kiszonej kapusty - 1000 przepisów (strona:34/67)

Łazanki z boczkiem i pieczarkami 169

boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie Składniki na łazanki: 250g makaronu łazanki 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy 2 cebule 500g kapusty kiszonej łyżka koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie ) 2 ząbki czosnku kilka pieczarek pieprz i majeranek do smaku Przygotowanie łazanek: W głębokim garnku podmsażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie

NiePieprz.pl
Wigilijna kapusta z grzybami 94

moim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.Mogę ją jeść całe święta. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 2 cebule olej lniany 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego sól,pieprz Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Garnek z grzybami stawiamy na ogniu

Bajeczna Kuchnia
Łopatka z jelenia pieczona z grzybami 368

mnie domowy z gęsi), sól, 300 g cebuli, 30 g grzybów suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około 5 minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania

królestwo garów
Żeberka zapiekane na kapuście 126

żeberka 3 porcje marchewka pietruszka por cebula listek laurowy ziele angielskie miód oliwa  pieprz ziołowy pieprz czarny kapusta; 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 cebula garść suszonych jabłek 1 łyżeczka utłuczonych suszonych grzybów szczypta kminku sól pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki olej Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie

Gotowanie jest łatwe
Golonka gotowana w kapuście 119

choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;)  Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki sól peklowa ok 3 łyżeczki pieprz łyżeczka  op. przyprawy do bigosu 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem

Smakołyki Asi
Schab duszony w kapuście kiszonej 259

Składniki: 9 plastrów schabu, 1 cebula,  480g kapusty kiszonej, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka tymianku, 6 ziarenek ziela angielskiego, mąka pszenna, olej. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórę. Posolić i popieprzyć z obu stron, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ściągnąć z patelni. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu i przesmażyć

W kuchni u Moniki
Pierożki z kapustą i pieczarkami 130

Zachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składniki: kapusta kiszona 600 g Bioline pieczarki 300 g marchew 2 szt kiełbaska jaką chcecie 300 g sól do smaku pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt 2 szklanki bulionu drobiowego(...)Krok 1 Pieczarki opłukałam pokroiłam drobno ,podsmażyłam na patelni i przełożyłam je do wolnowara , dodałam startą marchew i nastawiłam na stopień 2 Krok 2 Kapustę przepłukałam pod wodą i pokroiłam drobno, dodałam do pieczarek z marchewką. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie,zalałam bulionem . Po 4 godzinach kapusta była miękka. Krok 3 Na stolnicę

Różowa kuchnia
placuszki z kiszonej kapusty z boczkiem i pieczarkami 176

placuszki z kapusty,od razu pomyślałam, żeby zrobić szybszą wersję kieszonek. Pomysł doskonały. Placuszki bardzo smaczne, mimo niewielkiego nakładu pracy.  Składniki na ok 12 sztuk: 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypiorek 1 szklanka mleka sól, pieprz olej  Boczek pokroić w kostkę(...)wrzucić na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Doprawić wszystko czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodać kapustę. Smażyć kilka minut a następnie wystudzić. Mąkę, mleko i jajka wymieszać rózgą na gładką masę. Jeśli będzie zbyt geste dolać mleka. Dodać farsz kapuściany i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kapusta z grzybami po lasowiacku 152

albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle na patelni. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej suszone grzyby (najlepiej 50- 60 g ) 2 niewielkie cebule 2 łyżki masła 1 liść laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Grzyby zalewamy gorącą wodą

Trzeci talerz
Pierogi z kapustą i grzybami 135

zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy(...)utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.  Składniki na farsz: - 1 kilogram kiszonej kapusty - 3 garście grzybów (dowolna ilość tak naprawdę, zależy jak bardzo lubicie grzyby - ja dodaję "na oko") - 2 duże cebule - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Życie zamknięte w smaku
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 151

Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarszkilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierFarsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kluski po Grunwaldzku 123

Prosty obiad w staropolskim stylu.  Składniki: ok. 100g boczku wędzonego (spokojnie można więcej, jak ktoś chce) ok. 200g kapusty kiszonej tarty ser (wedle uznania) 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypta soli pieprz czarny, tymianek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy do niej jajka. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite dosyć gęste, ciasto. W rondlu gotujemy(...)wodę i porcjami wrzucamy ciasto (po pół małej łyżeczki). Kluski gotujemy, aż wypłyną. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników

Gotuj z Rumcajsem
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 131

Dzisiejszego dnia proponuję paszteciki z kapustą i grzybami. Amatorów tego dania nie brakuje. Do pasztecików proponuję barszcz czysty do picia ( przedstawiany na blogu ). Gdy upieczemy ich większą ilość możemy je zamrozić, a kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy(...)podgrzać. Składniki: 500 gram mąki ok.200 ml letniej wody 30 gram drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Żółtko do posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce

Smaki Ewy
Kapuśniak 110

kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie woda 1 indycza szyja 500 g kapusty kiszonej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 średnich ziemniaków 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe sól pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Szyję(...)Marchew, seler,  pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z  soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy, wlewamy sok. Gotujmy około 5 minut. Przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z kapustą i grzybami 167

Składniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy(...)bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo

Blondynka Gotuje
Zielona soczewica z kapustą kiszoną i jabłkiem 160

Składniki: zielona soczewica (3/4 szklanki) kapusta kiszona (1 garść) cebula dymka (1 szt.) jabłko (1 szt.) sól pieprz papryka ostra kurkuma woda olej (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy. Cebulę kroimy i smażymy. Dodajemy do gotującej się soczewicy.  W trakcie gotowania doprawiamy soczewicę pieprzem, solą, kurkumą i papryką(...)Jabłko obieramy i trzemy na tarce. Dusimy przez kilka minut na patelni razem z kapustą. Kiedy soczewica będzie ugotowana mieszamy ją z jabłkiem i kapustą. Podgrzewamy wszystko

Weganka gotuje