Dawno nie było nowego przepisu na polędwiczki wieprzowe . Proponuję polędwiczki w sosie marsala. Często używam wino marsala w mojej kuchni. Ostatnio do kaczki . Dlatego czułam się bardzo bezpiecznie aby przyrządzić sos na bazie marsala. Czasami trzeba zaufać wewnętrznym uczuciom i tylko go for it! Polędwiczki w sosie marsala, potrawa nieplanowa…Planowałam grillowane polędwiczki wieprzowe ale ogarnęło mnie wieczorne lenistwo
codojedzeniajeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może być połowa kaczki 200g-300 boczku surowego 200g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka
Viola cooks with passionzaskakującym wydaniu. Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika, wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest
Wylizany Rondelposolonego wrzątku i gotować ok 3 min od czasu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i układać na półmisku. U mnie kluseczki tym razem podane były z piersią kaczki w sosie z czerwonego wina
Niespełnione zdolności kulinarneknajpa z kuchnią polską, ale nie jej ograną wersją typu schabowy z kostką, tylko właśnie jej ciekawszą stroną. Czyli dobre zupy, tatar, kulebiak, podpłomyk jako polska pizza, kaczka, sery zagrodowe i szeroka karta koktajli z polskimi akcentami. Jestem miłośnikiem zestawów lunchowych, więc jeśli jestem w odpowiednich godzinach, to zwykle biorę zestaw. W Innym Wymiarze fajne jest to, że ma się
Ugotowane pozamiatanerejbowania, czyli tarcia ziemniaków. Należy też wspomnieć o okolicach Przedborza, gdzie króluje do dziś i jest prawdziwym lokalnym przysmakiem. Żydzi podawali ze smażoną cebulką, wersja wypasiona zawierała kaczkę lub gęsinę. Polacy serwowali z wieprzowiną, wołowiną i na tłusto. A większość z nas zna jako babka ziemniaczana.😊 U mnie był olej do formy i łyżka bułki tartej do wysypania
Dieta moja pasjaTaka surówka doskonała jest zarówno do wszelkich rolad czy też kaczki i gęsi.Uwielbiam ją pod każdą postacią.Dziś przepis na surówkę z jabłkiem i cebulką - to chyba najbardziej podstawowa wersja.W przygotowaniu czerwonej surówki jest pewien sekret....wiecie jaki? By zachowała swój piękny kolor należy ją zakwasić oraz gotować bez przykrywki. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1-2 kwaskowe
Niespełnione zdolności kulinarnestopni niż w Warszawie, mróz szczypał w policzki, a dym z kominów opalanych węglem – w nosy. Zrobiliśmy sobie spacer do lasu, pochodziliśmy też trochę po łące, żeby obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend
Cooking for Emilywiem... Koty to koty, a bardziej Kira to Kira, bo Zaza - mały głodomór uwielbia mięsko i nie marudzi :) Nawet psie smakołyki jej smakują - jak widać niżej - wcina paski kaczki aż jej się uszy trzęsą
dobra gospodyni dom wesołym czynischować „pod pierzynę”, czyli po prostu pod kołdrę (jest to stary sposób na gotowanie ryżu, ale naprawdę bardzo skuteczny). Ryż „dojdzie” i będzie idealnie ugotowany. Podałam z potrawką z kaczki z pomarańczami. zastawa
królestwo garówZachciało się nam czegoś ostrego. To akurat nic nowego 😉 Ale żeby nie było takie bardzo ostre – tylko ostrawe i żeby miało fajny smak. Ale też
slodkokwasnaplBún chả - grillowana wieprzowina z kwaśną zalewą, makaronem ryżowym i ziołami. Gà hấp lá chanh - kurczak gotowany na parze z liśćmi limonki Ngan nướng - grillowana kaczka Aby odpocząć nieco od jedzenia, w przerwie pomiędzy jednym a drugim barem, Wiktoria zabrała nas na spożywcze zakupy do jednego z zaprzyjaźnionych sklepów. Była to dla mnie oceniona lekcja tego co jest
Kulinarne przygody Gatitywersje owocowe a w pozostałej części roku albo z nadzieniem warzywny, czy serowym oraz z mięsem. Dziś ten ostatni wariant. Klasyczne ciasto na pierogi nadziewane zmielonym mięsem z piersi kaczki z dodatkiem aromatycznych przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej. Pyszne połączenie
Milion Smakówsmaku tej prostej potrawie . Doskonałe na zimno i na ciepło , Można podać jako przekąskę na przyjęciu do piwa , czy na urodzinach lub po prostu jako danie główne do pieczonej kaczki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Składniki : 4- 5 ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( kartoflanki ) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny sól
Ogrodnik w podróżyznane, koniecznie obejrzyj. Polecam szczególnie odcinek, w którym mali bohaterowie próbują kuchni chińskiej . Co tylko przypominam to sobie, niemal płaczę ze śmiechu. Zwłaszcza jak podana zostaje głowa kaczki, po prostu uwielbiam moment zeskoczenia na ich twarzach. Obiecuję, że Ci się to spodoba. Czy któraś z tych historii szczególnie Wam się spodobała? Artykuł Kulinarne historie w podcastach pochodzi z serwisu Pink
Pink Envelope