wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler
Zrób to smacznierozsmarować na pieczywie). Przygotowuje nawet polędwicę łososiową. Wisi wtedy kształtnie w kuchni, a nam wszystkim cieknie ślinka na jej widok i nie możemy się doczekać kiedy udekorujemy nią nasze kanapki;) Ja też na Święta, oprócz pasztetów i pieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry
Zasmakuj Kuchnifontanny, a z zamiarem pospacerowania – to jest co zobaczyć. Palau Nacional znajduje się na wzgórzu Montjuic, z którego można podziwiać fantastyczną panoramę miasta. W plecaku mieć kilka spakowanych kanapek i można delektować się nimi przy takich widokach. Warto poświęcić dla wzgórza Montjuic cały dzień. Bo Palau Nacional to tylko jedna z jego atrakcji. Żałuję, że nie starczyło Nam więcej
Pink Envelopezostało do zrobienia, cóż taki to czas, który sprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego
Apetyczna babeczkaserdecznie! Rozpoczynam nowy cykl przepisów na blogu. Będziemy pakować kolorowe, domowe jedzonko do szkoły, pracy lub na uczelnię ;) Zauważyłam, że własnoręcznie robione pudełeczka są coraz modniejsze. Kiedyś kanapka do szkoły to był mega obciach, przecież można było zaopatrzyć się w szkolnym sklepiku ;) A teraz coraz więcej osób ma swoje zapakowane pyszności. W pracy mam stołówkę i za niedużą
Czerwona Porzeczkachleb jest niebiański w smaku, lekko pachnący przyprawą węgierską, puszysty i sprężysty. Doskonały do kanapek, na pierwsze czy drugie śniadanie. Najlepszy jest jednak z masłem jeszcze ciepły, chrupiąca skórka i delikatny miąższ, polecam. Chleb pszenno - jęczmienny na drożdżach z przyprawą węgierską. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoją mamę , od zawsze je bardzo lubiłam , i przypominają mi wspaniałe dzieciństwo , a teraz robię je mojej córce , więc zapraszam do wypróbowania , może także ta prosta w przygotowaniu kanapka zagości w domu u Państwa . Składniki 4 kromki chleba 2 jajka pół szklanki mleka sól himalajska różowa pieprz ziołowy oliwa do smażenia
Mój Smakwyhodowali u siebie w ogródku , kolejna jeszcze na mnie czeka :-) i już się nie mogę doczekać kolejnych eksperymentów z tym warzywem . Ale wróćmy do przepisu :-) dżem idealnie pasuje do kanapek czy naleśników Dżem dyniowo-jabłkowy Składniki : 1,5 kg obranej dyni około 1 kg jabłek - waga po obraniu , pozbawieniu gniazd nasiennych i pokrojeniu łyżka goździków
Aromatyczne Podróżepietruszki robiłam po raz pierwszy , ale z pewnością nie ostatni. Pesto takie można oczywiście wykorzystać do obiadu , ale nie tylko- będzie też idealnie komponowało się jako dodatek do kanapek. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę ,o mnóstwie witamin i minerałów jakie posiada pietruszka nikomu chyba nie trzeba przypominać. Z pewnością ma ona pozytywny wpływ na nasz organizm , a przy
Aromatyczne Podróżedzisiaj jest naprawdę pyszna. Aromatyczna, a jednocześnie delikatna. Po schłodzeniu w lodówce dobrze się kroi na plastry, lecz jest na tyle miękka, że można ją też rozsmarowywać na kanapce, jeśli ktoś woli tą wersję. Polecam bardzo bardzo! Domowa pasztetowa pieczona 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule
Posadzone i zjedzonekolacje wyglądają bardzo różnie, nie są tak monotonne jak śniadania. Staram się każdego dnia przygotować coś innego, choć gdy nic mi nie przychodzi do głowy, robię tradycyjne kanapki - ser, szynka, ogórek lub pomidor. Czasem jest to zupa, która została z obiadu, czasem podsmażone na chrupko ziemniaki i kalafior. Często robię też jajka na miękko lub kaszkę manną z jabłkiem startym
Posadzone i zjedzoneszybki sos serowy w stylu beszamelu i mamy gotowe danie. Ale my zwykle takie pierożki jemy na kolację. Wymyślam różne wersje z ich udziałem, gdy znudzą nam się nieśmiertelne kanapki i sałatki. Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami) 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml bulionu
Posadzone i zjedzonejednak jak dla mnie w sam raz. Lubię takie słodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw z grilla lub dań z ryżem. Ja zamierzam je zajadać także do kanapek więc w tym roku zrobiłam ich ponad trzydzieści słoików. Tak dla odmiany by nieco odpocząć od korniszonów. Czytaj więcej
Wiem co jemtako na poczekaniu Szukałam czegoś do mięsa, a akurat te produkty miałam pod ręką. Stąd też się wziął ten mus który jest wspaniały do mięsa jak i do kanapki. Bardzo prosty przepis : 1 słoik 5 fig 10 wiśni peruwianskich Garść śliwki suszonej kalifornijskiej 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1/2soku z limonki Owoce myjemy . Kroimy w krążki figi
Viola cooks with passionspróbować takie upiec. Można je podawać również z ulubionym swoim sosem. Taka inna trochę wersja pizzy, żeby nie było nudno :) Zaczął się rok szkolny, a wraz z nim szykowanie kanapek do szkoły dla dzieci. Takie bułeczki będą idealne na drugie szkolne śniadanie. Ciasto 250 ml mleka 100 g masła, roztopionego 1 łyżka cukru 2 jajka 30 g drożdży
O kuchni z uczuciem