uszczęśliwi wszystkich, którzy nie mogą spożywać glutenu i laktozy, stronią od białego cukru, lub są weganami. Deser składa się z dwóch różnych puddingów umieszczonych w miseczkach ze świeżego kokosa i podanych z dodatkami - owocami, nasionami chia i rodzynkami. Pudding w kolorze liliowym przygotowałam na bazie nasion szałwii hiszpańskiej (chia) i mleka kokosowego, z dodatkiem soku wiśniowego i buraczanego(...)dodajcie trochę więcej bobu tonka, jeśli z kolei nie macie tego składnika, możecie użyć trochę więcej amaretto i odrobinę wanilii. Dekoracją, a jednocześnie częścią deseru są kawałki świeżego kokosa, maliny, plasterki kiwi, rodzynki i nasiona chia. Słodycze nie muszą być szkodliwe i bezwartościowe dla naszego organizmu, ten deser zawiera zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy i aminokwasy egzogenne, możecie
Quinoa Raz!być ładne. Czekoladowo - kokosowa komosa ryżowa z dodatkiem dżemu z czarnego bzu, by nieco przełamać słodycz tego dania, to śniadanie idealne. Dekoracja w postaci truskawek, mango, jagód goji czy kokosa tylko podkreśla smak tego przepysznego dania. Pełnowartościowy posiłek, który da Tobie masę energii na resztę dnia. A do tego same prozdrowotne składniki, które spowodują, że nie tylko zjesz pyszne śniadanie(...)łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców Czarny Bez opcjonalnie 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo: garść truskawek 1/2 mango garść jagód goji garść płatków kokosa Komosę ryżową razem z wiórkami kokosowymi gotuję w mleku oraz mleku koksowym do wchłonięcia całego płynu. Na koniec dodaję czekoladę oraz dżem Łowicz 100% z owoców czarnego bzu. Jeśli jest
Mango Papajapłatkami. Taki baton przygotowuje się naprawdę prosto. Można go kroić na dowolne kawałki tworząc słodkość na „jeden gryz” lub bardziej tradycyjne batoniki. Spód batonika tworzą pyszne płatki kokosa. Nic tylko jeść. Idealna zdrowsza odmiana tradycyjnych słodkości. Spróbujcie. Składniki: (u mnie na małą papierową foremkę do pieczenia 155x60x55 mm) 2 szklanki Mlekołaków Choco Muszelki Lubella 1 łyżka masła(...)łyżki miodu lipowego* 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki płatków kokosa’ *polecam miód ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich – powołując się na mój blog otrzymacie 5% zniżki Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy 2 pełne łyżki miodu lipowego, kakao, i masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu (mieszając) tylko do rozpuszczenia i połączenia się składników. Po tym czasie wyłączamy
Słodkie okruszkiSkładniki: orzech kokosa ( dojrzały orzech ma trzy wyraźne wgłębienia, bez oznak pleśni, przy potrząsaniu słychać w środku chlupanie wody kokosowej ) Wykonanie: 1. Przed otwarciem kokosa należy najpierw wylać z niego wodę kokosową. W tym celu należy wbić ostry nóż w jedno z wgłębień na czubku kokosa ( przeważnie tylko jedno jest "czynne" ) i przelać wodę do osobnego naczynia
Atlas SmakówSkładniki: orzech kokosa ( dojrzały orzech ma trzy wyraźne wgłębienia, bez oznak pleśni, przy potrząsaniu słychać w środku chlupanie wody kokosowej ) 1 l wody Wykonanie: 1. Przed otwarciem kokosa należy najpierw wylać z niego wodę kokosową. W tym celu należy wbić ostry nóż w jedno z wgłębień na czubku kokosa ( przeważnie tylko jedno jest "czynne" ) i przelać wodę do osobnego
Atlas Smaków/przepis własny/ 60 g płatków owsianych podgrzane mleko kokosowe (około 150 ml) 150 g ricotty szczypta soli łyżeczka herbaty matcha bio 2 łyżki dowolnego syropu (u mnie z kwiatu kokosa) garść malin łyżka domowej konfitury malinowej plastry kokosa Płatki zalać mlekiem kokosowych do ich poziomu. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie wymieszać z syropem i solą. Połączyć z ricottą(...)herbatą matcha, a następnie zmiksować na gładki krem, Wymieszać z częścią malin. Przełożyć do słoiczka i wstawić na noc do lodówki. Rano udekorować konfiturą, malinami i plastrami kokosa. Smacznego! *** Herbatę matcha przeznaczoną do różnych zastosowań możecie kupić w sklepie internetowym Herbata matcha jest jak najbardziej godna polecenia. Używam jej już od dłuższego czasu, a ta od Moya Matcha
Poranek na słodkoCzekoladowy omlet z mascarpone podany z nektarem z kwiatu kokosa, twarożkiem i poziomkami KOKOSOWY OMLET Z MASCARPONE /przepis własny/ 70 g mascarpone 20 g mąki kokosowej 5 g gorzkiego kakao 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka masła kokosowego do natłuszczenia patelni łyżka cukru z kwiatu kokosa + nektar(...)kwiatu kokosa do podania dowolne owoce twarożek Wszystkie składniki oprócz masła kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić masłem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony. Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego! ENGLISH VERSION COCONUT MASCARPONE OMELET 70 g mascarpone
Poranek na słodkojest chyba najbardziej obłędnie pyszne smoothie jak przygotowałam! Niesamowicie kremowe, a w ustach czujesz jakby puszystą piankę. Słodkie, mocno czekoladowe, z delikatnym akcentem kokosa, choć zdecydowanie dominuje tu kakao. Cudowna półgęsta konsystencja. I co ważne naładowane superfoodsami, które dostarczą Twojemu organizmowi to, co najlepsze z pożywienia! Młody kokos, surowe kakao i więcej zdrowych i smacznych dobroci. Gorąco polecam! Składniki(...)banan 1 garść orzechów ziemnych miąższ z młodego kokosa 1 łyżka kakao 2,5 łyżeczki NutriBlast SuperBoost (nutribullet.pl) 200 ml wody z młodego kokosa 1 łyżeczka ksylitolu Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do kielicha i zblenduj w NutriBullet na gładką konsystencje
Zdrowie na języku :Pdziś wymyśliłam taki oto deserek, coś pomiędzy koktajlem, musem, a budyniem z soczystymi malinami, truskawkami i odrobiną kokosa. Pycha :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 50 ml mleka kokosowego 1 łyżka miodu, lub jakiegoś roślinnego słodzidła 8 truskawek 20 malin 1 łyżka sproszkowanego siemienia lnianego płatki kokosa do dekoracji Wykonanie: Quinoę blendujemy z mlekiem kokosowym, miodem, siemieniem lnianym, około(...)truskawkami i 13-15 malinami. Przekładamy do miseczek, lub szklanek i odstawiamy na godzinę do lodówki, następnie przystrajamy pozostałymi owocami i płatkami kokosa i gotowe :) Smacznego
Quinoa Raz!dodatkiem kakao. Zapach jest identyczny do tego wariantu z marakują. I niestety ze smakiem jest podobnie. Teraz już wiem, że ten charakterystyczny, dziwny smak na pewno pochodzi od kokosa. Daktyle są użyte w każdym batoniku Bambus i nie wyczuwałam tego posmaku, także na pewno to nie one, jedynie te z dodatkiem kokosa są dla mnie nie do zjedzenia. Uwielbiam kokosy(...)kokos, batony te kompletnie mi nie podeszły. Choć mojej Mamie już tak :) Także zdania są podzielone. Przeglądając o nich informacje natrafiłam na podobne opinie na temat batonów z dodatkiem kokosa. Okazuje się, że to właśnie ten składnik jest niekiedy "nieświeży" i psuje cały smak batona. A szkoda, bo na pewno, gdyby użyto dobrej jakości wiórków kokosowych to batony byłyby wyśmienite
Zdrowie na języku :Powocowe, z dużą ilością białka, bez cukru - po prostu FIT! Można legalnie wsuwać, bez obawy, że ciężkie treningi pójdą na marne! ;) Kombinacji jest wiele, ja tym razem postawiłam na kokosa, wanilię, truskawkę i mango! Smaki rewelacyjne, a samo przygotowanie bardzo szybkie. Jedyne, w co musicie się zaopatrzyć, to foremki do lodów, dostępne np. w IKEA. Aby złamać smaki nutą kokosa(...)polecam wam wodę kokosową RiRi Acqua di Coco! Pamiętacie mój ostatni post o świeżych kokosach ? No więc jeśli nie mam dostępu do młodego kokosa - zawsze sięgam po RIRI! To obecnie najlepsza butelkowana woda kokosowa na rynku. Nie mylcie jej z "napojami kokosowymi". RiRi Acqua di Cocco nie zawiera żadnych koncentratów, konserwantów, tłuszczu ani dodatku cukru, a przy okazji ma około
Spektrum Smakuprzez jakiś czas kokos- początkowo miałam zrobić z niego mleko.. Ostatecznie przeznaczyłam go, do innych "wynalazków", wszystko przez moje lenistwo. Ciasteczka do wykonania banalne! Jedyną trudnością jest rozłupanie kokosa i wydobycie wiórków. Kolejne etapy, są banalne do wykonania ( a jeśli nie chcemy bawić się z kokosem, możemy kupić w sklepie gotowe wiórki). Smak ciastek obłędny, słodki, mocno kokosowy! SKŁADNIKI(...)łyżki kaszki kukurydzianej szklanka mleka kokosowego ok 50g kokosa / wiórek kokosowych kilka truskawek WYKONANIE: kokosa obieramy, kroimy w kostkę pokrojone kawałki wrzucamy do garnuszka z mlekiem kokosowym- gdy mleko się gotuje, dodajemy kaszkę - gotujemy 3 min stale mieszając - do mocnego zgęstnienia ugotowaną kaszkę z kokosem, przekładamy do aluminiowych foremek- do każdej z foremek wbijamy po truskawce odstawiamy do stężenia
