treściwy. Zaletą jest także to, że po tygodniu (w folii spożywczej w lodówce) jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia. Ma bardzo delikatny zapach kaszy gryczanej i nieziemsko chrupie. Ten prawdziwy chlebek Fit najlepiej kroi się po całkowitym przestudzeniu, idealnie na drugi dzień. No ale kto się oprze jeszcze ciepłemu? Mnie
To co kochambrokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika. Składniki: • 1 brokuł • 3 ziemniaki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 mała cukinia • 2 garści szpinaku
To co kochaminna i trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na bazie sera pleśniowego jest dość ostra w smaku i wyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: • 1 marchewka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni
To co kochamwrzucić umyty szpinak i posiekaną pietruszkę. Krótko zagotować. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. • Na koniec wlać śmietankę. My jedliśmy z kaszą jaglaną
To co kochamgroszek pod sam koniec, ok. 10 minut przed końcem duszenia. • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Gulasz z żołądków jedliśmy z kaszą jaglaną
To co kochamWkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo-dyniowa. A dzisiaj dla bardzo głodnych polecam do mojego kremu dyniowego dodatek w postaci ryżu lub kaszy jaglanej. Składniki : • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • 1 puszka pomidorów w puszce • 2 jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1/2 szklanki
To co kochamwiele zdrowszy. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia bez alergii. Składniki: • 250 g mąki gryczanej • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki kukurydzianej • 50 g mąki jaglanej – zmieliłam kaszę • 250 g gotowanych ziemniaków • 1 torebka suszonych drożdży 7 g • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 2,5 szklanki wody Wykonanie: • Ziemniaki zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować
To co kochamosobistym rankingu moich chlebów bezglutenowych ten jest na drugim miejscu, po chlebie gryczanym z ziemniakami. Mam jeszcze w planie chleb z dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. Składniki: • 300 g mąki ryżowej • 150 g mąki gryczanej • 50 g mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 1 łyżka soli • 3 łyżki mielonych nasion lnu/1 szklanka wody
To co kochamhiszpańską nutą kokosu i ananasa czyli pina colada jest lekki, nie za słodki, na bazie mąki jaglanej. Jeśli nie macie takiej mąki, można zmielić kaszę jaglaną. Można oczywiście upiec taki sam mazurek też na bazie mąki pszennej. Mazurek pachnie kokosem i migdałami, jest bardzo kruchy i delikatny w smaku. Składniki: Kruche ciasto
To co kochamwody, ok. 15-20 minut. • Łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym i gotować na parze przez 20 minut. • Rozgrzać oliwę i podsmażyć odciśnięty i posiekany szpinak. • Kaszę wymieszać z rozdrobnionym łososiem i szpinakiem. • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
To co kochamfigurę. Wszyskie nasiona można kupić w większych marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością, natomiast mąkę można wyprodukować sobie w domu mieląc cieciorkę lub kaszę gryczaną w elektrycznym młynku, np. do kawy. Można również upiec ten chleb tylko z 500 g mąki pszennej. Chleb dobrze się zamraża pokrojony w kromki
To co kochamKlasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz
To co kochampieczony w folii aluminiowej zachowuje kruchość i delikatność. Do tego dochodzi niesamowity aromat ziół i cytryny. Łosoś wszystkim bardzo smakował. My jedliśmy go z kaszą kukurydzianą – polentą. Składniki: • 4 porcje filetu łososia ze skórą • sok z 1 cytryny • sól, pieprz cytrynowy • 4 gałązki rozmarynu • 8 listków szałwii • 8 plastrów cytryny Wykonanie: • Łososia
To co kochamSałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika • 4 liście jarmużu Sos • 4 łyżki oliwy • sok z 1/2 cytryny • 1/2 łyżeczki musztardy • sól, pieprz do smaku
To co kochamDusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę ( ok. 100 ml ). Jeżeli chcemy zagęścić sos możemy do śmietany około 2 łyżeczek mąki i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewy