Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze ślimakami na ostro, według przepisów z książki „ Ślimaka podróż kulinarna ”. Jola z kulinarne przygody przygotowała ”tartę”/placek drożdżowy z farszem, z kaszą gryczaną i ślimakami, przygotowanym przez Mariolę Skalmowską. Deser – bezę z truskawkami i kawiorem ze ślimaków, przygotował Paweł Masłowski. Nad wszystkim czuwał Grzegorz Skalmowski. A po gotowaniu, chwila na polu.... ;) zastawa
królestwo garówświetnie się łączą, a moim ulubionym jest zdecydowanie pieczona dynia - ale ciii - bo jeszcze jarmuż usłyszy ;) Składniki: 4 garście krojonego jarmużu 1/2 niewielkiej dyni hokkaido 5 łyżek ugotowanej kaszy quinoa 1 jabłko garść suszonych żurawin 1 łyżeczka soku z cytryny 4 (1+1+2) łyżki oliwy 1 łyżka octu cydrowego (winnego) 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz Wykonanie: Jarmuż
zadanie-gotowaniePaszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks z Bakaliami Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello" na Biszkopcie "Weselna Dama" z Masą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche
Słodka Stronapolski Wydawałoby się, że na temat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej powiedziano wiele, jeśli nie wszystko. Na polskim rynku co rusz pojawiają się publikacje traktujące o roślinkach, strączkach i innych kaszach i wszystkie wyglądają podobnie. I nagle pojawia się Sarach i kradnie moje mięsożerne serce. Przepisy niekonwencjonalne, które uwielbiam, pomysły, rady i co ważne – przepisy pisane w taki sposób, że spełniają
ladykitchentrzech turach) była chwila, żeby przejść się po targach lub pooglądać pokazy kulinarnych gwiazd. Na przygotowanie finałowego dania mieliśmy 60 minut. Postanowiłam przyrządzić ciepłą sałatkę na bazie róźnych kasz z dodatkiem smażonych różnokolowych papryk, podaną z pomidorkami koktajlowymi i carpaccio z indyka, polaną krem balsamicznym. Razem ze mną gotowali To co kocham, Wielki Apetyt, Mój kulinarny pamiętnik, Moje bistro
Kulinarne przygody Gatitykońcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki. Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron. Smacznego
Cook&LoveZiemniaki pieczone, ziemniaki gotowane, ryż, makaron, kasza.... i tak w kółko. Kojarzycie? Ile można jeść te same dodatki do obiadu? Od dziś z tym koniec! Koniec z nudą i koniec z monotonią. A może samodzielne wege danie? Łapcie pyszną receptę: Składniki: - nieduża cukinia - 5 średnich ziemniaków - kilka małych marchewek - 6 ząbkow czosnku - średnia cebula - oliwa z oliwek - świeży rozmaryn - sól
Cook&Lovedostępnych i sezonowych, czyli takich jak lubię najbardziej. Podoba mi się podejście do nie liczenia kalorii i tylko jednego nie mogę przeboleć, a mianowicie wyeliminowania z jadłospisu zbóż i kasz wszelakiego rodzaju. Myślę, że po tą książkę powinien sięgnąć każdy, bo w świecie w którym liczy się tylko zysk, a wielkie koncerny serwują nam masę chemii we wszystkich możliwych postaciach
Cynamonowe szczęścieniepowtarzalny klimat. Pani Ewa zdobyła wiele nagród, w tym perłę 2015 „na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni. Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej. Wypieka opłatki, z których robi wycinanki i wyklejanki. Wykonuje ozdoby
królestwo garówtania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym rzem postawiłam na pieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą - czy ziemniakami. Ostatnio podawałam go też z plackami ziemniaczanymi. 1/2 kg żołądków drobiowych 7-8 pieczarek 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego
Di gotujeSkładniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 5 kropli, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, śmietana gęsta 250 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 1 łyżka, biszkopty okrągłe 150 gram, pianki marshmallow 100 gram składniki temperatura pokojowa = do misy robota wbić jajka, wsypać cukier, dodać aromat cytrynowy i z 5 minut na dużych obrotach ucierać do białości, dodać
W Mojej Kuchni Lubięwywaru. Dodajemy chrzan do smaku. Sos powinien być lekko ostry. Mięso kroimy w plastry i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość jeszcze około 15 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą (np. białą gryczaną), posypujemy natką pietruszki
Qchnia po prostuDzisiaj kolejna propozycja obiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu
Bon appetit mon amierazem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu oraz orzechy są bogactwem minerałów i kwasów tłuszczowych. To doskonałe dodatki do sałatek, kasz czy owsianek. Pestki i ziarna, przed wykorzystaniem, najlepiej podprażyć na suchej patelni, wtedy wydobędziemy z nich to, co najlepsze! Najważniejszym krokiem, zanim jeszcze zaplanujemy codzienne menu śniadaniowe, jest wybranie najlepszego
Moja smaczna kuchniarazie potrzeby podlewamy wodą po gotowaniu grzybów lub jakimś bulionem, dodajemy usmażone polędwiczki, smażymy razem 10 min. , dodajemy słodką śmietanę najlepiej 30%, ale można lżejszą, podać z kaszą i ogórkiem kiszonym
Kuchnia Beaty