Przyznam szczerze, że nie przepadam za kaszą gryczaną, ale te kotlety skradły moje serce Są bardzo delikatne, mięciutkie i najważniejsze smakują idealnie na ciepło i również na zimno. Spróbujcie Składniki: – 1 szklanka kaszy gryczanej – 2 szklanki wody – 100g twarogu półtłustego – 1 jajko – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka czubrycy żółtej – sól i pieprz(...)dowolnej wielkości, kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na nieprzywierającej patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego Artykuł Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArminePieczeń drobiowa z dodatkiem kaszy gryczanej, śliwek i pieczarek. Doskonała w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej 25 dkg drobiowego mięsa mielonego 5 dkg śliwek suszonych kalifornijskich 20 dkg pieczarek 2 łyżki oleju sól pieprz 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Na formę keksową 20x10cm Pieczarki myjemy, oddzielamy korzonki. Główki(...)całości obsmażamy na oleju, delikatnie posolone. Korzonki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut
Kuchnia w czekoladziemną gołąbki. Tak więc dziś zrobiłam sobie taką przyjemność na obiad. Postanowiłam, że nie będą to jednak klasyczne z ryżem tylko z kaszą gryczaną, mięsem oraz pieczarkami, a całość zawinięta w kapuście pekińskiej. Powiem, że wyszły obłędnie pyszne :) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 500 g mięsa gotowanego (z rosołu(...)szklanka kaszy gryczanej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka posiekanego lubczyku sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielę przez maszynkę do mięsa. Kasze gotuje al dete w lekko osolonej wodzie. Cebulę i pieczarki kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, szklę cebule z czosnkiem. Następnie dodaję pieczarki i smażę. Do miski wsypuję kaszę
magiczna kuchnia Kasikiedy jestem w posiadaniu specjalnego ostrza do Nutribullet mielę wszystko jak popadanie :D Tym razem padło na kaszę gryczaną nieprażoną. Z jej udziałem powstał ten oto bezglutenowy omlet - pyszny i puszysty. Na wierzchu znajduje się kremowa masa z awokado, którą dodatkowo obsypałam mielonymi migdałami, które także "zmiksowałam" w Nutribullet. Mówię Wam - to urządzenie jest wspaniałe, jestem z niego mega zadowolona(...)mogę polecić każdemu :) Składniki: 60 g kaszy gryczanej niepalonej 1 łyżka nasion chia 1 łyżka cukru kokosowego 50 ml napoju kokosowego 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżeczka oleju kokosowego Krem kakaowy: 1/2 awokado 2,5 łyżeczki mixu NutriBlast (NutriBullet) 1 łyżka nektaru kokosowego 1 łyżeczka masła orzechowego ok. 50 ml napoju roślinnego
Zdrowie na języku :Pdziś zaserwowałam polędwiczkę wieprzową marynowaną w cydrze i duszoną z jabłkami. Danie jest pachnące i pyszne, a polędwiczka krucha i ładnie się rozwarstwia. Tak przygotowane mięso idealnie pasuje do kaszy gryczanej gotowanej na sypko. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa łyżka suszonego majeranku pieprz 2 jabłka szklanka cydru olej do smażenia sól morska Polędwiczkę oczyścić. Podzielić na 3 części. Mięso(...)części). Dorzucić do polędwiczki. Na patelnię wlać cydr, w którym marynowało się mięso. Zmniejszyć moc palnika i dusić całość ok. kwadransa (tak długo, jak długo gotuje się kasza gryczana) bez przykrycia. Kawałki polędwiczek pokroić na plastry grubości ok. 1 cm i podawać np. z kaszą gryczaną i jabłkami z patelni. Posypać solą morską. "Miód na serce" to moje pierwsze spotkanie
Weekendy w domu i ogrodzieswej prostocie, a jego przygotowanie nie wymaga wielkiego zaangażowania (lubię takie). Ale... wymaga cierpliwości, ponieważ przygotowania trzeba zacząć 1-2 dni wcześniej. Do jego upieczenia wystarczy tylko kasza gryczana i woda, chociaż ja lubię dosypać nieco ziarenek. Dosypuję je nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencję. Za każdym razem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto(...)zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :) W smaku jest przepyszny, aczkolwiek wyczuwalna jest nutka kaszy gryczanej. Jest źródłem białka, błonnika i wielu cennych minerałów. Syci na długo i ma niski indeks glikemiczny. Polecam dla osób na diecie bezglutenowej, diabetyków oraz uczulonych na drożdże. Osoby
pyszne zdrowościKasza gryczana z kurkami i dynią to bardzo aromatyczne danie, które może stanowić dodatek do mięs lub samodzielne danie. 2 porcje: 100 g kaszy gryczanej 50 g kurek świeżych lub mrożonych ok. 50-100 g dyni piżmowej lub słodkiego ziemniaka 1 mała cebula 1 łodyga selera naciowego 3-4 łyżki mleka kokosowego lub śmietany 2 łyżki oleju lub masła sól
Kucharzycakaczki. Przepis bardzo prosty a pomysł zaczerpnięty od Gordona Ramsaya. Do znalezienia na youtube ;) Muszę przyznać, że e prostocie siła a mięsko rozpływa się w ustach. Jako dodatki wybrałam kaszę gryczaną z warzywami i botwinę ( zamiast tradycyjnych buraczków ) Składniki: 4 piersi z kaczki ( 2 podwójne ) woreczki kaszy gryczanej z warzywami botwinka sól pieprz Piersi z kaczki umyć, oczyścić(...)środku. Jeśli lubisz bardziej po polsku, czyli całkowicie wypieczoną ;) przetrzymaj w piekarniku trochę dłużej. Po wyjęciu mięso powinno nam chwilę odpocząć. Pokroić w grube kawałki i podawać z kaszą i botwinką. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu i polać kaczym tłuszczem Przepis na botwinkę znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/06/botwinka-krotko-smazona-stir-fry.html Smacznego :) Czekam na wszelkie komentarze i pomysły
Jemy Pijemymasy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli farsz 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme(...)plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy
CoolinarniePLKasza gryczana z kolorowymi marchewkami i cukinią to szybkie i proste wegańskie danie. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Czas przygotowania ok. 15 minut Ilość porcji 2 3/4 szklanki kaszy gryczanej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka soli 2 marchewki ( pomarańczowa i fioletowa) 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej sól i pierz do smaku 1/2 łyżeczki(...)suszonego lub listki świeżego 1 łyżka posiekanej pietruszki 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 2 łyżki zielonej lub czarnej soczewicy z puszki ( nie jest to składnik obowiązkowy) Kaszę gryczaną wypłucz i ugotuj al'dente w lekko osolonej wodzie ( ok. 10 minut) z liściem laurowym i zielem. Odcedź na sitku. Marchewki obierz i pokrój obieraczką we wstążki. Cukinię umyj
AZgotuj!przygotowywaniu których ogranicza nas tylko nasza własna pomysłowość. Pierogów, które postanowiłem zrobić nie znalazłem w internecie. Dlatego przedstawiam całkowicie autorski przepis na pierogi z dynią, śliwką wędzoną i białą kaszą gryczaną. Składniki: 500g mąki pszennej 250ml gorącej wody 50ml oleju 800g dyni 100g śliwki wedzonej 150g białej kaszy gryczanej świeży majeranek świeża szałwia 50g masła 200g pomidorków koktajlowych sól pieprz(...)pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Miękką dynię studzimy i rozgniatamy na puree. Śliwki wędzone drobno kroimy i dodajemy do dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną, drobno posiekany majeranek i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i papryką wędzoną. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środek krążka kładziemy porcję
Jacob TastesWczoraj zużyłam resztki kalafiora, a dziś zrobiłam kolejny jego zapas. Istne szaleństwo. Ale - jak mawiają - od przybytku głowa nie boli ;) W szafce znalazłam trochę kaszy gryczanej i pomyślałam "czemu by nie?". Nie jadłam jej od dwóch miesięcy, więc jakoś naszła ochota. A ugotowałam jej tak dużo, że zrobił się gryczany dzień ;) Składniki : 10 naleśników np. piwnych 100 g gorgonzoli(...)ugotowanego kalafiora 2 szklanki (po 200 ml) ugotowanej kaszy gryczanej czerwona papryka jalapeno lub inne chili czerwona cebula kilka liści świeżej bazylii łyżeczka mielonego ostropestu 2 łyżeczki sosu worcestershire pół łyżeczki suszonego czosnku łyżeczka soli pieprz Z papryki i chili pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Kalafior zmiksować z paprykami
Weekendy w domu i ogrodzieSmaczna sałatka z białą kaszą gryczaną, tuńczykiem, groszkiem, papryką oraz suszonymi pomidorami. Jest sycąca ale zarazem bardzo lekka. Przygotowałam ją na piątkową kolację, następnego dnia zabrałam ją jeszcze do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka zielonego groszku 1 duża czerwona papryka 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól himalajska Pieprz(...)łyżki oleju lnianego Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, groszek i tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączmy ze sobą, dodajemy olej lniany i czubrycę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniapóźniej z mięsa coś kombinuję. Pomysły do głowy same wpadają i za każdym razem inny smak mają. To jeden z mich przepisów z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. Składniki: babka na podłużną formę(...)ugotowanego mięsa z kurczaka, 2 duże białe cebule, 1 łyżka masła klarowanego, 200 g kaszy gryczanej, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego lubczyku, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon, sos: 300 g jak najmniejszych pieczarek
Moniki Smakołykiodliczam U Babci normalnym daniem gdy byłam mała była kasza gryczana albo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Ale nie z kefirem tylko zsiadłym mlekiem. Wiecie takie mleko które troszkę postoi w ciepłym miejscu i zaczyna pojawiać się w nim serwatka. Później gdy je ogrzejemy można zrobić z niego biały ser. Obecnie w sklepach jest ono dostępne(...)tego wspaniałego ,,wiejskiego" smaku. Dania takie jak kasza gryczana obowiązkowo wypieczona a nie tylko ugotowana są już przeszłością. Jaka szkoda, że tak typowe potrawy dla polskiej wsi - która wiadomo, że do bogatych nie należała - są zapominane. Zapewne nasi dziadkowie i ich rodziny potrafili dzięki takiemu jedzeniu przeżyć mało urodzajne lata gdyż było to - i w sumie jest nadal - tanie
sierotka maRysia w kuchni