kiszonej kapusty - 1000 przepisów (strona:35/67)

Kulebiak 116

ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar,Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie

Gotowanie jest łatwe
Kwaśny kapuśniaczek 171

Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania.Składniki:pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej3-4

NA MOIM TALERZU
Uszka z kapustą i grzybami 159

wody2 łyżki margaryny lub masłaszczypta soli1 małe jajkofarsz100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)100 g ugotowanej kiszonej kapusty1 spora cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaCebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto

Monia miesza i gotuje
Uszka z kapustą i grzybami do barszczu + jak formować uszka? 166

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI DO BARSZCZU + JAK FORMOWAĆ USZKA? Składniki na ciasto: - 375 gram mąki - 1 żółtko - 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody - 1 łyżka oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy(...)rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być cienkie, ale nieco grubsze niż na pierogi. Składniki na farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - garść grzybów (dowolna ilość tak naprawdę, zależy jak bardzo lubicie grzyby - ja dodaję "na oko") - 1 cebula - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Cebulę

Życie zamknięte w smaku
Gołąbki z kaszą i mięsem 193

Kapusta jest podobno dobra na wszystko, od reumatyzmu przez opuchliznę i siniaki po kaca, ja jednak pozostanę przy jej walorach kulinarnych. Potrawą, z którą najbardziej jest kojarzona, poza bigosem, są gołąbki. Najczęściej przygotowywane z farszem mięsno-ryżowym, ale nie brakuje też(...)wariantów z grzybami, kaszą czy soczewicą (przepis) . Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu.  Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce

Smakowity Blog Kulinarny
Pierożki tyrolskie 146

podano natomiast tak: 150 g mąki pszennej (405) 100 g drobno zmielonej mąki żytniej 100 ml bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 2.FARSZ: 200 g kapusty kiszonej (jeśli jest twarda i kwaśna - obgotowanej i lekko odciśniętej) 150 g serka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku 50 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła(...)łyżka octu winnego i 1 łyżka wody) pieprz, sól, pieprz ziołowy , majeranek, papryka słodka lub ostra do smaku dodałam jeszcze 1 łyżeczkę cukru, bo miałam dość kwaśną kapustę Ponadto : 2-3 łyżki masła do podsmażenia pierożków , sól, ok. 50 g startego parmezanu, pół pęczka szczypioru Wykonanie: Zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i krótko wyrabiamy na gładkie, odstawiamy przykryte folią spożywczą

Kuchnia Prezydentowej
Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 123

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole.   Składniki 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia 200 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 8 plastrów boczku wędzonego 700 ml bulionu wołowego musztarda sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia sól(...)cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę

R'n'G Kitchen
Paszteciki z kapustą i grzybami. 146

tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny), 1 jajko całe, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru, 7 łyżek kwaśnej kremówki(ja użyłam śmietany 18%), 7 dag. drożdży, FARSZ: około 1/2 kg. kapusty kiszonej ( ja zużyłam cały słoik z moich zapasów), 20-30 dag. suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek  masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE(...)żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu kolejne pół godz.  farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy

Kuchnia Beaty
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 117

lepienie zajmuje mnóstwo czasu, ale może to być wspólnie i miło spędzony czas :) I nie oszukujmy się - sklepowe uszka przy domowych mogą się schować!  Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka wody kilka łyżek oliwy z oliwek sól W przesianej mące (ze szczyptą soli) robimy dołek, do którego dodajemy stopniowo(...)Następnie odkładamy je pod przykryciem na kilka minut, ale niezbyt długo, gdyż ciasto orkiszowe lubi wysychać, co utrudnia lepienie uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, majeranek Grzyby zalewamy 650 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zupa pomidorowa z kapustą i kluskami 164

podwawelskim grodzie i wtedy znalazła jakiś hotel. Dziś nie wie jaki to był hotel, ale pamięta, że gdy weszła do restauracji poczuła aromatyczny zapach ni pomidorów ni ...kapusty. Zamówiła to co tego dnia serwowała tamtejsza kuchnia. Podana zupa bardzo jej smakowała, choć nie była zbyt wyszukana. Kiedy odwiedziła mnie dziś, poczęstowałam ją ...zupą.  Stwierdziła, że zna już taki smak(...)minionych lat, czy rzeczywiście moja zupa była podobna do tamtej w smaku ? Składników ma niewiele, kto ugotuje poczuje dwa w jednym; pomidorową i kapuśniak :) Składniki : 15-20 dag kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej 250 g pomidorów drobno krojonych z puszki, ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki masła klarowanego 5 ząbków czosnku sól, pieprz, cukier do smaku, oregano, tymianek

Proste Potrawy
Golonka z zapiekaną kapustą 171

Składniki: golonki wieprzowe każda po 600 g szpinak mrożony 300 g ser kozi ( z  biedronki kupiłam) 200 g czosnek 3 ząbki ( sprasowane) sól i pieprz do smaku kapusta kiszona z marchewką Ogródek Dziadunia 1 słoik  liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt bulion drobiowy 500 ml olej do smażenia    Wykonanie farszu: Szpinak zamrożony kładziemy(...)zostawiamy do ostygnięcia.Golonki myjemy i wycinamy kość, w miejsce po kości wkładamy farsz szpinak- owy i smażymy golonkę na rumiano z obu stron na patelni.Do wolno-wara wkładamy kapustę ze słoika i zalewamy ją bulionem drobiowym., dodajemy listek laurowy i ziele angielskie . Przekładamy podsmażone golonki do wolno-wara z kapustą. Golonki wkładamy w kapustę tak aby zakrywała

Różowa kuchnia
Kulebiak z kapustą i grzybami 177

przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży   25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża cebula 20 g grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól(...)przez całą noc) i ugotować (około 15 minut). Wywar (czysty) zlać a grzyby przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać i zarumienić. Dodać kapustę (opłukaną max 3 razy, w zależności czy mocno jest kwaśna). Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.  Wsypać kminek, przyprawy smaku i dusić do miękkości

Di gotuje
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 333

Zaliczamy się do fanów pierogów…. wszelkich :)! Może i są kaloryczne i pracochłonne ale za to jakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to

UgotujmyTo.pl
Tortilla z kapustą kiszoną i łososiem 172

Kuchennymi Wariacjami. Przepis ten skradł serce Karola, mam nadzieje, że i Wasze serca skradnie.  2 porcje Składniki:  2 tortille 200 g świeżego filetu łososia 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki kminku 2 ogórki kiszone odrobina startego imbiru 1 główka czosnku 4 łyżki majonezu sok z jednej limonki 1 łyżeczka curry sól i pieprz do smaku odrobina oliwy(...)marynujemy w soku z limonki oraz 0,5 łyżeczki curry.  Ogórka tniemy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu razem z kapustą i kminem, aż soki ładnie odparują.  Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki i dokładnie miażdżymy, dodajemy majonez i curry, dokładnie mieszamy aby powstał sos.  Łososia obsmażamy lub grillujemy na bardzo rozgrzanej patelni

Niezły Młynek