healthy dreamssuper smakuje również jako dodatek do puddingu chia z kawałkami banana, a także sama... :-) Składniki: - 1 dojrzałe, miękkie awokado - 100g pasty z orzechów laskowych - ok.5 łyżek syropu z kwiatu kokosa lub syropu z agawy (u mnie 120g) lub trochę mniej płynnego miodu o neutralnym smaku - 2 łyżki dobrego kakao - 8-10 łyżek mleka roślinnego (może być orzechowe, migdałowe, ryżowe(...)laski wanilii - 2 łyżki oleju z orzechów laskowych (lub dowolnego innego) Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć łyżką miąższ i umieścić w misce, dodać kakao, syrop z kwiatu kokosa (lub agawy, lub miód), ziarenka wydrążone z laski wanilii, pastę z orzechów laskowych i dokładnie zmiksować na gładki krem, następnie dodajemy olej i dolewamy stopniowo (mieszając) mleko roślinne. Gotowa masa powinna
Smaczne Zdrowelekarstwo. Zimno, nieprzyjemnie, a jakoś mało zimowo. Skoro klimat się ociepla to może warto iść w stronę tropików i połączyć banany ze smacznym substytutem białego puchu w postaci kokosa? O, już słyszymy "nie, to jest mało zimowe. Takie połączenie uznaję tylko w procentującej uśmiechem pinacoladzie". A my sprawdziłyśmy i wyszło cudownie. Inspirację zaczerpnęłyśmy z książki "Smak świąt" - Agnieszki Maciąg , która(...)efekty zapachowe, smakowe i wizualne idealnego ciasta chodzi. Proces przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Już po paru obrotach mikserem po domu roznosi się wspaniały zapach bazujący na aromacie kokosa. Ciasto jest delikatne, wilgotne i kuszące. Znika w mgnieniu oka, więc warto jest zrobić z podwójnej porcji. Tym bardziej, że jest pyszne i na gorąco i na zimno. Faktycznie smakuje
Wypisz Wymalujpieczenia, zdecydowałam, że wykorzystam go do upieczenia ciasteczek owsianych. Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni , jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html Olej kokosowy znalazł zastosowanie(...)zarówno w kuchni , jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni , jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym
My simple kitchenserka mascarpone 8 ml syropu z agawy 10 g pestek dyni 5 ml oliwy 1 g chili Przygotowanie: Wiórki, serek mascarpone oraz mleko zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Pestki dyni upraż na patelni, następnie dodaj kilka kropli oliwy, szczyptę chili i dobrze wymieszaj. Lody podaj oblane(...)ulubionym miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy. W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem koniecznie sprawdź, czy kokos nie jest zepsuty – wbij cienki nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa i wystrugaj obrotowym ruchem otwór
ClauditteMissCookingminerałów. W ramach współpracy z Sunwarrior Polska otrzymałam dwa białka Warrior Blend - czekoladowe i waniliowe. Białko to jest mieszanką białek grochu, żurawiny i konopi z triglicerydami średniej długości z kokosa. Niezwykłą cechą tego białka jest SYNERGIA , czyli każdy z osobna składnik tej odżywki ma genialne właściwości, ale razem, w połączeniu tworzą jeszcze lepszą, niezwykła dawkę zdrowia! Warrior Blend - Mieszanka Wojownika(...)Grochu, Surowe Białko Żurawinowe, Surowe Organiczne Białko Nasion Konopi), Organiczne Holenderskie Kakao, Ekstrakt Organicznej Czekolady, Ekstrakt Organicznej Wanilii, Stewia, Naturalny Ekstrakt z Wiśni, Trójglicerydy o Średniej Długości Łańcucha z Kokosa, Starożytna Sól Morska, Ekstrakt Ziołowy (Liść Herbaty), Naturalny Błonnik (Kozieradka, Dziwidło), Naturalny Ekstrakt z Owoców Cytrusowych Skład białka Warrior Blend smak waniliowy: Autorska Mieszanka Białkowa (Organiczne Surowe Białko Grochu
Zdrowie na języku :PChrupka i niskokaloryczna, odświeżająca a zarazem rozgrzewa. O to sałatka którą musisz spróbować! Pekińska, marchew, świeżo poszatkowany imbir, soczysty grejpfrut oraz kostki kokosa z melisą. To połączenie zadziwi Wasze kubki smakowe :) Dzięki antyseptycznym właściwością imbiru i grejpfruta wzmocnicie dodatkowo układ immunologiczny Waszego organizmu. Gotowi? Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki Pół grejpfruta 3 cm gruby kawałek imbiru(...)Garść poszatkowane kapusty pekińskiej Pół małej marchewki kilkanaście suszonych kostek kokosa Kilka świeżych listków melisy 1 łyżka oleju ryżowego Ksylitol lub cukier 2 łyżeczki Przygotowanie: 1/ Do miski przekładamy pokrojoną kapustę pekińską, obieramy imbir i szatkujemy bardzo drobno - dodajemy do pekińskiej 2/ Obieramy marchew, trzemy ją na dużych oczkach na tarce do miski z kapustą i imbirem. dodajemy kostki kokosa
Kuchnia PROzdrowotnaJest absolutnie idealny. Na spód wykorzystałem ciasteczka oreo wymieszane z wiórkami kokosowymi, co okazało się świetnym połączeniem. Górę sernika zdobi zaś krem z białej czekolady oraz płatki świeżego kokosa. Gorąco polecam, bo smakuje wspaniale! :)Spód:240 g ciasteczek oreo lub innych podobnych, np. neo100 g wiórek kokosowych60 g roztopionego masłaCiasteczka rozetrzeć na pył przy pomocy blendera. Wymieszać z wiórkami(...)piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do suchego patyczka. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Wierzch:200 g mascarpone100 g białej czekolady1 łyżka cukru pudrupłatki świeżego kokosa z około połówki orzechaCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić, a następnie powoli wlewać wmiksowując ją do serka mascarpone. Dodać cukru i wszystko razem wymieszać. Krem wyłożyć na ostudzony sernik. Ozdobić płatkami kokosa
Food Squarewalczyć oraz nie ma lipy i trzeba zapier**lać. Ujęła to bardziej literacko. Potem wystąpił kucharz z zacięciem na hipstera oraz Pan Kokos w postaci lodów. Mieliśmy wiórki z kokosa, mleczko kokosowe, miąższ z kokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę
ladykitchenDziś coś dla miłosników kokosa. Pyszny kokosowy krem budyniowy, bita śmietana i aromatyczne paseczki ze swieżego orzecha kokosowego sprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju) zapraszam) Tarta kokosowa z bitą śmietaną Składniki na kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej margaryny/masła1 żółtko 30 ml lodowatej wody Wszystkie(...)objętości) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego( pominęłam) 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta soli 400 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru paseczki świeżego kokosa Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzać bardzo mocno oba mleka (nie gotować). W salaterce mikserm ubić żółtka z cukrem na kogel mogel. Dodać przesianą mąkę, oba ekstrakty i sól. Do masy
Mia Cucina SofietaTrochę z tym pracy i oczywiście będziecie potrzebowali pomoc silnej osoby przy otwarciu kokosa. Napiszę Wam dwa sposoby przygotowania tego ciasta. Z orzechem kokosa i z mleczkiem kokosowym z puszki. Pyszne ciasto, a biszkopt puszek Na drugi dzień jest lepsze, wszystkie składniki super się łączą. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu Biszkopt mojej mamuśki, zawsze wychodzi . Upiec i ostudzić. Blaszka okrągła
Kuchnia Pokoleńmurowany! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 talarki zielonego jabłuszka 3 talarki banana kilkanaście suszonych jagód goji 3 kostki suszonego kokosa (mogą być płatki) 6 migdałów łyżka drobno starter marchewki sok z 2 mandarynek mąka ziemniaczana ksylitol lub cukier Przygotowanie: 1/ Do małego garnka przelewamy sok i przetartą marchew. Wstawiamy(...)wody. Doprawiamy kardamonem i ksylitolem 2/ W plastrach zielonego jabłuszka wydrążamy środek i układamy na talerzu "na zakładkę" w środek dajemy talarki banana na którym kładziemy kostki kokosa. Na jabłuszkach układamy jagody goji, sos dajemy po boku wbijając w niego migdały. 3/ Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnagalaretka truskawkowa 1 łyżka cukru pudru 150 - 200 gr truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowo-malinowej bez żelatyny od Delecty (możecie użyć też zwykłej galaretki) do dekoracji chipsy z wiórek kokosa od Plenus <-- Klik Spód ciasteczkowy: 120 gr herbatników 60 gr roztopionego masła 1. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. 2, Ciasteczka kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy nimi(...)dopiero jak zaczyna tężeć to zalewamy owoce) Kiedy galaretka lekkiego przestygnie, układamy na serniku truskawki i zalewamy galaretką. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem obsypujemy chipsami z kokosa lub płatkami białej czekolady. Smacznego
