zdarza się Wam, że przygotowując obiad rezygnujecie z ziemniaków i zastępujecie je innymi produktami? Odpowiecie, że tak. No bo przecież gotuje się makaron, ryż albo różne rodzaje kasz. Ale czy zamiast ziemniaków do obiadu serwujecie alternatywnie puree z warzyw? Ja tak robię. Można zrobić puree np. z groszku, marchewki... Dzisiaj zrobiłam puree z selera
Kuchnia u Krysiorzechów laskowych, mieszamy, a potem krótko miksujemy. Na koniec do naszej gęstej orzechowej masy dodajemy ubite białka, krótko miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (jeśli chcemy wyższe ciasto należy użyć mniejszej tortownicy, ja używam 24 cm, więc ciasto nie jest za wysokie). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na środkowy
Słodkie okruszkismaczne i zdrowe śniadania z wykorzystaniem otrzymanych produktów :) Marka LUBELLA kojarzy się nam najczęściej z makaronami, płatkami śniadaniowymi.. w ofercie firmy znajdziemy dużo innych ciekawych produktów np. kasze, mąki, przekąski. Zachęcam do odwiedzenia strony : http://www.lubella.pl
Kuchnia z widokiem na ogródfilety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaŁososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym przez około 15-20 minut Podałam z kaszą i zieloną sałatą z jogurtem naturalnym. Rybę można także ugotować na parze lub usmażyć na patelni. Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniarozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniabędzie grubsza - jeśli ktoś tak lubi Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i smażyć rybę na niewielkim ogniu z obu stron, na złoty kolor Czego chcieć więcej? :) Może jeszcze ewentualnie kaszy gryczanej oraz zielonej sałaty z jogurtem naturalnym kozim i jajkiem na twardo drobno posiekanym :) Moja córka oczywiście z frytkami... O masz... ;) To jest ryba! Na zdrowie
Szczęśliwa kuchniaBardzo szybkie do zrobienia. A czas pieczenia to tylko 10, góra 15 minut. Środek można wypełnić dżemem, czekoladą, marmoladą orzechami czy budyniem. Składniki : 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 gramów masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 1 opakowanie budyniu, czekolada, marmolada, dżem
Szczęśliwa kuchniadodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gaz Można podać z kaszą gryczaną i gotowanymi burakami - ja tak zrobiłam :) Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniażeby nie wypłynął sok Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym... ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C Pieczemy 25 minut Jeden talerz to ryba, warzywa i kasza jaglana, a drugi talerz to ryba z burakami i ziemniakami :) Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniastopni C Do zblendowanej masy przełożyć kawałki z piersi kurczaka i dokładnie obtoczyć mięso Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i dusić ok. 30 minut Podawałam z kasza jaglaną i naprawdę było to bardzo udane połączenie :) Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaszybko się robi, w zasadzie w ciągu pół godziny jest gotowy obiad :) U mnie do roladek gotowany groszek z marchewka i ziemniaki. Bardzo lekkie danie. Ziemniaki można zastąpić ulubioną kaszą. Składniki: 500 gramów dorsza sok z połowy cytryny 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka listków lubczyku ok. 3 łyżek bułki tartej
Szczęśliwa kuchniaużywam już do smażenia ani oliwy, ani oleju, ani żadnych innych tłuszczów, gdy smażę cokolwiek. Używam tylko masła klarowanego lub oleju kokosowego, o którym wspominałam Wam przy okazji kaszy gryczanej na słodko . Konsystencja masła klarowanego jest twarda i ma postać wiórków podczas zeskrobywania go. Używamy go, roztapiając na małym ogniu. Gdy się roztopi - smażymy to, co chcemy
Szczęśliwa kuchniasałatek Insalatissime Rio Mare (każda po 160 g) - ja wykorzystałam: Messicana e Tonno (tuńczyk z czerwoną fasolą, kukurydzą, marchewką i papryką) oraz Cous Cous e Tonno (tuńczyk z kaszą kuskus, ciecierzyca, marchewką, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi) Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Rozetrzeć wszystko razem do połączenia. Można użyć do tego celu widelca, całkiem sprawnie to idzie
Codzienna kuchnia niecodziennaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulką. Posmarowane musztardą, dzięki czemu nabierają wyraźniejszego smaku Najlepiej pasuje do nich kasza gryczana, ale z ziemniakami smakują równie smacznie. Jako surówkę polecam tarte buraczki. Mięso po ugotowaniu jest doskonale kruche i delikatne. Zrazy będą doskonałą propozycją na odświętny
Marta Gotuje