dniach otworzyłam puszkę wątróbek z dorsza, ale w tamtej chwili pomysłu wystarczyło mi jedynie na zrobienie kanapek. Były mega dobre (z twarożkiem, kiełkami, na chrupiącej bagietce), a wraz z pierwszym kęsem zrodził się pomysł na sałatkę z wątróbkami, coś jak sałatka cezar. Nieskromnie powiem, że to był jeden z najlepszych kulinarnych przebłysków w moim blogerskim życiu:) Sałatka z wątróbka
Obiad gotowyEkspresowa pasta z tuńczyka i twarogu to świetne smarowidło na pieczywo i w dodatku pyszne. Przygotowuje się ją dosłownie chwilę! Kanapki proponuję posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki. Polecam Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju (175 g) 150 g twarogu 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odsączyć, dodać twaróg i majonez. Całość zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem
Oryginalny smakobieraczką lub no ż ykiem samodzielnie nakrywać do stołu ścierać na tarce czytać ze zrozumieniem przepisy używać miksera kroić nożem warzywa, owoce kroić plastry chleba, ciasta, sera itd robić kanapki tworzyć sałatki np owocowe podgrzewać dania w mikrofalówce przygotowywać lemoniadę samodzielnie hodować kiełki wycinać i przekręcać (wywijać) faworki lepić pierogi rozbijać jajka 9-10 lat szykowa ć sobie drugie śniadanie
Dorota Smakujeosób lub często odwiedzają nas goście Robota kuchennego – wielozadaniowca, który jest bardzo pomocny szczególnie przy wytwarzaniu ciast Blender ręczny – pomoże nam m. in. w przygotowaniu szybkiego deseru Opiekacz do kanapek i/lub toster – sposób na szybki i jednocześnie ciepły posiłek Radio – tego typu gadżety do kuchni również są mile widziane, ponieważ w znacznym stopniu relaksują i wprowadzają miłą atmosferę Mała waga
Kulinarne Przebojedanie. Robi się je dość szybko a smakują każdemu. Można dodać swoje ulubione składniki i wyjdzie zawsze pyszna. Zwłaszcza kiedy na przykład dzieci są już znudzone kolejną porcją kanapek z szynką i serem. Właśnie wnuki zainspirowali mnie do tego przepisu podczas ferii tej zimy. Ich ulubione składniki włożyłam do miski i... zapiekłam w piekarniku. Wyszło naprawdę pysznie. Dodatkowo, podane
Gotuję Testujęstrączkowa. Uwielbiam przygotowywać z niej hummus. Zresztą arabska nazwa ciecierzycy to właśnie hummus . Choć jeszcze większą miłością darzę falafele . Te pyszne aromatyczne kotleciki często przygotowuję w domu, zwykle pieczone. Kanapka z falafelem to też mój ulubiony fast food. Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych. Często nazywane jest cieciorką (sama tak mówię), ale cieciorka to inna roślina z tej samej rodziny
Figa S-makiemwykorzystywać w swojej kuchni jak najczęściej i na różne sposoby. Dziś zapraszam na bardzo prostą, ale jakże smaczną pastę. Pasta błyskawiczna w przygotowaniu, doskonale nadaje się jako smarowidło na kanapki, tosty czy krakersy. Można nią też faszerować jajka czy pomidorki. Polecam :) Składniki - 1 dojrzałe awokado - 1 jajko ugotowane na twardo - mała czerwona cebula - 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Kuchnia z widokiem na ogródpieczone na blasze kuchni kaflowych opalanych drewnem. Proziaki można również piec na blasze wyłożonej na ognisku lub po prostu na rozgrzanej patelni. Idealne same z masłem, zamiast bułki na kanapki, jako dodatek do sałatek lub zamiast chlebków do dań indyjskich. Składniki: 5 szkl. mąki 1 płaska łyżka sody 400-500 ml kefiru/maślanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
Czarnawisienkadziś wiadomo, że śniadanie to bardzo ważny posiłek. Poza kanapkami na polskich stołach właśnie najczęściej lądują jajka. Na miękko, na twardo, jako jajecznica lub omlet. Ale czy można przyrządzić jajko inaczej? Oczywiście! Szukasz pomysłów na śniadanie z jajkiem? Znudziły Ci się jajka w klasycznej odsłonie i szukasz pomysłów jak zrobić inaczej jajko na śniadanie? Tutaj znajdziesz 10 przepisów na jajeczny
Czarnawisienkaobudzę córki - wesoło krzątam się po kuchni układając wszystko na stole. A to bułeczki maślane , które sama upiekłam, a to precyzyjnie pokrojone warzywa, gotowane jajka, albo pasty na kanapki - kocham to! Przepis na bułeczki dostałam od przyjaciółki i przyjął się u nas rewelacyjnie. Maślane bułeczki robię często, nie tylko jako bułeczki śniadaniowe, ale także na obiad, czy kolację, zapiekane
MamaOskarkapowiecie na taki schabik? Dobrze smakuje i ładnie wygląda. Robię go, od lat. Sprawdzi się jako danie obiadowe, ale również na zimno, na kanapki. Bardzo ładnie, będzie się prezentował na wielkanocnym stole. Podczas pieczenia, schab puści sok, nie wylewajcie go. To świetna baza, do sosu. Przyprawy możecie dodać, takie jak lubicie. Składniki: 1 kg. schabu bez kości (miałam
Agusiowe smakołykibezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania i przekładania chlebków na drugą stronę. Razowy chleb bez pieczenia można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem,smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem
Ola la LCHFDomowy smalczyk to pyszny dodatek do kanapek i wielu potraw smażonych. Kromka świeżego chleba posmarowana smalcem, z plastrami ogórka kiszonego to prawdziwa radość dla podniebienia. Od wielu pokoleń smalczyk jest najbardziej popularnym smarowidłem. Warto go przygotować, bo jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1 kg słoniny, 2 cebule. PRZYGOTOWANIE: 1. Słoninę kroję małą kosteczkę. Przekładam do garnka i topię na małym ogniu
Tradycyjna kuchnia Kasiuśmiecha. Jednak doskonale wiem, w jaki sposób podać warzywne śniadanie, aby zostało zjedzone z takim samym entuzjazmem. Przede wszystkim angażuję malucha do pomocy, a że całą rodziną uwielbiamy kanapki, to nie trudno jest namówić ich do współpracy. Tradycyjne pieczywo chętnie zastępuję domowymi, chrupiącymi goframi. Tym razem orkiszowe gofry podaliśmy z kukurydzą, papryką, grillowanymi szparagami, a dla przełamania smaku i urozmaicenia
Mienta blogdodatkiem gwiazdek anyżu i ziarenek gorczycy jest gotowa do jedzenia po nocy spędzonej w lodówce. Jest chrupiąca, lekko słodkawa z aromatem korzennych przypraw. Możemy ją wykorzystać do przygotowania kanapek, sałatek, czy wszystkiego tego co Wam podpowie Wasz kulinarna wyobraźnia! Pycha! Marynowana cebula Czas przygotowania: 15 minut+ czas marynowania Składniki: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka soli
Kulinarne przygody Gatity