ciekawostek do podzielenia się z przyjaciółmi zostaje w głowie Znajdziemy w tej lekturze takie oto zwierzaki:żuk bombardier, hipopotam, śledź, wombat, niedźwiedź polarny, pingwin, pies, kot, jętka, pantofelek, wikłacz, kaczka, paw, orka, jaszczurka, osa, kangur, pająk, żaba, zając, ryś, konik morski, skorpion, tasiemiec, skorek, wąż, skunks, pawian, czepiak i świetlik. Według mnie ta książka zabawnie ukazuje informacje na temat części
Dorota Smakujekompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka
Kucharzycamąki 250 g masła 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g kwaśnej śmietany Farsz 700 g mięsa (ja użyłam resztek z obiadu – gotowanej piersi z kaczki, piersi z kurczaka oraz mięso z indyka) 200 g pieczarek 6 jaj ugotowanych na twardo 4 średnie cebule szklanka rosołu (najlepiej drobiowy) 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku sól, pieprz Farsz: Mięso
365 dni dookoła kuchnikrem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb
Kulinarne przygody GatityRosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. PRZEPIS NA ROSÓŁ DOMOWY: Składniki na rosół domowy: ok 1-1,5 kg mięsa drobiowego – może być kura
Dorota Smakujewersje są meeega pyszne i zdrowe. Piekłam w dwóch ciemnych keksówkach, o wym. 27x8cm (dno formy) Składniki: - ok.1250g różnych mięs (u mnie gotowane i smażone: cielęcina, perliczka, kurczak, gęś, kaczka, ostatnio też szynka wieprzowa) - 3-5 jajek (zwykle daję 5, ale ostatnio miałam tylko 3 i wystarczyły) - 250g pieczarek - 500g wątroby drobiowej - 1 duża lub 2 mniejsze cebule - 3 ząbki
Smaczne Zdrowełyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojone w kostkę ziemniaki oraz w plasterki marchew, razem z posiekaną cebulą, szklimy na maśle, zalewamy gorącym bulionem drobiowym (u nas z kaczki), gotujemy aż składniki będą miękkie. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans. Fasolę wraz z sosem i koncentrat pomidorowy dodajemy do całości, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenwygląd skóry. Komosę mogą jeść wszyscy: dzieci, osoby starsze. Po prostu super food Wypróbuj nasze przepisy z komosą: SAŁATKA Z KOMOSY Z BROKUŁEM, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI SAŁATKA Z PIECZONEJ KACZKI, GRANATU I MIĘTY Komosa jest doskonałym składnimiem sałatek MUSAKA Z KOMOSĄ NA SKRÓTY PIZZA NA SPODZIE Z KOMOSY Z GROSZKIEM Więcej przepisów znajdziesz na naszym blogu. Artykuł Jak dobrze
Niedzielny kucharzpyszny przepis na idealnie doprawioną ćwikłę z chrzanem. Wielkanocna ćwikła z chrzanem. Ćwikła z chrzanem na święta to doskonały dodatek do pieczonych mięs, drobiu np. kaczki z chrupiąca skórką , wędlin, pasztetów albo jajek na twardo. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Najlepsza ćwikła to ta domowa oczywiście, przygotowana własnoręcznie a najlepiej z dodatkiem prawdziwego
Moja Książka Kucharskazamówiłam mielonego, bo uwielbiam. Smakował tak jak u mamy! Podany z buraczkami, koperkiem, świeżymi ziemniaczkami sprawił, że wróciły moje pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Narzeczony zdecydował się natomiast na kaczkę, która była bardzo miękka i aromatyczna. Co ciekawe, smakowała lepiej niż wyglądała – dobrze, że nie było odwrotnie. Zdecydowaliśmy się tym razem dobrać nalewkę Saska Pigwa. Co na deser? Przyznam
Kuchnia Bazyliizamówiłam mielonego, bo uwielbiam. Smakował tak jak u mamy! Podany z buraczkami, koperkiem, świeżymi ziemniaczkami sprawił, że wróciły moje pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Narzeczony zdecydował się natomiast na kaczkę, która była bardzo miękka i aromatyczna. Co ciekawe, smakowała lepiej niż wyglądała – dobrze, że nie było odwrotnie. Zdecydowaliśmy się tym razem dobrać nalewkę Saska Pigwa. Co na deser? Przyznam
Kuchnia Bazyliiplastry (najlepiej nicią). Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś albo gulasz). Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż dwa dni w lodówce
Pomysłowa kuchniawystawny – po 40-dniowym poście przychodzi czas na ucztę. Stąd główny posiłek dnia obfituje w szczególności w wytrawne dania mięsne: pieczony schab ze śliwką , pieczeń rzymska, szynka wielkanocna, pieczona kaczka, indyk lub nawet gęś – to tylko niektóre z propozycji. Nierzadko przygotowujemy także pieczone pasztety i rolady wielkanocne. Na każdym stole można znaleźć także sałatki – najpopularniejsza jest tutaj zdecydowanie sałatka jarzynowa
Kulinarne PrzebojeCzerwona kapusta wraz z dodatkiem jabłka i duszonej żurawiny to dodatek idealny do pieczonej kaczki, gęsi czy też pieczeni. Wbrew pozorom taka kapusta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Warto dodać, że duszona kapusta przygotowana w poniższym wydaniu jest słodko-kwaśna w smaku 😊 Składniki na 6-8 porcji: 1 główka czerwonej kapusty (1 kg) 2 jabłka 3-4 łyżki
Ugotowaćdeserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, bo ... JEDNO JABŁKO DZIENNIE MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE! Według naukowców zjadając jedno
Kuchnia MagdaLeny