przez moją ciocię, przyjaciółkę, swojskie. Zaczęłam więc kombinować nad farszem do wytrawnych pierogów z białym serem. I przypomniały mi się pewne wakacje, podczas których miałam okazję zjeść pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. To było w Chacie nad Wisłokiem, u Moniki i Piotrka. Z tego co pamiętam do farszu dodawali jeszcze czosnek niedźwiedzi. W dzisiejszej wersji również go dodałam(...)różnicę. Moje ciasto, które coraz częściej jest jednak wyrabiane przy pomocy robota kuchennego nie jest tak aksamitne. Bez dwóch zdań wyrabianie ciasta babcinym sposobem jest najlepsze. Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem wyszły pyszne. Najlepiej smakowały oczywiście zaraz po zrobieniu. My zjedliśmy je z odrobiną jogurtu naturalnego, podsmażoną cebulą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Polecam Wam takie połączenie
Kardamonovyprzez moją ciocię, przyjaciółkę, swojskie. Zaczęłam więc kombinować nad farszem do wytrawnych pierogów z białym serem. I przypomniały mi się pewne wakacje, podczas których miałam okazję zjeść pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. To było w Chacie nad Wisłokiem, u Moniki i Piotrka. Z tego co pamiętam do farszu dodawali jeszcze czosnek niedźwiedzi. W dzisiejszej wersji również go dodałam(...)różnicę. Moje ciasto, które coraz częściej jest jednak wyrabiane przy pomocy robota kuchennego nie jest tak aksamitne. Bez dwóch zdań wyrabianie ciasta babcinym sposobem jest najlepsze. Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem wyszły pyszne. Najlepiej smakowały oczywiście zaraz po zrobieniu. My zjedliśmy je z odrobiną jogurtu naturalnego, podsmażoną cebulą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Polecam Wam takie połączenie
Kardamonovydzieciństwa nie pamięta tego smaku i zapachu kiedy wracało się do domu po szkole, a tu czekał gorący gulasz i kasza gryczana schowana w pościel, aby nie wystygła? Tak u mnie u mnie gulasz robił kochany Tato. Pamiętam, jak długo się czekało na to, aż gulasz będzie gotowy...dla mnie trwało to wieki :P Ale smak...delikatne mięsko, rozpływające się(...)pieprzu (ziarnisty) i szczypta zwykłego sól do smaku liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki woda do podlania papryka słodka i ostra mąka (ok 4 łyżek) można dodać kostkę mięsną Kasza gryczana Przygotowanie: Mięso myjemy i drobno kroimy. Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy z każdej strony. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchewkę. Wszystko razem
ChilliJemykawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy(...)kawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki'; document.write(" "); Mięso kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm. Przez folię spożywczą (streczową) lub przez foliowy
Poezja smakusmaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste pomidory. Kurczaka z warzywami możecie podać z dowolnymi dodatkami na przykład kaszą gryczaną, jęczmienną albo młodymi ziemniaczkami. Lista składników oraz przepis na kurczaka znajdziecie poniżej… Składniki 2 zielone papryki czerwona cebula 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cukinia 2 ząbki czosnku pęczek(...)wszystko kolejne 3 minut. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kurczaka z warzywami. Całość trzymamy jeszcze na ogniu ok. 2 minut i gotowe. Danie podajemy z dowolnymi dodatkami – kaszą gryczaną , kaszą jęczmienną, albo młodymi ziemniaczkami. Smacznego! Artykuł Kurczak z warzywami i koperkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kasza gryczana, kasza pęczak, soczewica i czarnuszka ) - oliwa z oliwek EV - spora ilość siekanej natki pietruszki - sól i pieprz do smaku, trochę wędzonej papryki - butelka salsy pomidorowej - kilka pękatych papryk Jak zrobić faszerowaną paprykę? Najpierw ugotuj saszetkę Lunch Mixu i odłóż na bok. Lunch Mix jest na bazie kaszy gryczanej, łączy w sobie pełnoziarniste zboża i warzywa strączkowe- soczewicę
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 50 g miksu kasz (np. kasza gryczana, kasza bulgur, soczewica, soczewica czerwona, suszone pomidory, pestki dyni) 70 g sera feta 2 pomidory śliwkowe 1/2 cebuli czerwonej 1/2 krótkiego ogórka garść rukoli garść roszponki 1 łyżka soku cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Miks kasz gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy
Qchnia po prostuKolejny dzień naleśnikowego szaleństwa! Jako, że mamy dzisiaj czwartek, a do czwartku najlepiej pasuje kasza (nie pytajcie czemu, tak po prostu jest), mamy dla was dwie propozycja gryczanych naleśników. Pierwsza bardziej klasyczna, będąca kolejną wariacją na temat naleśników Gordona Ramsay'a , druga nieco niestandardowa, ale za to idealna dla wszelkiej maści alergików. Zapraszam was zatem, do rozsmakowania się w gryczanych(...)warte wypróbowania. Została wam kiedyś po obiedzie kasza, z którą kompletnie nie mieliście co zrobić? Poniżej jeden ze sposobów na jej "utylizację" :) Naleśniki gryczane II 1 szkl. ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej 125g mąki 2 jajka 150ml mleka 150ml wody tłuszcz do smażenia Kaszę gryczaną zmiksować na gładko z dodatkiem wody i mleka, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, jeśli ciasto
Przepysznik - BLW i nie tylkoczasu, można jednak sobie pozwolić na smażenie Zdecydujcie sami, która wersja bardziej Wam odpowiada. Złociste pulpeciki twarogowo-gryczane – składniki (14 sztuk): 200g twarogu półtłustego, 2 jajka, 100g kaszy gryczanej, 2 łyżki kaszy manny, 2 ząbki czosnku, mała, biała cebulka, garść ulubionej zieleniny (u mnie natka pietruszki oraz bazylia), 3/4 łyżki masła klarowanego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, kurkuma(...)Sposób przygotowania Najpierw ugotuj kaszę według przepisu z opakowania, a później odstaw ją do przestygnięcia. W tym czasie drobno posiekaj cebulkę, czosnek oraz zieleninę. Następnie rozgrzej na patelni masło klarowane i przesmażaj posiekane warzywa do czasu, aż cebulka zacznie nieco brązowieć. Ugotowaną i przestudzoną kaszę wsyp do większej miski. Dodaj przesmażona warzywa, rozgnieciony widelcem twaróg, kaszę, jajka oraz ulubione przyprawy
Natka Pietruszkidawno już nic nie pisałam..." ale od dziś się to zmienia! :) Postaram się wrzucać tu ciągle jakieś nowości. Zabieramy się do roboty! Na zimne wieczory gorąca kasza! Kasza gryczana na ostro! 180 g kaszy gryczanej (ja mam ekologiczną, swojską kaszę <3) dwie średniej wielkości cebule 3 pomidory (lub ewentualnie puszka pokrojonych pomidorów) 1,5 czerwonej papryki
Kuchnia moimi oczamiKasza gryczana w formie chrupiących kotlecików, to proste i smaczne danie z minimalnej ilości składników. Świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej z obiadu kaszy. Placuszki są pełne smaku, chrupiące i równocześnie wilgotne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, mogą być elegancką przystawką lub samodzielnym daniem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (¹⧸₂szklanki suchej lub 1 woreczek) 2 jajka
cool and mintymąki, bez jajek, bez glutenu. Ze to ze smakiem. Zapraszam na placki z palonej kaszy gryczanej. Każda inna kasza sprawdzi się równie dobrze, choć każda inna nie ma tak charakterystycznego smaku. Jeśli lubicie, częstujcie się. Jeśli nie przepadacie – zróbcie z kaszy jaglanej, jęczmiennej lub orkiszowej. Czekam na Wasze pomysły :) 100 g palonej kaszy gryczanej 1 mniejsza cukinia
Kucharzycaulubionej papryki. Leżała samotnie na obrzeżach lodówki czekając aż spełni swoje życiowe przeznaczenie i odegra główną rolę w jednym z moich przepisów! Do niej, jako druga główna bohaterka, dołączyła kasza gryczana. Akurat znalazłam w szafce saszetkę z kaszą która była już zapakowana wraz z przyprawami i suszonymi warzywami, a wiecie, nie chciałam marnować jedzenia, tym bardziej że skład był zachęcający(...)Osobiście polecam sporo pieprzu, czerwonej papryki i warzywa typu drobno posiekana cebulka lub czosnek. 👌 Składniki: na jedną porcję - jedną paprykę 1 papryka zielona lub czerwona 60-70 g kaszy gryczanej * ulubione warzywa do kaszy (np. marchew, cebula) 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 kostki sera feta półtłustego ulubione przyprawy (np. natka
Kuchnia EllieChleb bez mąki - z nasionami słonecznika, migdałami, dwoma rodzajami kasz, siemieniem lnianym i nasionami chia Ingredients 1 szklanka nasion słonecznika 100 gram posiekanych migdałów ⅓ szklanki kaszy gryczanej niepalonej ⅓ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki płatków owsianych ⅔ szklanki siemienia lnianego ¼ szklanki nasion chia 2 łyżeczki soli 2 łyżki syropu klonowego (albo miodu) 3 łyżki oleju kokosowego(...)szklanki wody Instructions Nasiona słonecznika, migdały, kasze gryczaną i jaglaną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku (180 stopni) aż lekko się zarumienią. Ok 8-10 minut mieszając w międzyczasie 2-3 razy. W dużej miesce wymieszać płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, sól. Roztopić olej kokosowy. Do miski przesypać prażone nasiona i kasze, całość dobrze
Cooking for Emilylniane, masło zamieniłam na olej kokosowy, pominęłam cukier puder. Składniki na około 80 – 100 sztuk (zależy od wielkości) 500 g mąki (u mnie 250 g zmielonej na mąkę niepalonej kaszy gryczanej i 250 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta(...)Smacznego! Najlepsze, chrupiące pierniczki Najlepsze, chrupiące pierniczki Najlepsze, chrupiące pierniczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki (u mnie 250 g zmielonej na mąkę niepalonej kaszy gryczanej i 250 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta
moj przepis na