kanapka - 6539 przepisów (strona:196/436)

Przetwory z czosnku niedźwiedziego 264

piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Rolada biszkoptowa flaga USA 265

potrafię. Tak na serio postanowiłam upiec coś szczególnego, ciasto, które jest kwintesencją naszych marzeń, ciasto jak widzicie w formie amerykańskiej flagi - rolada biszkoptowa z nadzieniem z serka kremowego do kanapek, śmietany z dodatkiem truskawek. Upiekłam je z myślą o mojej córce, która marzy o podróżach, szczególnie o Nowym Jorku. Rolada wcale nie okazała się trudna jedynie czasochłonna. Wyszła fenomenalna. Polecam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chłodnik ogórkowy, czyli zupa ze świeżych ogórków 155

kupieniem przez mamę thermomix-a. To właśnie wtedy po raz pierwszy jadłem taką zupę i bardzo mi zasmakowała, i w ogóle sama koncepcja używania świeżego ogórka poza sałatkami i kanapkami stała się bardzo ciekawa. Od tamtego czasu minęło 8 lat, dlatego też nawet nie próbuję odtworzyć jej ze smaku. Nie ma to znaczenia. Pozostaje główny składnik, czyli świeży ogórek. Coraz

Blendman
Filet drobiowy zapiekany w sosie pomidorowo - migdałowym 205

średnie pomidory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 dag migdałów, u mnie w płatkach ale mogą być również w całości - szczypta chili - liść laurowy - oliwa - 2 kanapki chleba tostowego, opieczonego z obu stron na brązowo - sól - pieprz - 1 łyżeczka octu - sól - pieprz Migdały i przyprawy znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl . 1. Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem

Apetyczna babeczka
Łososiowy omlet z zieleniną 204

rozgrzanym olejem. Na wierzchu poukładać niewielkie kawałki łososia. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać z ulubioną zieleniną, pomidorkami i szczypiorkiem. Z podobnym omletem zrobiłam również pyszną kanapkę z dodatkiem majonezowego sosu worcester

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mielonka z SZYNKOWARA 193

Pyszna mieloneczka z szynkowara na kanapki. Jest bardzo prosta w wykonaniu dzięki czemu możemy szybciej cieszyć się domową wędlinką. Składniki 500 gr mięsa mielonego z szynki 500 gr mielonej łopatki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki majeranku 1/2-3/4 łyżeczki pieprzu 100 ml wody 2 płaskie łyżeczki zwykłej soli lub 1 i 1/3 zwykłej soli + 2/3 soli czosnkowej ew. 2 ząbki czosnku

Gotowanie...to proste !
Burgery ryżowe 176

typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Panująca moda na zdrowe odżywianie powoduje, że coraz częściej klasyczne mięsne burgery zastępujemy zdrowszą, wegetariańską lub wegańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a ich smak zaskoczy zatwardziałych mięsożerców, bo są pyszne! Spróbujcie sami i dajcie znać co o nich myślicie. Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki do hot dogów. 219

zamiast mięciutkiej, delikatnej skórki otrzymamy twardą, grubą, chrupiącą, nijak nie pasującą do obrazu mięciutkiego hot doga. Gdy zostanie Wam kilka bułek bez problemu możecie je zamrozić lub przeznaczyć na kanapki, taka bułka nawet następnego dnia zachowuje świeżość, miękkość i wyborny smak. Przyda się również podczas grillowania, np. do serwowania szaszłyków (szaszłyka wkładamy w bułkę, wyjmujemy patyk i gotowe) Polecam :) Składniki

Rozpustne gotowanie
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 250

niskokaloryczne.  Wracając do mojej golonki... Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam. 2-3 golonki z indyka (u mnie z kością) Marynata: 2-3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz

Di gotuje
Tortilla inaczej czyli .... 228

Znudziły Cię tosty, jako sadzone bądź kanapki z szynką?? Bo mnie tak. I tak oto powstała tostowa tortilla z jajkiem sadzonym.  Już wam piszę co i jak. Jedna jest z szynkąa druga z serem. to już do Ciebie należy wybór :) Tostowa tortilla z jajkiem sadzonym i szynką SKŁADNIKI: 61 g sera morskiego (może być inny) 88 g jajko sadzone

Misz-masz by Domi
Tofu 162

gazę i obciążyć aby odcisnęły się resztki płynu. Po ok. godzinie włożyć tofu do zimnej wody (dzięki temu można uzyskać jeszcze twardszą konsystencje). Takie tofu jest idealne na kanapki lub do tofucznicy. Tofu można przechowywać w lodówce do tygodnia (najlepiej w odrobienie wody z solą lub zawinięte w folie spożywczą). Pozostały płyn nie nadaje się spożycia, słyszałam, że można wykorzystać

wegujemy
Wegański, wędzony ''łosoś'' 234

Pokruszyć arkusze nori i dodać do marynaty.  Przełożyć marchewkę do miski/pojemnika i marynować ok 24 h   Można używać do sushi, sałatek lub położyć na kanapkę :) Niedługo pojawi się kilka przepisów z wykorzystaniem wegańskiego wędzonego łososia

wegujemy
Bezglutenowy pasztet sojowy z okary 262

konsystencji "lepkiej papki"). Pasztet przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym do 200 st C  piekarniku ok 1 h.  Pasztet latwo się kroi i rozsmarowuje na kanapce :) Smacznego

wegujemy
Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską 164

kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem z majonezem. Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzł się". Do takiej sałatki można podać ulubione paluszki grissini lub tostowe pieczywo i przygotować kanapki włoskie tramezzini. Zamiast majonezu można użyć jogurtu naturalnego lub w proporcji 1:1 wymieszać z majonezem. Świetnie sprawdzi się, dla zaostrzenia smaku, posiekana cebula

Moja smaczna kuchnia
CHRZANOWA PASTA KANAPKOWA Z WĘDZONEJ MAKRELI 144

śniadanie najczęściej jem kanapki. Często przygotowuje więc różnego rodzaju pasty do nich. Pasta z makreli, to jedna z moich ulubionych. Dzisiaj wzbogacona chrzanową nutą, stanowiła moje pyszne śniadanie. SKŁADNIKI: 1 mała wędzona makrela 2 ogórki korniszony 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego chrzanu kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka majonezu sól  pieprz A jak to zrobić: Makrelę

Kuchnia w opałach