jajka - 5040 przepisów (strona:141/336)

Kokosanki 202

Kokosanki  ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny miękkiej 1 cukier waniliowy 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku 3/4 szkl. mleka 3 jajka 1/2 szkl. cukru polewa; 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao dodatkowo; 400 g wiórek lub orzechów , migdałów Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Miękką margarynę utrzeć(...)cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem. 2. Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto. 3. Piec w temp.190 st. około 30 minut. 4. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka Oreo 161

Ciasteczka oreo Składniki 210 gr mąki 125 gr masła 80 gr cukru pudru 6 dag kakao 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku 2 jajka 2 białe czekolady 1 cukier waniliowy 2 łyżki śmietany kremówki Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiać z proszkiem , dodać cukier waniliowy , cukier puder, kakao,masło i jajka, zagnieść ciasto , zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na murzynku 293

temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut.Składniki na sernik :800 g sera białego półtłustego mielonego1 szkl cukru1 cukier wanilinowy1 budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera6 jajek 1 łyżka masłaWykonanie masy serowej;Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym, i żółtkami .Dodać  budyń i wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli .Dodawać stopniowo do sera i delikatnie

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 464

prosta . :) Składniki :2 woreczki ryżu2 puszki tuńczyka w sosie własnymkawałek pora1 cebulka1 puszka kukurydzyMajonezsól, pieprz,kilka ogórków korniszonych 2 jajkaWykonanie;Ryż ugotować i odstawić do przestygnięcia.Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.Por umyć i pokroić w w paseczki lub jak wolicie,Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.Tuńczyka odsączyć na sitku i podusić widelcem

Sama słodycz i szczypta chili
ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA 308

zaprowadzi prościutko do serca.PRZEPIS (Idealny na diecie Bezglutenowej):SKŁADNIKI:- 2 opakowania szpinaku mrożonego Hortex lub 1 opakowanie świeżego,- łosoś wędzony - 1 opakowanie,- odrobina masła (aczkolwiek spokojnie można pominąć),- 3 jajka,- 2 serki do smarowania - ważne aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta. Smak do wyboru - zarówno naturalny, jak i czosnkowy, ziołowy, paprykowy,- przyprawy wedle uznania,- mozzarella (można(...)się smakiem! :) Przepis (dieta Dukana i osoby po prostu dbające o linię):Czyli wersja odchudonaSkładniki:- 2 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego,- łosoś wędzony - 1 opakowanie,- 3 jajka,- 2 serki do smarowania 0% naturalne - ważne aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta. - szczypta czarnego pieprzu,- główka czosnku,Wykonanie niczym nie różni się od wersji

Wypisz Wymaluj
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 200

przeżyła w naszym domu niecałą dobę. - To chyba najlepsza rekomendacja! :)SKŁADNIKI:Masa serowa:- 1 kg sera 3-krotnie zmielonego (ten w wiaderku nadaje się świetnie)!- 3/4 kostki masła,- 6 jajek,- 2 szklanki cukru (aczkolwiek, jak ktoś lubi mniej/bardziej słodkie to zmienia ilość),- 2 budynie malinowe,- cukier wanilinowy,- mleko w proszku - do zagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny(...)wystygną, mieszamy je z masą serową - delikatnie wlewając, cały czas miksując. (Nie miksujemy zbyt długo - nie chcemy napowietrzać, bo sernik nam opadnie).4. Do masy malinowo-serowej wbijamy całe jajka (bez rozdzielania), po jednym, miksując na wysokich obrotach. 5. Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka i/lub jeśli czegoś Wam w niej brakuje - czas na tajemną broń - mleko

