kanapki - 13123 przepisów (strona:484/875)

Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 119

również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny • 250 g boczku surowego • 2 jajka • 2 cebule • 1 bułka kajzerka • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1/2 łyżeczki

To co kocham
Pierś indyka pieczona w całości 119

pomocą sosu sojowego i miodu. Pieczeń pokrojona w grubsze plastry może być podana na gorąco, a w cieńsze jest idealna do kanapek. Zdrowa wędlina bez konserwantów! Polecam również na świąteczny stół wielkanocny do sosu chrzanowego. Składniki: • 1 filet z indyka ok. 1,5 kg Marynata • 4 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki

To co kocham
Zupa krem szczawiowo-serowy 116

Wiosenna lub letnia kuchnia bez szczawiu? Niemożliwe! Jako dziecko zbierałam liście szczawiu w sadzie i kładąc jeden na drugim powstawała „kanapka”, którą później pałaszowałam. Smak tego szczawiu pamiętam do dzisiaj, ale to był szczaw ekologiczny i nikt wtedy nie wiedział, że zawiera kwas szczawiowy. Nadmiar tego kwasu tworząc nierozpuszczalne kryształki szczawianu

To co kocham
Pieczona karkówka z jałowcem 109

naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają w piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: • karkówka wieprzowa

To co kocham
Gruszka z serem kozim i zielonym pieprzem 112

włoskiego i kilka ziaren zielonego pieprzu. • Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w temp. 200 st.C przez 10-15 minut. • Gotowe gruszkowe kanapki pokropić sosem balsamicznym

To co kocham
Tort Mleczna kanapka 171

Tort Mleczna kanapka powstał na bazie przepisu na  ciasto wuzetkę. Niby ciasto i krem śmietanowy ten sam ale wykonanie w okrągłej formie i odpowiednie wykończenie daje zupełnie inny efekt. W mojej rodzinie jest to najbardziej popularne ciasto, szczególnie wśród młodzieży. Michał od razu bierze dwie porcje i jeszcze niejedną dokładkę

To co kocham
Cukinie faszerowane mięsem z indyka 101

jesteśmy do tego przyzwyczajeni, bo przez ostatnie 3 lata żaden z naszych kotów nie buszował po blacie i nie robił takich rzeczy. Teraz pilnujemy nawet kanapek, bo wystarczy odwrócić się, a wędlina znika. Składniki: • 4 małe okrągłe cukinie • 500 g mięsa mielonego z indyka • 1 cebula • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarnach

To co kocham
Chleb gryczany bezglutenowy 140

pachnie. Mój jest dużo ciemniejszy niż ten, z którego czerpałam inspirację, ale wydaje się przez to zdrowszy, taki razowy. Z przyjemnością zjadam więc normalną kanapkę, bez wyrzutów sumienia, bez bóli brzucha i złego samopoczucia. Jako następny upiekę chleb jaglany, ale najpierw muszę zjeść gryczany. Zamroziłam sobie po dwie kromeczki i wyciągam

To co kocham
Pasztet pieczarkowy z cieciorką 137

Zdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka

To co kocham
Pulled pork czyli szarpana wieprzowina w bułce 142

włókna, a dodatek octu balsamicznego powoduje, że mięso szybciej kruszeje. Soczyste, aromatyczne, pikantne mięso, które samo się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa odmiana popularnych hamburgerów. Amerykanie pieką taką wieprzowinę w garnku slow cooker , w niskiej

To co kocham
Konfitura żurawinowa z jabłkiem i cytryną 108

cierpkie owoce. Ta z jabłkami i cytryną jest lekko kwaskowa o wyraźnym smaku, idealna do mięsa czy do każdego sera na kanapkę. Składniki: • 2 kg żurawiny • 600 g cukru • 5 jabłek • sok z 3 cytryn Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce żurawiny przepłukać

To co kocham
Konfitura z czerwonej cebuli 118

świetny dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, serów czy do dań z grilla. Świetnie sprawdzi się również na tartach, tostach, burgerach czy nawet zwykłych kanapkach z masłem lub smalcem jak kto woli. Składniki: • 6 cebul czerwonych • 2 łyżki masła • 5 łyżek cukru brązowego • 250 ml wina czerwonego wytrawne • 2 łyżki octu balsamicznego • sól, pieprz Wykonanie

To co kocham
Dżem z jabłek i brzoskwiń z rodzynkami 137

akcentem rodzynkowym. Ja użyłam greckich rodzynek koryntek, są one malutkie, ciemne i bardzo słodkie. Ten dżemiko-mus jest idealny do naleśników, a także na słodką kanapkę. Składniki: • 1 kg jabłek po obraniu ze skórki i z gniazd nasiennych • 1 kg brzoskwiń bez pestek • 200 g cukru • sok z 1 cytryny • garść

To co kocham
Dżem z dyni z nutą pomarańczy i wanilii 152

świętami i wygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie – będzie nadzieniem świątecznego staropolskiego piernika. Składniki: • 2,5 kg dyni bez skóry • 2 szklanki cukru

To co kocham
Pasta curry zielone 130

lodówce, gdy nie ma czasu ani na zakupy, ani na wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej

To co kocham

Proponowane wyszukiwania