Zaskakujące w swej prostocie- kotlety z białej kaszy gryczanej. Nie tylko ciekawie się prezentują, ale też są bardzo smaczne i sycące. Idealne jako alternatywa dań mięsnych oraz wspaniały posiłek dla wegetarianina :) Zapraszam! Kotlety z kaszy gryczanej Składniki: 1 paczuszka kaszy gryczanej białej 2 jajka bułka tarta szczypiorek, pietruszka mała cebula sól, pieprz lub kucharek olej Przygotowanie: Kaszę ugotować
Tagebuch po polskuzawiera ponad 500 kcal), ale ze względu na jej właściwości, nie warto wykluczać jej z diety! Tym bardziej w okresie jesienno-zimowym, kiedy przygnębienie dopada nas częściej. 5. Kasza gryczana Jednym z produktów rozgrzewających jest właśnie kasza gryczana. Chociaż zdecydowanie częściej zajadam kaszę jaglaną, gdy robi się zimniej - przestawiam się na grykę. W czasie jesienno-zimowym spożywam zdecydowanie więcej mięsa(...)głównie w postaci gulaszów, potrawek, czy jako dodatek do pożywnych zup. Uważam, że kasza gryczana najlepiej komponuje się w takich daniach. ;) Nie dość, że działa rozgrzewająco to na dodatek zawiera mnóstwo witamin i minerałów : kwas foliowy, witaminę E, witaminy z grupy B, krzem, potas, cynk, magnez, żelazo, fosfor, miedź. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika - 100 g znajdziemy
Kuchnia EllieKasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników(...)wypieków . Składniki: szklanka palonej kaszy gryczanej sól,pieprz 100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy a jeszcze lepiej oleju lnianego cebula 2 łyżki posiekanego tymianku 3 łyżki grubo pokrojonej natki Przygotowanie: Kaszę gryczaną, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego
Życie zaczyna się w kuchniDanie kuchni kresowej, a jego nazwa pochodzi od słowa hreczki, czyli gryki. Kotleciki wyglądem łudząco przypominające mielone składają się głównie z kaszy gryczanej i twarogu. Smakują podane z surówką, ogórkiem kiszonym/konserwowym i sosem, np. pomidorowym ze świeżą bazylią, grzybowym ze śmietanką i natką lub sosem tatarskim . Kotlety będą także smakować podane razem z surówką z pora , która nada daniu bardziej(...)wyrazistego charakteru i głębszego smaku. Składniki: 300 g kaszy gryczanej 250 g sera białego 1 cebula garść natki pietruszki 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz masło panierka: bułka tarta, zamiennie siemię lniane, otręby, mielone orzechy olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko i odstawić na bok do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć
Zasmakuj KuchniDziś mam dla Was ciasto z dodatkiem kaszy gryczanej. Dość ciężkie i wilgotne, mocno czekoladowe i do tego całkiem zdrowe. Jeśli jeszcze nie wykorzystywaliście kaszy w swoich wypiekach zróbcie je koniecznie. Składniki: 200 g (szklanka) suchej kaszy gryczanej 100 g czekolady 4 jaja 100 g cukru 150 g mąki pszennej 150 g masła Kaszę zalewamy 2 szklankami wody
Cynamonowe szczęściekiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Koktajl pietruszkowy Koktajl z jarmużu z bananem(...)kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym
Moja smaczna kuchniaPomysłów na wykorzystanie kaszy gryczanej niepalonej jest bardzo wiele, ponieważ z racji swojej śluzowatości, daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Jest fantastyczna do jednoskładnikowych naleśników, pit, placków a nawet chleba. Natomiast bardziej popularna i łatwiej dostępna jest kasza palona, o bardziej wyraźnym, charakterystycznym smaku, za którą nie wszyscy... Warzywny, wegański pasztet z kaszy gryczanej z daktylami i żurawiną
Nie Bo PiekłoBrak pomysłu na posiłek? Mam kolejny świetny i szybki pomysł! Mięso mielone z indyka z kaszą gryczaną i warzywami po włosku. Pychotka! Składniki: 200g mięsa mielonego z indyka 50g suchej kaszy gryczanej 250g warzyw na patelnię po włosku przyprawy: suszony koperek, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka mielona, jarzynka bez soli olej do smażenia Sposób przygotowywania: Do wrzącej osolonej wody wsypujemy(...)kaszę gryczaną - gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Między czasie na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy warzywa oraz mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Kolejno na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, ponownie mieszamy. Smacznego
Truskawkowa Fiestaprostu pyszne. Nie ma w nich ani bułki tartej, ani jajek, jak to zazwyczaj w przypadku pulpetów i klopsów bywa. Nie ma takiej potrzeby. Składnikiem wiążącym pulpety warzywne jest kasza gryczana niepalona. Ugotowana, zmiksowana na gładko(...)jest doskonałym spoiwem całej warzywnej masy. Jest nieco kleista, dlatego warzywne klopsiki najlepiej formować zwilżonymi olejem dłońmi. Kilka uwag: zamiast kaszy gryczanej niepalonej, możesz użyć kaszy jęczmiennej, pęczaku, albo kaszy orkiszowej. Radę da również kasza jaglana, ale, jeśli nie chcesz, żeby była gorzka, ugotuj ją według tego przepisu . Co do ryżu, to warzywne klopsy przyjmą każdy rodzaj. My robiliśmy pulpety
Niedzielny kucharzdoskonałym chlebie z kaszy gryczanej , czas na kolejny eksperymentalny wypiek, tym razem z mieszanki kasz bezglutenowych: gryczanej i jaglanej. Bo choć na co dzień zajadamy się chlebami orkiszowymi i żytnimi na zakwasie , to niekiedy lubię poeksperymentować. Ten eksperyment zakończył się wielkim sukcesem. Ten chleb jest wprost bajeczny, jest jeszcze smaczniejszy niż sam gryczany. Delikatniejszy w smaku (choć nadal jest(...)strony mogę zapewnić, że się przy nim nie napracujecie, a efekt końcowy mile Was zaskoczy... Piekłam w metalowej formie o wym. 26,5x8,5cm Składniki: - 250g kaszy jaglanej - 250g kaszy gryczanej białej (nie palonej) - ok.600g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej - +/-100g wody (do uzupełnienia na drugi dzień) Dodatkowo: - 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej - 40g ziaren słonecznika - 15g nasion
Smaczne Zdrowerukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką(...)Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską
Moja smaczna kuchniasłyszeliście o chlebie z kaszą gryczaną? Taką normalną, ugotowaną, z torebki. Pomysł może wydawać się szalony, ale efekt stuprocentowo udany! Lekka gorycz kaszy i orzechów włoskich dobrze komponuje się ze specyficznym, również delikatnie gorzkawym aromatem razowej mąki. Amatorom pełnoziarnistych wypieków na pewno przypadnie do gustu. O tym, że pełnoziarnisty chleb z dodatkiem ciemnej kaszy i orzechów jest skarbnicą wartościowych składników(...)mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE: 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej (około 300 g) 100 g orzechów włoskich 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Gotujemy 100 g kaszy gryczanej (zgodnie z instrukcją
Smakowity Blog KulinarnyGryczana to obok pęczaku moja ulubiona kasza. W dzieciństwie byłam niejadkiem, ale jednym z niewielu dań, które jadłam bez marudzenia były cieniutkie bitki w sosie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka(...)obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie;) Składniki: 200 g kaszy gryczanej 200-250 g sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam prawdziwej fety, bo jest zbyt sucha) 1 duża czerwona cebula 1 jajko
Kulinarne Inspiracjezdrowej żywności, alergika (mając na względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki na 6 sztuk: 2 szklanki skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka mąki gryczanej (u mnie - ze skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej), 40 ml wody, 1, 5 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do farszu, 1 łyżeczka soli 2 cebule(...)łyżki maku. Wykonanie: Kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą. Tę samą czynność wykonujemy co 8 - 12 h. Po 24 h kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną
Jeść, by żyć w zdrowiu