Gotowanie...to proste !podgrzewamy na palniku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy szybko czekoladę połamaną na malutkie kawałeczki. Szybko mieszamy, by otrzymać jednolitą konsystencję. Polewamy ciasto, gdy masą lekko stężeje dekorujemy wiórkami kokosowymi, kawałkami kokosa lub zostawiamy bez dekoracji. Wersja na Thermomix: Uwaga! Przed przystąpieniem do wykonania przepisu namocz nerkowce (150g) w wodzie - nawet przez kilka godzin, mleko kokosowe włóż do lodówki, a daktyle zalej(...)podgrzewamy na palniku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy szybko czekoladę połamaną na malutkie kawałeczki. Szybko mieszamy, by otrzymać jednolitą konsystencję. Polewamy ciasto, gdy masą lekko stężeje dekorujemy wiórkami kokosowymi, kawałkami kokosa lub zostawiamy bez dekoracji. Przepis znalazłam na www.czekolada-utkane.pl . Wersja na Thermomix jest opracowana przeze mnie
Mania WypiekaniaSpód: 5 łyżek mąki kokosowej 3 duże jajka 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego Czekośliwka: 200 g suszonych śliwek 1 łyżka kakao Biała czekolada z kokosa: 200 g bloku kokosowego 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii Dekoracja: obrane migdały suszona lawenda * PRZYGOTOWANIE Spód z mąki kokosowej W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym(...)minut. Następnie wyjmij i wystudź. Czekośliwka Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odcedź i zmiksuj blenderem wraz z kakao. gotową czekośliwką posmaruj wierzch mazurka. Biała czekolada z kokosa Blok kokosowy podgrzej w rondelku na małym ogniu wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Posłódź erytrytolem, wyjmij wanilię i wylej na masę śliwkową. Wierzch mazurka udekoruj migdałami i suszoną
Food Squarewymyśliłam tartę na bezglutenowym spodzie z dodatkiem mąki kokosowej i płatków quinoa, wypełnioną sernikowym nadzieniem i owocami. Znajdziecie tu ananas, granat i świeże figi, a wszystko posypane jest płatkami kokosa i zapieczone. Ciasto podłam jeszcze ciepłe, z granatem, melisą i gorącym sosem na bazie mango z dodatkiem kardamonu. Zapraszam! Składniki: 50 gram mąki quinoa 50 gram płatków quinoa 100 gram(...)startą tonkę. Kiedy składniki dobrze się połączą, mieszamy je z ubitą pianą z białek. Masę wylewamy na spód tarty, układamy na niej kawałki ananasa, plasterki figi, wszystko posypujemy płatkami kokosa. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45 minut, następnie kolejne 20 minut przy uchylonym piekarniku. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy
Quinoa Raz!większe) 10 ciasteczek Oreo, pokruszonych 3 serki waniliowe 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka, wrzącego maliny galaretka malinowa na 500 ml wrzątku, rozpuszczona w 400 ml płatki kokosa do dekoracji Na dno szklaneczek ułożyć pokruszone ciastka. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i odstawić na chwilę do przestudzenia. 1 serek wymieszać z garścią rozdrobnionych malin. Do dwóch serków cienką strużką wlać(...)malinami wlać resztę mleka z żelatyną, wylać na serki waniliowe, odstawić do stężenia. Ułożyć maliny, zalać je tężejącą galaretką, wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać płatkami kokosa. Smacznego
Słodkie inspiracjewody 2 duże jajka 100 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 ml czerwonego wina tabliczka gorzkiej czekolady płatki kokosa do posypania Masło, cukier, cukier z wanilią, kakao i wodę zagotować. Przestudzić. Do chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, wlać wino i wymieszać. Białka ubić(...)dokładnie. Ciastem napełniać foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami kokosa
Słodkie inspiracjeTaką owsiankę mogłabym jeść nawet i kilka razy dziennie, tak samo jak opcję z toffi i krówkami ( klik ). Tu dodatkowo dodałam pastę kokosową (*), która w mojej owsiance podkreśliła smak kokosa i nadała jej większej wartości odżywczej. Polecam! (1 spora porcja) 50g płatków owsianych górskich ( bezglutenowe możecie kupić w Biogo ) 3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 300 ml mleka kokosowego Dodatkowo(...)Rano płatki opcjonalnie podgrzać (ale nie gotować) i wymieszać z odrobiną pasty kokosowej. Na końcu owsiankę dosłodzić do smaku. (*) To delikatny koncentrat powstały z odsączonego, czystego miąższu z kokosa. W jej skład wchodzą głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi blisko 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone - około 6,5%, wielonienasycone - około 1,5%), a także witaminy
Di gotujejego niedobór może powodować osteoporozę. Ponad to połączenie tych smaków przypomina mi lato i wakacje. Wydaje mi się, że płyną z tego same korzyści. Składniki: łosoś 150g świeży orzech kokosa 50g świeży ananas 100g garść mieszanki sałat łyżeczka miodu łyżeczka musztardy łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz łyżeczka siemienia lnianego Sposób przygotowania: Filet z łososia pokrój w duża kostkę, dopraw(...)solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) na 10-15 minut, Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Kokosa oraz ananasa pokrój na dużą kostkę i ułóż na mieszance sałat. Następnie polej winegretem (miód wymieszany z musztardą i oliwą z oliwek). Na samą górę ułóż kawałki łososia i posyp siemieniem lnianym
wysmienitypierwszego tłoczenia - dostępny w Lidlu 80 g syropu klonowego z Kanady BIO Maribel 30 g dobrej jakości kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli dodatkowo: garść żurawiny płatki kokosa Przygotowanie: W patelni rozpuszczamy olej kokosowy z dodatkiem syropu klonowego, ekstraktu waniliowego i soli. Dodajemy kakao, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Czekoladę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia(...)foremki. Na wierzch wykładamy suszoną żurawinę i płatki kokosa. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Gotową czekoladę przechowujemy w lodówce. Inspiracja zaczerpnięta z wege bloga
Życie zaczyna się w kuchnikokos 1 łyżeczka tahini sok z połowy cytryny sól, pieprz Ciecierzyce odcedzić, przełożyć do miski. Mango obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciecierzycy. W kokosie robimy dziurkę, wodę z kokosa przelewamy do miski. Miąższ z kokosa ścieramy na tartce, 2 łyżki płatków dodajemy do pozostałych składników. Całość miksujemy na pure, dodajemy pastę, sok z cytryny i przyprawy, mieszamy
kulinarnyswiatdomijarmużu - 1 szklanka wody mineralnej - sok z 1/2 cytryny - 1/2 jabłka wraz ze skórką - szczypta chilli w/w zmiksuj, pijemy od razu 2. Smoothie szpinak- jarmuż - szklanka wody z młodego kokosa - po garści jarmużu i szpinaku - 1/2 gruszki - sok z 1 pomarańczy w/w zmiksuj, pijemy od razu 3. Smoothie malina -kokos - 3/4 szklanki zamrożonych malin (muszą się rozmrozić) - 1/2 szklanki wody(...)młodego kokosa - 1/2 szklanki wody mineralnej - 1 łyżka żurawiny kanadyjskiej - szczypta kurkumy i imbiru w/w zmiksuj, pijemy od razu 4. Koktajl imbirowa malina - 3/4 szklanki malin - 3/4 szklanki wody mineralnej - świeży imbir plaster - 1 łyżka miodu - sok z 1/2 cytryny - 1/2 małego jabłka w/w zmiksuj, pijemy od razu 5. Zielona gruszka smoothie - 1 gruszka wraz ze skórką - garść jarmużu - garść
SMYKWKUCHNIsłodko- kwaśne jabłko (np. ligol) 4 łyżki ulubionego miodu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego (opcjonalnie) po upieczeniu: 1/2 szklanki suszonego ananasa 1/2 szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 szklanki orzechów brazylijskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie rodzaje płatków, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, nasiona chia oraz nasiona babki płesznik mieszamy w dość dużym naczyniu. Dodajemy skórke z cytryny (opcjonalnie ekstrakt(...)nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy granolę, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 min. Gdy granola się piecze siekamy orzechy, ananasa oraz kokosa, a następnie dodajemy do przestudzonej granoli. Całość mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanych pojemników. Smacznego
DefinicjaSmakupropozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania potrzebuje czterech składników: białek, cukru, kokosa -wiórek kokosowych i skrobi ziemniaczanej. Tyle! W gruncie rzeczy zazwyczaj wszystkie składniki mamy w domu, więc można ją przygotować bez wcześniejszych zakupów. Przy ubijaniu białek na bezę należy pamiętać(...)klei do palca jest już dobra. Pamiętaj, ze bezy nie możemy zbyt mocno wysuszyć bo będzie się łamała. Ma być w miarę elastyczna, co zapewnił Nam dodatek skrobi i kokosa. Bezę wyjmujemy gorącą z piekarnika, przykrywamy drugim arkuszem papieru i obracamy "do góry nogami". Delikatnie ściągamy papier, tak aby nie uszkodzić bezy. Wraz z papierem rolujemy (jeden arkusz papieru
SMYKWKUCHNIKolejnym składnikiem musli, który z powodzeniem można przygotować w domu są suszone płatki kokosa. Nie tylko wychodzą taniej ale też są o wiele zdrowsze bo nie są siarkowane. Z tego co widziałam w sklepach 50g takich płatków kosztuje od 2,70zł do 5,90 zł. Ja za swój orzech kokosowy zapłaciłam mniej niż 3 zł (nie pamiętam dokładnie(...)było), a wyszło mi 125g suszonych płatków. I miałam jeszcze do wykorzystania wodę z kokosa i skorupy. Rachunek jest więc prosty. Pracy w sumie przy tym niewiele, a i suszy się też dość krótko. A jak ktoś nie chce marnować energii na suszenie to można je krótko obsuszyć w piekarniku i dosuszyć w temperaturze pokojowej. Ja dość często suszę różne
Wiem co jemDziś mam dla Was kolejny przepis prosto z Peru. Tym razem wykorzystałam moje ulubione lokalne owoce i świeżego kokosa. Większość składników jest już dostępna w Polsce w większych miastach. Warto się rozejrzeć za miechunką peruwiańską, lub owocem opuncji figowej (zwanym w Peru tuną). Problem jest niestety ze znalezieniem gujawy, ale proponuję ją zastąpić innym owocem, powinna się sprawdzić gruszka :) Składniki(...)pół szklanki ugotowanej trzykolorowej quinoy 1 owoc żółty opuncji figowej 1 różowy owoc opuncji figowej 1 różowa gujawa 8-10 owoców miechunki peruwiańskiej 2 limonki kawałek świeżego kokosa 4 łyżki oleju arachidowego Wykonanie: Owoce opuncji obieramy ze skórki, kroimy na plastry. Gujawę należy obrać i usunąć pestki, pokroić na kawałki, owoce miechunki przekrawamy na połówki. Kokos i jedną limonkę
Quinoa Raz!ciasteczka, w większości składające się z klejącego ryżu i galaretek ale spotykane również w innych formach. Kuih ketayap - naleśniczki które zieloną barwę zawdzięczają liściom pandan, w środku nadzienie z kokosa i cukru palmowego. Najlepsze jadłam na little india- dzielnicy indyjskiej w KL. Na lewo: Seri muka - dzielą się na dwie warstwy, górna z galaretowatego puddingu z liści pandan(...)nimi kruszony lód z mlekiem kokosowym z dodatkami według uznania sprzedawcy (najczęściej jest to masa z czerwonej fasoli) 8. Woda z trzciny cukrowe j- obok tej z kokosa mój ulubiony napój! Umieszczam go w tym poście dzięki jego naturalnej słodyczy. Idealnie orzeźwia i łagodzi skutki ostrych potraw ;) Ktoś z was odwiedził również ten cudowny kawałek świata i podzieli się
Gawron w rosoleprażony kokos! Dodatek kawy zbożowej Inka nadaje napojowi głębszego smaku i przemyca nam nieco zbóż. Chwila zimowej przyjemności dla każdego. Jeśli kochacie smak Inki, gorzkiej czekolady i aromatycznego kokosa, to jest to coś dla Was. Gotowa kawa świetnie przechowuje się w lodówce – potem wystarczy ją podgrzać. Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem: 1 puszka mleka kokosowego w temp. pokojowej(...)wlejemy całe mleko, zostawiamy jeszcze chwilę mochę w kąpieli wodnej, aż podgrzeje się do preferowanej przez nas temperatury. W tym czasie na suchą patelnię wsypujemy wiórki lub płatki kokosa (polecam płatki – można je dostać w działach ekologicznych w supermarketach) i podprażamy aż nabiorą złotego koloru. Warto często potrząsać patelnią, aby kokos nie spalił się. Kokosową kawę przelewamy do czterech
Poezja smakupewno warte spróbowania. - Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów - Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa - Kawa Inka z mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego - Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis(...)PRZEPIS KAWOWY NR 2 Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój. Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa Składniki / porcja na 350 ml: · wiórki kokosowe ok. 4-10 g · laska wanilii
SMYKWKUCHNIsię teraz znajdujesz, co przeszłaś/edłeś, w jakim stanie jest Twój organizm - świeży kokos, woda kokosowa, masło lub olej kokosowy może uratować Twoje życie. Woda z młodego kokosa, pod względem składu, jest niemalże identyczna jak osocze ludzkiej krwi. Podczas bitew II wojny światowej na Pacyfiku (1941-1945), obie strony konfliktu stosowały świeżą wodę kokosową w celu ratunkowej transfuzji(...)prosto z drzewa) i pić świeża wodę kokosową. Oooł jeeee!;-) Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami. W etykietach: desery , napoje , znajdziesz przepisy na pyszne dania z użyciem kokosa. Bibliografia: D. Wolfe: Superfoods . Berkeley, California 2009. J. Fuhrman: Super odporność. Białystok 2013. J. Wignall: Na surowo. Mszczonów 2011. J. Zięba: Ukryte terapie . Rzeszów
Jeść, by żyć w zdrowiuNaura) 1 szklanka wody 1/2 szklanki mleka 1 duże jabłko 1 łyżeczka cynamonu miód do smaku (u mnie 1 czubata łyżeczka) ulubione dodatki – u mnie berberys suszony, płatki kokosa, płatki migdałów Przygotowanie: Quinoe (komosę ryżową) wsypujemy na sitko i przepłukujemy zimną wodą. Następnie wsypujemy ją do garnka. Zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu (komosę ryżową gotuje się(...)gorącej cynamonowo-jabłkowej komosy dodajemy miód do smaku (u mnie 1 czubata łyżeczka). Tak przygotowaną quinoe przekładamy do dwóch pucharków. Na wierzch dodajemy ulubione dodatki – u mnie płatki kokosa, suszony berberys i płatki migdałów. Podajemy. Szarlotkowa quinoa (komosa ryżowa) smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno również można ją zjeść. Smacznego
Słodkie okruszkiWyśmienite w smaku ciasto, proste, w zdrowszej wersji (na mące orkiszowej), o mięsistym wnętrzu, które łączy w sobie intensywny smak kokosa, soczystej i świeżej żurawiny oraz orzeźwiającej limonki. Cały sekret tego niezwykłego smaku i aromatu kokosa tkwi w połączeniu wiórków kokosowych, mleka kokosowego oraz oleju kokosowego więc wielbiciele kokosowych smaków będą na pewno zachwyceni. Choć myślę, że ten wypiek
Kraina Miodem Płynącasmaku (uwaga na jaglaną, ponieważ w zależności od producenta jedna będzie gorzkawa, a druga „delikatna”- to ta druga opcja jest pożądana), dzięki czemu smak banana i kokosa będzie dominował… w końcu chlebek bananowy musi troszeczkę „dawać” bananem A jak bezglutenowy chlebek bananowy wypada w smaku? Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa w nim smak(...)banana i kokosa. Dla mnie połączenie jest bezbłędne! Opcjonalnie można użyć do przyozdobienia lub jako wsadu orzechów, jak i owoców suszonych. Ja jednak preferuję prostotę, którą powyżej możecie zobaczyć. Noszę w sobie nadzieję, że poniższy przepis na bezglutenowy chlebek bananowy zachęci nie tylko osoby zmuszone do jedzenia bezglutenowych produktów, ale również zdrowych. Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy pochodzi z serwisu Blendman.pl
Blendmanjajkiem chia" lub po prostu dodać łyżkę lnu mielonego) szczypta soli kopiasta łyżka wiórek kokosowych kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy łyżka syropu z kwiatu kokosa mała persymona nerkowce i orzechy piniowe do dekoracji (ja kupuję w PureRaw.de ) Tofu zmiksować na gładką masę z "wegańskim jajkiem" i solą. Dodać mąkę kokosową, ekstrakt i syrop. Ponownie zmiksować(...)koniec dodać wiórki kokosa i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie natłuścić, ułożyć pokrojone w plastry 2/3 persymony. Następnie przełożyć doń masę, a na wierzchu ułożyć dwa pozostałe plastry owocu. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjąć i udekorować orzechami. Jeść na ciepło lub zimno zależnie od preferencji. Smacznego
Poranek na słodkoOwsianka na mleku migdałowym z waniliowym "smoothie mixem" podana z awokado, budyniem czekoladowym i prażonymi płatkami kokosa Do przygotowania owsianki użyłam miksu australijskiej marki Natural Evolution, która: - jest bezglutenowa - nie zawiera glutenu, nabiału, zbóż - zawiera skrobię oporną - ma niski indeks glikemiczny - nie zawiera zagęstników, gumy guar ani konserwantów - jest w 100% roślinna - nie zawiera soi, jajek - jest wegańska(...)owsianych (u mnie mocno chłonne) 450 ml mleka migdałowego (mniej, jeśli macie np. płatki górskie) szczypta soli 1,5 łyżki Ultimate Smoothie Mix 2 łyżki syropu z kwiatu kokosa Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki. Dodać szczyptę soli i syrop. Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać, żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna. Gotować
Poranek na słodkograham 30 g bio mąki kokosowej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g jogurtu greckiego mleko do rozrzedzenia ciasta duże jajko łyżka bio syropu z kwiatu kokosa łyżeczka oleju kokosowego bio łyżka bio wiórek kokosowych 3 łyżki masy makowej Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać jajko, sól, jogurt, syrop(...)olej kokosowy. Połączyć zawartości obu misek. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzić mlekiem (u mnie było to konieczne). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do ciasta wmieszać wiórki kokosa, a następnie część przełożyć do silikonowej formy na muffinę. Włożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach (u mnie tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator
Poranek na słodkoCiasto naleśnikowe do dzisiejszego śniadania wykonałam z mąki pszennej graham z dodatkiem jaglanej, a same naleśniki nadziałam twarożkiem wymieszanym z prawdziwą wanilią oraz wiórkami i cukrem z kwiatu kokosa. Wyszły sprężyste i nie rozrywały się. Polecam! NALEŚNIKI Z MĄKI GRAHAM /przepis własny/ Ciasto: 3/4 szklanki mąki graham 1/4 szklanki mąki jaglanej szklanka mleka/mleka roślinnego 1 jajko 1 łyżka oleju(...)kokosowego szczypta soli Nadzienie: twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie: ekologiczna wanilia w proszku Nua Naturals 2 łyżki wiórków kokosowych cukier z kwiatu kokosa + mus z mango, pestki dyni i wanilia do dekoracji Przygotowanie: Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało. Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni
Poranek na słodkoJeśli jeszcze nie próbowaliście połączenia jagód i czekolady, koniecznie to nadróbcie. Placki wyszły miękkie, trochę podobne do brownie, z zewnątrz chrupiące. Do tego prażone wiórki i płatki kokosa i mamy śniadanie idealne :) Podwójnie czekoladowe pancakes z jagodami, prażonymi wiórkami kokosa, jogurtem naturalnym i sosem jagodowym *** PODWÓJNIE CZEKOLADOWE PANCAKES Z JAGODAMI /przepis własny/ 25 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Poranek na słodkołyżka mielonego brązowego prosa bio (Regenbogenkreis) łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego + do dekoracji: garść prażonych płatków kokosa. Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany). Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze mleka. Przelać do natłuszczonego naczynia i udekorować płatkami kokosa. Piec
Poranek na słodkoselekcja tylko najlepszych sztuk. Nie znalazłam ani jednego, ściemniałego czy nieświeżego orzecha, a pestki dyni są intensywnie ciemnozielone i duże, czyli właśnie takie, jakie lubię najbardziej. Moje ukochane płatki kokosa są sprężyste i cudnie pachną świeżym orzechem kokosowym. Czasem podprażam je na patelni z cukrem z kwiatu tego orzecha, dzięki czemu uzyskuję smaczną posypkę do babeczek. Dalej mamy suszone owoce(...)spotykam się z wersją wielozbożową. Dzięki dodatkowi mąki żytniej ma słodkawy zapach, który unosi się podczas gotowania. Uwielbiam go łączyć z serkiem wiejskim, truskawkami, masłem kakaowym i płatkami kokosa. Pyszności! Najnowszą kategorią w ofercie są susze warzywne - które widzę po raz pierwszy i... jestem mile zaskoczona. Cebulka pachnie jak prażona i świetnie pasuje do jajecznicy, por i marchew z kolei
Poranek na słodkokokosowego szczypta soli duże jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka suszonej żurawiny łyżka ekologicznej oliwy z oliwek extra virgin (Bio Levante) mała garść pokruszonych w blenderze plastrów kokosa (Bio Planet) łyżka erytrolu (Agnex) Do podania: organiczna kawa 100% Arabica (Alce Nero) z napojem kokosowym bio (Bjorg) + serek śmietankowy wymieszany z erytrolem oraz ekstraktem z Dong Quai(...)minut. Następnie zmiksować je z mąką, solą, jajkiem, proszkiem do pieczenia i erytrolem na gładką masę (która powinna być gęstsza niż na naleśniki), a następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę. Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta. Na patelni rozgrzać oliwę i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około
Poranek na słodkocynamonowy (smakują jak domowa szarlotka). Wszystkie są miękkie i nieprzesłodzone. Aż trudno uwierzyć, że zawierają bardzo zdrowe sproszkowane grzyby shiitake, warzywa... a do tego słodzone są cukrem z kwiatu kokosa. Bez rafinowanego cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Skład jak marzenie! Surowe batony smakują wcale nie gorzej. W przeciwieństwie do kuleczek są chrupiące, ze względu na zawartość orzechów i nasion. Podobnie(...)całości, podobnie jak nasiona i stanowią główny składnik batonów. Brzoskwiniowo-migdałowy testowałam jako pierwszy, ale po spróbowaniu wszystkich to dla mnie numer jeden! Dużo chrupiących migdałów, słodkich moreli, odrobina kokosa i soli. Intensywny zapach jednych z moich ulubionych letnich owoców (moreli właśnie :)) przemówił za postawieniem tego smaku na podium. Pomarańczowy z orzechami brazylijskimi, zawiera również żurawinę i rodzynki. Taka kombinacja
Poranek na słodkoPRZEPIS => *** KNEDLE Z RICOTTY NADZIANE MANGO /przepis własny/ pół opakowania ricotty łyżeczka syropu z kwiatu kokosa szczypta soli kilka kropli ekstraktu z wanilii mango do nadziania duże jajko 65 g mąki pszennej typ 1850 (pół szklanki) 350 ml napoju kokosowego do podania owoce, plastry kokosa i kasztany jadalne Ricottę zblenderować z jajkiem, syropem i solą. Przełożyć do miski
Poranek na słodko/przepis własny/ 70 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne) 450 ml mleka migdałowego (mniej, jeśli macie np. płatki górskie) szczypta soli 1,5 łyżki odżywki białkowej o smaku kokosa 2 łyżki syropu z kwiatu kokosa + świeże borówki awokado łyżeczka masła borówkowy sos z hibiskusem w proszku SOS: Garść borówek wraz z łyżką cukru umieścić w rondelku, podlać wodą
Poranek na słodkomąki pszennej graham 40 g mąki kokosowej 1 duże jajko ok. 180 ml jogurtu naturalnego (lub więcej) dowolny aromat 2 płaskie łyżki cukru (u mnie z kwiatu kokosa) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodać pozostałe składniki (bez wiórków kokosa). Uwaga: Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jednak
Poranek na słodkoCzekoladowy krem jaglany z puree z mango podany z serkiem naturalnym, malinami, plastrami kokosa i smakołykiem z suszonych fig, daktyli, moreli, migdałów oraz pomarańczy CZEKOLADOWY KREM JAGLANY /PRZEPIS WŁASNY/ 70 g płatków jaglanych 150 ml czekolady do picia Van Houten 250 ml mleka kokosowo - czekoladowego szczypta soli kilka kropli ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki syropu(...)kwiatu kokosa 3 łyżki przecieru z mango Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki. Dodać szczyptę soli, ekstrakt, czekoladę i syrop. Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać, żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna. Gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia. Po tym czasie dodać kakao i zamieszać. Gotować jeszcze około minuty
Poranek na słodkomnie jasny BIO z eSłoneczko ) 1 laska cynamonu (u mnie z eSłoneczko ) 2 śliwki 2 łyżeczki masła około 3 łyżeczek cukru trzcinowego 1 łyżeczka berberysu suszonego lub żurawiny płatki kokosa Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, wrzucamy laskę cynamonu i dodajemy syrop z agawy (ilość według upodobań, ma on delikatnie dosłodzić nasz a pudding). Gotujemy chwilę na małym(...)troszkę soku, dlatego warto użyć bardziej dojrzałych śliwek. Śliwki układamy na wierzch puddingu ryżowego. Całość polewamy karmelem z patelni, a następnie posypujemy wszystko suszonym berberysem (lub żurawiną) i płatkami kokosa. Podajemy od razu (ciepły). Smacznego