Wypisz Wymaluj
BEZGLUTENOWY CHLEB RAZOWY 177

foremki natłuszczonej oliwą (można przełożyć do formy nie nasmarowanej, ale wysypanej mąką - tak jak przygotowujemy blaszkę do pizzy).Przykrywamy ściereczką i znów czekamy, aż urośnie.Gdy wyrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem/sezamem/siemieniem lnianym.Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około godziny w 180 stopniach (góra-dół z termoobiegiem).Do upieczenia tego chleba użyłyśmy mąkę:1. Schar Bread Mix - mąka razowa - Dunkel(skrobia(...)Jaki wyszedł? Chrupiący a zarazem rozpływający się w ustach.PS. gdy macie ochotę zjeść jeszcze gorący, to krójcie większe kromki, bo inaczej się rozrywa.Z pastą jajeczną, świeżo zrobioną ze swojskich jajek i swojskiego sera, smakował rewelacyjnie!(Tyle co zrobiony, a już mówimy o nim w czasie przeszłym, no!).Ps. chcecie przepisy na wspaniałe pasty kanapkowe? ;)Na blogu sami swoi, więc

Wypisz Wymaluj
PLACUSZKI CUKINIOWE 147

dość sycące, to mało kto się przy tym ogranicza. Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku.SKŁADNIKI:- cukinia (4-5 małych),- 4 jajka,- ziemniak 2 małe (niekoniecznie),- cebula - 5 małych czerwonych - pokrojona w pióra,- przyprawy: dużo pieprzu ziołowego, pieprz czarny,- mąka ziemniaczana/bezglutenowa - bardzo mało (ilość zależy od wilgotności cukiń. Jeśli po starciu odstawimy(...)można dać mniej).Cukinię ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Możemy do niej zetrzeć również ziemniaka, ale nie jest to konieczne (będzie troszkę mniej cukiniowe, a bardziej tradycyjne). Wbijamy jajka, dodajemy przypraw, zagęszczamy mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji - my akurat wolimy placuszki rozpływające/rozlatujące się, niż te bardziej 'zbite' - ale to kwestia osobistych upodobań. Od Ciebie zależy jaki efekt

Wypisz Wymaluj
KOKOSANKI W DWÓCH ODSŁONACH 194

wersja wilgotna w środku, rozpływająca się w ustach.SKŁADNIKI:- kostka masła,- 1 szklanka cukru (może być trzcinowy),- kaszka ryżowa (opakowanie) lub pół na pół z kaszką kukurydzianą,- 3-4 jajka,- 2-3 łyżki śmietany,- kokos - wiórki - 100g,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowcy - proszek bezglutenowy),- cukier wanilinowy, a najlepiej zmielona laska wanilii,WYKONANIE:Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym(...)rumienić - zmniejszamy temperaturę!ODSŁONA NR 2- KOKOSANKI WYCINANE - czyli... wersja chrupiąca.SKŁADNIKI:- kaszka ryżowa (opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą),- pół szklanki cukru,- 2-3 całe jajka,- kostka masła,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy - bezglutenowy),- wiórki kokosowe opakowanie,WYKONANIE:Wyrobić ciasto do połączenia składników. Na posypanej kaszką stolnicy rozwałkować na pół cm i wycinać ciastka

Wypisz Wymaluj
GOFRY MIGDAŁOWE, AMARANTUSOWO-OWSIANE - BEZGLUTENOWE... dżemem malowane. 238

dżemu"?I tak zrodziły się one - bezglutenowe, amarantusowo-owsiane gofry... migdałowe! Smaczne, zdrowe, chrupiące i bosko pachnące gofry... dżemem malowane. To był smaczny dzień. To była pyszna pobudka.SKŁADNIKI:- jajka, 4 (w przypadku nietolerancji - 8 jajek przepiórczych),- mąka amarantusowa prażona, pół szklanki,- mąka owsiana, 4-5 łyżek,- migdały mielone, 3/4 szklanki,- bezglutenowa mąka chlebowa, 2-3 łyżki (gdy są zbyt

