wmawia, że we Włoszech lub Hiszpanii to dopiero pomidory. Oni tam w tych swoich słonecznych krajach po prostu nie wiedzą co dobre, kupując na wpół zielone pomidory do kanapek lub sałatek. Wiem, bo byłam i widziałam. I kupowałam również. Z tym że kupowalam te czerwone, które są przeznaczone na sos, sok lub gazpacho, a pani w warzywniaku pod domem
Obiad gotowysoczyste. Najbardziej lubie mięsiste, wielkie "bycze serca" i pomidory malinowe. Czasami udaje mi się kupić takie smaczne pomidory także tutaj w Szkocji i wtedy najchętniej jem je na kanapce posmarowanej tylko masłem, a pomidora sole i pieprzem i jem z majonezem lub zielonym pesto, lub drobno posiekana cebulka ;) Uwielbiam to! Dziś jednak z pomidorów przygotowałam fantastyczna przystawkę - wieże z pomidorów
Codzienne GotowanieUwielbiam kotlety z kurczaka , przygotowuję je nie tylko do obiadu ale również do kanapek czy do boxa dla meża do pracy. Tym razem zapraszam na kotlet z kurczaka w marynowane musztardą i majonezem,w panierce z bułki tartej. Polecam i życzę smacznego :) apraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie
Gotowanie Patkidomowy kontra lancz z cateringu Skoro już spędzamy w pracy tyle czasu to przynajmniej jedzmy coś zdrowego i treściwego. Ale nie w zakładowej stołówce, albo w cateringu u pana kanapki. Niczego nie ujmując punktom masowego żywienia są one nastawione właśnie na masówkę. Niestety wiemy jakie stosują tricki, żeby obniżyć koszt wytworzenia obiadu, bo wiemy jak te firmy wyglądają od kuchni
Niedzielny kucharzsandwicha , czy hamburgera , bez porządnego pikla z ogórka . Obecnie jestem w letnim amoku robienia przetworów , więc trochę Was nimi podręczę Ogórki smakują doskonale , są chrupiące , dzięki czemu nadają zwykłym kanapkom , trzeci wymiar Dodatkowo ich zaletą jest to że ogórki , użyte do ich zrobienia nie muszą być idealne , mogą być krzywe i tak są przecież krojone . Zachęcam , zawsze to jakaś odmiana
Ogrodnik w podróżyPieczeń z mięsa mielonego jest bardzo uniwersalnym daniem - możemy zjeść ją na obiad na gorąco lub wystudzić i zrobić z nią kanapki. Wersja z papryką przypadła nam do gustu:). 500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew i pietruszkę
Szefowa kuchniwiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także podawać jako dodatek do mięs i serów na talerzu z przystawkami. Polecam przygotować kanapkę z pasztetem z wątróbki i wiśniami - to naprawdę pyszne połączenie. Jak zrobić słodko-kwaśne marynowane wiśnie na zimę - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na marynowane wiśnie
Moja Książka Kucharskaniego to co lubię i akurat pasuje mi do moich kulinarnych poczynań. Na pesto zawsze mam ochotę i używam je nagminnie nie tylko do makaronu ale i na kanapki, do zup, marynowania czy jak dodatek do twarożku. A Wy lubicie pesto? Kupujecie czy miksujecie domowe pesto? Pesto pietruszkowe Składniki: ½ l duży pęk pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki prażonych nasion
codojedzeniaTaką sałatkę przygotowujemy najczęściej do chrupiących grzanek z rozmaitymi serami, do mięsa z grilla lub ot tak, po prostu do kanapek czy kiedy najdzie chęć na pomidora. Istnieje druga wersja z dodatkiem śmietany bez rzodkiewki. Ot! Proste i znane smaki. Polecam! Sałatka z kolorowych pomidorów, nie byle jakich, bo z domowej hodowli:) nie pryskane, bez niczego, za to doglądane, podlewane
Zasmakuj Kuchniowocki, albo targałyśmy je z targu. A potem szorowałyśmy i zamieniałyśmy w pyszne przetwory. Taka sałatka z ogórków to świetny dodatek obiadowy do kasz, do mięska czy nawet na kanapki. Ogórków przyrządzonych w ten sposób, nie trzeba specjalnie przyprawiać, bo smakuje doskonale. U mnie już drugi rzut przetworów z tego przepisu. A przepis pyszny, znaleziony w Kobiecie i Życiu
Mieszam w Garnkulimonki. Taką cukinię można podawać jako dodatek na ciepło do potraw kuchni indyjskiej lub jako sałatkę. Po odcedzeniu z zalewy, można ją wymieszać z majonezem i wykorzystać do posmarowania kanapki. Do przygotowania tej cukinii używamy wyłącznie curry w proszku. Nie powinno się stosować pasty curry, gdyż zawiera ona w swoim składzie olej. Pasteryzacja wodna niestety nie zapewnia bezpieczeństwa przetworów
Moja Książka Kucharskaklasykę. Tak jest i tym razem. Dzisiaj zapraszam na klasyczne ogórki kiszone. Takie, jakie możecie kupić w sklepie (teoretycznie:). Takie, jakie dacie do sałatki, położycie zimą na pyszna kanapkę, czy takie, z jakich zrobicie z powodzeniem zupę ogórkową. Takie tradycyjne ogórki kiszone to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego organizmu witamin, bo kiszonki są bardzo zdrowe. W każdym domu zapewne robi
Mieszam w GarnkuAromatyczna, idealna do kanapek, chrupkiego pieczywa pasta na bazie zielonego bobu, wyrazistego czosnku i z dodatkiem chrupiącego prażonego słonecznika. Składniki: 350g bobu 2 łyżki soku z cytryny 50g łuskanego słonecznika 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy extra virgin Wykonanie: 1. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie wyłuskać. 2. Słonecznik uprażyć na suchej na patelni, a następnie zblendować
Szalona Kuchnia EwelinyŚniadania z jajkiem są bardzo smaczne, pożywne oraz szybkie w przygotowaniu. Oprócz jajka na twardo na kanapki, jajka na miękko czy jajka sadzonego, możemy skomponować wiele ciekawych jajecznych śniadaniowych wariacji, których przygotowanie wcale nie zajmie dużo więcej czasu. Śniadania z jajkiem również nas bardzo nasycą, ponieważ jajka zawierają bardzo wysoką wartość odżywczą. Pamiętajcie, że śniadania są najważniejszym posiłkiem, który daje
Kuchnia BazyliiPyszna propozycja dla lubiących różne dodatki do sałatek czy kanapek. Można przygotowywać cały rok i sięgać do lodówki w potrzebie. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Slow west wege", trochę zmodyfikowalam składniki. Jest pysznie! Składniki ser sałatkowy w kostkach w zalewie naturalnej 1 opakowanie ok 5 pomidorów suszonych oliwki w zalewie 2 ząbki czosnku sól do smaku koeperek świeży
Z Kuchni Do Kuchni