kaczki - 2575 przepisów (strona:120/172)

kacze udka-roladki z patelni grillowej z czerwoną kapustą na obiad... 236

Składniki: udka z kaczki 4 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czosnek niedźwiedzi  4 łyżki, wędzona papryka w proszku Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mniejsza, smalec 1 łyżeczka, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, goździki całe 3 sztuki, cukier 1 łyżka, cynamon 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 169

sojowy, czarny sezam i kolendra do tego wino ze szczepu Chenin blanc ( Champalou 2014 ) Połączenie idealne i dla mnie największe pozytywne zaskoczenie tej degustacji. Cabernet franc i smażona pierś kaczki Barbarie z jeżynami i jałowcem. Do tego dwa wina Domaine de la Gitonniere 2013 (cena 27,99 zł) i Clos de Beaulieu, Samur Puy Notre Dame (cena

królestwo garów
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 201

warzywami. Popularne są też mięsa duszone, podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które

Codogara
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 159

fast foodach takich jak Mcdonald’s oferta została dostosowana do mieszkańców i znaleźć tam można wiele dań wegetariańskich. Z kolei kuchnia zachodnia nazywana bombajską słynie z doskonale przyrządzanej kaczki oraz chałwy. Kuchnia indyjska to przede wszystkim wspaniałe smaki i aromaty, co jest zasługą stosowania wielu oryginalnych przypraw. Kurkuma, szafran, kardamon, kminek i papryka chili – oto dodatki wyjątkowo popularne, z którymi

Codogara
Spotkanie blogerek w Lubinie 163

zorganizowane były również różne warsztaty z których wyniosłyśmy nową wiedzę.  Moja szefowa Sylwia Biały zadbała również o to abyśmy z głodu nie pomarły :). Przepyszna lekka wakacyjna sałatka z kaczki została specjalnie przygotowana przez zespół Piekielna Kura Lubin :) Jestem ogromnie szczęśliwa, że wszystkim bardzo smakowało. Ponieważ pomimo tego, że byłam jedną z uczestniczek tego wydarzenia reprezentowałam również swoje miejsce pracy

ClauditteMissCooking
Restaurant Week Wrocław Wiosna 2016 141

okiem Szefa Kuchni Łukasza Terlikowskiego 3 wyjątkowe dania, które później wspólnie zjedliśmy :). Zajęcia były kameralne i odbywały się w miłej, przyjemnej atmosferze.     Przygotowaliśmy sałatkę z łososiem, kaczkę z puree z pietruszki i jarmużem oraz suflet czekoladowy z gorgonzolą.     Następne warsztaty to: Warsztaty barmańskie. Miały nam pokazać, jak w domowych warunkach, bez użycia profesjonalnego sprzętu barmańskiego, przygotować

Mała Cukierenka
Pieczony boczek z fenkułem 156

funkcją grzania góra dół lub termoobieg + grzanie dół. Pieczemy około 2 godzin i 15-30 min. Ja do swojego boczku podałem pieczone ziemniaczki takie jak w przepisie na kaczkę , ziemniaków nie obieramy, kroimy w ćwiartki i obgotowujemy, trwa to około 10 min. Po tym czasie ziemniaki lądują na blaszce, oblane oliwą, oprószone solą i bazylią. Pod naszym boczkiem i razem

Kuba Gotuje
Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką dziedzica 189

kremowych zup, choć na kanapce smakuje równie znakomicie. Chuda, bardzo smaczna szynka zagościła na naszym stole dzięki firmie  Hańderek .  Na zupę potrzeba ok 2 l rosołu z kaczki lub kury. czerwona 1 papryka czerwona 2 marchewki z rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki cukru szczypta chili oregano zielona 450 g bobu (mrożony) 1 cebula

Gotowanie jest łatwe
Choucroute garnie 260

rodzaje solonego i wędzonego mięsa (zwykle wieprzowego, np. wędzony boczek). Tym bardziej więc potrawa może wydawać się nam dość bliska. W wykwintniejszych wersjach używa się też np. mięsa z kaczki czy gęsi. Mimo wszystko choucroute garnie jest jednak dość oryginalna. Specyficzny zestaw przypraw, białe wytrawne wino (tradycyjnie niemiecki Riesling) oraz połączenie z wędzonymi wędlinami sprawiają, że jest to wyróżniający się

Kulinarna Pokusa
Wiewiórka wg Aleex 199

zbieram zamówienia, bo, jak co roku, każdy chciałby coś innego, a ja chciałabym zaspokoić kulinarne oczekiwania wszystkich. Zobaczymy, co zostanie z tego koncertu życzeń. Na razie kupiłam gęś i kaczkę, któraś na pewno się przyda. Teraz obie leżakują w zamrażarce, czekając na swój czas. Słucham także dyskusji moich bliskich na temat świątecznych ciast. Wiadomo, że będzie piernik. Co jeszcze

W mojej kuchni
Pierogi z żółtym serem i ziemniakami. 181

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty"! Pierwsza wycieczka rowerowa zaliczona. Zresztą w przemiłym towarzystwie blogowej rodzinki :) Przyszło nam zmierzyć się z trudnymi pytaniami: - Dlaczego kaczki nie jedzą trawy? - Co to za ptak tam nurkuje? (w odległości kilkudziesięciu metrów od brzegu!!!) - Ile metrów ma to jezioro? (wzdłuż czy wszerz?!) I pytania mojej córeczki, na nią zawsze mogę liczyć ;): - Mamo, dlaczego ubrałaś

zadanie-gotowanie
PASZTET DROBIOWY Z MALAKSERA 184

mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta WYKONANIE Mięso

słodki bratek
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 130

serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi i bakłażanem z ryżem jaśminowym, do której podano: Ironstone Old Vine Zinfandel (56,0 zł) Zinfandel, to kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego

królestwo garów
Przepisy na Wielkanoc 324

Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej  Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka

Kuchnia Łukasza
Kluski bezglutenowe parzone , z mąki ryżowej 140

zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. W czasie gotowania zwiększą swoją objętość. Podawać do zup, dań warzywnych, mięsnych. Podałam z kaczką teriyaki. zastawa

królestwo garów