kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:62/322)

Żelazny zestaw i leżajska Eliza 173

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Brukselka, kasza gryczana i pieczarki z czosnkiem = połączenie doskonałe. W dodatku mega szybkie w przygotowaniu i sycące danie. Przepis dodaję do akcji Bomby żelazne . Składniki: 300g brukselki 3 łyżki oleju 400g pokrojonych pieczarek(...)ząbki czosnku, pokrojone ugotowana kasza gryczana sól, pieprz, lubczyk Zagotuj wodę, wrzuć brukselkę i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu (aż będzie miękka, ale nie rozgotowana). Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i czosnek. Podsmaż przez kilka minut. Następnie wrzuć brukselkę, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Podawaj na ciepło z kaszą gryczaną

Qlinarnie i Qlinarnie
Jarmuż z kaszą i dynią 111

Lekki obiad z jesiennymi warzywami. Jarmuż i dynia w roli głównej z kaszą gryczaną i kurczakiem. Taki szybki obiad który możecie zabrać też do pracy na lunch. Nic wielkiego a pożywne, zdrowe i kolorowe danie. Jesień w pełni w oknem i na talerzu.   1 woreczek kaszy gryczanej 50 dkg dyni hokaido 30 dkg jarmużu 1 cebula 1 pierś(...)rozmaryn, zioła prowansalskie, cztery łyżki oleju, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Z jarmużu odcinam twarde łodyżki. Dynię ze skórą kroję w kostkę. Cebulę i czosnek kroję drobno. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji. Jarmuż kroję nożem Na patelni przesmażam kurczaka i przekładam na talerz. Przesmażam cebulę, dodaję dynię i chwilę smażę. Wlewam 100 ml wody i duszę na wolnym

wesoła kuchnia
Dziczyzna-Gulasz z SARNY 135

Gulasz z SARNY na prawdziwkach Z prażona kasza gryczana  Z Frytkami z fasolki szparagowej , marchewką i chipsami borowikowymi  ViolaPassion  Emotikon wink Czas ponad 3 godziny ale warto Skladniki : Okolo 1kg sarniny 2 torebki prawdziwków Kasza gryczana Fasolka szparagowa Cukinia Marchew Bułka tarta 2Jajka Olej 2 Cebule biale 2 cebule czerwone 3 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku Sól(...)musi pyrgać w garnku. *Kroimy marchew ,ogórki ,cebule ,czosnek cukinie. *Warzywa te wrzucamy po jakiś dwóch godzinach ponieważ mięso wczesniej będzie dalej twarde ,a warzywa nam sie rozgotuja. *gotujemy kaszę gryczana ,hartujemy i odstawiamy **************************************** POMYSŁ NA FASOLKE i CHIPSY z grzybow gotujemy fasolke jak zawsze,normalnie dodajac sól Odcedzamy musimy pozbyć sie jak najwiecej wody. Gdy ostygnie maczamy w jajku

Viola cooks with passion
PIEROGI z KASZĄ GRYCZANĄ, BIAŁYM SEREM i MIĘTĄ 109

Kuchnia lubelska obfituje w pierogi. Dziś spróbowałam specjału z tamtych stron pierogów z kaszą gryczaną i białym serem.Do niektórych dodałam posiekanej mięty mmmm.... wyszły cudowne. Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli FARSZ: 300 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1  cebula 3 łyżki(...)przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.  Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.  Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę.  Farsz dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odłożyłam trochę farszu i dodałam do niego posiekaną miętę

Fiołkowe Talerze
PIEROGI z KASZĄ GRYCZANĄ, BIAŁYM SEREM i MIĘTĄ 145

Kuchnia lubelska obfituje w pierogi. Dziś spróbowałam specjału z tamtych stron pierogów z kaszą gryczaną i białym serem.Do niektórych dodałam posiekanej mięty mmmm.... wyszły cudowne. Ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli FARSZ: 300 g kaszy gryczanej 250 g twarogu 1  cebula 3 łyżki(...)przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.  Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.  Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę.  Farsz dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odłożyłam trochę farszu i dodałam do niego posiekaną miętę

Fiołkowe Talerze
Kasza gryczana z soczewicą i warzywami 173

osoby z nietolerancją laktozy i glutenu. Składniki na 4 porcje: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g zielonej soczewicy 200g kaszy gryczanej palonej 750g przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie: Zieloną soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i w grubą kostkę cukinię. Smażyć aż będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną i żółtą paprykę.   Wlać przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić chwilkę aż odparuje

