kanapka - 6539 przepisów (strona:203/436)

Bułki do hot dogów. 180

zamiast mięciutkiej, delikatnej skórki otrzymamy twardą, grubą, chrupiącą, nijak nie pasującą do obrazu mięciutkiego hot doga. Gdy zostanie Wam kilka bułek bez problemu możecie je zamrozić lub przeznaczyć na kanapki, taka bułka nawet następnego dnia zachowuje świeżość, miękkość i wyborny smak. Przyda się również podczas grillowania, np. do serwowania szaszłyków (szaszłyka wkładamy w bułkę, wyjmujemy patyk i gotowe) Polecam :) Składniki

Rozpustne gotowanie
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 194

niskokaloryczne.  Wracając do mojej golonki... Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam. 2-3 golonki z indyka (u mnie z kością) Marynata: 2-3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz

Di gotuje
Tortilla inaczej czyli .... 183

Znudziły Cię tosty, jako sadzone bądź kanapki z szynką?? Bo mnie tak. I tak oto powstała tostowa tortilla z jajkiem sadzonym.  Już wam piszę co i jak. Jedna jest z szynkąa druga z serem. to już do Ciebie należy wybór :) Tostowa tortilla z jajkiem sadzonym i szynką SKŁADNIKI: 61 g sera morskiego (może być inny) 88 g jajko sadzone

Misz-masz by Domi
Tofu 120

gazę i obciążyć aby odcisnęły się resztki płynu. Po ok. godzinie włożyć tofu do zimnej wody (dzięki temu można uzyskać jeszcze twardszą konsystencje). Takie tofu jest idealne na kanapki lub do tofucznicy. Tofu można przechowywać w lodówce do tygodnia (najlepiej w odrobienie wody z solą lub zawinięte w folie spożywczą). Pozostały płyn nie nadaje się spożycia, słyszałam, że można wykorzystać

wegujemy
Wegański, wędzony ''łosoś'' 187

Pokruszyć arkusze nori i dodać do marynaty.  Przełożyć marchewkę do miski/pojemnika i marynować ok 24 h   Można używać do sushi, sałatek lub położyć na kanapkę :) Niedługo pojawi się kilka przepisów z wykorzystaniem wegańskiego wędzonego łososia

wegujemy
Bezglutenowy pasztet sojowy z okary 209

konsystencji "lepkiej papki"). Pasztet przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym do 200 st C  piekarniku ok 1 h.  Pasztet latwo się kroi i rozsmarowuje na kanapce :) Smacznego

wegujemy
Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską 122

kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem z majonezem. Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzł się". Do takiej sałatki można podać ulubione paluszki grissini lub tostowe pieczywo i przygotować kanapki włoskie tramezzini. Zamiast majonezu można użyć jogurtu naturalnego lub w proporcji 1:1 wymieszać z majonezem. Świetnie sprawdzi się, dla zaostrzenia smaku, posiekana cebula

Moja smaczna kuchnia
CHRZANOWA PASTA KANAPKOWA Z WĘDZONEJ MAKRELI 101

śniadanie najczęściej jem kanapki. Często przygotowuje więc różnego rodzaju pasty do nich. Pasta z makreli, to jedna z moich ulubionych. Dzisiaj wzbogacona chrzanową nutą, stanowiła moje pyszne śniadanie. SKŁADNIKI: 1 mała wędzona makrela 2 ogórki korniszony 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego chrzanu kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka majonezu sól  pieprz A jak to zrobić: Makrelę

Kuchnia w opałach
Domowy ketchup z musztardą do słoików 110

stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Dziś keczup używany jest bardzo często do kanapek, wędlin itp. U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha! Składniki: 3 kg pomidorów 25 dag cebuli 0 ml octu 10 dag ostrej musztardy 8 dag cukru Przyprawy: gałka muszkatołowa

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z tapenadą i pomidorkami 174

razu wszystko razem. Dodaj oliwę i ponownie kilka sekund zblenduj. Dodaj pietruszkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną możesz trzymac w lodówce kilka dni. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, z makaronem albo na pizzy!   Pizza: ciasto wg tego przepisu. Swoją pizzę posmarowałam około 1/3 tapenady z powyższego przepisu, udekorowałam połówkami pomidorków i starłam niewielką ilość wegańskiego sera typu cheddar

greenscarf
Dżem z rabarbaru z nutką imbiru, cynamonu i soku z limonki. 120

Mamy sezon na rabarbar więc postanowiła zrobić kilka słoiczków domowego dżemu z nutką imbiru i cynamonu.Taki dżem nadaje się na kanapki a także do ciast i deserów. Często  domowe dżemy używam do ciast z masami, super się sprawdzają. Przygotowanie dżemu nie zabiera dużo czasu :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 563 g rabarbaru 1 cukier waniliowy  1 szklanka cukru

Sama słodycz i szczypta chili
Zielono i wiosennie - pesto z natki marchewki 122

wylądują w koszu... Okazuje się jednak, że można je spożytkować znacznie lepiej. Lubicie pesto? Ja bardzo. Za jego uniwersalność; nadaje się na szybki obiad do makaronu, do kanapek, albo jaki dip do warzyw pokrojonych w zgrabne słupki. Z natki marchewki również można takie pesto przygotować; jest zadziwiająco smaczne. Przepis znalazłam na blogu ErVegan , i bardzo mnie zaciekawił. Jako

Pożeraczka, czyli raz adobrze
GRILLOWANY SANDWICH ZE SZPINAKIEM I AWOKADO 156

GRILLOWANY SANDWICH ze szpinakiem i mozzarellą to niezawodna przekąska, kiedy... Artykuł GRILLOWANY SANDWICH ZE SZPINAKIEM I AWOKADO pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Pasta z groszku i awokado 113

rozmrożony 1 ząbek czosnku 2 cm łodygi rabarbaru opcjonalnie 5 cm łodygi selera, koperek sól do smaku Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Pasta rewelacyjnie smakuje na kanapkach z sałatą i kiełkami, a także jako dip do warzyw

Kucharzyca
Kanapka caprese na ciepło 148

bazylia (świeża lub suszona) masło Sposób wykonania: 1. Bułkę przekroić, cienko posmarować masłem. 2. Na pieczywie ułożyć naprzemiennie plastry sera (mozzarella) i plastry pomidora. Lekko oprószyć suszoną bazylią. 3. Kanapki umieścić w piekarniku i zapiekać w 180 st. C do momentu, aż ser się rozpuści. 4. Podawać na ciepło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani