warzywami. Popularne są też mięsa duszone, podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które
Codogarafast foodach takich jak Mcdonald’s oferta została dostosowana do mieszkańców i znaleźć tam można wiele dań wegetariańskich. Z kolei kuchnia zachodnia nazywana bombajską słynie z doskonale przyrządzanej kaczki oraz chałwy. Kuchnia indyjska to przede wszystkim wspaniałe smaki i aromaty, co jest zasługą stosowania wielu oryginalnych przypraw. Kurkuma, szafran, kardamon, kminek i papryka chili – oto dodatki wyjątkowo popularne, z którymi
Codogarazorganizowane były również różne warsztaty z których wyniosłyśmy nową wiedzę. Moja szefowa Sylwia Biały zadbała również o to abyśmy z głodu nie pomarły :). Przepyszna lekka wakacyjna sałatka z kaczki została specjalnie przygotowana przez zespół Piekielna Kura Lubin :) Jestem ogromnie szczęśliwa, że wszystkim bardzo smakowało. Ponieważ pomimo tego, że byłam jedną z uczestniczek tego wydarzenia reprezentowałam również swoje miejsce pracy
ClauditteMissCookingwzględu na style mogę polecić następujące przekąski czy posiłki do piwa: Stout, dark lager, koźlak i porter bałtycki: Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa: http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto
Kuchnia PROzdrowotnaWątróbka - curry, estragon, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Mielone - curry, czosnek, kolendra, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Kaczka - anyż, curry, cytryna, jałowiec, majeranek, pieprz, szałwia, tymianek Kurczak - anyż, bazylia, curry, cytryna, czosnek, estragon, goździki, koper, liść laurowy, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Dziczyzna - curry
Zasmakuj Kuchnifolią aluminiową i pieczemy, ostatnie 15 minut zdejmujemy folię i rumienimy górę. Mi zawsze wychodzi pyszny, mam nadzieję że Wam również. Pamiętajcie o podlewaniu go sosem (jak z kaczką podczas pieczenia). Składniki: 2 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku 1 cebula majeranek, sól, pieprz papryka ostra i słodka ziarenka gorczycy i kolorowego pieprzu 5 łyżek oleju 4 łyżki octu
Zasmakuj Kuchniokiem Szefa Kuchni Łukasza Terlikowskiego 3 wyjątkowe dania, które później wspólnie zjedliśmy :). Zajęcia były kameralne i odbywały się w miłej, przyjemnej atmosferze. Przygotowaliśmy sałatkę z łososiem, kaczkę z puree z pietruszki i jarmużem oraz suflet czekoladowy z gorgonzolą. Następne warsztaty to: Warsztaty barmańskie. Miały nam pokazać, jak w domowych warunkach, bez użycia profesjonalnego sprzętu barmańskiego, przygotować
Mała Cukierenkafunkcją grzania góra dół lub termoobieg + grzanie dół. Pieczemy około 2 godzin i 15-30 min. Ja do swojego boczku podałem pieczone ziemniaczki takie jak w przepisie na kaczkę , ziemniaków nie obieramy, kroimy w ćwiartki i obgotowujemy, trwa to około 10 min. Po tym czasie ziemniaki lądują na blaszce, oblane oliwą, oprószone solą i bazylią. Pod naszym boczkiem i razem
Kuba Gotujekremowych zup, choć na kanapce smakuje równie znakomicie. Chuda, bardzo smaczna szynka zagościła na naszym stole dzięki firmie Hańderek . Na zupę potrzeba ok 2 l rosołu z kaczki lub kury. czerwona 1 papryka czerwona 2 marchewki z rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki cukru szczypta chili oregano zielona 450 g bobu (mrożony) 1 cebula
Gotowanie jest łatwejednocześnie kucharza cara, Luciena Oliviera. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony, wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, langusty, kapary, ogony raków i wędzona kaczka, skład ulegał najprawdopodobniej sezonowym zmianom. Sałatka z czasem ulegała przekształceniom, wyrafinowane składniki zaczęto zastępować tańszymi i bardziej powszechnymi zamiennikami; stała się ona bardziej przystępna. Zapraszam więc na moją wersję sałatki "Olivier
6nieborodzaje solonego i wędzonego mięsa (zwykle wieprzowego, np. wędzony boczek). Tym bardziej więc potrawa może wydawać się nam dość bliska. W wykwintniejszych wersjach używa się też np. mięsa z kaczki czy gęsi. Mimo wszystko choucroute garnie jest jednak dość oryginalna. Specyficzny zestaw przypraw, białe wytrawne wino (tradycyjnie niemiecki Riesling) oraz połączenie z wędzonymi wędlinami sprawiają, że jest to wyróżniający się
Kulinarna Pokusazbieram zamówienia, bo, jak co roku, każdy chciałby coś innego, a ja chciałabym zaspokoić kulinarne oczekiwania wszystkich. Zobaczymy, co zostanie z tego koncertu życzeń. Na razie kupiłam gęś i kaczkę, któraś na pewno się przyda. Teraz obie leżakują w zamrażarce, czekając na swój czas. Słucham także dyskusji moich bliskich na temat świątecznych ciast. Wiadomo, że będzie piernik. Co jeszcze
W mojej kuchniWiosna, wiosna, wiosna, ach to ty"! Pierwsza wycieczka rowerowa zaliczona. Zresztą w przemiłym towarzystwie blogowej rodzinki :) Przyszło nam zmierzyć się z trudnymi pytaniami: - Dlaczego kaczki nie jedzą trawy? - Co to za ptak tam nurkuje? (w odległości kilkudziesięciu metrów od brzegu!!!) - Ile metrów ma to jezioro? (wzdłuż czy wszerz?!) I pytania mojej córeczki, na nią zawsze mogę liczyć ;): - Mamo, dlaczego ubrałaś
zadanie-gotowaniemielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta WYKONANIE Mięso
słodki bratekserami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi i bakłażanem z ryżem jaśminowym, do której podano: Ironstone Old Vine Zinfandel (56,0 zł) Zinfandel, to kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego
królestwo garów