kaczki - 2575 przepisów (strona:104/172)

Wina czerwone dla początkujących 134

Właściwie na ten moment łączy się je ze wszystkim, aczkolwiek w zależności od stopnia wytrawności przedstawia się to następująco: 1) Wina wytrawne najlepiej łączyć z wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, gęsią, kaczką i innymi rodzajami pieczeni. To niezastąpiony towarzysz każdej eleganckiej okoliczności, wystawnego obiadu, czy kolacji. 2) Wina półwytrawne najczęściej łączy się z wędlinami, potrawami z mięsa czerwonego i dojrzałymi serami

Kuchcik gotuje
Jak zrobić prawdziwą zupę pieczarkową? 169

zupy pieczarkowej istotnych jest kilka kwestii, pierwsza to wywar na jakim będziemy ją robić, może to być wywar warzywny jak na rosół, lub wywar drobiowy (kurczak lub indyk bądź kaczka), ja zazwyczaj robię pieczarkową na rosole, który mi zostaje z niedzieli, jeśli takowy robię.  Druga kwestia to pieczarki, po prostu musi być ich dużo to one mają nadać smak

SMYKWKUCHNI
Restauracja Pod Kopcem 165

nieco zaskoczeni, kiedy okazało się, że jedziemy pod Kopiec Kościuszki. Lokal okazał się bardzo elegancki, a obsługa na profesjonalnym poziomie. Co do jedzenia byliśmy wyjątkowo zgodni. Początkowo chciałam zamówić kaczkę, ale okazało się, że to danie nie jest dostępne. Krem z borowików z grzankami. Genialny, intensywny, pełen smaku. Barszcz czerwony z uszkami grzybowymi. Barszcz fantastyczny z dodatkiem zieleniny, przepyszny. Uszka

Karola gotuje
Pieczone bataty z piekarnika 208

się nie dotykały piec w 200*C 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości pokrojonych kawałków podawać gorące z ulubionymi dodatkami. Poniżej przepis na filet z kaczki w pomarańczowym sosie z batatami (przepis  tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni „ulubiony” Hamelmana 144

Przepyszny! Chleb żytni na zakwasie, który zjedliśmy rodzinnie w ciągu jednego dnia. I choć na stole ułożyłam do poczęstowania się pasztet z kaczką, pokrojone warzywa, sałatkę i sery, to najlepiej pajdy tego chleba smakowały … same! Tak. Przepis na niego pochodzi z książki Jeffrey’a Hamelmana – chlebowej biblii, która jest pełna tak różnorodnych przepisów, że ciężko się zdecydować

Raj dla Podniebienia
Restauracja 2 Pi Er | Lublin – Miejsca ze Smakiem 134

pozytywnym zaskoczeniem, a także dobraną kompozycją smaków. Przypuszczam, że takiej pozycji w menu nie zjecie w innym miejscu w Polsce. Drugim daniem, które wybraliśmy była idealnie wysmażona pierś z kaczki, podana z kluskami leniwymi, sosem śliwkowym z brandy, chutney z jabłka i pomidorów oraz salsą z glazurowanych buraków i rozmarynu. Do obiadu wybraliśmy Nalewkę Saska Pigwa. Co na deser

Kuchnia Bazylii
Bigos z czerwonej kapusty 151

mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego

R'n'G Kitchen
Rosół (bulion) - najzdrowsza zupa świata 188

łyżką szumowiny bulion możesz przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrozić na nie dłużej niż 6 miesiący  Uwagi: do bulionu można użyć różnych gatunków mięsa (wołowina, indyk, kaczka, perliczka    gołąb), a każdy wniesie inne wartości odżywcze. Podobnie z warzywami i ziołami - różnorodność bardzo wskazana. Co odróżnia bulion od rosołu? bo to jednak nie to samo. Bulion

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kotlety basmati z szalwia 152

również sprawdzić się w kuchni. Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie

mojej kuchni
Pasztet z resztek 208

marnujemy żywności, a że marnujemy jej dużo, to wiemy. O tym ile wyrzucamy jedzenia, przeczytacie TUTAJ. Pasztet z mięsa z rosołu Standardowo gotujemy rosół z kurczaka, wołowiny, indyka, kaczki, gołębia, perliczki czy innego pterodaktyla. To, co nam zostaje, obieramy dokładnie. Wykorzystujemy warzywa, które się gotowały w rosole. Ja używam wszystkich warzyw oprócz cebuli. Jedyne co musimy dokupić to świeża wątróbka

ladykitchen
Co warto wiedzieć na temat mięsa? 239

jagnięcina lub królik. Mięso z królika ma sporo białka, najwięcej witaminy B6 i B12 w porównaniu do innych mięs, a przy tym niewielką ilość tłuszczu i rzadko powoduje alergię. Kaczkę zaliczyć można do czerwonych mięs, a przy tym ma dość tłustą konsystencję. Warto jednak spożywać je ze względu na cenne składniki odżywcze. Wieprzowina to z kolei cenne źródło żelaza, cynku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI: duszona na winie 191

jabłkami i rodzynkami do obiadu. Kapusta duszona z czerwonym winem. Sałatka z kapusty doprawiona gałką muszkatołową oraz cynamonem.  Prosta sałatka obiadowa z czerwonej kapusty idealna do pieczonej kaczki, kotletów mielonych lub schabowych- koniecznie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z koperkiem. Absolutnie rewelacyjna jarzynka do obiadu. Jak zrobić kapustę czerwoną z jabłkami do obiadu - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok

Moja Książka Kucharska