kanapki - 13123 przepisów (strona:489/875)

Nadziewane bułeczki na ciepło 809

Wczoraj przygotowałam bardzo smaczne, nadziewane bułeczki. Jeżeli chcecie odczarować zwykłe kanapki z szynką i z serem, zróbcie takie same Są proste, efektowne i bardzo smaczne. Koniecznie zjedzcie je, kiedy będą jeszcze ciepłe. Przepis na nadziewane bułeczki Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 min Składniki dowolne bułki szynka ser masło Przepis 1 Nacinamy bułeczki w kilku miejscach. 2 Nacięcia smarujemy

Kuchnia Bazylii
Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki 145

Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam zbyt wiele słoiczków z konfiturą więc nie mam pewności, czy wystarczy ich do zimy. Po zrobieniu pierwszej partii konfitury z truskawek w wyniku ,,próbowania" zapasy uszczupliły się o połowę. Następne słoiczki z konfiturami przezornie

Codziennik Kuchenny
Sałatka z ogórków na zimę 214

ogórków należy do ulubionych przetworów mojej rodziny. Jest po prostu przepyszna, lekko słodka i niezbyt kwaśna, dzięki temu smakuje dzieciom. Jadamy ją jako dodatek do dań obiadowych i kanapek. Zajrzyj równiez do mojego przepisu na sałatkę z cukinii i papryki w dwóch wersjach (łagodna i pikantna), do jej zrobienia zaczerpnęłam pomysł z przepisu na sałatkę z ogórków. Składniki

Codziennik Kuchenny
Kiszone ogórki i cukinie na zimę 183

najlepsze ogórki na świecie, w końcu na takich smakach wyrosłam:)  Ogórki wg tego przepisu są twarde, kwaśne i nie za słone. Można ich użyć do sałatek, kanapek i przygotowania zupy ogórkowej. Składniki użyte do wypełnienia słoja o pojemności 4,25 l: 1 kg ogórków gruntowych 1 kg cukinii (małe, wielkości ogórków) 1/2 dużej główki czosnku 4 cm obranego

Codziennik Kuchenny
Kiszona brukselka 200

była zbyt twarda, została obgotowana i zalana wodą z kiszonych ogórków. Czy to nie jest świetny pomysł na kiszone warzywo? Kiszona brukselka jest smacznym dodatkiem do obiadowych, kanapek i mięs z grilla.  Składniki: brukselka na każdy słoik: 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku woda z kiszonych ogórków, do wypełnienia słoika Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, ugotować al dente

Codziennik Kuchenny
Sos barbecue (sos BBQ) 280

rzadkiej do bardzo gęstej. Rzadkie i ostre odmiany sosu nadają się do marynowania mięs przeznaczonych do grillowania lub pieczenia. Gęsty sos jest doskonałym dodatkiem do hamburgerów, potraw z grilla , kanapek, makaronów.   Bazą sosu są pomidory, a pozostałe składniki różnią się zależnie od kraju, a nawet regionu. Wersji sosu BBQ jest tyle, ilu gotujących go kucharzy. Niektórzy skrupulatnie ukrywają skład

Codziennik Kuchenny
Surówka z młodej kapusty 221

potrawki ( przepis tutaj ).  Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką surówkę można podać do dań obiadowych, mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki posiekanego koperku sól Sos: 1 łyżka płynnego miodu 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju (jaki lubicie - słonecznikowy, rzepakowy

Codziennik Kuchenny
Cukinia w zalewie curry 254

macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry. Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika liście selera- po 1 dużym

Codziennik Kuchenny
Sałatka z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej 202

słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;) Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek.  Poniżej podałam również przepis na łagodną wersję sałatki, bez chili i z mniejszą ilością czosnku. Składniki sałatki w wersji pikantnej: 3 kg cukinii 1,5 kg papryki (czerwona, żółta

Codziennik Kuchenny
Pyry z gzikiem 161

się go solą,  pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana.  Składniki: 6 ziemniaków

Codziennik Kuchenny
PASTA KANAPKOWA Z MAKRELĄ 237

Pasta idealna do kanapek... Urozmaici zarówno śniadanie jak i kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek drobno kroimy. Makrelę obieramy ze skóry, czyścimy z ości i rozrywamy rękami na małe kawałki. Ugotowane i ostudzone jajka drobno siekamy nożem lub ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Wszystkie składniki

Kuchnia MagdaLeny
Jaglana pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami :) 174

Kasza jaglana jest chyba najlepszym zbożem do przygotowywania różnego rodzaju past i pasztetów. Nadaje dobrej konsystencji i delikatnego smaku. Ja wykorzystałam ją do zrobienia pasty idealnej na kanapki, ale także świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Przewodnim smakiem są suszone pomidory, które zdominowały nie tylko smakiem ale i aromatem. Pasta ma kremową konsystencje, jest gęsta, bardzo łatwa w rozsmarowywaniu

Zdrowie na języku :P
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 166

smaku, chociaż oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to bardzo włoskie podejście. Danie główne Drugie danie, czyli maczanka pappatoriańska to bardzo udana wariacja na temat słynnej galicyjskiej kanapki. Pewnie nie wiecie, o czym mówię, więc pozwolę sobie zrobić małą dygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną

Food Square
boczek wędzony, z domowej wędzarni 175

czasie wędzeniu poświęcę kilka postów. Pierwszym wyrobem jaki chcę przedstawić jest boczek, znajdujący  w kuchni  przecież  wielorakie zastosowanie. Bowiem nie tylko możemy go spożyć bezpośrednio na kanapce, ale,  wprost idealnie pasuje on jako składnik wielu posiłków ( ja dodaje go do pierogów, zup, jaj, oraz warzyw) spożywanych przed wyjściem

Miód i pieprz
Twarożek z jogurtem, pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami 163

śniadanie, na kanapkę w ciągu dnia;) Zawsze to jakieś urozmaicenie, a uwierzcie mi że smakuje świetnie. W dodatku szybko się przyrządza, można zrobić więcej i zajadać w ciągu dnia lub zostawić na jutrzejsze śniadanie (lub kolację;). Twarożek połączony z jogurtem jest delikatny i łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Dodatki dodają łagodnego smaku, który lekko przełamuje świeżo zmielony pieprz i świeży

Zasmakuj Kuchni