Słodkie okruszkiquinoa biała – 1 woreczek 100 g (u mnie od Sonko) 2 łyżki ciemnego kakao (nie słodzonego) 1/3 + 2-3 łyżki mleka 3 łyżki syropu daktylowego* do podania: płatki kokosa, suszona żurawina, plasterki banana *używam go do słodzenia, opcjonalnie możemy zastąpić np. miodem lub namoczonymi przez noc daktylami Przygotowanie: Do gotującej się wody wkładamy 1 woreczek komosy ryżowej (u mnie(...)więcej mleka, aby konsystencja nie była zbyt gęsta i było łatwo całość zmiksować. Próbujemy, opcjonalnie można jeszcze dosłodzić syropem. Nasz quinoa pudding przekładamy do miseczek. Na wierzch układamy płatki kokosa, suszoną żurawinę i plasterki banana. Podajemy ciepły lub na zimno. Smacznego
Słodkie okruszkismaku (uwaga na jaglaną, ponieważ w zależności od producenta jedna będzie gorzkawa, a druga „delikatna”- to ta druga opcja jest pożądana), dzięki czemu smak banana i kokosa będzie dominował… w końcu chlebek bananowy musi troszeczkę „dawać” bananem Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa w nim smak banana i kokosa. Dla mnie połączenie jest bezbłędne
BlendmanPasta do chleba o smaku pralinek raffaello? Czemu nie, przecież połączenie migdałów i kokosa to właśnie ten smak. Jeśli znudziło Ci się tradycyjne masełko z orzeszków ziemnych, przygotuj wersję kokosową. Krem raffaello jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smak powali największego sceptyka kokosa. Kanapki w wersji na słodko to propozycja nie tylko dla dzieci. Masełko raffaello można wykorzystać również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orzechy i raczej powinnam unikać jedzenia ich, ale czasami trudno jest mi się powstrzymać, za co niestety przypłacam później reakcją alergiczną. Ponieważ w mojej kuchni trwa istny festiwal kokosa, postanowiłam zrobić kokosowy odpowiednik mojego ulubionego przysmaku. To masło na szczęście będę mogła jeść bez obaw, że źle się to dla mnie skończy. :) Masło kokosowe: 200 g wiórków kokosowych(...)Rozgrzewamy patelnię z szerokim dnem i przesypujemy na nią wiórki. Prażymy je przez ok. 2 minuty, by zaczęły wydzielać się olejki eteryczne, a wiórki nabrały lekkiego koloru. Uprażonego kokosa przekładamy do misy blendera/malaksera, wsypujemy cukier (może być także cukier puder lub zwykły biały), a następnie miksujemy całość, co jakiś czas pozwalając odpocząć blenderowi. Po ok. 2-3 minutach blendowania masa
Cooking Monsterprzygotowuje ;) Sądzę, że na mleku krowim też naleśniczki by wyszły, ale polecam zrobić je na mleku kokosowym najlepiej własnej roboty (przepis znajdziecie na blogu w zakładce mleko kokosowe). Smak kokosa jest fajnie w nich wyczuwalny, miłośnicy kokosa będą zadowoleni. Do tego smażone banany i gorzka czekolada, aby przełamać słodycz i obiad na słodko, jak z najlepszej restauracji gotowy. Składniki
Wołowina od rekinanabiałem (mlekiem, kefirem, jogurtem). Ja dzisiaj proponuję wersje BEZ NABIAŁU z mlekiem kokosowym dobrej jakości (proponuję kupować mleka, które mają w swoim składzie tylko dwa składniki: ekstrakt z kokosa i wodę. Moje mleko ma aż 85% ekstraktu z kokosa i obecnie jest moim ulubionym). Moje dzisiejsze truskawkowe smoothie jest z dodatkiem banana, soku pomarańczowego, natki pietruszki bogatej w witaminę
Moja DelicjaŚwietnie zastępuje kasze i makarony, idealnie wkomponowuje się w większość przygotowywanych dań. Plastry kokosowe Jadłam już wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, a także wiele innych produktów z udziałem kokosa. Jednak suszone plastry kokosowe były dla mnie nowością. I wiecie co? Są wyśmienite! Mocno chrupiące, aż słychać charakterystyczny trzask podczas łamania. Przyjemnie chrupią podczas gryzienia i mają mocny, intensywny zapach(...)smak naturalnego, świeżego kokosa! Dla mnie produkt idealny! Jako przekąska czy dodatek do jakiegoś dania. Wspominałam, że w składzie jest tylko kokos? :D Mieszanka suszonych owoców z acai Mieszanka suszonych owoców z acai jest produktem całkiem nowym, dlatego z ciekawości skusiłam się na ten wybór. W środku paczuszki znajdziemy takie owoce jak: żurawina , jagody , morwa , a także kruszone
Zdrowie na języku :Pwizualnie. Ryba delikatna ale bez wyrazu i smaku. Podana z rzadką pianą z maślanki wyglądała blado. Ciekawym akcentem były pikle z kwiatów czosnku, marynowane w occie kokosowym. Niestety smak kokosa, maślanki i ryby zupełnie do mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła się kontynuacja kokosa - mus + wiórki, pojawiła się mocno pomidorowa galaretka oraz trzy majonezy
Spektrum SmakuZbliżające się zawody biegowe Dominika zainspirowały mnie do tworzenia kolejnych fit przekąsek. :) Bardzo lubię smak kokosa, dlatego pomyślałam, że wykorzystanie go w batonach owsianych będzie dobrym pomysłem. I nie myliłam się - batony smakują jak kokosanki, a dodatek żurawiny sprawia, że są lekko kwaskowate, co równoważy ich słodycz. Polecam miłośnikom kokosowych smaków! :) Batony przygotowałam w formie o wymiarach(...)wiórków kokosowych 100 g żurawiny 75 g rodzynek Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i wsypujemy cukier. Mieszamy wszystko podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. W misce łączymy płatki, kokosa oraz resztę dodatków. Wszystko przesypujemy do garnka i mieszamy z masą kokosową. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem) i dokładnie ugniatamy. Pieczenie: Temperatura - 170ºC
Cooking Monsternabiałem (mlekiem, kefirem, jogurtem). Ja dzisiaj proponuję wersje BEZ NABIAŁU z mlekiem kokosowym dobrej jakości (proponuję kupować mleka, które mają w swoim składzie tylko dwa składniki: ekstrakt z kokosa i wodę. Moje mleko ma aż 85% ekstraktu z kokosa i obecnie jest moim ulubionym). Moje dzisiejsze truskawkowe smoothie jest z dodatkiem banana, soku pomarańczowego, natki pietruszki bogatej w witaminę
Moja Delicjapraca z grupą to taka przyjemność. Dzisiaj coś słodkiego dla miłośników słodyczy bez dodatku mąki. Wyśmienite, delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, przepełnione aromatem cytryny, kokosa i migdałów. Połączenie smaków wprost idealne, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi ok. 12-14 kawałków. 100g = 308kcal, jeden kawałek ok. 52g = ok. 160 kcal. Składniki: - 250g ricotty (o temperaturze(...)pokojowej) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka) - 3 łyżki ksylitolu - skórka z 3 cytryn (sparzonych wrzątkiem) - laska wanilii - 2 szczypty soli *opcjonalnie: płatki migdałów, chipsy z kokosa, roztopiona gorzka czekolada W misie blendera mielimy całe migdały wraz z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli na mąkę. Przesypujemy do miski. Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy ich skórki na małej
Be Fit Be Stronglimetki 100 g drobnego cukru łyżka wody różanej 3 listki żelatyny Masa: 300 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki wody różanej 2 łyżki cukru pudru posypka Maczek Mango Delecty płatki kokosa Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrami, pamiętając by wsypywać je stopniowo. Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg np. od talerza obiadowego. Hońka białka mrozi, zbierając(...)pierwszy blat połowę bitej śmietany (jeśli upiekliśmy trzy), a na nią kładziemy kawałki galaretki i przykrywamy drugim blatem, na który dajemy drugą połowę, obsypujemy maczkiem mango i płatkami kokosa. Całość przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli piekliśmy dwa blaty, to możemy śmiało większą część śmietanki dać do środka, a na wierzch mniejszą, celem dekoracji. Pozostawione w zamrażalce lub lodówce maliny zużywamy
Karczma Honoriettymnie ostatnimi czasy wzięło na kokosa, że kolejny post jest z jego udziałem, dzisiaj przepis, który wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie miałam za dużo składników w lodówce, zobaczyłam, że zostało jeszcze wiórków kokosowych więc postanowiłam zrobić z nich krem w blenderze, dodałam miodu, wody ulepiłam kule, podzieliłam je na kilka mniejszych i wstawiłam do piekarnika(...)minutach w domu unosił się cudowny aromat kokosa, muszę przyznać, że smakują świetnie biorąc pod uwagę ilość składników, a dodatkowo przydadzą się kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego, które wzmacniają odporność i działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo , na sezon grypowy jak znalazł :) Składniki : 3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki miodu (ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor) w wersji wegańskiej syrop klonowy
zdrowa vege kuchniaDziś chciałabym Was zaprosić do świata zdrowszych słodkości. Od lat wprost przepadam za smakiem kokosa, a tym samym i popularnych rafaello. Dlatego wczoraj postanowiłam przygotować deser, który przypominałby w smaku te słodycze. Ale chciałam również, aby był to zdrowszy przysmak, bym mogła go zjeść bez większych wyrzutów sumienia. I tak po kilku chwilach namysłu postanowiłam połączyć smak kokosa ze zdrową
Słodkie okruszkigromadzeniu się tłuszczu w różnych zakątkach naszego ciała ;) Woda kokosowa to naturalny napój izotonicznego, szybko nawadnia organizm i jest znakomitym dodatkiem do koktajli. Jak kupić w pełni wartościowy orzech kokosa, z którego otrzymamy świeży, mięsisty i aromatyczny miąższ oraz wodę kokosową? Wystarczy potrząsnąć orzechem, jeśli słyszymy chlupotanie wody w środku, kokos jest świeży, cisza w łupinie to znak, że orzech(...)skorupa zacznie pękać. Miąższ nacinamy czubkiem noża na cienkie paski, podważamy i wyłupujemy małymi porcjami z każdej skorupy razem z cienką brązową skórką. Jeśli posiadacie specjalny skrobak do kokosa, np. przywieziony z Tajlandii, możecie zetrzeć wiórki kokosowe prosto ze skorupy i bez brązowej skórki. Miąższ można zmiksować mikserem, z wiórków przygotować domowe mleko kokosowe, a po odciśnięciu mleka wysuszyć
SzczyptaSmaQDwudniowy brak postów nadrabiam moim pysznym: dyniowym omletem podanym z kukurydzą, jogutrem, twarogiem, kawałkiem kokosa i płatkami migdałów Ostatnie dni byłam cały czas poza domem, stąd moja nieobecność na blogu. Nareszcie wróciłam do mojej kochanej kuchni, gdzie powstał dzisiejszy niezwykle smaczny omlet. Poprzez masę dodatków, wyróżnia się naprawdę wielką gammą smaków. SKŁADNIKI: 100g dyni 2 jajka(...)łyżki kukurydzy kawałek kokosa/ łyżka wiórków 25g twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka płatków migdałowych przyprawy: curry, pieprz ziołowy WYKONANIE: jajka ubijamy razem z przyprawami dynię parujemy do miękkości, dokładnie blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia dynię mieszamy z jajkami patelnie delikatnie smarujemy olejem kokosowym, przelewamy na nią zblendowane składniki- smażymy po kilka min na każdą stronę
healthy dreamsmasła 4 jajka 1 szklanka mąki 1,5 szklanki cukru 4 czubate łyżki kakao 4 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki kokosa do dekoracji W garnku zagotowujemy masło z cukrem, wodą i kakao. Gdy masa przestygnie dodajemy 4 żółtka. Z masy odlewamy około 150 ml płynu. Ubijamy pianę z 4 białek. W dużej misce mieszamy masę czekoladową(...)formy, mniej więcej do połowy jej wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po wystudzeniu przekładamy masą czekoladową, smarujemy nią również wierzch murzynka. Dekorujemy płatkami kokosa
KuchcikoweLovejednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku. Przez moją trwającą już od wielu lat awersję do kokosa pralinki nie przypadły mi do gustu, jednak jeżeli lubisz kokosowe przysmaki, to z pewnością Ci posmakują. Nawiasem mówiąc smak kokosa jest często fałszowany i modyfikowany w produktach spożywczych i często
Roślinna - blog wegańskiBrzmi dziwnie? Niewątpliwie, ale smakuje rewelacyjnie! Bardzo polecam spróbować, szczególnie tym którzy lubią dania z nutką kokosa. Delikatne, kwaskowe danie, z lekką słodkością kokosa. główka średniego kalafiora 1 puszka pomidorów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 zielone chili 0,5 łyżeczki kurkumy 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 łyżeczki cukru sól Kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę
Codzienne Gotowaniejuż zgęstnieje i nabierze konsystencji śmietany, ubijamy je na puszystą masę jak zwyczajną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumykiem wlewamy mleko skondensowane. Następnie dodajemy połowę kokosa, miksujemy i przelewamy do plastikowego pojemnika. Wstawiamy do zamrażalnika i po około 2-3 godzinach mieszamy. Dodajemy resztę kokosa, dokładnie łączymy składniki i odstawiamy do całkowitego zamarznięcia. Gotowe
W poszukiwaniu inspiracjidomowego, ptasiego mleczka kokosowego (link) - wtedy powinno być dość gęste, żeby masa stężała. Od czego zacząć? 1. Wbij śrubokręt lub wąski nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa. Włóż do środka słomkę i wypij płyn. 2. Zdecydowanym ruchem uderz w kokos młotkiem lub tłuczkiem do mięsa. Wg mnie jedno mocne uderzenie sprawdza się dużo lepiej niż delikatne ostukiwanie(...)podważając go nożem lub łyżeczką. Prawdopodobnie białą część trzeba będzie obrać z brązowej osłonki (warstwa pod twardą skorupą). Można to zrobić nożem lub obierakiem do warzyw. 4. Zrób wiórki - kokosa zetrzyj na tarce i wysusz w piekarniku (jeśli planujesz zrobić mleko kokosowe, nie musisz suszyć wiórków). JAK ZROBIĆ MLEKO KOKOSOWE? Potrzebne będą: 200 g świeżych wiórków kokosowych Wrząca woda
Powiedz dietom niemałych słoiczków wegańskiej nutelli o smaku kawowo-kokosowym potrzebujemy: – 4 filiżanki espresso doppio (albo 8 filiżanek normalnego espresso) – 4 łyżki syropu z agawy – 4 łyżki resztek kokosa – 1/3 szklanki wody – 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej W rondlu umieszczamy świeżo zaparzoną, gorącą kawę, syrop z agawy oraz resztki kokosa. Całość raz jeszcze miksujemy, blendujemy kilka minut
Szybko Tanio Smaczniemięs z owocami. Wersja z zielonym curry jest pikantna, orzeźwienia daje nam ananas i kokos. Składniki 500 g filetów z kurczaka 2 marchewki 227 g ananasa i miąższu z kokosa (pina colada) 1 łyżeczka masła ghee 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę, pokrojoną(...)julienne marchewką i kurczakiem pokrojonym w dużą kostkę, odsmażamy na maśle. Dodajemy zielone curry, smażymy jeszcze kilka minut ciągle mieszając, dolewamy gorącego bulionu, dodajemy ananasa oraz miąższ kokosa i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie sos redukujemy lub zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem jaśminowym
R'n'G Kitchenmąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego cukier do smaku kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) 1.5 łyżki słodzonego kakao (ewentualnie) DO DEKORACJI: ulubiona polewa czekoladowa płatki kokosa Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg dobrze miksujemy, dodajemy jajko, mleko, budyń, cukry i ewentualnie aromat. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odkładamy. Piekarnik nagrzewamy(...)Pieczemy w 180 stopniach C około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło). Zimne już ciasto wyjmujemy z formy dekorujemy polewą czekoladową i płatkami kokosa. Gotowe
Rozpustne gotowanietakie dni jak dziś, zimne i orzeźwiające desery to wybawienie :) Puszysta masa truskawkowa z nutą kokosa i gęsty jogurt to połączenie wręcz idealne! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 20 dużych dojrzałych truskawek 150 ml jogurtu greckiego 2 jajka ( można pominąć, ale deser nie będzie wtedy taki puszysty) 2 łyżki cukru waniliowego ( można więcej) 1 łyżka oleju kokosowego dodatkowo: płatki kokosowe płatki czekoladowe(...)masy truskawkowej. 5. Wyłożyć do naczyń i włożyć do zamrażarki na ok 40 min. Z wierzchu powinna utworzyć się cienka skorupka w środku zimny puszysty mus. Udekorować płatkami kokosa i czekolady, amarantusem oraz truskawką. Smacznego
DefinicjaSmakutwarogu sernikowego 500 g mascarpone 5-6 łyżek żelatyny ( 1 opakowanie) 1 limonka 1 duża łyżka herbaty matcha 5- 6 łyżek cukru pudru ( można więcej) dodatkowo płatki kokosa draże mleczne maliny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasteczka umieścić w blenderze i zmiksować na piasek, dodać masło i miksować chwilę do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Można też ręcznie utłuc ciasteczka i połączyć(...)było grudek. Miksując dodawać powoli do masy serowej żelatynę z herbatą. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wyrównać. W tym momencie można udekorowac sernik np. płatkami kokosa, wiórkami białej czekolady, lub innymi ulubionymi ozdobami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Podawać sam lub z owocami, świetnie pasują maliny, truskawki, czy jeżyny. Smacznego
