Wczoraj zrobiłam pyszny surowy deser o smaku borówek i kokosa :) słodzony daktylami ale nie bardzo słodki. Bardzo dobrze smakuje jako deser lodowy. Składniki: spód: - 200 g słonecznika, - 100 g świeżych daktyli z pestką (ok 11 sztuk), - 3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno. masa: - 200 g wiórków kokosowych, - 100 g świeżych daktyli z pestką (ok 11 sztuk), - 1 awokado
Co na wege obiad?kaszy jaglanej (pół woreczka) - 300ml mleka (bądź np. 100ml mleka i 200ml wody - jak chcecie) - 15-20 sztuk migdałów - 1 łyżka pasty kokosowej (można pominąć, jest to zmielony miąższ kokosa lub wiórki prawie na masło) - 1 łyżka miodu lub ksylitolu (lub więcej, jak wolicie słodsze) - 1 łyżka oleju kokosowego - 80g wiórków kokosowych - laska wanilii Jeżeli nasze migdały mają brązową skórkę
Be Fit Be StrongKiedy nie dawno przygotowywałam mleko migdałowe, resztki orzechów wykorzystałam do zrobienia serka o smaku śródziemnomorskim. Zastanawiałam się, dość, długo, czy z resztek kokosa (używanego do produkcji domowego mleka roślinnego) mogłabym przygotować podobny serek, tyle
Szybko Tanio Smacznienacią, - 3 pomidory, - 1 duży pomidor - 1/2 papryki czerwonej, - 1 ząbek czosnku, - kilka liści bazylii, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - 1/2 szklanki mleka kokosowego (użyłam zmielonego miąższu z młodego kokosa), - woda. Wykonanie: Umyć warzywa, pokroić na mniejsze części, wrzucić do blendera marchewki z nacią, pomidory, papryki, czosnek, dodać odrobinę mleka kokosowego i ew uzupełnić trochę wodą (nie wlewajcie jej za dużo
Co na wege obiad?lodowym lizaku. Podążając za pomysłem z książki My New Roots Sarah Britton, umieściłem w sorbecie również owoce passiflory (marakui), które wprost cudownie kontrastują z aksamitną kombinacją ananasa i kokosa oraz nadają tej cudownej chrupkości przy nagryzaniu. Prawdziwy zmrożony raj na patyku. Składniki na 10 lizaków: 5 owoców passiflory 1 ananas (ok. 400 g po obraniu) 1 puszka mleka kokosowego
Food Squarewoda mineralna lub przygotowana kilka płatków suszonych z kokosem Płatki kokosa zalać wodą i na chwilkę odstawić, by kokos uwolnił swój aromat. Rozchodzi się piękny aromat kokosu
Ciastka - domowe słodkościpieprzu bałkańskiego. Czas na smażenie cienko pokrojonych piersi to ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy jagody Goji - podsmażamy przez 2 minuty, dolewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy kawałki kokosa - czekamy aż zmięknie kokos oraz jagody (do odparowania wody.) Następnie, wkładamy tortille do mikrofali :) - aby ją podgrzać wykładamy mięso przygotowane przez nas i pozostałe dodatki. Ja dodałam sałatę lodową
dlaSmaQTort marchewkowy przygotowałam wyłącznie z myślą o sobie (w końcu!). Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, podobnie smak kokosa w deserach jest dla mnie najlepszy z możliwych. Dogodziłam tak sobie z okazji 28 urodzin, które obchodzę właściwie dopiero jutro. Inspirowałam się tym przepisem , jednak zmieniłam kilka składników, proporcje i troszkę odchudziłam tort, który i tak do dietetycznych nie należy
Poezja smakuskarmelizowały. Można dodać łyżkę wiśniówki, jeśli nie jedziemy samochodem. Podaję z jaglanką. SMACZNEGO! * Zrob ienie mleka kokosowego to pryszcz. Wystarczy wiórki kokosowe zalać wrzątkiem (3 szklanki wody / 100g kokosa , poczekać , aż w y stygną. Wtedy zmiksować je blenderem i przelać przez gazę. Trzymać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisojowego (lub ryżowego, migdałowego, nawet zwykłego) - 150g mango (użyłam z puszki) - stewia, ksylitol, erytrytol (aczkolwiek mleka dają już słodki posmak, więc słodzenie można sobie odpuścić) - na wierzch: chipsy z kokosa Mleczko kokosowe wraz z mlekiem wlewamy do miski, wsypujemy nasiona Chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin. (Proponuję wstawić je wieczorem i pozostawić w lodówce na całą
Be Fit Be Strongpisałam wcześniej, cały weekend zastanawiałam się co by dobrego wyczarować dla mojej mamy. Miałam do spełnienia 3 warunki: powinno być zdrowe, powinno być bez mąki, powinno zawierać dużo kokosa. W ten oto sposób padło na ciasto kokosowe na bazie kaszy jaglanej gotowanej na mleku. Dodatkowo, by dodać trochę "zdrowia" do wnętrza, dosypałam len mielony i amarantus :) Wychodzi delikatne w smaku
Be Fit Be StrongPyszne ciasto owsiane z dodatkiem daktyli i kokosa, z lekkim truskawkowym puddingiem, idealne na zbliżające się upały, kiedy nikt nie ma ochoty nawet otwierać piekarnika, idealnie chłodzi i smakuje pysznie, a do tego jest bez dodatku masła, jajek, mąki pszennej i innych niepotrzebnych składników:) Składniki : Na spód : - 2 szklanki płatków owsianych - 200 g daktyli - 3-4 łyżki
zdrowa vege kuchniaZapraszam na słodką wersję krokietów. W środku mają ulubiony dżem a na zewnątrz lekko chrupiącą panierkę z kokosa. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 3 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 jajko 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli oraz ulubiony dżem, u mnie truskawkowy
Monia miesza i gotujeprzybierze konsystencję podobną do budyniu. Wystudzić. Serniczki wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzone serniczki udekorować ulubionymi owocami, u mnie : maliny, borówki, mięta, melisa, płatki kokosa i cassis curd. Smacznego
DefinicjaSmakuKolejny pomysł na wykorzystanie nasionek chia, które po prostu uwielbiam. Tym razem połączenie egzotycznego kokosa i naszych rodzimych owoców jagodowych. Pudding nie tylko wygląda cudownie, ale i smakuje bajecznie :) SKŁADNIKI (2 porcje) pudding 300 ml mleka kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki nasionek chia 1-2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidełka mus 1 szklanka mrożonych owoców leśnych
DefinicjaSmaku