Fabryka pomysłów
Wege pasztet z selera 80

jego dodatkiem. Zarówno selera, jak i pozostałe warzywa potrzebne do przygotowania pasztetu możemy ugotować przy okazji, właśnie robiąc rosół. Jest to pasztet bezglutenowy i bezlaktozowy. Wege pasztet z selera, kaszy gryczanej i warzyw to danie, które można podać zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno. Jak zrobić pasztet z selera Mój pasztet z selera bazuje(...)selery (korzeń) 3 marchewki 3 brukselki lub plaster białej kapusty 3 ząbki czosnku 1 cebula 60 g suszonych pomidorów z zalewy 30 g suszonej żurawiny 1 jajko 100 g kaszy gryczanej 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki majeranku 1-2 łyżki oleju Wykonanie: Selera obieramy, kroimy w ćwiartki. Marchewki również obieramy. Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy warzywa

Wiszniówka
pyszne pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami... 68

Składniki: woda 4 szklanki, kiszona kapusta 1 kg, podgrzybki suszone 3/4 szklanki zmielone, kostka rosołowa 1 sztuka, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki kasza gryczana 3 szklanki, woda 3 litry kapusta biała 2 główki duże, olej rzepakowy 2 łyżki pieczarki 50 dag, papryczka ostra 1 sztuka mała, jajka 2 sztuki "L", tarta bułka 3/4 szklanki, sól - ile potrzeba(...)suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, gotować bez przykrycia do miękkości kapusty, odcedzić nadmiar wody, ( można zamrozić np. do zupy kapuśniaku dodać później ) i kapustę drobno posiekać nożem. Kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie, odcedzić na durszlaku, z kapusty wyciąć głąb, w gotującej się wodzie z olejem rzepakowym ( lepiej liście schodzą z główki ), ściągać liście i z wystudzonych

W Mojej Kuchni Lubię
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 186

Irish Pubie. A jak reszta lokali? Oto, co możecie tam spotkać ;) 1. American Bull 6/10 pkt Swojski kostek, czyli pieczony schab z kością w sosie myśliwskim, podawany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym Kompozycyjnie całość prezentuje się nieźle, chociaż na tle konkurencji nie powala. Schab mięciutki, ale bez zdecydowanego smaku, co akurat tutaj nadrabia sos. Nie ma on jednak wiele(...)wspólnego z sosem myśliwskim, a przypomina raczej słodki barbecue, co średnio pasuje do kaszy gryczanej. Duży minus za kupne ogórki kiszone, okrutnie przesolone i zwyczajnie niesmaczne. Dodatkowo kość schabu została rozkruszona i trudno było wydobywać jej kawałki z mięsa. Obsługa bardzo miła. Pani była pierwszą osobą, która zaproponowała dodatkowe komplety sztućców. Zastanawia mnie jednak bardzo, dlaczego American Bull nie zdecydował

Życie zamknięte w smaku
Kurczak w sosie kaszubskim z kaszą gryczaną 939

mnie właśnie był taki obiad i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zrobiłam ala gulasz w sosie kaszubskim z borowikami i śmietaną firmy Nasza Chata . Jako dodatek podałam kaszę gryczaną niepaloną bio firmy Fresano. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 słoik sosu kaszubskiego z borowikami i śmietaną Nasza Chata sól, biały pieprz(...)smaku 100 ml śmietany kremówki 100 ml bulionu drobiowego 1 szkl kaszy gryczanej niepalonej bio Fresano 2 szkl wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w paski. Doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Dodać mięso i podsmażyć. Wlać bulion, śmietanę, sos kaszubski, całość zagotować i jeśli lubimy

Ala piecze i gotuje
Przepis na zakwas gryczany na żurek, czyli zakwas bezglutenowy w 3 minuty 177

zastanawialiście się kiedyś, czy warto samemu zrobić zakwas na wielkanocny żurek, to już się nie zastanawiajcie tylko zróbcie Tylko trzy składniki i trzy minuty pracy! Użyłam do stworzenia zakwasu kaszy gryczanej i jej mocy składników mineralnych. A oprócz tego nie ma w niej glutenu, więc zakwas posłuży do ugotowania bezglutenowego żurku. Wiem, wiem w sklepie można kupić gotowy za kilka(...)złotych, ale najczęściej w plastikowej butelce i z różnymi, niekoniecznie dobrymi dla zdrowia dodatkami, więc po co go kupować, jeśli można zrobić zakwas samemu. Wystarczy zalać kaszę gryczaną wodą, dodać czosnek i odstawić na siedem dni w słoju. A potem już tylko przygotować aromatyczny i przepyszny żurek bezglutenowy *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów

Eat me! Fit me!
Gryczanka z nutellą i orzechami nerkowca 99

poranek: słodkie i sycące. Ponadto kasza świetnie rozgrzewa nasz organizm od środka, dlatego warto rano zjeść posiłek z jej dodatkiem. Przepis jest prosty i właściwie robi się sam. Surową kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na noc, kolejnego dnia miksujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie była to nutella, namoczone suszone śliwki i namoczone orzechy nerkowca. Gotową gryczankę podałam(...)świeżymi owocami. Uwaga! Nutellę można zastąpić domowym kremem czekoladowym (np. zmiksowane daktyle, banan i kakao lub zmiksowane suszone śliwki z kakao). Składniki (na 2 porcje): 100 gram surowej kaszy gryczanej niepalonej (biała) 100 gram orzechów nerkowca 5-6 suszonych śliwek 2 łyżki kremu Nutella 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam mleka z orzechów nerkowca) 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Mango Papaja
Pierogi z wątróbką, grzybami i kaszą gryczaną 123

Cześć! Dla lubujących się w pierogach będzie to rarytas Pierożki z wątróbką, kaszą gryczaną i grzybami. Bardzo smaczne a okraszone masłem albo stopioną słoninką z cebulką powodują szybsze bicie serca….nie z nadmiaru tłuszczu a dlatego, że pyszne te pierożki! Składniki na farsz: * 40 dkg wątróbki * 10 dkg kaszy gryczanej * 20 g suszonych grzybów * 1 duża cebula(...)powierzchnię wody. Ugotowane pierogi delikatnie puchną i robią się białe. Podawałam z masłem a innym ze stopioną słoninką z cebulą. Smacznego! Lidka Artykuł Pierogi z wątróbką, grzybami i kaszą gryczaną pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
"Kaszanka" z czarnej soczewicy i fasoli 42

lunchboxu wraz z jakąś ulubioną salsą. Można też smarować nią grzanki i używać jako pasty do chleba Składniki: czarna fasola w puszce - 240 g czarna soczewica beluga - 1/2 szklanki kasza gryczana niepalona - 1/2 szklanki pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki kminek mielony - 1 łyżeczka pieprz i sól - do smaku papier ryżowy - 6 szt. cebula - 1 szt. czosnek granulowany - 1/3 łyżeczki olej(...)smażenia - trochę sos sojowy - 1 łyżka Przygotowanie: Kaszę gryczaną i czarną soczewicę gotujemy w osobnych garnkach według przepisu na opakowaniu. Jednak czarną soczewicę polecam gotować 30 minut zamiast 45 minut, tak jak producenci zalecają na opakowaniu. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy wraz z kminkiem i pieprzem na małym ogniu, na sicie odcedzamy czarną fasolę i dodajemy

AZgotuj!
Wątróbka otulona boczkiem z sosem winnym 118

wersji tego dania, w nowej odsłonie. Składniki na dwie porcje: 8 wątróbek drobiowych 8 plasterków boczku 100 ml wina (najlepiej białe półwytrawne) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1-2 torebki kaszy gryczanej 3 łyzki mąki garść natki pietruszki sól i grubo zmielony pieprz Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności gotujemy wodę (z 2-3 szczyptami soli) w garnku. Kiedy już wrze, wkładamy(...)niej torebki z kaszą gryczaną i postępujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Wątróbkę obtaczamy w mące, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wątróbkę na średnim ogniu przez około 5 minut, tak aby z każdej strony się lekko przyrumieniła. Następnie wykładamy wątróbkę na deskę i czekamy aż nieco wystygnie. Później owijamy wątróbkę plastrem boczku i jeśli to konieczne (kiedy całość sie rozpada

Pyszny Duet

Proponowane wyszukiwania