komuny” w latach 80. W naszym przepisie zastąpiliśmy ją delikatnym mięsem z polędwiczek wieprzowych. Słodkie, pieczone brukselki Kotlety podaliśmy z pieczonymi frytkami – robimy je dość często, bo to prosty, a mega smaczny dodatek do obiadu i pieczonymi brukselkami. Kto nigdy nie piekł brukselek traci naprawdę dużo. Brukselka to prawdziwe warzywne cacuszko, rzecz piękna i smaczna, ale ugotowana(...)Bóg przegotowana, zmienia się w jednego ze stołówkowych potworów jak rozlazły szpinak, staje się gorzka i bez wyrazu. Pieczenie wydobywa wszystko co w niej najlepsze: wysoka temperatura karmelizuje zawarte w niej cukru, wydobywając słodycz, o jaką nikt by jej nie podejrzewał, główka staje się zwarta i jędrna, zachowując piękny kształt i pierwotną strukturę. W Niedzielnym Kucharzu pieczemy brukselkę
Niedzielny kucharzjest pyszna :D Składniki: 2 duże lub 3 średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek masła klarowanego 1 szklanka mąki kokosowej 1 szklanka wody 3 duże jajka 1/2 szklanki oleju (jakikolwiek roślinny; u mnie pół na pół kokosowy z oliwą z oliwek) 190-200 g puree z dyni 1/2 + 1/3 szklanki słodzidła (u mnie eytrol) Przygotowanie: Zaczynamy(...)jednej miski wsypujemy, wbijamy i wlewamy: mąkę kokosową, wodę, jajka, olej, puree z dyni i 1/3 szklanki słodzidła, możemy też dodać cynamonu do smaku :) Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ładnie się połączą. Masę odstawiamy na 5 minut i po tym czasie znowu miksujemy. Teraz smarujemy formę masłem albo olejem kokosowym. Wysmarujmy dokładnie i nie bądźmy skąpi, żeby babka ładnie potem
Jak gotować i nie zwariowaćPaństwu bardzo prostą metodę, ponieważ biszkopt można przekroić na więcej pasków np. na 3, 4 lub więcej zależy to od naszej twórczości i czasu. Zasada sklejenia tego ciasta pozostaje bez zmian. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 20 dag cukru kryształ 15 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao olejek rumowy(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać około 50 ml gorącą wodą , ale nie wrzącą rozpuścić). Do rozpuszczonej kawy dolać chłodnej wody do 200 ml. Posłodzić do smaku. Dekoracja: wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt : Z cyt ryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli przesiać. Mikserem ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać
Ciastka - domowe słodkościNajlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka! Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor. A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy
Healthy food explorerDobra mam dla Was propozycję ciasta. Jest fajne, aromatyczne i kakaowe i takie mokre. Prawie jak czekolada na gorąco, ale nieco lepsze. Tak … wiem co
KrupeczkiTen deser jest wprost nieziemski, dodatkowo gdy pomyślimy jaki jest zdrowy, to już wręcz spełnienie słodkich fantazji. Szkoda tylko, że są pewne ograniczenia w
Smaczne ZdroweDla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz
Smaczne ZdroweSkładniki: puszka czerwonej fasoli 100 g daktyli suszonych 1 banan 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 4-5 łyżek wiórek kokosowych Dekoracja: 100 g gorzkiej czekolady wiórka kokosowe Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Fasolę z puszki odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku wodą. Następnie(...)oraz sodę, nie przerywając miksowania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy porcjami do masy, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 35-45 min. Studzimy. Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania
Kuchnia MagdaLenyNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Quinoa Raz!które zrobiłam. Sernik zrobiony na biszkoptach dzięki czemu możemy wykonać go w upalne dni bez włączania piekarnika. Przypomina mi moje dzieciństwo kiedy to zbierałam jagody w lesie już od najmłodszych lat. składniki: 1 kg sera twarogowego z mascarpone President 280 g rurek z nadzieniem kokosowym 1 opakowanie biszkoptów podłużnych 160 g 500 g jagód 250 ml śmietany kremówki(...)zrobią się miękkie miksuję blenderem i studzę. Do jednej części śmietany dodaję połowę masy jagodowej i mieszam. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam na nie masę serową jagodową, wstawiam na 30 minut do lodówki. Do drugiej części sera odłożonego dodaję połowę musu jagodowego z ilości która została. Mieszam i wylewam
wesoła kuchniaKolejny przepis na drożdżowe ciasto! Tym razem wersja bez jajek i mleka a za to z batatami 😊 Postanowiłyśmy zrobić odrywany chlebek w ciekawej formie, można powiedzieć imprezowej (nie można obecnie zapraszać innych ale możecie taki wypiek zafundować swojej rodzince). Piekąc takie ciacho sprawicie frajdę swoim domownikom kiedy będą odrywać małe bułeczki i zanurzać je w pysznym kremie Rawnella(...)drożdży suchych -250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego) -60g cukru kokosowego -150ml oleju rzepakowego -200g ugotowanych batatów -mąka do podsypywania ciasta Dodatkowo - Rawnella - Bio surowy krem orzechowy Siła Roślin 1. Mąki wymieszać z drożdżami. 2. Mleko roślinne, cukier kokosowy, olej i bataty zmiksować na gładko blenderem. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem
Candy PandasDziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie
Ostra na SłodkoMuffiny czekoladowo-kokosowe to małe babeczki z mocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch
Smakołyki BerenikiCiasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta. W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny(...)dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepła. Smacznego
Poranek na słodkoCzasem nie macie weny na śniadanie? A może chcecie zaskoczyć rodzinę czymś nowym a na dodatek pysznym i zdrowym? Koniecznie wypróbujcie lemon curd z nasionami chia
Mieszam w Garnku