z kolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom(...)ogromny wpływ na atmosferę i klimat warsztatów. Kluczowym elementem były jednak produkty, z których powstały wszystkie jadalne podarki. Diamant dostarczył nam doskonałe cukry, które rozpustnie i bez umiaru dosypywaliśmy do wszystkich smakołyków. Absolutnym odkryciem był trzcinowy cukier puder - (klik), który podbił nie tylko moje podniebienie. Polecam Wam z całego serca - ma nie tylko cudowny karmelowy posmak, ale także
KUCHARNIACzasem zdarza się, że upieczemy coś na szybko. Takie ciacha znikają w takim tempie, że zdążymy zrobić im tylko jedno zdjęcie na Instagram a o sesji
Candy PandasChyba czas na porządny deser, a najlepszy deser jest truskawkowy. Ten, który mam dziś dla Was wcale nie jest trudny, ani bardzo pracochłonny, do zrobienia o
Quinoa Raz!bakaliowy: 8 jajek szklanka cukru 15 dkg wiórek kokosowych 15 dkg posiekanych orzechów 15 dkg posiekanych rodzynek 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt zwykły: Blacha o wymiarach 34x 24 cm 5 jajek szklanka cukru 5 łyżek mąki krupczatki 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 2 kostki masła lub margaryny(...)dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dosypujemy powoli do powstałego z jajek i cukru biszkoptu, cały czas mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt najlepiej rozdzielić na dwie części i piec osobno w dwóch tej samej wielkości tortownicach. Można składniki podzielić na dwie części od razu i drugi biszkopt upiec po wyciągnięciu pierwszego. Pieczemy w temp. 190st przez ok 35min
Kuchnia w czekoladzieSposób na pochmurny poniedziałek? Proponuję małe przyjemności: dobra kawa, bezglutenowa krucha tarta z solonym karmelem , dobra książka lub ulubiony serial i od razu dzień wydaje się
365 dni dookoła kuchniDzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki
Kulinarne Fantazje MarioliNigdy nie jadłam prawdziwego mazurka. Ten wypiek nigdy nie pojawiał się w moich rodzinnych stronach. Może właśnie dlatego tak bardzo go lubię – nie czuję ograniczeń związanych
Fill The Bowlcytrynowy, Sos pieprzowy, Risotto z pieczarkami, Chilli con tofu, Blesotto z pomidorami i oliwkami, Gotowaną quinoa, Gotowane cztery ziarna zbóż. * Deser kokosowy z mango Deser na bazie mleka kokosowego, pakowany po dwie sztuki. Kremowy, nieprzesłodzony, świetny jako samodzielna przekąska, ale też jako krem do smarowania pieczywa. Mango nadaje fajnej, tropikalnej nuty, przez co całość nie jest mdła. Nie zawiera glutenu(...)orzechów laskowych i kakao Smakuje trochę jak budyń o smaku nutelli. Kremowa konsystencja + dobrze wyczuwalne orzechy = pyszny deser. :) * Deser z orzechów laskowych z solonym karmelem (z kwiatem soli morskiej) Bez wątpienia - mój faworyt! Uwielbiam solony karmel, więc ten smak to strzał w dziesiątkę. * Miso białe - chyba najciekawszy produkt z całej gamy. Nigdy przedtem o nim nie słyszałam, także byłam
Poranek na słodkoKojarzycie batonik Bombus RAW Energy w wersji kakao-kokos? Kiedyś zakupiłam go w Rossmanie i bardzo mi posmakował, a po przeczytaniu składu, w którym były zaledwie
Healthy food explorerKolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym
Smaczne Zdroweposiłek. Składniki dobrałam na porcję dla jednej osoby. Ich kaloryczność nie przekracza 300-400 kalorii. Potrawy są sycące, ale lekkie - nie obciążają żołądka, a ja nie odczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim(...)wiórków kokosowych miód (opcjonalnie) Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalać 1/2 szklanki wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Podawać z serkiem wiejskim, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi. Na kolację warto zjeść także
Kuchnia Ellie