jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów 500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych(...)wolnym ogniu podsmażam na złoto - zajmuje to nawet 20 minut. Kiełbasę kroję w pół-plasterki, połowę kiełbasy podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku - smażę na złoto. Kapustę rozkładam na desce i tnę na mniejsze kawałki. Do dużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko
Gotowanie i blogowaniegęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uda gęsi w czerwonej kapuście zastawa
królestwo garówsmaków... Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego 200 gram boczku wędzonego Kapusta zasmażana: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz(...)razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę smażymy. Kluchy posypujemy twarogiem oraz usmażonym boczkiem podajemy z kapustą zasmażaną Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie, gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą, gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby
kgwjanczewocóż ale ja ostatnio miałam ochotę na taką kwaśnice że musiałam sobie zrobić i chyba będę jadła po miseczce przez tydzień. Przepis na prażoki tu . Składniki 500 g kapusty kiszonej (ja miałam bez marchewki) 1-2 marchewki starte na drobnych oczkach 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 kostka warzywna 2 łyżki majeranku 1 cebula(...)wodą w której się parzyły i dusimy. Jak już mięso będzie gotowe wyjmujemy kości i obieramy je z mięsa. Kawałki mięsa dorzucamy z powrotem do garnka i dorzucamy marchewkę. Kapustę szatkujemy (ja lubię bardzo kwaśny kapuśniak wiec nie przelewam kapusty) i dorzucamy do garnka dodajemy 2 łyżki majeranku i gotujemy całość aż kapusta będzie miękka, jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze
Piekielna Kuchnia Patistronie www - i tu jest pies pogrzebany Już przed wejściem do restauracji wiedziałem, co zamówię - talerz kiełbas (zestaw tradycyjnych kiełbas niemieckich: Bratwurst Curry, Weisswurst, Norymberskie podane z sauerkraut (kapusta kiszona, cebula, kminek) w cenie 32,99 zł. Jako że miałem przyjemność kilka razy jadać genialne kiełbaski w Wiedniu, oczekiwania miałem dość wysokie. No bo jak można spier***lić taki prosty(...)ignorancja i brak szacunku do klienta . Kiełbaski były na maksa pomarszczone, gumiaste czyli po prostu stare. Nie miały żadnego smaku. Pozostałym kiełbasom również daleko było do tabliczki "świeże - soczyste." Kapusta jak kapusta - poprawna bo w sumie jaka może być kapusta z kminkiem. Najlepsze z tego wszystkiego to chyba musztarda i piwo marcowe... Ale czy kogoś to obchodzi w ogóle? Jest
Right Behind The KitchenOsobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem, kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie! Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka(...)dodatkiem masła (moje ulubione) Składniki: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka
Pyry na Gazpomagają zapobiegać mutacji komórek i zmniejszyć stres oksydacyjny spowodowany działaniem wolnych rodników. Jednym z nich jest indol-3-karbinol (I3C), powszechnie spotykany w warzywach z rodziny krzyżowych, takich jak kapusta, kalafior, zmniejszający ryzyko wystąpienia raka piersi i układu rozrodczego u kobiet mężczyzn. Związek siarkowy - sulforafan , wykazuje się działaniem antyrakowym, przyczynia się do opóźniania lub utrudniania powstawania raka płuc, jelita(...)domową ljutenicą :) Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów z serii POST DR DĄBROWSKIEJ: Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny wegański krem. Post dr Dąbrowskiej. Niezwykle aromatyczna toskańska zupa
Naturalna Kuchniadnia poprzedniego niewiele w lodówce zostało. Czasami idę z nią coś zjeść "na wagę". Nie narzekamy. Obie wybieramy to, co lubimy (ona: ryba, kluseczki i czerwona kapusta, a ja szpinak, kasza gryczana i również ryba). I pogadać razem fajnie możemy. Z dwójką dzieci rzadko chodzimy do restauracji. Jeżeli całą rodziną, to najczęściej latem i tam, gdzie jest ogródek(...)bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
bistro mamałyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron łazanki wsypać do osolonej wody i gotować do miękkości makaronu, wylać na durszlak i przelać zimną wodą kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać wodą, wsypać cukier, gotować do miękkości kapusty na oleju zrumienić boczek wędzony z kiełbasą pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek, wsypać majeranek
W Mojej Kuchni Lubięmogą być tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę je z kawałkami boczku, kiełbaski lub kapusty kiszonej, we Włoszech ze śmietaną lub masełkiem szalwiowym. Dla odmiany moje sp ätzle podałam z podsmażonymi pomidorkami. Smacznego :) SKŁADNIKI
La grande e la piccola cuocarówniutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej beczce. Mama nadzoruje prace i trze marchew
Wędrówki po kuchnipodać z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, ryżem bądź komosą ryżową. Najważniejsze żeby było delikatnie i tak jak lubicie :-) No i obowiązkowo surówka - przy rybie w takiej wersji raczej odpuśćcie tradycyjną kiszoną kapustę, wybierzcie raczej kapustę pekińską, sałatę rzymską, albo inna wiosenną kompozycję :-) SKŁADNIKI ok. 700 g filetów ze świeżego pstrąga łososiowego ze skórą 4 łyżki oleju aromatyzowanego cytryną i bazylią
Czary - gary w kuchnismaku solą i pieprzem. Podawać zrazy polane sosem i oprószone świeżo posiekanym koperkiem. Idealnie do nich będą pasowały tradycyjne ziemniaki lub kluski śląskie, a z surówek szczególnie modra lub kiszona kapusta ;) Smacznego! The post Zrazy z szynki wieprzowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojegrzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek; śliwek; winogron; aronii; jarzębiny; kalafiora; papryki. Przetwory w październiku Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed
