się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana, perłowa
W SMAKjajko mąka ziemniaczana (zależnie od gatunku ziemniaków dosypywana wg potrzeby) FARSZ warzywa i mięso z rosołu, u mnie: 1/4 selera 2 marchewki 1 pietruszka skrzydło z indyka pierś kaczki szponder Łącznie około 50 dkg mięsa 1 cebula 2 łyżki oliwy Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do przestygnięcia
Magiczna kuchnia Dariiczubate łyżki kaparów 3 łyżki zielonych oliwek 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka octu Ciemny makaron spaghetti Grillowana pierś z kaczki - kupiłam już panierowaną w Lidlu z tej serii Grill&Fun. Olej mieszamy z czosnkiem i octem po czym zalewamy pozostałe składniki, mieszamy
ClauditteMissCookingśmieci (ja zresztą na samą myśl o zjedzeniu tej papki mam odruch wymiotny). Zrób to sam Gotowałam głównie zupki typu krem. W dobrym mięsnym kupowałam kawałek mięsa – kaczka, królik, indyk – plus minus po 200-300g na garnuszek taki 1.5l. Do tego warzywa lub zioła tj. koperek, natka pietruszki i lubczyk. Nie ukrywam, że często zmieniałam smaki przyrządzanych
ClauditteMissCookingdzisiaj pokażę Wam burgery z pulled pork i surówką z czerwonej kapusty. Burgery wspaniałe. Mięso soczyste, mięciutkie, do tego lekko słodkawy sos (inspirowany sosem do burgerów z kaczki Karola Okrasy ). Nawet moja córka pochłonęła dwa. Z czystej przyzwoitości nie napiszę po ile burgerów zjedli chłopaki. Składniki: bułki do burgerów (np te) pulled pork surówka z czerwonej
Sto kolorów kuchniwystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami, niezwykłej urody bakłażanami, miniaturowymi kapustami, makaronami, kogutami, kaczkami i wielkimi jak balie kociołkami (do gotowania nad paleniskiem). Z nowymi foremkami (hurraaaa), miseczkami i pięknym naczyniem do pomidorów. Z ponad tysiącem zdjęć. Ze skrzynką moich ulubionych, aksamitno-soczystych brzoskwiń
KUCHARNIAponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików. Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką i królikiem. * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA, nr 9(127)/2005
KUCHARNIACZERWONA KAPUSTA Z GORGONZOLĄ Uwierzcie, te smaki idealnie do siebie pasują. Podajcie z kawałkiem bagietki lub innego dobrego, najlepiej domowego pieczywa.Tym daniem kapusta przełamuje stereotyp opatrzonego tła do kaczki, pieczeni czy rolad i wkracza na stół jako gwiazda pierwszoplanowa! Zasługuje na oklaski i owacje! * 1 główka czerwonejkapusty oliwa z oliwek kawałek sera gorgonzola, rokpola lub innego pleśniowego grubo mielony
KUCHARNIAdeszcz, choć ja wolę gdy nasiąkają wanilią mocząc się w wielkim garnku z kompotem. I jak co roku po łące kręci się czarny bocian, przy wodospadzie para dzikich kaczek kręcąc kuprami zażywa popołudniowej kąpieli, a w dziuplach starego pnia lipy wiercą się kolejne pokolenia dzięciołów. Jak co roku czas zakręcił spiralę. I niby wszystko to samo
KUCHARNIAumiemy! Kiedy ostatnio podbiegliście do zupełnie nieznanej osoby, żeby pokazać jej siedzącą na liściu ważkę? Kiedy ostatnio ktoś do Was podszedł i zaprosił do zawodów w rzucaniu kaczek? Mijamy się. Poważni. Zajęci. Kamienne twarze patrzące gdzieś w odległy horyzont krainy lodowców, w którego granicach nie mieszczą się przelotne rozmowy, uśmiechy, znajomości. Bezinteresowne. Nie wypada. Co sobie pomyśli. Przecież już
KUCHARNIAKardamonowo-cytrynowa . Tak z kolei kojarzy mi się teraz kuchnia szwedzka w wersji na słodko. Choć cytryny i miód cudownie uzupełniały też dressingi, jakie podano nam do wędzonej kaczki i absolutnie genialnych steków (ukłony dla kucharzy Skanii!) Kusi mnie nie jeden deser Hellberga, gdzie kardamon pełni kluczową rolę, ale równie ogromną chęć mam na odtworzenie serwowanego na promie sernika
KUCHARNIAwarunkach domowych może okazać się nie lada wyczynem - ale dla chcącego nic trudnego! Zanim jednak podano desery, wraz z Konradem Birkiem gotowaliśmy szafranowe risotto z mięsem z uda kaczki, dymką i parmezanem oraz medaliony z polędwicy wołowej w sosie winno-czekoladowym. Och i ach, a zwłaszcza cudowny wprost sos, którego powstawanie miałam przyjemność nadzorować. Wyszedł wspaniale i polecam Wam bardzo
KUCHARNIAkuchniapepin.blogspot.com/2014/05/szczawiowa-z-ryzem.html SKŁADNIKI: 2 cebule 2 ziela angielskie liść laurowy porcja rosołowa z kaczki 2-3 duże garści szczawiu marchew 2-3 szt pietruszka 1 szt seler korzeniowy średniej wielkości 1/2 szt ryż jaja na twardo 6 szt pieprz sól lubczyk
w mojej kuchnizamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy