kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:51/322)

Kaszotto z warzywami i tofu :) 253

było takie dobre.... Połączenie kaszy gryczanej niepalonej z warzywami i wędzonym tofu dało tak niesamowity i przepyszny efekt, że aż sama się zdziwiłam 😊 Danie przyrządziłam w wersji łagodnej, gdzie czuć także troszkę wędzonego aromatu, który pochodzi zarówno od tofu jak i wędzonej papryki. Całość jest banalnie prosta do przygotowania. Taka potrawa syci, rozgrzewa i dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Mogą(...)przygotować również osoby będące na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej.  Składniki (3 porcje): 150 g kaszy gryczanej niepalonej  1 papryka czerwona 1 cukinia 6 pieczarek  1 duża marchewka 2 pomidory  kostka wędzonego tofu  2 łyżki posiekanej natki pietruszki  1/2 łyżeczki papryki wędzonej  sól i pieprz do smaku  1 łyżka oleju kokosowego  Przygotowanie

Zdrowie na języku :P
Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem 193

Jest to odkopany z zakurzonego zeszytu przepis mojej babci na zalewajkę (żurek) z kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej. W związku z tym, że jestem insulinką czyli choruję na insulinoopornosć zakwas zrobiłam z mąki razowej i żeby nie mieć insulinowego zjazdu dodałam szpinak. Zupa wyszła wyborna. Taki powrót do szczęśliwego dzieciństwa....Zupa może nie jest atrakcyjna i nie nadaje się(...)ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.    Składniki na zupę: naturalny zakwas z mąki żytniej (przepis powyżej) 0,5 kg wędzonki 2 kaszanki z kaszy gryczanej albo 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz 1 łyżka masła

Bon Appetit Małgorzaty
Zrazy gryczane 172

Kasza gryczana to podobno jedna z najzdrowszych kasz .Mimo wszystko nie lubię jej posmaku . Takie coś między spalenizną a jutą. Niestety moi rodzice rdzenni kresowiacy bez kaszy gryczanej nie mogli żyć -na może trochę przesadziłam z tym życiem - Jednym słowem przynajmniej 3 razy w tygodniu była kasza . Jedynym plusem tego bylo to że była ona w różnych postaciach. Jednym(...)kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby z kapustą . Farsz mieszam doprawiam solą i pieprzem ,dodaje bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie mieszam . Kaszę gryczaną płucżę  gotuje do miękkości w dobrze osolonej wodzie - mysi być całkiem rozklejona - Jak już jest taka to ją miksuje lub blęderuje  tak aby była z niej masa

Eli Gotowanie
Chleb z mąki gryczanej 273

Chleb z mąki gryczanej Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej , który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych. O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i „suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść. Starają się i kombinują(...)sprawdzą się również inne ziarna, jak słonecznik czy sezam. Czy chleb z mąki gryczanej śmierdzi gryką? W moim odczuciu gryka jest tu minimalnie wyczuwalna. O ile w chlebie z kaszy gryczanej bardziej dawała się we znaki swoim zapaszkiem, o tyle tutaj tego problemu po prostu nie ma. Nie lubisz smaku i zapachu kaszy gryczanej? Ten chleb jest dla ciebie! Foremka

Blendman
Kasza. Szparagi. Zupa. 135

dzień. Ciekawe kiedy dzieciarnia się znudzi? Póki co korzystam z okazji, że jeszcze ciągle są szparagi, choć już niedługo oraz z wielkiego apetytu domowników. Krem z zielonych szparagów z kaszą gryczaną składniki 1 cebula 2 średnie ziemniaki 1 pęczek zielonych szparagów śmietana 18% bulion warzywny pieprz, sól kasza gryczana - sypka wykonanie: W bulionie warzywnym (około 500ml) gotuję pokrojone w dużą(...)stawiam na ogniu, dodaję bulion by zupa nabrała odpowiedniej konsystencji oraz śmietanę. Nie daję jej dużo, ilość według uznania. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. W między czasie gotuję kaszę gryczaną. 1 czubata łyżka na osobę. Ugotowaną kaszę dodaję do zupy

Przysmaki Karolki
Wigilijna kwaśnica – zupa grzybowa z suszonych grzybów, kaszy i kiszonej kapusty 77

używam domowej kapusty kiszonej oraz suszonych borowików i podgrzybków. Składniki na wigilijną zupę grzybową 4 litry wody + 2 szklanki do namoczenia grzybów 2 kg domowej kiszonej kapusty 200 g kaszy gryczanej 4 garści suszonych szlachetnych grzybów 1 duża cebula około 250 – 300 g olej do zeszklenia cebuli Przyprawy: sól świeżo zmielony czarny pieprz Sposób wykonania wigilijnej zupy. Zobacz(...)namoczone suszone grzyby. Do garnka z wywarem po kiszonej kapuście dodaję namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuję, aż grzyby staną się miękkie. Krok 5. Dodaję kaszę gryczaną. Pod koniec gotowania wsypuję kaszę gryczaną (200 g) i gotuję przez około 10 do 15 minut. Krok 6. Szklę cebulkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej

Ania gotuje
SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 189

natomiast jest pełna błonnika, soli mineralnych i witamin, najczęściej jest dodatkiem do gulaszów i sosów, ja pokusiłam się na wersję słodką, wyszło niebiańsko :) SKŁADNIKI: GRYCZANY SPÓD: -  200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko -  200 g czekolady -  150 ml mleka -  3 jajka -  łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka(...)miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA: - 100 ml syropu z lawendy - 400 ml wody - 3 łyżeczki żelatyny - szklanka porzeczek STUDŹ UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ ,  w międzyczasie oddziel białka od żółtek, jajka ubij na gęstą pianę. Czekoladę rozpuść w mleku, najlepiej w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki, oprócz białek zblenduj na gładką, jednolitą masę. Delikatnie

Kuchnia bezglutenowa Loli
Tuńczyk w sosie śmietanowo koperkowym z kaszą 69

zamian mogłam wykorzystać większą ilość śmietany do dania. Ten sos jest tak dobry, że pasuję do każdego rodzaju kaszy czy nawet makaronu. Mi szczególnie zasmakował w połączeniu z kaszą gryczaną. Polecam również wykonać w wersji z kaszą jaglaną i ryżem brązowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 509 kcal B 37 g W 52 g T 16 g Składniki na 2 porcje(...)puszki tuńczyka (w sosie własnym) ▸ 140 g kaszy gryczanej  ▸ 1 papryka  ▸1 średnia cebula ▸ pół pęczka koperku ▸ 150 g śmietany 18%  ▸ odrobina tłuszczu w razie potrzeby Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. Tuńczyka odcedzamy z wody. 2. Paprykę i cebulkę kroimy w kostkę, koperek siekamy. 3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę aby lekko zmiękły (jeśli

zdrowo i aktywnie
Tuńczyk w sosie śmietanowo koperkowym z kaszą 129

zamian mogłam wykorzystać większą ilość śmietany do dania. Ten sos jest tak dobry, że pasuję do każdego rodzaju kaszy czy nawet makaronu. Mi szczególnie zasmakował w połączeniu z kaszą gryczaną. Polecam również wykonać w wersji z kaszą jaglaną i ryżem brązowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 509 kcal B 37 g W 52 g T 16 g Składniki na 2 porcje(...)puszki tuńczyka (w sosie własnym) ▸ 140 g kaszy gryczanej  ▸ 1 papryka  ▸1 średnia cebula ▸ pół pęczka koperku ▸ 150 g śmietany 18%  ▸ odrobina tłuszczu w razie potrzeby Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. Tuńczyka odcedzamy z wody. 2. Paprykę i cebulkę kroimy w kostkę, koperek siekamy. 3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę aby lekko zmiękły (jeśli

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zapiekany kalafior z trzema serami z kaszą gryczaną 89

Pyszne danie z kalafiora, kaszy gryczanej i trzech serów: mozzarelli, ementalera i parmezanu. Będę szczera z Wami. Następnym razem zamiast kaszy użyję ziemniaków ;) No chyba, że jesteście wielbicielami kaszy gryczanej. Dla czterech osób: średni kalafior 3/4 szklanki kaszy gryczanej sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mąka z gorczycy ( może być łyżeczka musztardy lub roztarta w moździerzu łyżka(...)ementaler, mozzarella ( mogą być tzw. wióry) lub inne sery ciągnące się 2 łyżki tartego parmezanu natka pietruszki Kalafiora rozebrać na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie kilka minut. Kaszę ugotować al dente ok.10 minut (jeśli robicie wersję z ziemniakami to potnijcie je w kostkę i obgotujcie razem kalafiorem ok. 10 minut). Do oleju wcisnąć czosnek, dodać trochę soli, mąki

AZgotuj!
Smalec z fasoli: rozkochaj się w wegańskim smalcu 39

przygotowany z ugotowanej fasoli, a jego przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Wystarczy odcedzić puszka fasoli , zmiksować z pozostałymi składnikami i smalec jest gotowy do spożycia. Smalec fasolowy z kaszą gryczaną: oryginalny przepis Chcesz spróbować czegoś nowego? Wypróbuj smalec fasolowy z kaszą gryczaną . W tym przepisie, oprócz fasoli, dodajemy również ugotowaną kaszę gryczaną, co nadaje smalcowi bardziej wyrazistego smaku i ciekawej

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 158

rukolę, które znajdziecie na blogu: Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i ziemniakami 324

Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i ziemniakami to genialny sposób na obiad bez mięsa. Do tego jeśli masz ziemniaki już ugotowane (np. z poprzedniego dnia), są całkiem szybkie do wykonania. Kiedy pierwszy raz zrobiłam kotlety z kaszy gryczanej, aż miło… Artykuł Kotlety z kaszy gryczanej

Kolorowy Przepisownik
Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami 113

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza gryczana – 100g Tuńczyk z wody – 150g Groszek zielony – 100g Szparagi – 200g Żółta papryka - 1 sztuka Cukinia żółta i zielona – 200g Koperek(...)łyżki posiekanego Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól, pieprz, oregano suszone Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty. Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie i mieszamy z ugotowaną kaszą, groszkiem i podsmażoną cukinią. Dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i delikatnie podgrzewamy. Na koniec dodajemy tuńczyka, pokrojoną w kostkę

Kuchnia Bon Appetit