kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:134/361)

Surówka z kapusty pekińskiej 365

Składniki: kapusta pekińska, 3 pomidory, 3 ogórki kiszone, szczypiorek, koperek, 1 łyżka oliwy extra virgin, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę pekińską, pomidory, ogórki i szczypiorek pokroić. Posiekany koperek wymieszać z oliwą extra virgin i oliwą z oliwek, musztardą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Chutney z gruszkami 124

większej ilości truskawek, jagód, śliwek i ogórków. A z nich zrobienie najprawdziwszych domowych zapasów na zimę. I co? I nic mi z tego nie wyszło :) Nie mam domowych kiszonych ogórków, ale od czasu do czasu ktoś podaruje mi własne. Ostatnio siostrzenica męża obdarowała nas właśnie ogórkami, powidłami śliwkowymi i pikantną salsą, a od  znajomych czasami dostaję

bistro mama
Sałatka z kurczakiem i papryką 189

Składniki : 3 kolorowe papryki wędzona pierś kurczaka- u mnie udko, bo piersi nie znalazłam 3 ogórki kiszone 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach cebula Przygotowanie: Umyte papryki kroimy w kostkę, mięso podobnie Tak też postępujemy z ziemniakami, cebulą i ogórkami ( te po pokrojeniu zawsze odciskam na sicie) Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Składniki na sos : 4 łyżki oliwy

Proste Potrawy
Surówka z cukinii i ogórków kiszonych 341

Pyszna surówka do obiadu Składniki - 2 cukinie ok 30 cm - 1 cebula - 1 pęczek kopru - 6 ogórków kiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu  Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok  .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek  Doprawić wszystko sosem sałatkowym

W królestwie smaków Beaty
Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs. 491

pasuje do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb. A przy tym dzięki dodania dużej ilości koperku, pachnie niesamowicie wiosennie. Polecam :) Składniki - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jajka - 6 ogórków kiszonych - 1 cebula - duży pęczek koperku - majonez - sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki gotuję w mundurkach, obieram, jajka gotuje na twardo. Ugotowane ziemniaki, jajka, ogórki i cebule kroje w kosteczkę, dodaje

Kuchnia z widokiem na ogród
Mielone kuleczki z ogórkiem 212

zakładać że znowu na obiad te nudne mielone, wystarczy połączyć mięso mielone z odrobiną wyobraźni i doprawić garścią fantazji.Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3-4 ogórki kiszone 8-10 dag sera żółtego 1 jajko sól, pieprz, papryka ostra i słodka mąka do obtaczania masło do smażenia / oliwa Przygotowanie : Ogórki oczyszczam z wodnistego miąższu i ścieram

Mechanik w kuchni
Surówka z pora 156

kotletów z piersi kurczaka, choć można ją także przygotować jako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część dużego pora, pokrojona na cieniutkie półplasterki duże jabłko starte na tarce dwa duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz łyżeczka cukru 6 łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie: Pora, jabłko i ogórki wrzuciłam do miski, polałam sokiem

Kulinarny Pamiętnik
Mielone zraziki 263

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, cebula (ja użyłam czerwoną),100 g wędzonego boczku, ok. 10 dużych ogórków kiszonych,3 suszone grzyby,łyżeczka mąki,3 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam Rapso).Przygotowanie  Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki

Z miłości do słodkości
Moje warsztaty kuchni fusion 223

Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną masą przykrywamy kaszę i wkładamy do piekarnika(...)placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki. Składniki: - cebula - cukier - kapusta kiszona - andruty - węgiel drzewny Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z cukrem. Kapustę moczymy w wodzie, aby była mniej kwaśna. Mieszamy cebulę, kapustę i pokruszony węgiel. Nakładamy na lekko nasączone

Kryzysowa Książka Kucharska
Kiszone warzywa. 195

może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słoje na tacy).  Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z kiszonych ogórków. Warzyw są ukiszone po ok. 7 dniach. Gdy warzywa są ukiszone, należy należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces fermentacji.  Pasteryzacja:  Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się

Codziennik Kuchenny
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 123

czasu i wszystkie dżemy, ogórki, buraczki i inne domowe przysmaki zwykle dostawaliśmy od cioci albo wcześniej babci. W tym roku to się zmieniło! Moja mama robi dżemy, kisi ogórki, robi sałatki z warzyw na zimę, a nawet soki! Spiżarnia już jest pełna, a mama nie traci zapału! i to jest cudowne! Cudowne i zaraźliwe!     Niedawno przygotowała

Ostra na Słodko
Sałatka z Selerem 129

SKŁADNIKI: 500g szynki białej firmy  Hańderek 200g sera żółtego pół puszki kukurydzy duży słoik selera (840g) puszka zielonego groszku 1 ogórek kiszony 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki jogurtu naturalnego 4-6 łyżek majonezu sól pieprz WYKONANIE: 1.Szynką ser i ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. 2.Dodać pozostałe składniki, przyprawić solą i pieprzem

Dziś Ja gotuje
Pasta z makreli i jajek – prosty przepis 163

Omega-3, witaminy D oraz składników mineralnych takich jak selen, fosfor, czy potas.   Pasta z makreli i jajek Składniki: 1 Makrela ok. 350g 1 Cebula 3 Jajka 1 Ogórek kiszony 2 Łyżki majonezy Sól Pieprz Przygotowanie: Z makreli usuwamy wszystkie ości, oddzielamy mięso od skóry i kroimy na drobne kawałki. Cebulę i ogórka kroimy w bardzo drobną kostkę. Jajka

Księga-Smaku
Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim 237

rozgrzaną patelnię. Podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Sos myśliwski: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów- zmiksowałam na drobno (niczym proszek) 3 ogórki kiszone 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku Woda Sól Pieprz czarny mielony Papryka słodka mielona Przygotowanie Cebulę i ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę

ClauditteMissCooking
Surówka z piklami i sosem musztardowym 118

zamian mogą być kiszone ogorki pęczek koperku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ewentualnie sól, pieprz  Wykonanie: Kapustę szatkujemy, pikle ,a jeżeli ich nie mamy możemy je zastąpić ogórkami kiszonymi -kroimy na mniejsze kawałki, koper siekamy, dodajemy musztardę i wszystko razem mieszamy. Zawsze możemy dawkować musztardę ponieważ jest wyrazista i odnaleźć swój poziom smaku :) ja lubię dość ostro więc daje

W Moim Magicznym Domu