DefinicjaSmakuziemne) 250 ml soku wiśniowego (użyłam domowego) 2 łyżki miodu o delikatnym smaku dodatkowo 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub suszonych wiśni 1/3 szklanki suszonych malin 1/3 szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płatki owsiane, żytnie, otręby, orzechy, słonecznik oraz wiórki kokoswe mieszamy w sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie(...)Pieczemy ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, mieszamy i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z piekarnika, ponownie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia granola wtedy stwardnieje, Kandyzowanego kokosa oraz gorzką czekoladkę kroimy w dość drobną kostkę. Gdy granola będzie już wystudzona łączymy ją z czekoladą, kokosem, żurawiną oraz malinami i wspyjemy do szczelnie zamykanego słoiczka. Smacznego
DefinicjaSmakusklepie CENTRUM SYLWETKI 100g dojrzałego banana 50g masła orzechowego Krem: 80g daktyli (namoczone wcześniej w gorącej wodzie) 40g ciemnej czekolady bez dodatku cukru 1/4 szklanki mleka aromat karmelowy wiórki kokosa do posypania Sposób przygotowania: Banana blendujemy na miazgę i dodajemy do pozostałych składników na spód dokładnie ugniatamy ciasto rękami aż będzie tworzyć jednolitą zbitą kulę :) owijamy ciasto folią aluminiową(...)mleko i aromat od daktyli odlewamy wodę, wrzucamy do blendera razem z rozpuszczoną czekoladą i miksujemy na jednolity krem rozsmarowujemy równomiernie krem na wystudzonym spodzie, a wierzch posypujemy wiórkami kokosa lub płatkami migdałów których mi niestety zabrakło :p wstawiamy do lodówki, aż krem zastygnie do krojenia polecam użyć BARDZO ostrego noża, bo spód twardy jest jak głaz :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNaleśniki kokosowe, czemu nie wpadłam na to wcześniej? Uwielbiam kokosa pod każdą postacią. Wiórki to jednak za mało, aby smak kokosa był na prawdę intensywny. Potrzeba mi było czegoś więcej. W oleju kokosowym jestem niemalże zakochana. To jak miłość od pierwszego "niuchnięcia". Olej kokosowy bardzo dobrze wiąże potrawy, ale nie tylko, jego smak jest wyczuwalny i zmienia ogólny smak potraw
MamaOskarkakilka minut. Kokos trzemy. Gdy marchewka jest już miękka przekładamy płatki owsiane i gotujemy jeszcze kilka minut, dosładzamy miodem. Do kielicha blendera dajemy otrzymaną masę oraz niemalże całość kokosa. Miksujemy na gładką masę. W naczynku oddzielamy białko od żółtka i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę**. Dodajemy ją do masy marchewkowej i delikatnie ze sobą łączymy przy użyciu łyżki(...)Przekładamy do kielicha, dekorujemy płatkami kokosa i trzymamy w lodówce, najlepiej całą noc. * a oto filmik, który pokaże Wam jak prosto otwierać orzech kokosowy ** pamiętajcie, aby przed zjedzeniem surowego białka dokładnie sparzyć jajko
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Pyszne, chrupiące kuleczki o smaku banana i kokosa. Czy już Wam ślinka cieknie, na sama myśl o tym połączeniu? Kuleczki w konsystencji przypominają nasze polskie racuchy (przepis klik ) ale dodatek kokosa, banana i limonki, nadaje im zupełnie inny smak. Plusem tego przepisu jest to, że nie racuchy nie zawierają w sobie jajek, a więc będą również dobre dla Wegan :) Polecam
CookYourselfUwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak(...)kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam, tak bardzo mi smakują. Polecam do wypróbowania, bo jest pyszna. Składniki: - 5 jajek; - 100 g cukru; - szczypta soli; - łyżka ekstraktu waniliowego; - 150 ml oleju; - 250 ml mleka
dom-agi.plSernik, którego powstanie zainspirował bajecznie kokosowy batonik Bounty. Sernik z moim ulubionym dodatkiem - mlekiem kokosowym. Smak kokosa w masie serowej jest wyczuwalny, ale nie narzucający się. Po raz pierwszy dodałam też wiórki kokosowe, by konsystencję sernika upodobnić do batonika Bounty, jednak w ilości dość umiarkowanej, nie przypominajacej ilości z orginału. Sernik upieczony został na smacznym spodzie kakaowo-kokosowym(...)wykończony grubą warstwą czekolady, podobnie jak w batoniku. Spełnia wszystkie wymagania smakoszy serników i kokosa. Całość jest przepyszna, zapraszam zatem do przepisu. Składniki na spód sernika: 6 sucharków pełnoziarnistych a 10 g 2 łyżki masła 1,5 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu lub cukru 35 g wiórków kokosowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drzewem życia” i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych, jak i leczniczych składników. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z wysuszonego miąższu kokosa (kopry) poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). (źródło: http://www.olvita.pl/olej-jadalny.html ) Moja opinia: Muszę
e-PrzepisyKulinarneJesli lubicie smak kokosa ten deser na pewno przypadnie Wam do gustu,bo jest po prostu pyszny.Powstal zupelnie przez przypadek. Pozostal mi krem kokosowy i zastanawialam sie do czego go zuzyc.Wymieszalam z jogurtem greckim,jeszcze dodatek owocow jagodowych i kilku ciasteczek amarettini i wspanialy deser gotowy.W expresowym tempie mozesz przygotowac smaczny i zdrowy deser.Polecam!Skladniki na 2 porcje(...)jogurtu greckiego80 g kremu z kokosa (biala czesc z puszki)3 lyzki miodu50 g jagod (u mnie borowka amerykanska)6-8 truskawek10 ciasteczek amarettini(biszkoptow lub jakichkolwiek innych)Wykonanie:Jogurt grecki wymieszac lyzka z kremem kokosowym i miodem na gladka maseNa dno pucharkow wylozyc ciasteczka Na ciasteczka wylozyc polowe przygotowanego kremuTeraz poukladac pokrojone w czastki truskawki.Przykryc reszta kremu.Posypac jagodami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!plany są przecież po to , żeby je zmieniać!I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.W skrócie : NIEBO W GĘBIE!A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki- proszek – 1 łyżeczka- cukier
Ostra na SłodkoGorzko czekoladowa.Owsianka jest cool. Ale mała odmiana nie zaszkodzi.kuskusmleko kokosowegarść suszonego kokosagarść suszonej żurawinygorzka czekolada2 łyżeczki mioduszczypta soliodrobina wrzątkuKuskus zalałam mlekiem w proporcji 1:2. Posoliłam. Dodałam suszone kawałki kokosa. Zagotowałam. Po ok. 5 min. od zagotowania dodałam łyżeczkę miodu. Wymieszałam. Zdjęłam z ognia.Żurawinę wsypałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem do nieznacznego pokrycia. Ostawiłam na 15 min. do zmiękczenia. Następnie
bastalenaSkładniki:1 sojowy krem waniliowy,70 g truskawek,1 łyżeczka cukru pudru,płatki kokosa. Przygotowanie: Deser w wykonaniu jest banalnie prosty. Postanowiłam wykorzystać w nim -sojowy krem waniliowy. Truskawki miksujemy blenderem z cukrem pudrem. Do przezroczystych szklanek wkładamy na zmianę trochę sojowego kremu waniliowego i przygotowanego sosu z truskawek. Na sam koniec deser posypujemy płatkami kokosa. Proporcje składników
Aga w kuchniRyba w mleczku kokosowym to danie w stylu tajskim. Dominują tu dwa smaki – kokosa i trawy cytrynowej. To curry rybne jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby(...)limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra lub szczypiorek do posypania czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły) Przygotowanie kokosa: Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię lub wok. Włączamy średni ogień i prażymy wiórki, cały czas mieszając łopatką, aż staną się złote (nie możemy dopuścić, aby były ciemno-brązowe, trzeba
Poezja smakuJeżeli lubicie połączenie kokosa i gorzkiej czekolady, to te mini batoniki/ pralinki/ czekoladki/ kulki Bounty są dla Ciebie, mięciutkie, słodkie i intensywnie kokosowe w smaku, oblane gorzką czekolady, może trochę nieporadnie, ale najważniejszy jest smak, który nie odbiega od oryginału jak stwierdził Piotrek. Takie Bounty w gorzkiej czekoladzie, zapakowane w czerwono-pomarańczowy papierek zawsze kupowałam w Berlinie, w Polsce niestety(...)jakoś nie wpadły mi w oko, widzę tylko Bounty w mlecznej czekoladzie, dla mnie one są za słodkie. Jestem jedną z tych osób które smak kokosa w słodyczach uwielbiają, dlatego uwielbiam Bounty zarówno ze sklepu, jaki te czekoladki przygotowane samodzielnie. Uwielbiam na przykład te przepis z wiórkami Smakują tak samo jak oryginalny batonik Bounty w gorzkiej czekoladzie. Nigdy nie mogę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię