ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZE albo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniej podają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI. Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ . PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska
W kuchni Karmel-itkiSkładniki : 2 (podwójne) piersi z kurczaka 1 całe jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula sól pieprz majeranek masło klarowane lub olej
Walijskie PichcenieDziś zapraszam na drobiową wersję słynnego strogonowa, który w oryginale oczywiście przygotowyjemy z polędwicy wołowej. Mięso drobiowe (u mnie filet z indyka) to fajny zamiennik wołowiny
Walijskie PichcenieMyślę, że wiele z nas (albo wielu) ma dylemat co zrobić z mięsem z rosołu. Ja najczęściej obieram je i trafia do drobiowej galarety, którą bardzo
Walijskie PichcenieDziś coś dla miłośników "białego mięsa" 😍 Sznycle z indyka. Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne danie. Mięciutkie, soczyste mięso i pyszny sos śmietanowy. Wzbogaciłam go dodatkowo
Walijskie PichcenieBardzo lubię przygotowywać wytrybowane udka z kurczaka. To bardzo fajny i smaczny kawałek drobiowego mięsa. Na blogu znajdziecie wiele różnych przepisów i pomysłów na ich sporządzenie
Walijskie PichcenieKnedle ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. Na słodko, np. z owocami, polane śmietaną czy masłem, i na wytrawnie, np. z farszem serowym czy mięsnym. Te
Kulinarne przemysleniaUwielbiam dania jednogarnkowe ze względu na wygodę 😎 i zazwyczaj prostotę oraz szybkość ich robienia. Dzisiejszy kurczak jest właśnie taką fajną potrawą: prostą, szybką, łatwą do
Walijskie PichcenieUwielbiam wytrybowane udka z kurczaka. To bardzo fajny kawałek mięsa i mega smaczny. Dla mnie o niebo smaczniejszy niż np. filet, który jest chudy i niskokaloryczny
Walijskie PichcenieMięciutkie i aromatyczne. I meeega chrupiące. Może trochę czasochłonne, ale smak tych skrzydełek wynagradza nam czas spędzony na ich przygotowaniu. Dzięki wcześniejszemu upieczeniu skrzydełek w piekarniku
Walijskie PichcenieProsta, ale pełna aromatów i smaku od zawartych w niej składników. Bo chyba nic nie dodaje takiego smaku sałatkom jak (mój ukochany) seler naciowy 😎 Ja
Walijskie PichcenieWszelkie klopsy i pulpety to już klasyka polskiej kuchni. Ale jakże pyszna klasyka! Ja uwielbiam taki obiadek pod każdą postacią: czy to gotowane pulpety, czy też
Walijskie PichcenieJuż od dawna chodził za mną królik. Podczas ostatnich zakupów zastanawiałam się stojąc nad sklepową chłodziarką, jaki ma być – w całości, czy pokrojony na porcje
To co kochamKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą
To co kochamJeśli tylko lubicie smak i chrupkość selera naciowego, to gorąco polecam tę sałatkę. Mięciutka pierś kurczaka połączona z chrupkim selerem to (przynajmniej dla mnie) strzałem w
Walijskie Pichcenie