pietruszka garść fasolki szparagowej pół puszki kukurydzy 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz przyprawa do gulaszu szczypta słodkiej papryki kilka kropel sosu sojowego odrobina mąki ziemniaczanej 1 torebka kaszy gryczanej Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i podlać ok 1 szkl wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie do mięsa dodać pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, fasolkę(...)paprykę. Na koniec dodać kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy. Jeśli wszystkie składniki będą już miękkie wlewamy ok 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy kaszę gryczaną polaną sosem. Można posypać jeszcze świeżą natką pietruszki tak jak na zdjęciu
Olga Piecze i Gotujeróżne sposoby, ale o tym później. Składniki: -70 dkg obranych ziemniaków -30 dkg ziemniaków ugotowanych -1 średnia cebula -1 ząbek czosnku -30 dkg mięsa mielonego -10 dkg kaszy gryczanej -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -odrobina masła Ugotowane ziemniaki gnieciemy gnieciuchem. Kaszę gryczaną z dodatkiem soli gotujemy według przepisu. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, odcedzamy, ale nie wyciskamy. Mięso(...)kaszę gryczaną mieszamy razem, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i dodajemy połowę tartego czosnku i cebuli. Resztę czosnku i cebuli ścieramy do tartych ziemniaków, które przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki tarte i gotowane łączymy razem i dokładnie mieszamy. Dodajemy też krochmal, który osiadł na dnie miseczki, po odsączeniu ziemniaków. Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem. Napełniamy je masą ziemniaczaną
Maminek kulinarnyWasz talerz, Wasze zasady :D I zgodnie z tą zasadą moje sałatki są zawsze wyjątkowe i nigdy się nie nudzą. W tej, którą dziele się dzisiaj króluje kasza gryczana i śledź solony. A tu podrzucam kilka innych dodatków, które sama często przemycam do sałatek: - warzywny pasztet (pokrojony w mniejsze kawałki), jak ten przepyszny z czerwonej soczewicy - ryby np. wędzone(...)ciecierzyca i inne strączki - bataty, buraki, dynia Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów na moje ulubione sałatki. A jaki jest Wasz sposób na ciekawe sałatki? SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ŚLEDZIEM SOLONYM Czas przygotowania 10 minut (plus czas gotowania kaszy) 40-50 g kaszy gryczanej niepalonej (waga przed ugotowaniem) Upieczony lub ugotowany średni burak 2 ogórki konserwowe Filet
HealthyCreationsKasza gryczana jest bardzo popularna na naszych stołach, często gotujemy ją do gulaszy lub wątróbki. Jest bardzo zdrowa ma dużo żelaza, cynku i innych minerałów oraz witamin, dlatego jedzenie kaszy gryczanej jest wskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczane 1 łodyga selera naciowego 2 garści kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej
kgwjanczewoIdealna do podania przed wyjściem z domu, idealna by zapakować do śniadaniówki ! Nie zwlekajcie i szybko sobie to zróbcie! Składniki pół kalafiora olej kokosowy extravirgin nierafinowany Skworcu woreczek kaszy gryczanej Melvit natka pietruszki pół łyżeczki przyprawy curry sól himalajska różowa lub morska puszka tuńczyka oliwa z oliwek Ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Umyj kalafior, podziel na różyczki . Ugotuj(...)szerokim rondlu w lekko osolonej wodzie i kiedy woda zupełnie wyparuje, dodaj oleju kokosowego. Podsmaż. Dodaj przyprawę curry i sól. Dodaj kaszę gryczaną oraz tuńczyka. Udekoruj natką pietruszki. Zjedz ze smakiem lub zabierz ze sobą dosłownie wszędzie! I niech moc kaszy z Tobą będzie ! Miłego dnia
Z Kuchni Do Kuchnijest aksamitny. Z sosu jasnego można zrobić wiele innych sosów smakowych. Dodałam go również do farszu z kaszy dzięki czemu kasza nie była sypka. Zrobiłam do niego sakiewki z kaszą gryczaną i boczkiem oraz serem i dynią. Wyszedł pyszny obiad. farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 5 dkg sera twarogowego 10 dkg boczku wędzonego 1 kawałek dyni pieczonej mały natka pietruszki(...)jasny uniwersalny Łowicz pozostały 3 łyżki tartego sera żółtego 1 szklanka wody sól, pieprz czerwony ciasto na sakiewki: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki gorącej wody sól szczypta Farsz: Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania, przekładam do miseczki. Boczek pokrojony przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną cebule i dalej smażę. Dodaję do kaszy, wkruszam ser biały, natkę pietruszki pokrojoną, dodaję
wesoła kuchniabędzie inna tarta, choćby dlatego, że nie ma w niej grama mąki , jest to tarta bez ciasta,ale... na spodzie z kaszy gryczanej. Taka wersja fit powiedziałabym. No i szybsza zdecydowanie! Składniki -torebka kaszy gryczanej prażonej -ziemniaki -papryka czerwona i żółta -marchewka -cebula -masło -oliwa z oliwek, sól,pieprz -2 jaja -łyżka parmezanu lub grana padano -ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne(...)Pola Formę do tarty posmaruj masłem, międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, wsyp do miseczki, lekko ostudz. Ziemniaki obierz pokrój na kawałki, cebulę na piórka i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku i rozetrzyj na puree. Roztrzep
Z Kuchni Do Kuchnijacyś miłośnicy kaszy gryczanej? Często używam mąki gryczanej do naleśników lub gofrów jednak cały czas(...)zapominam o kaszy. Może i przypomnę sobie o niej ale nie mam pomysłu jak ją przygotować. Oczywiście zrazy wołowe z kaszą polaną sosem oraz buraczkami to coś wyjątkowego i najlepiej smakuje u mamy :-) Jednak zazwyczaj posiłkuję się szybkimi potrawami. Moim domownikom smakowało chociaż dzieci odmówiły bok choy (może skuszą się następnym razem – nie tracę nadziei). Kasza gryczana jest bardzo dobrym
wysmienityKolorowy obiad dla wielbicieli kaszy gryczanej. Podana w ten sposób smakuje wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :) Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje 1 szkl. surowej(...)kaszy gryczanej 1,1-3/4 szkl. wody 1 łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki 3 małe jajka 3 mini kulki mozarelli (w zalewie) lub 1 duża podzielona na 3 części 1/3 szkl. bulionu warzywnego lub z kury 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Piekarnik nastawić na 180°C . Wodę zagotować i wsypać do wrzątku kaszę. Posolić i gotować
Posadzone i zjedzoneroku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą, można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami(...)zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . E-book można pobrać na tutaj . Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Proporcje na 50 sztuk Czas przygotowania: 90 minut + moczenie grzybów 4 godziny Składniki Farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule
Kulinarne przygody GatityKaszę z wędzonym łososiem przygotowałam po raz pierwszy z myślą o podaniu jej w formie szybkiej obiado-kolacji. Tak nam to połączenie zasmakowało, że od tamtej pory wracam do tego przepisu i szykuję je sobie jako posiłek do pracy. Jedynie co, to pomijam dodatek oliwek Do sałatki wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale równie dobrze sprawdzi się kasza gryczana niepalona, bulgur(...)pęczak. Połączenie wędzonego twarogu z kaszą, wędzonym łososiem i pomidorkami jest świetne. Nie pomijajcie jego dodatku. Jeśli jednak nie lubicie tego smaku, możecie podmienić go na ser feta. Sałatka powinna równie dobrze smakować posypana dodatkowo niewielką ilością koperku. 130 g ulubionej kaszy (gryczana niepalona, jęczmienna, pęczak, bulgur) 1 op. wędzonego na gorąco łososia (125g) 1/5 op. wędzonego twarogu około
Smaki Na Talerzuwodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch gotowy. Wegetarianie zamiast mięsa mogą użyć tofu lub pieczarek (polecam portobello). Jednak podając ją z kaszą gryczaną (zamiast pieczywa) ugotowaną w soku jabłkowym z marwitkami dostarczymy naszemu organizmowi dużą porcję zdrowego błonnika, witamin i soli mineralnych. Sama kasza będzie nie do poznania i będzie smakować(...)dotąd. Można ją jeść na ciepło i zimno. Smacznie polecamy :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: Kasza jabłkowo-bazyliowa 500 ml świeżego soku jabłkowego Marwit, 250 ml kaszy gryczanej palonej, 250 ml marchewek Marwitek pokrojonych w kostkę lub kulki, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki soli, garść listków bazylii. Sałatka z wodorostami opakowanie
SzczyptaSmaQbyło tak kolorowo... Pierogi zrobiłam w ubiegłą sobotę. Wiedziałam, że te zielone to dla mnie i dla Hani, dla chłopaków tradycyjne. Dla dzieci z farszem tradycyjnym, dla dorosłych z kaszą gryczaną. To brzmi prawie jak zadanie tekstowe, a rozwiązanie wygląda tak, że zrobiłam dwa rodzaje ciasta i dwa rodzaje farszu, co w sumie dało 4 rodzaje pierogów: szpinakowe z kaszą(...)stołu skonsumować moją porcję pierogów. Kiedy już mi przeszło, zdałam sobie sprawę, że tym samym mam obiady załatwione na kolejne trzy dni! Szach mat Rodzinko! :) Farsz: 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 200 g sera feta 1 średnia cebula 2 łyżeczki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej
bistro mamacytryny i koperkiem. Kolejny przepis Davida to miska zdrowia – tzw. budda bowl – miska wypełniona zdrowymi smakami. W tej wersji naczynie wypełniamy wytrawną “gryczanką” z niepalonej kaszy gryczanej, chipsami z jarmużu i jajkiem w koszulce . Niesamowite jak zupełnie różne smaki mogą współgrać – jak dla mnie lunch idealny. Dla czterech osób potrzebujemy: 160 g niepalonej kaszy gryczanej(...)świeżego jarmużu 1 opakowanie serka Almette z ziołami 4 jajka 1 surowy burak 8 sztuk pieczarki brunatnej łyżka octu 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego Kaszę gryczaną namaczamy na noc. Na drugi dzień opłukujemy, wsypujemy do garnka, dolewamy wody tak, aby lekko pokryła kaszę i gotujemy 3-4 min na wolnym ogniu. Kaszę gotujemy al dente
Poezja smakuProste w wykonaniu, pożywne, bezmięsne kotleciki wywodzące się z regionalnej kuchni Kresów Wschodnich, przygotowane na bazie kaszy gryczanej zwanej hreczką, białego sera i pachnących ziół to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. Składniki: 300g kaszy gryczanej 250g białego, półtłustego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 pęczek natki z pietruszki(...)łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 1 łyżka masła olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. 2. Biały ser zmielić maszynką do mielenia. 3. Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. 4. Ugotowaną kaszę, biały ser, zeszkloną cebulę z czosnkiem przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, posiekaną natkę
Szalona Kuchnia Eweliny