ścisłości: trufle migdałowo- czekoladowe też nie są złe pod względem składu. Jednak nie każdy może bezkarnie opychać się czekoladą, stąd pomysł na przygotowanie jakiejś alternatywy… Trufle migdałowo- czekoladowe Bez wyrzutów sumienia Skoro są Mikołajki, to trzeba świętować i można sobie pozwolić na małe co nieco. Przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia… I powiem Wam jeszcze coś- wcale(...)minut Czas gotowania 5 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Masa 3/4 szklanki masła migdałowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki gorzkiej czekolady 90% kakao; posiekanej na drobne kawałki 1/2 szklanki płatków migdałowych 2 łyzki rumu/ brandy 2 łyzki oleju kokosowego rozpuszczonego Polewa 1/4 - 1/2 szklanki gorzkiej czekolady 90% kakao; posiekanej na drobne kawałki 2 łyżki kakao opcjonalnie Sposób przygotowania
Modern Cave Girlwyroczniami kulinarnymi, ani bóstwami kuchennymi. Mamy trochę większą świadomość kulinarną. Chociaż jak sobie przypomnę zaczyn na ksylitolu, gnocchi wielkości krążka hokejowego i mus, który miał konsystencję rosołu, że o bezie z cudownie zgrzytającą mąką pod zębami nie wspomnę, to wcale nie jestem pewna co do tej świadomości. Świat kulinarny zajęty analizowaniem składu kostki rosołowej i stanu psychicznego Grażki zapomniał(...)końcu, po dokładnie 9 próbach mogę wam podać przepis. BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE BATONIKI CZEKOLADOWE 5 dojrzałych bananów tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (czytamy skład!) 3 łyżki surowego kakao 5 łyżek mleka kokosowego lub owsianego około 0,5 kg płatków owsianych lub jaglanych (ilość zależy od wilgotności reszty składników) 2 garście żurawiny suszonej garść posiekanych orzechów włoskich lub orzechów nerkowca kilka wędzonych
ladykitchenBezglutenowe ciasto dyniowe to ciasto, na które czekałam z utęsknieniem. Cóż w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim jest zgodne z moją obecną dietą (jeszcze Wam o
365 dni dookoła kuchniWracam do was po krótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy
Smaczne Zdrowefont-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 filiżanki orzechów ziemnych 2-3 łyżki oleju/oliwy (użyłam sezamowego) sól opcjonalnie: wiórk i kokosowe Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż orzechy na blaszce do pieczenia. Praż 8 minut, mieszając co 2 minuty. Umieść w blenderze, dodaj olej i sól. Blenduj dość długo (około 5-7 minut lub nawet dłużej), aż masa będzie gładka. Przepis dodaję
Qlinarnie i QlinarnieBrownie z orzechami. Ciasto idealne. Idealne na pochmurny dzień, idealne do popołudniowej kawy i przedpołudniowego lunchu. Idealne na spotkanie z przyjaciółką, czy samotny wieczór. Brownie z
365 dni dookoła kuchnimiłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny(...)piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Przygotować polewę. Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę. Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję. (Dodatkowo wmieszałam wiórki kokosowe.) Gotową polewą posmarować wierzch
Di gotujePostanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję, że Wam też będą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka(...)drożdży 3 jajka 5 łyżek miodu 1 cukier wanilinowy 1 cukier ze skórką cytryny Nadzienie: 4 - 5 jabłek (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki rodzynek 3 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru trzcinowego Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko podgrzewamy
Czary - gary w kuchniBuleczki jaglane to mój sposób na porpawę humoru podczas chorowania. Niestety dopadło i mnie. Choć wydawało mi się, że w tym roku moja odporność w końcu
365 dni dookoła kuchniC hlebek bananowy to przepis dla wszystkich miłośników bananów (albo tych, co nie lubią, jak są już brązowe i chcą je smacznie spożytkować). Ja należę raczej
Food SquareTo zdecydowanie najlepsze bezglutenowe, wegańskie ciastka jakie jadłam! Są idealnie chrupiące, delikatnie słodkie z wyczuwalną nutą imbiru - po prostu pyszne! Dodatek cukru dark muscavado to nie
pyszne zdrowościbrytyjski świąteczny klasyk, przyrządzany z przeróżnych bakalii gotowanych w cukrze oraz alkoholu (zwykle brandy) i z dodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest(...)kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan * PRZYGOTOWANIE Spód Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia
Food Squaresoli 2 łyżki czubate rozpuszczonego masła 15 dag zimnego masła Nadzienie: 20 dag twarogu 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka wiórek kokosowych białych 1 jajko Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą(...)krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów
Wanilia i KardamonCiasto drożdżowe i sernik bez spodu, to te ciasta, które da się odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba , z tego co wiem(...)razem wyrabiamy. Takim żwirkiem posypujemy wierzch ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym smaku. Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne, nawet następnego dnia smakowało jak świeżo upieczone. Jeśli
Dieta moja pasjawciąż mało węglowodanów. Przytnij szparagi i zawiń je w boczek przed pieczeniem ich na patelni przez dziesięć minut w temperaturze 400 stopni. Odwróć je i kontynuuj pieczenie przez około 15 minut, aż będą chrupiące. Nasiona dyni Nasiona dyni, znane również jako pepita, stanowią doskonałą szybką przekąskę o dużej zawartości tłuszczu. Są dość sycące, kiedy(...)zawartością kakao w stanie stałym. Orzech kokosowy Mięso kokosowe ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, która szybko Cię napełnia. Nie zawierają węglowodanów, co czyni je idealną przekąską, która pomoże utrzymać cię w ketozie. Zerwij to białe mięso z całego kokosa i ciesz się bardzo zdrową świeżą przekąską. Młode tajskie orzechy kokosowe doskonale nadają się na przekąski. Lody czekoladowe
jakszef.plfazę na jedzenie bez glutenu. Nie żebym miała nietolerancję, ot po prostu zauważyłam, że ograniczając pszenicę czuję się lżej, „schodzi” mi brzuch, więc czuję się lepiej nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Była już jaglanka w formie ciasta, a dziś czas na kukurydziankę. Potrawy z mąki kukurydzianą czy też bardzo drobnej kaszki nazywa się polentą(...)gęstego mleka kokosowego z puszku lub innej „śmietanki” wegańskiej 2-3 brzoskwinie/morele 50 g delikatnego oleju roślinnego 50 ml syropu agawy/klonowego/można zastąpić cukrem łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru (do posypania wierzchu) szczypta soli Przygotowanie: Do suchej kaszki dodaj 300 ml wody i wymieszaj. W dużym garnku zagotuj 800 ml wody z dodatkiem mleka kokosowego/śmietanki, oleju
greenscarf