Wypisz Wymaluj
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 260

często będzie gościć na naszych stołach. Wyszedł nam wytrawny tort z nutą słodyczy. W końcu miałyśmy świętować fakt, że jesteśmy razem. SKŁADNIKI NA BISZKOPT:/szklanka = 200 ml /- jajka, 4,- cukier, szklanka,- olej, pół szklanki,- masło rozpuszczone, pół szklanki,- szpinak świeży rozdrobniony/poszatkowany, 200 gram,- mąka, 2 szklanki (my robiłyśmy bezglutenowy, więc - szklanka mąki owsianej bezglutenowej na ciastka i szklanka mąki(...)proszek do pieczenia (w przypadku diety - proszek bezglutenowy), 1 łyżeczkaDODATKI:- ser mascarpone,- miód,- dżem ŁOWICZ - CZARNY BEZ,- cynamon.WYKONANIE BISZKOPTA:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy cukier i nadal ubijamy.2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy.3. Następnie strumyczkiem dodajemy masło. Nadal ubijamy.4. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem

Wypisz Wymaluj
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 202

naszej kuchni szpinak, dużo czosnku, łososia i wspaniały, kremowy serek "Arla Apetina - Czosnek i Zioła". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi". SKŁADNIKI:* Biszkopt Bezglutenowy:- jajka, 4- szpinak liściasty, świeży, 200 g- domowa mieszanka suszonych warzyw (do smaku).- czosnek, 3 główki- 1/2 szklanki oleju, - 1/2 szklanki masła roztopionego,- 2 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół - owsiana(...)ARLA APETINA, kremowy - "Czosnek i Zioła",- główka czosnku,- łosoś wędzony 200 gram - koperek,- oliwki zielone i czarne do dekoracjiWYKONANIE:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy.2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy.3. Następnie strumyczkiem dodajemy masło. Nadal ubijamy.4. Dosypujemy

Wypisz Wymaluj
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 201

przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje/* nadzienie:- szpinak świeży, liściasty, 200 gram,- łosoś, filet,- serek ARLA APETINA Kremowy "Pesto i Rukola"- czosnek 5-6 główek,- masło,- jajko,- bazylia,- odrobina domowej mieszanki suszonych warzyw.WYKONANIE CIASTA:1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól.2. Składniki łączymy rozcierając.3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem - na bogato! Im więcej, tym lepiej (przynajmniej dla nas).6. Tniemy ciasto - my cięłyśmy dłuższe boki pod kątem. 7. Zawijamy wedle uznania.8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami.9. PIECZEMY! Około 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra - dół, termoobieg). Jeśli za bardzo się rumieni - zmniejszamy temperaturę.Dlaczego Kremowy serek ARLA APETINA "Pesto i Rukola"?Cóż

Wypisz Wymaluj
BATONIKI KUKURYDZIANE Z KAROBEM /BEZGLUTENOWE. 200

bezglutenowe, kukurydziano-karobowe batoniki, na które połakomili się też inni. I proszę, jak ratująca życie może być pozostawiona kaszka ze śniadania.SKŁADNIKI:- Kaszka kukurydziana, 3 łyżki- Karob, 3 łyżki- Jajko, jedno,- mąka bezglutenowa. 2 łyżki,- cukier trzcinowy, 2-3 łyżki- mieszanka "EUFORIA"- marmolada twarda, wieloowocowa ORZECH- cukier wanilinowy /a najlepiej cukier waniliowy, domowy- mleko, szklanka- cynamon- masło, 2-3 łyżki(...)małym ogniu, cały czas mieszając, aby jej nie spalić. Dość długo, ponieważ kaszka nasiąknie i szybciutko zmieni swoją gęstość.2. Dodajemy cukier waniliowy/walinilnowy, cynamon, odrobinkę masła.3. Ucieramy jajko z cukrem trzcinowym,4. Masę jajeczną miksujemy z kaszką, dosypujemy Karob, odrobinę mąki bezglutenowej, resztkę masła.5. Wsypujemy odrobinę mieszanki EUFORIA.6. Na posmarowanym masłem papierze do pieczenia formujemy batoniki.7. Na wierzchu

Wypisz Wymaluj
Wiejskie Quiche 5390

Z nadmiaru ziemniaków nie wiedziałam co zrobić, za każdym razem kiszka albo babka. Dzisiaj trochę inna odsłona bo ziemniaki w quiche - pysznie. Świetny obiad

Niezły Młynek