Pieczony schab do kanapek pieczony jest w co drugim domu, zazwyczaj sam lub nafaszerowany śliwką czy morelami . Dzisiaj mam dla Was trochę inną wersję, a mianowicie schab faszerowany szpinakiem. Składniki: 700 g schabu bez kości, 3 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy, farsz 300 g szpinaku (u mnie mrożony w brykietach
Aga w kuchniPyszna i aromatyczna karkówka, którą można pokroić na kanapki. Domowa wędlina jest nie tylko smaczna, ale również długo zachowuje świeżość. Składniki: 1kg karkówki 3 łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy
Gotowanie i blogowanieDomowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony prawdę mówiąc zaraz po pasteryzowaniu (pierwszym), kolejny już doczekał trzech pasteryzacji i nocy w lodówce. Różnica w smaku była ogromna - po trzech pasteryzowaniach mięso było dużo bardziej wyraziste, więc ostrożnie z przyprawami. Składniki: (porcja
Gotowanie i blogowaniepewnego trzymania noża, nie przesuwa się w trakcie pracy ani nie ślizga. To dość ważne przy nożu do chleba, często myjemy warzywa, następnie ręce i bierzemy się za przygotowywanie kanapek. Taki nóż musi porządnie leżeć nawet w mokrej dłoni, ten leży. Od kiedy mam ten nóż nie kupuję już pieczywa krojonego, znacznie smaczniejsze są dla mnie kromki krojone
Gotowanie i blogowaniesobie żadnych polepszaczy smaku. To wygodny zamiennik chleba, czy ratujące nas pieczywo, które zawsze jest świeże. Taka awaryjna paczka powinna być zawsze w naszej szafce. Co prawda kanapek na chrupkim pieczywie nie powinno przygotowywać się z wyprzedzeniem (pieczywo chłonie soki i przestaje być chrupkie), a jedynie zaraz przed podaniem i to chyba jedyny minus jaki dostrzegam w porównaniu
Gotowanie i blogowanieDrugie ŚNIADANIE jest bardzo ważne dla naszego organizmu , a znając życie ,wielu z nas wogóle je nie spożywa.Dlatego zachęcam , aby pamiętać o nim . kanapka ma 150 kcal. 1 średnia kromka chleba baltonowskiego 1 plasterek szynki drobiowej 20 g. 20 g.sałaty 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml. 0.5 jajka ugotowanego na twardo 1 łyżeczka szczypiorku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUwielbiam śniadania. Miło jest zacząć dobrze i zdrowo dzień. Dziś zapraszam Was na pyszne i lekkie kanapki śniadaniowe na chrupkim kukurydziano-jaglanym pieczywie. Idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Osobiście lubię takie kanapeczki zjeść również na kolację. Spróbujcie. Składniki: 125 g chudego twarogu 3 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego 1/2 banana 1 1/2 łyżki
Słodkie okruszkiPyszna pasta do kanapek Składniki 1 awokado 300 g wędzonej makreli 1 łyżeczka soku z cytryny 4 duże suszone pomidory ( z zalewy ) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Awokado obieramy, drobno siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Makrelę obieramy ze skóry i ości, dodajemy do awokado razem z posiekanymi pomidorami. Całość blendujemy i doprawiamy
R'n'G Kitchenpieluszki) i przelać jogurty. Jogurt wymieszać z przyprawami (lub zostawić naturalny), zwinąć pieluszką/ściereczką/gazą i wstawić do lodówki. Po 10-12 h powstanie serek do smarowania na kanapkę. Po 24-48 h powstanie serek o konsystencji mielonego twarogu. Po 3-5 dniach powstanie gęsty ser o kwaśniejszym i ostrzejszym smaku. Taki ser idealny jest do zrobienia kuleczek obtoczonych
Di gotujeBłyskawiczna pasta ze szprotek, bryndzy i jajek to świetny pomysł na smaczne smarowidło do kanapek a także ciekawy sposób na urozmaicenie śniadań i kolacji, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na około 350 g pasty 150 g szprotek w oleju 100 g bryndzy 1 jajko ugotowane na twardo 3 rzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła
Smakowite Daniakolację - nie tylko we dwoje ;) Ja uwielbiam wszystkie te składniki, a szczególnie buraki :) O właściwościach zdrowotnych buraków pisałam szerzej tutaj >> Ta sałatka, to ciekawa odskocznia od tradycyjnych kanapek, czy ciężkich sałatek z majonezem. Naprawdę ją polecam ;) SKŁADNIKI ( na dwie osoby) 1 duży burak ok. 60 g rukoli garść słonecznika łuskanego ok. 100 g sera typu feta oliwa
Calzonella.comprzelać jogurty greckie. Jogurt wymieszać z przyprawami (lub zostawić naturalny), zwinąć pieluszką/ściereczką/gazą i wstawić do lodówki. Po 10-12 h powstanie serek do smarowania na kanapkę. Po 24-48 h powstanie serek o konsystencji mielonego twarogu. Po 3-5 dniach powstanie gęsty ser o kwaśniejszym i ostrzejszym smaku. Taki ser idealny jest do zrobienia kuleczek obtoczonych
Di gotujerazie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe. Można podać klopsa na obiad (zob. ostatnie zdjęcie) lub na kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam w internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz
NA MOIM TALERZUpochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z kaszą pęczak, pomidorami, oliwkami i serem feta. Dodałam do niej również kawałek piersi z kurczaka, którą upiekłam wcześniej na kanapki (mięso możecie pominąć). Sałatka idealna na drugie śniadanie, do pracy lub kolację. Post Sałatka z pęczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekażdym razem dodaję do nich inne dodatki. Robiłam już z kapustą kiszoną, batatami a dzisiaj miałam chęć na suszone pomidory, uwielbiam je :) Placki podałam z sosem do kanapek Roleski , smakowały wybornie :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 ziemniaków 1 cebula 1/2 szklanki posiekanych pomidorów suszonych w oleju 2 jajka sól, pieprz do smaku szczypta chili 2, 3 łyżki mąki
Sama słodycz i szczypta chili