kaczki - 2523 przepisów (strona:119/169)

BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 190

święta. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, a podany z krokietami, będzie idealną przekąską na każdej imprezie. Poza Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Można przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem, na gorąco zamknąć w słoiki i po ostudzeniu wstawić do lodówki.  SKŁADNIKI/ 6 porcji

cool and minty
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 122

używa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych sklepach bez problemu kupimy jagnięcinę . Gotujemy nie tylko drogo – znów są modne tanie i smaczne podroby . Stajemy się też smakoszami owoców morza . Kiedyś, gdy ktoś

Poezja smaku
kacze udka-roladki z patelni grillowej z czerwoną kapustą na obiad... 219

Składniki: udka z kaczki 4 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czosnek niedźwiedzi  4 łyżki, wędzona papryka w proszku Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mniejsza, smalec 1 łyżeczka, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, goździki całe 3 sztuki, cukier 1 łyżka, cynamon 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 150

sojowy, czarny sezam i kolendra do tego wino ze szczepu Chenin blanc ( Champalou 2014 ) Połączenie idealne i dla mnie największe pozytywne zaskoczenie tej degustacji. Cabernet franc i smażona pierś kaczki Barbarie z jeżynami i jałowcem. Do tego dwa wina Domaine de la Gitonniere 2013 (cena 27,99 zł) i Clos de Beaulieu, Samur Puy Notre Dame (cena

królestwo garów
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 182

warzywami. Popularne są też mięsa duszone, podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które

Codogara
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 142

fast foodach takich jak Mcdonald’s oferta została dostosowana do mieszkańców i znaleźć tam można wiele dań wegetariańskich. Z kolei kuchnia zachodnia nazywana bombajską słynie z doskonale przyrządzanej kaczki oraz chałwy. Kuchnia indyjska to przede wszystkim wspaniałe smaki i aromaty, co jest zasługą stosowania wielu oryginalnych przypraw. Kurkuma, szafran, kardamon, kminek i papryka chili – oto dodatki wyjątkowo popularne, z którymi

Codogara
Spotkanie blogerek w Lubinie 141

zorganizowane były również różne warsztaty z których wyniosłyśmy nową wiedzę.  Moja szefowa Sylwia Biały zadbała również o to abyśmy z głodu nie pomarły :). Przepyszna lekka wakacyjna sałatka z kaczki została specjalnie przygotowana przez zespół Piekielna Kura Lubin :) Jestem ogromnie szczęśliwa, że wszystkim bardzo smakowało. Ponieważ pomimo tego, że byłam jedną z uczestniczek tego wydarzenia reprezentowałam również swoje miejsce pracy

ClauditteMissCooking
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 157

względu na style mogę polecić następujące przekąski czy posiłki do piwa: Stout, dark lager, koźlak i porter bałtycki:  Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto

Kuchnia PROzdrowotna
Czym przyprawiać mięso i ryby? - przyprawy, które idealnie pasują i podkreślają ich smak 167

Wątróbka - curry, estragon, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Mielone - curry, czosnek, kolendra, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Kaczka - anyż, curry, cytryna, jałowiec, majeranek, pieprz, szałwia, tymianek Kurczak - anyż, bazylia, curry, cytryna, czosnek, estragon, goździki, koper, liść laurowy, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Dziczyzna - curry

Zasmakuj Kuchni
Soczysta pieczeń, czyli schab z kolorowym pieprzem i gorczycą 186

folią aluminiową i pieczemy, ostatnie 15 minut zdejmujemy folię i rumienimy górę. Mi zawsze wychodzi pyszny, mam nadzieję że Wam również. Pamiętajcie o podlewaniu go sosem (jak z kaczką podczas pieczenia). Składniki: 2 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku 1 cebula majeranek, sól, pieprz papryka ostra i słodka ziarenka gorczycy i kolorowego pieprzu 5 łyżek oleju 4 łyżki octu

Zasmakuj Kuchni
Restaurant Week Wrocław Wiosna 2016 124

okiem Szefa Kuchni Łukasza Terlikowskiego 3 wyjątkowe dania, które później wspólnie zjedliśmy :). Zajęcia były kameralne i odbywały się w miłej, przyjemnej atmosferze.     Przygotowaliśmy sałatkę z łososiem, kaczkę z puree z pietruszki i jarmużem oraz suflet czekoladowy z gorgonzolą.     Następne warsztaty to: Warsztaty barmańskie. Miały nam pokazać, jak w domowych warunkach, bez użycia profesjonalnego sprzętu barmańskiego, przygotować

Mała Cukierenka
Pieczony boczek z fenkułem 136

funkcją grzania góra dół lub termoobieg + grzanie dół. Pieczemy około 2 godzin i 15-30 min. Ja do swojego boczku podałem pieczone ziemniaczki takie jak w przepisie na kaczkę , ziemniaków nie obieramy, kroimy w ćwiartki i obgotowujemy, trwa to około 10 min. Po tym czasie ziemniaki lądują na blaszce, oblane oliwą, oprószone solą i bazylią. Pod naszym boczkiem i razem

Kuba Gotuje
Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką dziedzica 168

kremowych zup, choć na kanapce smakuje równie znakomicie. Chuda, bardzo smaczna szynka zagościła na naszym stole dzięki firmie  Hańderek .  Na zupę potrzeba ok 2 l rosołu z kaczki lub kury. czerwona 1 papryka czerwona 2 marchewki z rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki cukru szczypta chili oregano zielona 450 g bobu (mrożony) 1 cebula

Gotowanie jest łatwe
rosyjska sałatka "Olivier" 202

jednocześnie kucharza cara, Luciena Oliviera. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony, wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, langusty, kapary, ogony raków i wędzona kaczka, skład ulegał najprawdopodobniej sezonowym zmianom. Sałatka z czasem ulegała przekształceniom, wyrafinowane składniki zaczęto zastępować tańszymi i bardziej powszechnymi zamiennikami; stała się ona bardziej przystępna. Zapraszam więc na moją wersję sałatki "Olivier

6niebo
Choucroute garnie 238

rodzaje solonego i wędzonego mięsa (zwykle wieprzowego, np. wędzony boczek). Tym bardziej więc potrawa może wydawać się nam dość bliska. W wykwintniejszych wersjach używa się też np. mięsa z kaczki czy gęsi. Mimo wszystko choucroute garnie jest jednak dość oryginalna. Specyficzny zestaw przypraw, białe wytrawne wino (tradycyjnie niemiecki Riesling) oraz połączenie z wędzonymi wędlinami sprawiają, że jest to wyróżniający się

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania