już całe pokolenia. Jego utwory są znane, cenione i po prostu lubiane. Już kilkuletnie dzieciaki jak mantrę potrafią wyrecytować „Samochwała w kącie stała…”, „Nad rzeczką opodal krzaczka mieszkała kaczka dziwaczka…” czy „Na kapanie leży leń, nic nie robi cały dzień”. […] Post Sto bajek czyli wspomnienie dzieciństwa pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa ProstaWielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać. Bo ile te biedne kaczki mogą tego chleba zjeść? No ile? :) A wyrzucać nie lubimy. Nic nie lubimy wyrzucać. Kiedyś, kilka lat temu, dużo jedzenia marnowaliśmy. Mięsa, warzyw, chleba.... Wyrzucaliśmy je dopóty, dopóki nie zrozumieliśmy
Marder&Marder ManufactureDobry rosół to podstawa. Ostatnio rozsmakowałam się w rosole z gęsi oraz kaczki. Mięso z rosołu oraz włoszczyznę wykorzystałam do pasztetu czy raczej pasty z gęsi. Świetnie smakuje na kanapce lub jako farsz do pasztecików. Składniki: mięso z dwóch ugotowanych piersi gęsich (obrane z kości i skóry) 1 marchew z rosołu 1 pietruszka z rosołu 3 ząbki czosnku z rosołu
Czerwień i błękitPolecam kaczkę pieczoną w piekarniku bez nadzienie
Ugotujmy Cośposzukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu po chińsku , wizyta w azjatyckim barze. W każdym tak zwanym „chińczyku” podają kurczaka, lub kaczkę w chrupiącej panierce. Przepis znaleźliśmy dość szybko, i jak to zwykle bywa tej najprostszy jest najlepszy. Przepis Składniki: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia małe piwo
KasiaiKrzysiu.plwłoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się niesamowitym wrażeniem smakowym. Danie oryginalnie przyrządzano z kaczki, jednakże ostatnio na popularności zyskała wersja z kurczaka, którą postanowiłem specjalnie dla Was przyrządzić. Dodatkowo zaznaczam: nie bójcie się tego egzotycznego składnika, jakim jest melasa z owoców granatu. Trudno jest
Food SquareGotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam. Ciasto naleśnikowe(ok 16 szt) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 3-4 jajka szczypta
Niespełnione zdolności kulinarneprzepis na szybki domowy dżem idelany do kaczki lub po prostu na kanapkę z wędliną. Możemy go doprawić wedle indywidulanych upodobań. Jest też świetną bazą do sosów podawanych do mięs. - szklanka żurawiny - dwa średnie jabłka - łyżeczka masła klarowanego - 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy - odrobina cynamonu - 4 goździki - łyżka czerwonego octu winnego
Simple Dishpomidory. Zalej wodą. U mnie rosół gotował się dość wolno, bo na blasze wiejskiego pieca chlebowego. Międzyczasie w bradurze piekły się buraki i jabłka. Czad, mówię Wam. Smak wiejskiej kaczki jest niezapomniany. Suszone pomidory są genialne w rosole. Dodatek makaronu w kształcie ryżu sprawia, że dzieciaki w każdym wieku sobie z tym rosołkiem poradzą, a o to nam głównie chodziło
Z Kuchni Do Kuchniobaw, twarz nie popęka od tego i to naprawdę nie boli! Dlaczego piszę te słowa? Zasadniczo wszelkie plotki na mój temat spływają po mnie jak po kaczce. Przeżyłam już tyle, że żadna durnota zmyślona przez chory od niechęci do ludzi umysł, nie jest w stanie zepsuć mi humoru. Mało mnie obchodzi, że komuś przestało się podobać
Codzienna kuchnia niecodziennaowoców, takich jak: karambola, smoczy owoc, kaki, liczi. 11. Odkryłam na nowo kasze , przygotowałam z nich kilka zdrowych i smacznych dań i deserów. 12. Pierwszy raz w życiu upiekłam kaczkę . 13. Zrobiłam staropolski piernik dojrzewajacy , do którego przymierzałam się od kilku lat. Żałuję, że tak późno się na to zebrałam ;) 14. Spróbowałam dań kuchni molekularnej i zakochałam się w zrobionych
Zawsze głodna!ący curry i imbirem przeplatających się pieprzem kajenskim...Świetny na przeziębienia i mróz za oknem (dziś u nas -9 stopni brrr...i zero śniegu). 1 litr aromatycznego rosołu z kaczki 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 1 łyżka mąki 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka curry 1 goździk szczypta pieprzu kajen 1cm.korzenia imbiru startego sól morska i pieprz ************************************* Rosół
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikojarzy się z kotletem schabowym, bigosem, pierogami i kiełbasą. Jakże mylne skojarzenia. Kuchnia polska to bogactwo smaków, produktów, między innymi powracających dziś do łask: jarmużu, skorzonery, karczochów, dziczyzny, gęsi, kaczek... Różnorodność technik kulinarnych, których nie powstydziliby się dzisiejsi Szefowie kuchni. Mam kilka starych książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku ( oryginałów i reprintów). Lubię je czasem przeglądać, inspirować się
królestwo garówKaczka z żurawiną! Pyszna przystawka! Makaron włoski z krewetkami z sosem pomidorowym! Roladki z kurczaka! Pieczona szynka z rozmarynem, na zimno lub ciepło! Sałatka z grzankami i jajkiem! Sałatka z selerem naciowym! DRINKI Kliknij w zdjęcie aby przejść do przepisu
SMYKWKUCHNInigdy więcej nie będziecie. Podczas pieczenia wszystkie witaminy i smak pozostają w buraku, a do tego burak nie traci koloru. Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do Kaczki pieczonej z jabłkami lub po dodaniu ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny. sałatka z pieczonymi burakami z kaszą gryczaną niepaloną Składniki: 2 średnie buraki opakowanie dowolnej
Kuchcik gotuje