plastry karczku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy szczypta hyzopu szczypta mięty majeranek tłuszcz do smażenia 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 marchewka 1 łyżka suszonych grzybów utartych na proszek listek laurowy ziele angielskie na zasmażkę; łyżka smalcu łyżka mąki Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz
Gotowanie jest łatwewędzonych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, woda, 400 ml żurku, 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi) Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz i pokrojone w półplasterki cebule, oraz pokrojone na kawałki żeberka. Podsmażyć. Wlać około 400 ml wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę (jeżeli jest kwaśna należy ją wypłukać). Dusić, aż kapusta
królestwo garówSkładniki makaron łazanki lub inny, 1 opak (około 250-300g) kapusta kiszona, 600g grzyby suszone, 2 garście boczek surowy, 200g masło, 50g sól, pierprz Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po tym czasie gotujemy do miękkości (około 1 godz.) w wodzie, w której się moczyły. Odsączamy i drobno siekamy. Wodę z gotowania grzybów pozostawiamy. Kapustę płuczemy
Gotowanie moimi oczamidodatkiem świeżego koperku. Takich dawno już nie jedliśmy ,więc nastała pora (w końcu :D ) by je podać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu 2 liście laurowe 150 ml bulionu drobiowego pieprz maggi Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenjuż chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka
Wanilia i KardamonSkładniki (6 -8 porcji): 500 g makaronu łazanki, ok. 450 g kapusty kiszonej (najlepiej z marchewką waga netto), 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, 1 i 1/2 łyżki wegety domowej, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczka majeranku, ziele angielskie – 4 ziarenka liść laurowy – 4 ziarenka, sól, świeżo
rozgotowananasze rodziny! Składniki: 1g mąki pszennej najlepiej takiej do pierogów 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 1-2 łyżki masła roślinnego łyżeczka soli Na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 400 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej 1 laurowy liść Przygotowanie: 1. Grzyby moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy
Kulinarne Inspiracjetych co chcą zjeść tanią zupę na obiad, bez dużego nakładu pracy. Składniki: -Jedna ćwiartka z kurczaka -300 g kapusty kiszonej -300 g ziemniaków -dwie kostki rosołowe -łyżeczka smalcu -łyżeczka mąki -ziele angielskie, liść laurowy, magii, pieprz Przygotowanie: Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około
Tanie przepisy studenckieboczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie Składniki na łazanki: 250g makaronu łazanki 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy 2 cebule 500g kapusty kiszonej łyżka koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie ) 2 ząbki czosnku kilka pieczarek pieprz i majeranek do smaku Przygotowanie łazanek: W głębokim garnku podmsażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie
NiePieprz.plmoim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.Mogę ją jeść całe święta. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 2 cebule olej lniany 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego sól,pieprz Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Garnek z grzybami stawiamy na ogniu
Bajeczna Kuchniamnie domowy z gęsi), sól, 300 g cebuli, 30 g grzybów suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około 5 minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania
królestwo garówżeberka 3 porcje marchewka pietruszka por cebula listek laurowy ziele angielskie miód oliwa pieprz ziołowy pieprz czarny kapusta; 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 cebula garść suszonych jabłek 1 łyżeczka utłuczonych suszonych grzybów szczypta kminku sól pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki olej Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie
Gotowanie jest łatwechoć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;) Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki sól peklowa ok 3 łyżeczki pieprz łyżeczka op. przyprawy do bigosu 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem
Smakołyki AsiSkładniki: 9 plastrów schabu, 1 cebula, 480g kapusty kiszonej, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka tymianku, 6 ziarenek ziela angielskiego, mąka pszenna, olej. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórę. Posolić i popieprzyć z obu stron, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ściągnąć z patelni. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu i przesmażyć
W kuchni u MonikiZachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składniki: kapusta kiszona 600 g Bioline pieczarki 300 g marchew 2 szt kiełbaska jaką chcecie 300 g sól do smaku pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt 2 szklanki bulionu drobiowego(...)Krok 1 Pieczarki opłukałam pokroiłam drobno ,podsmażyłam na patelni i przełożyłam je do wolnowara , dodałam startą marchew i nastawiłam na stopień 2 Krok 2 Kapustę przepłukałam pod wodą i pokroiłam drobno, dodałam do pieczarek z marchewką. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie,zalałam bulionem . Po 4 godzinach kapusta była miękka. Krok 3 Na stolnicę
Różowa kuchniaplacuszki z kapusty,od razu pomyślałam, żeby zrobić szybszą wersję kieszonek. Pomysł doskonały. Placuszki bardzo smaczne, mimo niewielkiego nakładu pracy. Składniki na ok 12 sztuk: 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypiorek 1 szklanka mleka sól, pieprz olej Boczek pokroić w kostkę(...)wrzucić na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Doprawić wszystko czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodać kapustę. Smażyć kilka minut a następnie wystudzić. Mąkę, mleko i jajka wymieszać rózgą na gładką masę. Jeśli będzie zbyt geste dolać mleka. Dodać farsz kapuściany i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaalbo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle na patelni. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej suszone grzyby (najlepiej 50- 60 g ) 2 niewielkie cebule 2 łyżki masła 1 liść laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Grzyby zalewamy gorącą wodą
Trzeci talerz