Ukojenie PodniebieniaSkładniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 500g kiszonej kapusty 2 cebule 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej czarnuszka majeranek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz vegeta 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Schab rozbić cienko, przyprawić solą i pieprzem. Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta ugotuje się to odcedzamy, studzimy, wyciskamy nadmiar wody
Prosto i Smacznie z Anetązrumienienia. Na koniec wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić kilka minut, by doszła. Podawać prosto z patelni oprószoną solą i pierzem. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i domową kiszoną kapustą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny pomysł na obiad w miej niż 30 minut. Ugotuj na parze kule drożdżowe (3 minuty) i podaj z surówką z kiszonej kapusty i sosem pieczarkowym (zagęszczonym odrobiną mąki kukurydzianej, jeśli macie, dodajcie do niego 3 łyżki płatków drożdżowych – będzie smakował jeszcze lepiej <pomysł Rafała>). Smacznego! The Chinese Restaurant (Season 2, Episode 11) Have
Qlinarnie i QlinarnieKuchnia polska cudowna i bardzo smaczna jest. I na tym poziomie pozostańmy... Składniki 1 kg żeberek 400 g kiszonej kapusty 3 suszone kapelusze grzybów 400 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, ugotowałem, odcedziłem, odstawiłem. Mięso
R'n'G Kitchenkaszą jaglaną. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów z serii POST DR DĄBROWSKIEJ: Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny wegański krem. Post dr Dąbrowskiej. Niezwykle aromatyczna toskańska zupa
Naturalna Kuchniaprzygotowania białego barszczu lub przelać do butelki i wstawić do lodówki. Wskazówka: jeśli zależy nam na przyspieszeniu fermentacji, wtedy można dodać 2-3 łyżki soku z ogórków lub z kiszonej kapusty, albo kawałek skórki od chleba pieczonego na zakwasie. Niech to jednak będą nasze własne ogórki lub nasza własna (lub babci, mamy czy cioci) kapusta, żebyśmy mieli pewność
Codzienna kuchnia niecodziennaZrobienie masala dosa jest zbyt czasochłonne, więc dziś część tego dania, tzn. nadzienie ziemniaczane i ostry sos orzechowy. Efekt - rewelacyjny. Do tego, dla równowagi smakowej: - surówka z kapusty kiszonej (ze świeżo startą marchewką, olejem lnianym i plasterkami czosnku), - surówka z awokado (starte na tarce awokado i jabłko+pokrojona sałata lodowa+sos winegret), - kotlety pieczarkowo
Qlinarnie i QlinarnieKiedyś myślałam, że makaron łazanki służy tylko do tradycyjnych łazanek z kapustą kiszoną, których zresztą nigdy sama nie robiłam. ;) Dziś się przekonałam, że można go użyć chyba do wszystkiego. Pierwszy raz wykorzystałam też rybę w takim zestawieniu. Już ją zapiekałam z warzywami, dusiłam w sosie własnym, ale nigdy nie dodawałam do niczego w takiej formie, a już z makaronem
Anioszek w kuchnizłocisty kolor, filety lekko można z papieru nakładać na talerz - można też w piekarniku na termoobiegu z 20 minut podać z tłuczonymi ziemniakami z natka pietruszki, surówką np. z kiszonej kapusty i posypać gorące startym serem - tak pieczony dorsz jest soczysty, smaczny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędość droga, ale od czasu do czasu warto. Upiekłam w całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego
O kuchni z uczuciemmożna go delikatnie podlać wodą , ale dosłownie tylko tyle ,żeby się nie przypalał ( około 50-100 ml ) . . Serwujemy na gorąco , idealnie smakuje z leśnymi grzybami , ale równie dobra będzie kiszona kapusta Post Pieczony, prasowany boczek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyBardzo lubimy typowe, polskie dania...min łazanki. Raczej u nas nigdy nie wyjdą z "mody". To danie, do którego zawsze chętnie wracamy. Składniki 200 g makaronu łazanki 250 g kiszonej kapusty 1 liść laurowy 1 duża cebula 2 łyżki oleju 100 g boczku wędzonego (plastry) kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron ugotowałem
R'n'G Kitchensurówkę uwielbia moja rodzinka;) - Kapusta Kiszona - Szczypiorek - olej bądź oliwa - cukier ok 2 łyżek Wszystko wymieszać doprawić pieprzem:) Ja jeszcze ją często szatkuję
Moje Słodkie Piekiełkojabłko podsmażamy przez parę minut, przekładamy do rondla z wątrobą posypujemy majerankiem przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez chwilę na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiszoną kapustą . Smacznego
kgwjanczewoTradycyjne składniki w dość nietypowym połączeniu. Składniki: 30 dag kiszonej kapusty 3 buraczki ćwikłowe 2 łyżki cukru oliwa Wykonanie: Ugotować buraczki, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę osączyć i drobno posiekać. Wymieszać składniki, przyprawić do smaku cukrem i polać oliwą
Tradycyjna Kuchniaproste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo więcej a każdy może stworzyć własną
Sztuka gotowania w/g SamiryJeżeli macie ochotę na konkretną rozgrzewającą zupę to polecam dzisiejszy przepis. Kapuśniak z mięsem i pieczarkami z powodzeniem zastąpi cały obiad. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka
Czerwień i błękitWitajcie :) Uwielbiam placki ziemniaczane i często je robię ale za każdym razem dodaję do nich inne dodatki. Robiłam już z kapustą kiszoną, batatami a dzisiaj miałam chęć na suszone pomidory, uwielbiam je :) Placki podałam z sosem do kanapek Roleski , smakowały wybornie :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 ziemniaków 1 cebula 1/2 szklanki posiekanych pomidorów suszonych w oleju 2 jajka sól
Sama słodycz i szczypta chilimakrele jeszcze z 5-8 minut makrela jest soczysta, aromatyczna, nie nasiąknięta tłuszczem, smakuje na ciepło i na zimno - można podać z czym się lubi np. ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej lub z pieczywem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnapatrzyłam...To tu, to tam...I musiałam zrobić ;) Pyszniutkie, mięciutkie, jedyne w swoim rodzaju placuszki. Fajne urozmaicenie tradycyjnych ziemniaczanych. Spróbujcie sami ! Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg kiszonej kapusty 1 jajko 1 cebula 1/3 szkl mąki pszennej sól,pieprz Wykonanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.Łączymy. Kapustę odciskamy , drobno siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy
Z Majeczką w kuchnisoli niejodowanej na solankę ( użyłam zwykłej jodowanej – wyszło ) 2 l wody 1 chusta serowarska lub pielucha tetrowa termometr forma do sera – ja zrobiłam z wiaderka po kiszonej kapuście 1 kg , nakłuwając dno i brzegi gorącym drutem Receptura bardzo podobna do innych wyrobów serowych z drobnymi różnicami i to one powodują ,że ser jest całkowicie inny Mleko przelewamy do garnka , dobrze
Ogrodnik w podróżymożna posypać świeżymi ziołami. Wyjmujemy rybę i jeszcze gorącą podajemy. Do ryby można podać ryż, ziemniaki lub podać z gotowanymi warzywami. Można podać do pieczonej ryby tradycyjną surówkę z kapusty kiszonej , ale Morszczuk został podany z surówką Colesław Smacznego. The post Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnieubłagane i należy dokonać wyboru. Postawiłam na smak i pomysł! Oto IV zwycięskie przepisy: Zestaw 5 sosów od Folwark otrzymuje Pani Katarzyna P. za przepis na "Tartę z kapustą kiszoną i żurawiną" (Pani Katarzyna ujęła mnie wszystkimi swoimi propozycjami.) Paczkę chrupiącego pieczywa od Piekarni Galicyjskiej otrzymuje Pani Paulina G. za przepis na "Ciasto Oreo" (Niesamowite ciasto, które na pewno upiekę
Słodkie okruszkiczyli jest ziemniakiem sałatkowym. Ziemniaki twarde, zawierające niewiele skrobi, przez co po ugotowaniu nie rozpadają się, są zwięzłe. Można je kroić w plastry. Zupa: krem ziemniaczany Bellarosa z kiszoną kapustą, skwarki, pianka kminkowa i wódka Palace. Bellarosa należy do grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz
królestwo garównajlepszej jakości, wędzoną kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż stwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina
Mienta blogumyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Gotową rybę wyciagamy z piekarnika, dodajemy pomidorki. Polecam podawać z brązowym ryżem i surówką z kiszonej kapusty
Zawsze głodna!mnie jest zawsze pyszna! Może trochę grzesznie ją jeść, ale za to jakie doznania smakowe! Ja zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej ja się gotuje. Z kapustą kiszoną czy modrą i ziemniaczkami pieczonymi pycha po prostu. SKŁADNIKI: 5 średnich golonek 2-3 liścia laurowe 10 ziarenek pieprzu szczypta vegety bejca: 1 szkl. piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu
Kuchnia Beatypodałam to danie z czerwonym barszczem. FARSZ: Do zrobienia farszu możemy zawsze wykorzystać inne składniki i za każdym razem będzie smacznie. Ja do tego dania dałam: 300 g kiszonej kapusty 1 duża cebula upieczona 1 pierś z kurczaka 1/2 szklanki pomidorów pelati sól pieprz 2 łyżki masła suszone zioła Kapustę ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na maśle, dodać ugotowaną kapustę
harrisaPyszny, niedrogi i szybki w wykonaniu obiad. Zajmie ci nie dłużej niż 30 minut! Przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym Surówka z kiszonej kapusty Jako dodatek polecam kaszę gryczaną, jęczmienną, orkiszową.... Praktycznie każda idealnie pasuje
Tradycyjna Kuchniazapominamy o daniu na kilka godzin, wszystko gotuje się samo i do tego nic się nie przypala Ostatnio przygotowana była na obiad pyszna golonka z wolnowaru , duszona w kapuście kiszonej oraz pyszna galareta wieprzowa. Przepis na pyszną golonkę po bawarsku z warzywami, ( Golonkę duszoną w piwie) jest już na blogu, ten przepis jest trochę inny, przede wszystkim tym razem zostały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoja rodzina uwielbia bigos na bogato. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy. Składniki: 3 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram wędzonego boczku 200 gram wędzonej kiełbasy 0,5 litra wywaru mięsnego 2 cebule garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek 5 ziaren jałowca
Bajeczna Kuchniaroku zamiast tradycyjnego barszczyku w uszkami u mnie pojawi się na stole zupa krem z pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą. Składniki (na 3 litry zupy) około 1 kg surowych buraków 1 średniej wielkości cebula 1 duże jałbko sok z jednej cytryny sól, pieprz i czosnek suszony (każdego około łyżeczki) *folia aluminiowa 1,5 l wody/bulionu warzywnego
greenscarfelegancki półmisek, podajemy do czerwonego barszczu. CIASTO NA USZKA 300g mąki pszennej typ 500-550 160ml wrzątku 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI NADZIENIA 300g dobrej kapusty kiszonej 150-200g pieczarek 10g suszonych podgrzybków 10g suszonych prawdziwków 1 cebula szalotka ½ łyżeczki mielonego kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego
Karo in the KitchenSkładniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1 szklanka grochu żółtego 2 łyżki masła 1 cebula 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: W garnku gotujemy kapustę, odcedzamy, studzimy i zimną szatkujemy na drobno. przekładamy do miski. Do rondelka wsypujemy przepłukany groch, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu aż będzie miękki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną
kgwjanczewoSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów 250 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku (można pominąć) sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę
magiczna kuchnia Kasiharmonogramem co i kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy
greenscarfpotrzebne nic więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno do drobiu – kurczaka, indyka, perliczki czy kaczki, jak i do serów pleśniowych. Na Kresach Wschodnich owoce żurawiny dodawano podczas kiszenia kapusty aby wzbogacić jej smak. Udało mi się kupić kilogram, przebrałam, podzieliłam, część poszła do wódki, część do zamrożenia na później. Świeże owoce żurawiny są zwarte, jędrne, błyszczące i twarde
Karo in the Kitchenprzepis z książki "Ryby są super" Karola Okrasy i Doroty Wellman. Cudowne bułeczki z rybnym nadzieniem. U nas był podane na obiad w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty. Z tych ilości upiekłam 6 sporych bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich. Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 50 g mleka w proszku
Sto kolorów kuchniwigilijnym stole i do tej pory tak pozostało, jest to pierwsze danie podawane u nas na kolacji wigilijnej:) Kwasówka - zupa wigilijna Składniki: 3 litry wody 1 litr kwasu z kiszonej kapusty 100 g kaszy gryczanej 1 szklanka śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz do smaku Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszeczkę soli i podgotować, dodać kwas
Kuchnia u Bietkizbliżają się święta musiałam zrobić nowe . Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty 1 kg dobrej cienkiej kiełbasy 2 kg karkówki wieprzowej 200 g boczku 1 szklanka oleju 1 łyżka zielonego pieprzu od Eco Blik
Sama słodycz i szczypta chiliWstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 º C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być też inna) i kubek barszczu czerwonego to syty i pożywny obiad. Jako dodatek może być sos, np. pieczarkowy lub grzybowy. No i oczywiście moja ulubiona wersja
mojewypiekiinietylkoJeżeli nie jest upieczona, należy ją włożyć do piekarnika jeszcze na 20 min, na 180 st pod przykryciem. Gotową golonkę podzielić na plastry. Podawać z ziemniakami/plackami ziemniaczanymi i koniecznie kapustą kiszoną :). Smacznego! golonka-pieczona-w-piwie golonka-pieczona-w-piwie
moj przepis naziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyPieczarki , podsmażyć. Grzyby zdjąć , posolić .Ryby włożyć do naczynia żaroodpornego , na wierzchu ułożyć Pieczarki i wiórki masła .Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.Smacznego. Podajemy z ziemniakami i surówką np.z KISZONEJ KAPUSTY z suszonych pomidorów
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizaczyna skrzypieć mróz. I chyba już właśnie nadszedł ten czas... Zima blisko! Rozgrzewa i jest też bardzo sycąca, polecam! Składniki; 2 skrzydełka kurze, 1 marchewka 20-30 dag kiszonej kapusty 1 laska kiełbasy zwyczajnej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki przyprawa uniwersalna majeranek, ziele angielskie, liść laurowy , pieprz, sól 1 łyżka oleju Przygotowanie; Mięso umyć
Radość kipiąca uśmiechem.mnie całkowity czas pieczenia żeberek wyniósł 1 godzinę i 45 minut, ale wiąże się to z wyciąganiem żeberek z piekarnika, co wydłuża ich czas robienia. Dobrym dodatkiem będzie tu kiszona kapusta ze zasmażką i ziemniaczki
Passions hobbies lifePropozycja na stół wigilijny, ale nie tylko. Składniki 400 g mrożonego ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy Przygotowanie
R'n'G Kitchenkaszubsku . Jednak powracając do ryb, to dzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach. Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby. Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej. Składniki 700 g filetów z dorsza lub innej ryby 1 puszka pulpy pomidorowej 2 średnie cebule 1/2 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki
O kuchni z uczuciemcebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki
bistro mamacoś dla siebie. Przekonajcie się sami, a nie pożałujecie. Poniżej podaję moje przykładowe przepisy z produktami firmy Rafex. Z biegiem czasy będzie ich więcej i więcej... Kapuśniak (z kiszonej kapusty) Kulebiak z kapustą i grzybami Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) Panierowany kotlet z karkówki (z przyprawą do schabowych
Di gotujewyjdzie taka pyszna,a wszystko z lenistwa i braku chęci pójścia do sklepu po olej.Tak więc teraz mam nowy ,zdrowy przepis na pyszną i niecodzienną surówkę z KISZONEJ KAPUSTY ha ha.:)))... 30 dag.KISZONEJ kapusty z beczki słoiczek suszonych pomidorów w oleju ( ją dalam swoje co robiłam w tamtym roku z ziołami i czosnkiem) 1 cebula 1 łyżka dobrego miodu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej sól,pieprz Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Grzyby zalewamy gorącą wodą
Bajeczna Kuchniadodatkiem surowych ziemniaków i były pyszne! Ponieważ bardzo lubię "szare kluski" ze surowych ziemniaków, to te też bardzo przypadły mi do gustu! Dla mnie najpyszniejsze z ciemnym sosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza klasa. SKŁADNIKI: 2 jajka 10 średnich ziemniaków 1/2- 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól WYKONANIE: 5 ziemniaków gotujemy i przekręcamy
Kuchnia Beatypieczenia blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez ok. pół godziny. Usmażony filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
MyCookBook.plDietetyczne i rozgrzewające Składniki surówka z kapusty kiszonej, 1 opakowanie kostka rosołowa, 2 sztuki liść laurowy, 2-3 sztuki ziele angielskie, 5-6 ziaren koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki vegeta, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka Przygotowanie Zupa powstała przypadkiem z gotowej, przyprawionej już surówki jaką można kupić praktycznie w każdym supermarkecie. Miało być coś dietetycznego i tylko to się nadało
Gotowanie moimi oczamipieprzem. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć kaszę. wątróbkę w sosie, którą na końcu posypać z orzechami. Danie świetnie smakuje z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitznacznie więcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można naprawdę nie tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJajka w sosie musztardowym to prawie potrawa narodowa. Sądzę, że od czasu do czasu bywa w każdym domu - bo kto nie lubi jajek. Podane z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty stanowią idealny, ekspresowy obiad. Jak nie masz czasu, jesteś zmęczona/y lub nie masz ochoty na dłuższe siedzenie w kuchni to właśnie danie na ten moment. Składniki: Dowolna ilość
Smaki Ewypracy zaczęłam inką z mlekiem ryżowym, później owoce kaki 2 szt i kiwi. Na lunch pozostałości z wczorajszego obiadu w domu: kasza gryczana, smażona pieczarka, buraczki i surówka z kapusty kiszonej. Wczoraj nie naszykowałam nic w domu, ale po drodze kupiłam makaron ryżowy, rukolę i awokado i dzięki wrzątkowi z czajnika zjadłam taki pyszny obiad :) Wszystko proste i pyszne :) Smacznego
Co na wege obiad?Któż z nas nie lubi pierogów. Moje ulubione to oczywiście ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego! Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka
Czerwień i błękitMizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to, jak zrobić mizerię. Ja lubię tą, w której smaki przenikają się delikatnie i miękko. Z jogurtem zamiast śmietany i z nutą słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki nożem
Karo in the KitchenGodzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać z kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego! Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół
Stare Garyprzygotować kotlety z tofu czyli pokroić kostkę tofu na plastry, posolić, obtoczyć w tartej bułce albo nie i usmażyć (na oleju kokosowym oczywiście) , no i jeszcze surówka, czyli wyciągamy kapustę kiszoną ze słoika od mamy, do drugiej miski ogórki kiszone z drugiego słoika od mamy, do tego pomidory, czerwona papryka, trochę sałaty i pół godziny po powrocie ze spaceru można
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPiwko jest dobre na wszystko! Szczególnie ciemny, słodziutki Magnus! Ale do ryby magnus się nie nadaje. Rybę w cieście podałam z frytkami i surówką z kapusty. Uwielbiam surówkę z kapusty kiszonej ale takiej dobrej jak Mamy nie umiem zrobić więc nie porywam się na to. RYBA W CIEŚCIE PIWNYM łatwe max 30 minut 3 osoby Składniki: * szklanka jasnego piwa * jajko
sierotka maRysia w kuchnipiernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną KLIK Oczywiście aby tradycji stało się za dość oraz jak przystało na blogerów kulinarnych musieliśmy spróbować każdej z potraw dzięki czemu z restauracji wręcz się wytoczyliśmy Nasze
sierotka maRysia w kuchnijest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej , do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać. Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle nie oliwa bo ta jednak zmieni smak
Smaczna Pyzapatelni, dodałam do niej starte na grubej tarce pieczarki, wszystko wymieszałam i podsmażyłam z mięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety czas mnie naglił i dziś jej nie dodałam. Ciasto na naleśniki podam bez proporcji, ponieważ wszystko zależy od ilości jaką się chce ich usmażyć. Ja przeważnie
potrawyregionalneindyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie majeranek Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę. Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru. Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około 30 minutach rozczyn z drożdży. Dodałam olej
potrawyregionalneNajlepszy dodatek do wieprzowiny. Taką robiła moja babcia. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa 1 cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie liście laurowe łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól,pieprz Kapustę przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe gotować kwadrans. Na smalcu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kawałki i posiekaną cebulę. Przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 1 marchewka 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPaszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym. Składniki: na ciasto: 600 g mąki 1 szklanka mleka 30 g drożdży 2 jajka łyżeczka soli łyżeczka cukru 100 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatemp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg. Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia. Podawać z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty
Gotowanie jest łatweobie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania podałam surówkę z kiszonej kapusty z olejem nierafinowanym
Gotowanie jest łatweGotować na małym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Można dodać oliwki, ale to już według uznania, ja czasami dodaję Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej lub innej. Bardzo smaczny gulasz, polecam
Kuchnia Pokoleńświeżych ryb. No, ale jak się nie ma co się lubi ... to wiadomo :)) Taki pyszny obiad z dodatkiem tłuczonych ziemniaków ( z podsmażoną cebulką) i surówki z kiszonej kapusty jest nie tylko pełnowartościowy, ale i pyszny, tak więc staram się serwować go jak najczęściej. Składniki: 700 g ryby (u mnie mrożony filet z miruny) majeranek sól pieprz
Walijskie Pichcenieszczyptą gałki muszkatołowej. Placki można podawać na słodko (z cukrem, z kwaśną śmietaną i cukrem, z musem jabłkowym) lub na słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym). Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące
Gospodyni Miejskabyła w domu codziennie. Jest dobra nie tylko na obiad, ale i na podwieczorek, czasem dla Taty na śniadanie przed wyjściem do pracy. 1 duże wędzone żeberko 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 4 ziemniaki 1 cebula koncentrat pomidorowy sól pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberko umyć, włożyć do garnka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepodstawowych, łatwo dostępnych produktów. Najczęściej są to produkty, które można sezonować przez wiele miesięcy i korzystać z nich w czasie zimy i na przednówku, czyli przede wszystkim ziemniaki, kiszona kapusta, jabłka, mąki i różnego rodzaju przetwory. Jednak odkrywając kolejne przepisy stwierdzam, że jest to jednak kuchnia bogata. Bogata pomysłowością naszych prababek, ich zapobiegliwością, a często też fantazją w wykorzystaniu prostych
Trzeci talerzdziałanie mniej zakwaszające niż mieso i ryby. Możemy starać sie również zmniejszyć ilość przyjmowanych produktów kwaśnych: kwaśnych owoców: owoców cytrusowych, niedojrzałych owoców, szczawiu, rabarbaru, baklażanów, rzerzuchy, szpinaku, kapusty kiszonej, kiszonek, pomidorów (zwłaszcza gotowanych), jogurtu, sfermentowanego mleka, octu, ogorków kiszonych. A z drugiej strony wskazane było by spożywanie codziennie dużej ilosci różnorodnych warzyw ( z danego sezonu) i innych produktów
MODA NA BIOprzygotowane mięso rozpuszcza się w ustach! Sycące i aromatyczne danie obiadowe. Idealne na chłodniejsze dni. Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie łopatka bez kości), 500 g kiszonej kapusty, 4 marchewki, duża cebula, 2 garści suszonych grzybów, kostka mięsna, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa maggi, olej do smażenia, natka
Nie tylko w kuchnidzień i od święta-biała kiełbasa w pięknie zrumienionym boczku,na mięciutkiej kapustce-bajka!!! SKŁADNIKI: 8 BIAŁYCH KIEŁBASEK SUROWYCH 8 PLASTRÓW BOCZKU SUROWEGO WĘDZONEGO 1 KG KISZONEJ KAPUSTY 1 MARCHEWKA 1 CEBULA PRZYPRAWY PRZYGOTOWANIE: KAPUSTĘ ODCISKAMY,DAJEMY DO GARNKA,DODAJEMY STARKOWANĄ MARCHEWKĘ, DODAJEMY PRZYPRAWĘ DO KAPUSTY I TROCHĘ VEGETY,LIŚĆ LAUROWY I 2 ZIELA ANGIELSKIE,DODAJEMY ODROBINĘ WODY
Swojskie jedzonkoUwielbiam domowe łazanki. I staram się aby zawsze robić domowy makaron. Bo takie są o wiele lepsze. A do tego suszone grzybki, kiszona kapusta i dodatki i mamy pyszny obiad. Ja robię zawsze spore ilości bo moi panowie lubią sobie jeszcze odgrzać je bo uwielbiają łazanki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty
Smaki Przyprawy i Koloryheight: 1em;" /> Muszę się Wam jeszcze przyznać do tego , że nie do końca przestrzegam receptur , te czasy , naciski , temperatury i gramatury-uf.. .., dysponuję wiaderkami po śledziach i kiszonej kapuście z wypalonymi otworami – form serowarskich nie posiadam , nie mam także wagi , specjalnych garnków , ani prasy , której rolę odgrywają dwie paczki kafli łazienkowych " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżypiekarniku, na patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI
Karo in the KitchenSkładniki: Ciasto: 200ml gorącej wody, 1 jajko, 500g mąki pszennej tortowej, sól, 2 łyżki oleju, troszkę mąki do podsypywania. Farsz: 400g pieczarek, 600g kapusty kiszonej, po odsączeniu, 2 cebule, olej, sól, pieprz. Ponadto: 2 cebule, olej. Przygotowanie
W kuchni u Monikipodróż dla mnie nie mogłaby się odbyć bez kulinarnych odkryć, najchętniej trafiłabym w ręce prawdziwej gospodyni i jadła tradycyjne regionalne smaki. Kuchnia rosyjska kojarzy mi się przede wszystkim z kapustą kiszoną, ale i z potrawami kolorowymi i pełnymi smaku. Kolejnym miastem, które chciałabym zobaczyć jest Kraków, wprawdzie w Krakowie już byłam, ale będąc w szóstej klasie podstawówki, więc jest
dom-agi.plZwierzyńcu punkt widokowy przy stawach Echo bardzo wąski dom odkrycie kulinarne festiwalu - bułka obszańska (lub pieróg biłgorajski), mogłabym je jeść i jeść (nadziewane farszem pieczarkowym z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną) Millet fritters with sunflower cream and peaches This dessert is quite healthy and very tasty. You can prepare it very quickly. Follow this recipe for oat fritters
Qlinarnie i Qlinarnieprzepadam za mocno ukiszonymi ogórkami, dlatego zawsze przygotowuję je w mniejszej. Warto też wspomnieć o tym, że tylko w Polsce występują małosolne ogórki, później kiszone czy kiszona kapusta. To nasz narodowy fenomen, wzbudzający duży podziw, ale i obrzydzenie wśród mieszkańców innych Państw. Jednak jakoś niewiele osób ma obiekcje przy kosztowaniu kimchi, straszliwie pikantnej kapusty fermentowanej w krajach
W kuchni Karmel-itkikiszonej kapusty 5 plastrów ananasa z puszki posiekana natka pietruszki Kapustę odsączamy, drobno szatkujemy. Ananasa drobno kroimy. Łączymy kapustę i ananasa z natką pietruszki. Podawać np. ze schabem faszerowanym śliwką i pieczonymi ziemniakami
Atlas Smakówmogą Składniki 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 6 listków bazylii 1 łyżka bułki tartej 30 dag kiszonej kapusty 25 dag krojonych pomidorów z puszki 4 listki laurowe 25 dag pomidorów 1 papryczka chili brązowy cukier do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz sól Przygotowanie Cebulę oraz
R'n'G KitchenKapuśniak w troszkę innej wersji. Śliwki nadają wyrazistego smaku. Składniki 250 g kiszonej kapusty z sokiem kiełbasa czosnkowa 250 g ziemniaków 200 g wędzonego tłustego boczku 1 cebula 2 łyżki mąki 6 suszonych śliwek bez pestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej
R'n'G KitchenCzas młodych warzywek w pełni, więc warto korzystać z nich jak najwięcej. Kapuśniak robię zazwyczaj z kiszonej kapusty, zresztą bardzo go lubimy, ale została mi główka młodej i chęć na zupę, więc kapuśniaczek. SKŁADNIKI: 1 mała główka kapusty 1 dojrzały pomidor 2-3 kawałki grzybka suszonego 3 średnie marchewki kawałek pora pokrojony w półkrążki kawałek selera 2 średnie pietruszki pokrojone
Kuchnia Beatyjest kimchi? Kimchi to koreańska kapusta kiszona, tyle że pekińska i kiszona na ostro. Jest rewelacyjna do zup i jako przystawka do mięs i dań z ryżem. Każda rodzina koreańska robi ogromne gary kimchi, gdyż jest ona obowiązkowym
Kuchnia Prezydentowejstwierdził, że pachnie piwem :/ Ciekawe... Dzień IV Przedostatni dzień karmienia zwierza w garncu ceramicznym do kiszenia kapusty... Dodałam ok. 50 g mąki i 60 g ciepłej wody (przeczytałam w komentarzach u Dyrektora w Mojej Piekarni , że jak jest za dużo mąki, to zakwas staje się ciężki
Kuchnia Prezydentowejognia, wlałam śmietanę, dokładnie przemieszałam, posypałam mąką i podgotowałam lekko na małym ogniu, doprawiłam do smaku, wsypałam pietruszkę, zdjęłam z ognia. Podawałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, sosem polałam karkówkę. Może niektórych zdziwi tak długi czas pieczenia, ale zapewniam, że karkówka upieczona w ten sposób jest wspaniale krucha i rozpływa się w ustach, a cały tłuszcz prawie
Kuchnia Prezydentowejlubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów
Kuchnia Prezydentowejśliwkami w sosie pieprzowym, oczywiście zgłoszone do konkursu. Upiekłam je metodą 80° Dr Oetkera. Wyszły miękkie i soczyste. Podałam je z sosem pieprzowym , ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty. " Czytaj więcej
Wiem co jemjest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej
Wiem co jemswoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem do nich może być też surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty” Czytaj więcej
Wiem co jemDziś od rana kisiliśmy kapustę. Było przy tym sporo pracy ale pełna beczka stoi w kącie kuchni. Potem zapakuję wszystko do słoików i wyniosę do spiżarni. Moc witamin będzie z nami przez całą zimę. Czytaj więcej
Wiem co jemsię, że dodanie jej do marynaty będzie dobrym pomysłem. Oczywiście dodałam również kilka innych przypraw, a całość świetnie się skomponowała. Mięso podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty, posypane siekanym świeżym koperkiem. Polecam :) Skład przyprawy „Forest blend”: cebula, sól śródziemnomorska, pieczarki, pietruszka, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny, czosnek, cukier. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyczerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem. Potrzebujemy: na ciasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych
Marder&Marder Manufacturecieszyć smakiem pysznego barszczu, do którego gotowania go wykorzystacie. A przepis na barszcz z użyciem owego zakwasu już niebawem... Wraz z pysznymi, obiecanymi już jakiś czas temu, pasztecikami z kiszoną kapustą, która właśnie się ukisiła :) Ale zanim będziemy cieszyć nasze kubki smakowe tymi dobrociami trzeba najpierw trochę popracować :) Potrzebujemy: ok. 2 kg buraków ok. 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
Marder&Marder ManufactureRyba -lekka i zdrowa,doskonale smakuje przez cały rok, ta o piwnym aromacie zachwyci każdego dorosłego a podana z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej stworzy dobry obiad. Morszczuka można zastąpić oczywiście innym ulubionym filetem. Składniki 500 g fileta z morszczuka sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku Ciasto: 10 dag mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki jasnego
Wanilia i Kardamonwystarczająco słone; przyprawione wręcz idealnie. Na talerzach układamy po kawałku mięsa z cebulą i marchewką, a zaraz obok układamy wyłowioną porcję ziemniaków. Ja podaję z tradycyjną surówką z kiszonej kapusty
Kuchenna Kontrrewolucyaautorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Pieczeń z szynki wieprzowej autorka: swojska baba | blog: Kulinarne Wariacje Szynka pieczona z miodem i goździkami autorka: Trochę Smaku | blog: Trochę Smaku Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 700 g ziemniaków 150 g kiszonej kapusty kilka listków pokrzywy 3 ząbki czosnku szczypta kminku, estragonu sól, pieprz łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem i kminkiem. Odcedzić dodać masło i ugnieść razem z czosnkiem. Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną kapustę i poszatkowaną pokrzywę z natką. Doprawić do smaku. Uformować kotlety, obtoczyć
Gaździnka warzyPrezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco mniej znany nad Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która przez
Kulinarna PokusaWcześniej na blogu pojawił się przepis na pierogi ze słodką kapustą. Tym razem nadzienie tworzy kapusta kiszona z pieczarkami i cebulką. To klasyczne połączenie cieszy się niesłabnącym powodzeniem na sylwestrowych czy karnawałowych imprezach
Milion Smakówdodatkiem żeberek lub kotletów mielonych to prawdziwa uczta. Staraliśmy się zapamiętać przepis i zapisać w wersji oryginalnej, ale wersja Oli jest najlepsza. Składniki: -kiszono kapusta - 1 kg -kartofle - 0,7 kg - 2 średnie cebule -czorny pieprz -magi -warzywko Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kartofle obieramy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnyrazem czyszczenie lodówki czyli zapiekanka ziemniaczana do której można dodać wszystko co mamy pod ręką. W moim przepisie znalazły się takie produkty jak : Salami Ser żółty Brokuł Kapusta kiszona Śmietana Papryka Pieczarki Pomidory No i oczywiście ziemniaki. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i przekładać je warstwami, zalać śmietaną i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Smacznego
Full SmakuStaropolskim obyczajem...bla bla bla, zachciało mi się bigosu po prostu! ;-) Wg przepisu Roberta 'Robin Hooda' Z. Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 400 g surowego mięsa schabowego - 4 kiełbaski śląskie - 250 g boczku wędzonego - 4 liście laurowe - 2 łyżeczki kminku/ przyprawy do bigosu - 2 łyżeczki majeranku - mały koncentrat pomidorowy - szklanka ciemnego piwa Wrzucamy do gara drobno poszatkowaną kapuchę, pokrojone
upichconaPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 marchwie 1 selera 1/4 selera 1 pora 3 ząbki czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety 1 cebula 3 ziemniaki 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 golonka
Ugotujmy Cościemnego, by zagęścić sos (można dodać mąkę), gotować jeszcze około 5 min. Podawać z kaszą jęczmienną (lub jak ktoś woli gryczaną). Czego mi brakowało w tym daniu... surówki z kapusty kiszonej... polecam... wtedy było by danie w pełni klasyczne! :D Smacznego
MarciochaKucharzymasłem i ksylitolem, na drugi dzień podsmażam je z cebulą i ze skwarami lub z samą cebulą. Smakują prawie jak szare kluski , można do nich również dodać gotowaną kiszoną kapustę, mniam, mniam, pyszności... Składniki: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki (1litr) wrzącej wody - 200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki
Smaczne Zdroweminut z każdej strony. Usmażonego dorsza przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dorsz w panierce sezamowej to wspaniała propozycja obiadowa. Podany z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, przybrany plasterkami cytryny zadowoli niejednego smakosza ryb… i nie tylko. Zaletą jest to, że mięso dorsza jest chude, bardzo delikatne i kruche, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu
mojewypiekiinietylkozdjęciu: puree, surówka z kiszonej kapusty i ser żółty w cieście (mąka kuku, ulubione mleko, troszkę oleju, szczypta proszku do pieczenia, sól, pieprz, rozmaryn suszony, świeży posiekana bazylia, opcjonalnie 1 jajko). Marta Klein jest perfekcyjną szefową jednej z hamburskich restauracji. Jej życie wypełnia wyłącznie gotowanie, które staje się wręcz obsesją. Marta zostaje skierowana na terapię, w której oczywiście nie chce
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek
kulinarnajamka.blogspot.comPomysł zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z małymi zmianami. Można podawać z ziemniakami lub ryżem, zaś dobrym dodatkiem będzie tutaj surówka z marchewki lub, tak jak u mnie, z kiszonej kapusty, marchewki i cebuli. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 3 filety z soli 1/2 cytryny 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 140 g sera żółtego
Passions hobbies lifeLindy:). Pyyyszne! Składniki na nadzienie: kilka łyżek oleju 1 cebula 1 szklanka pokrojonych pieczarek (lub 1/2 szklanki pokrojonych i namoczonych przez noc suszonych grzybów) 1-1,5 szklanki kiszonej kapusty, po odciśnięciu soku sos sojowy majeranek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Wrzuć grzyby i smaż
Qlinarnie i Qlinarniewięcej, cera nam się rozpromieni. Sprawdziłam na sobie. Spróbujcie tak przez miesiąc zajadać się papryką i podziwiajcie efekty . Oprócz papryki warto zajadać brokuły, pomarańcze i kiwi. I naszą niedocenianą kiszoną kapustę. *Wszystkie użyte w artykule fotki warzyw i owoców są do pobrania za free w popularnych serwisach z fotografiami komercyjnymi. Używamy ich legalnie
CoolinarniePLprzeciętne porcje. Np. 5 bardzo dużych pieczonych pierogów ze szpinakiem i fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane ze śmietaną), 3 szt. – 10zł. (Z OpenCard ceny -50%.) Do siedzenia krzesła i wygodne kanapy. Nietypowa muzyka pasuje
Qlinarnie i QlinarnieKotleciki z soczewicy z sosem grzybowym - pyszneee, dołączam do listy dań do przetestowania. Najlepsze kapuśniaki, jakie jadłam w życiu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ). Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków. Na deser - drożdżowy
Qlinarnie i Qlinarniezdjęciu: ziemniaki szwedzkie hasselback potatis , surówka z kapusty kiszonej , kotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu ), sałatka na ciepło z jarmużu i jabłka , seler w sosie pomidorowym z czosnkiem. Bogactwo smaków i aromatów. Do tego kolorowo, niedrogo i bardzo smacznie. Z wyjątkiem ziemniaków, resztę przygotujesz całkiem szybko. A jak przygotować seler w pomidorach? Składniki: 1 seler
Qlinarnie i Qlinarniewrzątku rozpuścić kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu nawet przez 2-3 godziny, uzupełniając płyn. Wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną
Jadło i czytadłobierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . ok. 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula 2/3 opakowania Smakowitej Pajdy 1 kostka rosołowa sól, pieprz, kminek Kapustę gotować przez ok 15 minut w wodzie, następnie odcedzić na sicie. Cebulę poszatkować i usmażyć
Jadło i czytadłokutra :) Oczywiście, wśród zakupionych okazów nie mogło zabraknąć flądry. Zrobiliśmy ją w najprostszy - i naszym zdaniem najsmaczniejszy sposób - obtoczone w mące i usmażone. Podane oczywiście z frytkami i kiszoną kapustą :) SKŁADNIKI 1 flądra na osobę sól pieprz cytrynowy mąka do obtoczenia PRZYGOTOWANIE Flądry oczyszczamy i obcinamy płetwy. Tuszki solimy (białą stronę) i odstawiamy na kwadrans. Doprawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjerybę panierką. Na patelni rozgrzać ole i ułoćyć filety. Smażyć na srednim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tradycyjnie jest to kiszona kapusta i ziemniaki puree. Smacznego
Gosia gotujepanierować w niej rybę. Patelnię rozgrzać i wlać olej. Ułożyć rybę i piec z każdej strony po około 7 minut. Ja rybkę serwuję z ziemniaczkami i zawsze z kiszoną kapustą. Po prostu uwielbiam ten zestaw :) Smacznego
Gosia gotujelanguage:EN-US;} Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska. Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
Symfonia smakowaSkładniki: 0,5 kg kiszonej kapusty, 1/3 cytryny, 2 marchewki, 1 jabłko, kawałek pora, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Kapustę kroimy na desce, tak co 3 cm. Przekładamy ją do miski. Dodajemy starte na tarce marchewki i starte jabłko (bez skórki). Por (ok. 6 cm kawałek) kroimy
Aga w kuchniklasyka, pożywne, proste, prosto z darów ziemi, prosto od serca. Może by w wersji postnej jak tutaj, a można wzbogacić smak o dodanie podsmażonego boczku. Wystarczą trzy składniki, ziemniaki, kapusta kiszona i cebula. Zapraszam. Przepis ten oraz wiele innych możecie znaleźć w 4 numerze Magazynu Śląskiej Blogosfery MASZKETY . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik