kokosowe bez pieczenia - 5000 przepisów (strona:260/334)

42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 263

następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy(...)Następnie wyjmujemy z lodówki i bezpiecznie zdejmujemy obręcz formy. Po czym smarujemy boki (w moim przypadku) miodem i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Miód można zastąpić wieloma składnikami takimi jak: śmietana, dżem, czekolada, lukier, lub karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim duetem naprawdę komponuje się idealnie.  Ilość masy serowej przeliczyła

Symfonia Smaków
CHLEB 100% ŻYTNI, NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 250

Kolejny z wypiekanych przeze mnie chlebków. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, cukru oraz innych mąk, 100% chleb żytni. Chleb pieczony na mące żytniej chlebowej (żurkowej) z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie. Chleb smakiem przypomina chleby wypiekane przez nasze Prababcie i Babcie, choć ja niestety nie znałam jego(...)żytnia tak jak i orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania. Wymieszane ciasto przełożyć do dwóch form (ja używam silikonowych, ale ponieważ są już naznaczone zębem czasu delikatnie smaruję je olejem kokosowym, wówczas mam pewność, że chlebki się nie przykleją, metalowe musimy dokładnie wysmarować i wysypać otrębami lub mąką). Łyżką maczaną w wodzie dokładnie ubić ciasto w formach (by nie było wolnych

Smaczne Zdrowe
Trufle migdałowo- czekoladowe (Keto, Paleo, LowCarb, Vegan) 186

ścisłości: trufle migdałowo- czekoladowe też nie są złe pod względem składu. Jednak nie każdy może bezkarnie opychać się czekoladą, stąd pomysł na przygotowanie jakiejś alternatywy… Trufle migdałowo- czekoladowe Bez wyrzutów sumienia Skoro są Mikołajki, to trzeba świętować i można sobie pozwolić na małe co nieco. Przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia… I powiem Wam jeszcze coś- wcale(...)minut Czas gotowania 5 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Masa 3/4 szklanki masła migdałowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki gorzkiej czekolady 90% kakao; posiekanej na drobne kawałki 1/2 szklanki płatków migdałowych 2 łyzki rumu/ brandy 2 łyzki oleju kokosowego rozpuszczonego Polewa 1/4 - 1/2 szklanki gorzkiej czekolady 90% kakao; posiekanej na drobne kawałki 2 łyżki kakao opcjonalnie Sposób przygotowania

Modern Cave Girl
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 405

wyroczniami kulinarnymi, ani bóstwami kuchennymi. Mamy trochę większą świadomość kulinarną. Chociaż jak sobie przypomnę zaczyn na ksylitolu, gnocchi wielkości krążka hokejowego i mus, który miał konsystencję rosołu, że o bezie z cudownie zgrzytającą mąką pod zębami nie wspomnę, to wcale nie jestem pewna co do tej świadomości. Świat kulinarny zajęty analizowaniem składu kostki rosołowej i stanu psychicznego Grażki zapomniał(...)końcu, po dokładnie 9 próbach mogę wam podać przepis. BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE BATONIKI CZEKOLADOWE 5 dojrzałych bananów tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (czytamy skład!) 3 łyżki surowego kakao 5 łyżek mleka kokosowego lub owsianego około 0,5 kg płatków owsianych lub jaglanych (ilość zależy od wilgotności reszty składników) 2 garście żurawiny suszonej garść posiekanych orzechów włoskich lub orzechów nerkowca kilka wędzonych

ladykitchen
Bezglutenowe ciasto dyniowe 180

Bezglutenowe ciasto dyniowe to ciasto, na które czekałam z utęsknieniem. Cóż w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim jest zgodne z moją obecną dietą (jeszcze Wam o

365 dni dookoła kuchni
CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 496

Wracam do was po krótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy

Smaczne Zdrowe
Domowe masło orzechowe i z OpenCard w DaVinci 240

font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 filiżanki orzechów ziemnych 2-3 łyżki oleju/oliwy (użyłam sezamowego) sól opcjonalnie: wiórk i kokosowe Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż orzechy na blaszce do pieczenia. Praż 8 minut, mieszając co 2 minuty. Umieść w blenderze, dodaj olej i sól. Blenduj dość długo (około 5-7 minut lub nawet dłużej), aż masa będzie gładka. Przepis dodaję

Qlinarnie i Qlinarnie
Brownie z orzechami 243

Brownie z orzechami. Ciasto idealne. Idealne na pochmurny dzień, idealne do popołudniowej kawy i przedpołudniowego lunchu. Idealne na spotkanie z przyjaciółką, czy samotny wieczór. Brownie z

365 dni dookoła kuchni
Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem (z gotową masą makową) 187

miłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny(...)piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Przygotować polewę. Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę. Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję. (Dodatkowo wmieszałam wiórki kokosowe.) Gotową polewą posmarować wierzch

Di gotuje
Bułki drożdżowe z jabłkiem 205

Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję, że Wam też będą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej  2/3 szklanki mleka(...)drożdży 3 jajka 5 łyżek miodu 1 cukier wanilinowy 1 cukier ze skórką cytryny Nadzienie: 4 - 5 jabłek (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki rodzynek 3 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru trzcinowego Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko podgrzewamy

Czary - gary w kuchni
Bułeczki jaglane 150

Buleczki jaglane to mój sposób na porpawę humoru podczas chorowania. Niestety dopadło i mnie. Choć wydawało mi się, że w tym roku moja odporność w końcu

365 dni dookoła kuchni
Bezglutenowy chlebek bananowy z nasionami chia 143

C hlebek bananowy to przepis dla wszystkich miłośników bananów (albo tych, co nie lubią, jak są już brązowe i chcą je smacznie spożytkować). Ja należę raczej

Food Square
Najlepsze bezglutenowe kruche ciasteczka świata :) 334

To zdecydowanie najlepsze bezglutenowe, wegańskie ciastka jakie jadłam! Są idealnie chrupiące, delikatnie słodkie z wyczuwalną nutą imbiru - po prostu pyszne! Dodatek cukru dark muscavado to nie

pyszne zdrowości
Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan 184

brytyjski świąteczny klasyk, przyrządzany z przeróżnych bakalii gotowanych w cukrze oraz alkoholu (zwykle brandy) i z dodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest(...)kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan * PRZYGOTOWANIE Spód Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia

Food Square
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 253

soli 2 łyżki czubate rozpuszczonego masła 15 dag zimnego  masła Nadzienie: 20 dag  twarogu 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka wiórek kokosowych białych 1 jajko Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą(...)krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów

Wanilia i Kardamon